По-малко студенти, таксите в 19 ВУЗ-а скачат

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища.

Обратно в новината

Коментари - По-малко студенти, таксите в 19 ВУЗ-а скачат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То и в Дания и в Шотландия е безплатно, ама физическата издръжка на студента ??????

Които следват по държавна поръчка, да имат неотменим договор да останат и поработят страната ни 5 години. Защото са ги издържали всички плащащи данъци българи и са длъжни да отдадат на страната си част от получените знанията. После да работят лично за себе си където намерят реализация.

Добро предложение, но повечето деца на средно ниво или по-високо като интелект и амбиции, след завършване на средно образование предпочитат "беж лиске да бягаме" и си завършват БЕЗПЛАТНО образованието в чужбина и забравят за България завинаги, освен като за туристическа дестинация и да видят родителите си. Те не искат като родителите им да чакат 30 години "държавата да се оправи".

Много патриотично предложение, като за преди 30 години.

Ще работим с удоволствие, стига заплатите да са нормални, а не милостиня. Ако не ти допада - мама и тате цял живот за плащали данъци, за да ми изплатят образованието. Айде у лево.

Плащайте, будали.. имахте безплатно образование, безплатно лечение, безплатни пътища..

Образованието ще е един от приоритетите на новото правителство!!! От 25 човека от класа които завършихме езикова гимназия , 20 заминаха да учат в чужбина, вече 5 та година никой не се връща освен за лятото и Нова година.

тази година само 45 000 абитуриенти, то както е тръгнало скоро ще има по 1000 абитуриенти на година.

завърших великотърновския университет - не съм доволен изобщо, интересуват ги почти само пари/заплати, почти никаква искрена загриженост за студенти, високомерие, грубост, на дипломирането поканихме ръководител катедра на ресторант - високомерно отказа, след дипломиране на 2 пъти ми бе отказана помощ за намиране на работа. болшинството са в тази професия само за пари, не стават за педагози.

сега господ им го върна и ги наказа с демографската криза - 45 000 абитуриенти на 35 университета. хак им е!

сега господ им го върна и ги наказа с демографската криза - 45 000 абитуриенти на 35 университета. хак им е!

Качеството на висшето ни образование в почти всички ВУЗове е скандално ниско. Преподавателите на се никакви педагози, напълно незаинтересовано са и САМО ОТБИВАТ НОМЕР! Отделно сега лишавате умните деца на България да се образоват, само защото нямат пари.

Да, падението, глупостта и безпътицата за България продължават.

Качеството на висшето ни образование в почти всички ВУЗове е скандално ниско. Преподавателите не са никакви педагози, напълно незаинтересовани са и САМО ОТБИВАТ НОМЕР! Отделно сега лишавате умните деца на България да се образоват, само защото нямат пари.

то пък едно "вишо"!

Това не е редно. В някои европейски страни висшето образование е дори безплатно. А ние къде отиваме? Как може да сте такива безродници? Да нямате никакви ясни и нормални приоритети в живота? Плюете на науката, на децата си, на здравето и какво очаквате?

Да плащаш за некачествено образование си е чист мазохизъм. Да не говорим, че 1/3 от ВУЗ-овете и 1/2 от специалностите трябва да се закрият. Който има да учи да бяга на запад. Там поне има и безплатно

то като нямаш мерак да научиш нещо колкото и пари да дадеш все тая.... не виждам проблем хората да се самообразоват или да си плащат само за силно профилирано обучение... а това в университетите е тотално сбъркано.... те те учат на някакви неща ама дали ти трябват в живота никой не се замисля...

Ето това е истината. Все едно аз съм го писал.

- Лошо Седларов! - ЛОШО! В БГ Висшето образ(у)вание е некачествено, не си струва, няма особен смисъл. То е без перспективно , порочно-корумпирано, плагиатско, допотопно, разпарчатосано, и като цяло си е 100% губене на надежди, очаквания и време. Да не говорим колко хора прецакаха с фалшиви университети, дипломи, удостоверения и пр. далавери и измами...

