Без ”такса смет” за имотите, които не се ползват целогодишно

"Такса смет" няма да се събира за имот, който не се ползва през цялата година, и за който е подадена декларация от собственика или ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота.

Обратно в новината

Коментари - Без ”такса смет” за имотите, които не се ползват целогодишно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Toва не е новина , защото винаги е било така - подаваш декларация в общината, че следващата година няма да обитаваш имота и това е, не плащаш такса смет. По мое мнение не трябва да се плаща и данък сгради, парите не отиват за подобряване на инфраструктурата, а се използват за заплати на раздутия административен персонал, при съвременната компютризация една община не трябва да се състои от повече от 10 човека. България затова е изостанала, защото властта се взима не с идеята да се подобри нещо, а да се уреждат близки и роднини на работа и да се източват пари от бюджет и фондове!

С раздутите си щатове не изпращат в началото на всяка година по един човек, който да проверява по дом. книга по колко човек са регистрирани в даден ап. и така да определят таксата смет на глава от населението?! Вместо това по цял ден пият кафета и се правят на мног заети.

Защото и там са такива тъпаци като тебе, правилното е да се плаща на обем боклуци , а не на човек. В истинските държави се продават специални пликове за боклук и това представлява данъка!

Абе, вие сте уникални недоразумения! Как може 5 човека и 1 такъв за еднакво жилище да плащат еднаква такса смет? Къде го има това по света, малоумници от фин. м-во и соф. община?! Също така , живея на Луната, т.е. в едностайния ми ап. не живее никой, но плащам 60 лв. сградна инст. Къде го има това в близката Галктика, малоумници и рекетьори?! Идва видов ден - не имайте никакво съмнение за това...

Предложението е внесено от Йордан Цонев. Ами че това предложение е същото като с Топлофикация. От това ще спечелят само определена групи богаташи с много имоти... Значи Дори и данъците спират за имоти, които не се ползват, а Не искат да спрат Топлофикация, да ограбва наред без значение дали им ползват услугите.

Винаги ме е вбесявала такса смет, изчислена върху стойността на имота. Идеята за плащане през ЕГН е всъщност много мъдра, така няма значение дали изхвърлям до основното си жилище или до вилата, на която ходя 3 пъти в годината, или съм на някакъв си курорт. Единственото облекчение ще е за трайно живеещите извън страната. За децата до 18 г. ще плащат родителите им. Просто, ясно и справедливо. А общините и почистващите фирми се оправят според данните от последното преброяване на населението и готово.

Тоя турски измекяр кога ще скочи от потъващата гемия?

Има и хора които не са тарикати и те не са малко. Над 10 години живея в чужбина и съм се връщал точно 4 пъти за по една седмица. Винаги някой на който съм оставял пари, ми е плащал такса смет. А на улицата на която живеех дори няма тротоар. Може да не ви се вярва, но адресът е в Софоя. Не е коректно да ми се взема такса смет.

val55

Според мен проблема, повечето касае вилите /местата?/, които не се ползват целогодишно, все още. За да няма тарикати то, ще трябва да се сложат водомери, и електромери с радио модул. Тогава нема мърдане, пък и по лесно е на инкасаторите за отчитане, когато те няма. С една кола, и двама инкасатори в нея /ВИК и ЧЕЗ/, че преодат цело село, за един час, а то е големо, ама де акъл у ВИК и ЧЕЗ.... нали трябва много да гушкат с малко даване. А, що народ, ще хванат по бели гащи... Ви е фантазията. Ама оно си зависи, и от кмето за режима??? Другият начин е с гарант т.е., комшията да гарантира, че не живееш, еди колко си месеца.......ама, ако ти има зъб, леле леле....пак фантазията. То държавата ни такова....фантазията, а като включим и другите......таковата, още по голема фантазия.

БСП нали е мандатоносите, нали щяха да правят данъчни реформи, защо ДПС управляват и ни вдигат данъците за сметка на роми и богаташи...Червенюги, айде събудете се малко съвсем заспахте.