Не е причината само че образованието е в БГ е некачествено, матр'яла е такъв, основната разлика е че ако учиш в Кембридж няма да завършиш, а в България ще завършиш. Ако искаш и умствените ти възможности позволяват и в БГ може да получиш прилично образование.

Образование в Германия, Холандия, Франция, Русия и т.н. се различава по РЕАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ.... БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ГРАМАДНА ТЕОРЕТИЧНА ИЗМАМА..... изобщо не става дума за много акъл.

Де факто това увеличение в контекстана нарастващия стандарт е изоставане от стандарта и играе ролята на неактуализиране. Средната заплата порасна с 40% при намаляваща безработица. Таксите се качват с три пъти по-малко от доходите. Фактът, че само някок опроцента се кччват цените на образованието , дава по-скоро по-добри условия, отколкото до преди година.

Рязко повишаване качеството на предлаганите знания във ВУЗ-те и строеж на терминал 3!

Повишаване на качеството за сметка на количеството.

за какво плащаме? Трябва да са безплатни, не като в третия свят

Само в Дания и Австрия са безплатни. В Холандия са относително ниски таксите. А отделно от това не е нужно всички да са вишисти. Не знам дали има статистика какъв е броя на студентите спрямо населението. Ама тука куцо и сакато се бори за тапия. Какво може и какво знае - няма значение.

Грешите, ползвайте Гугъл преди да пишете!

То че не е нужно - не е, ама като тука "вишото" е доведено до таква "виша" ценност, че не можеш да разчиташ да имаш нормален живот, ако нямаше тапия, к'во очакваш, освен ККС да се бута воглави да мине през ВУЗ?

Дипломата за висше образование в България не става, дори да си изтриеш задника.

Не важи само за България. Прнципно дипломата не е гаранция за знания и умения.

И все пак най- интелигентните завършват университет.

Хахаха!

ЗАВИСИ! НЕ Е ТАКА! Ако тебе те е било мързел да учиш или си тъп по природа и 10 дипломи няма да ти помогнат.

Каквито студентите, такива и дипломите, тези от прехвалените европейски университети съвсем не стават, особено такива от типа на "фламандска живопис".

Пак сме за Гинес, с брой на университетите на глава от населението. При това, половината от тези уж университети са пълна скръб. Лидери в нищоправството са т.н. Свободни университети - там си свободен нито за миг да не припариш в аудитория, а накрая да получиш диплома. Естествено, срещу съответните финикийски знаци.

Още като чуя Югозападен университет, Свободен университет или Нов български университет и ми настръхват косите:)Едно време не ги допускаха до държавна работа, но малко по-малко след някой и друг прецедент и вече и началници стават....

хиляди българчета директно заминават да следват на Запад.

Бизнесите у нас, масово са перални за мръсни пари. Реално не им трябват квалифицирани кадри. Важното е да се симулира дейност.

всички са отрочета на Софийския универиситет и никога не споменават и дума за Техническия университет в София. Ама никога! Се едно не съществува. А бизнеса плаче за инженеро-технически кадри.

Бизнеса като иска кадри нека да инвестира в тях, не да чака на държавата.

заявки няма да има кадри. Колкото до инвестиране в кадри, биха го направили, ако кадрите си заслужават, а не като хванат диполмата и на другия ден са вече в самолета на Терминал-2

Нормално е след като "увеличиха"доходите,така ще бъде.Хайде продължавайте да се гордеете,че сте българи.

Нормално. Безплатен обяд няма. И да се ангажират към държавата а не учи тука и бЕга в странство !!!!

Да му дават заплата каот хората и нЕма да бЕга. Ти какво искаш да им забраним на малдите хора да напускат държавата ли?

Не така, тези които учат по държавна поръчка, трябва да подписвт декларация, че ще работят най-малко 10 години в България. Който иска по-рано да напусне, просто си връща вложените в неговото образование пари. Официалните си дипломи да получават след този срок...