И сега кметовете трябва да вдигнат такса смет за тия дето имат само по едно жилище, ромите дето нищо не плащат и олигарсите дето никога не са плащали пак на далавера.

Целокупният български народ вика "Искаме да плащаме повече данъци! Искаме си високите цени на тока! Искаме ОСТАВКА"

когато судентите в цялата страна стачкуват е нормално свинеевски да занимава хората с "гениалностите" на ортаците си

Нали разбирате, че ако дойда и позвъня на врата ще генерирам потребление на ток?

За звънци и домофони се ползва общия ток на входа ,а не на абоната/апартамента !

А докога ще плащаме такса смет за ЗЕМЕДЕЛСКИ имоти /нива и ливада/ в София - Слатина? Те не се използват, в околността няма организирано сметопочистване и сметоизвозване. НЕ СА в регулация - не са УПИ, а нива и ливада. Ако искаме, трябва да платим за регулация... Данъчните чиновници казват, че пазарната им стойност е висока и затова начисляват и такса смет!!!

Браво!Най-после едно добро предложение в Народното събрание от 25 години насам!

Браво , ама Общинските съвети ще искат досегашните или по-високи приходи , за да си осигурят средства, и ще вдигнат другите данъци ...

както и други написаха - това е глупаво и популистко решение на хора незаинтересувани от просперитета на държавата. без да могат да контролират кои ползва и кои не сега ще почне едно крадене и лъжене до дупка. всички ще се пишат храмове. това може да стане само ако имат начин да прибират контеинерите, което струва пари и спирането и пускането на смет да срава сас такса "доставка и съхранение на контеинер". сега ще ми е драго да гледам скъпи коли натупкани със смет да я извозват от "пустеещите" вили по морето и витоша до софия. само простотии в тази държава.

На всяко глупаво решение на това правителство се появява някой като теб и пише Браво най-накрая..., сменете малко плочата.

Кво браво, това го има в Закона за местните данъци и такси от 25 години насам! Мъ депутаците не познаван ни законите, ни Конституцията!

Когато едно семейство има няколко жилища може да обяви едно от тях за основно. В такъв случай за него плаща 50% от данък сгради, но не ползва облекчение за такса смет, т.е. плаща таксата в пълен размер, дори да не го ползва /напр. семейството е в чужбина/ Това противоречи на принципа - плащаш такса само за получена услуга. Така ли е?

как се доказва колко дена точно от годината едно семейство е ползвало услугата? такса смет е за услуга която по презумпция съществува заедно със собствеността върху недвижимото имущество. в крайна сметка ако в един квартал има само не целогодишно ползващи се къщи, тогава следва, че не трябва да има целогодишно комунални услуги, а само в периода, в който за имотите е платена такса смет. В този смисъл комуналните контейнери за боклук трябва да бъдат прибирани на склад през неизползваемия период, в който боклука просто ше се натрупва по улиците на тези квартали. Като цяло тва са наредби които немат смисъл и възпитават още повече в безотговорност и опортюнизъм...

Такса смет трябва да се събира по ЕГН, така всеки човек, включително и циганите ще си плащат за боклука който са направили или поне ще им се води като задължение и ще им се вземат от помощител

Не закачайте ц...., много добре рециклират боклука (само дето го изхврълят нт казаните). В Бс още по-добре направиха, като поставиха казаните под терасите - затвори се веригата.

Светият синод пак сбърка: Този "умник", трябваше да изберат за МЕНТрополит. Друго дали щеше да върши незнам, но поне щеше да е наясно с буклука. Брей, много божи хора се навъдиха, бе! Да не повярва човек, че потурчил се, мисли за българските манастири!

Всичко това се прави пак за народните изедници,понеже имат много имоти и свободно време да подават декларации.Ще си ползват имотите целогодишно и нищо няма да плащат.Плащам такса смет вече от години за празно място ,/закупено от починалия ми съпруг на един баир няма нищо застроено/,защото трябва да си взема отпуск ,за да подавам такава декларация ,веднаж кажат в началото на годината друг път в края на годината и то за да ме освободят наполовина.Кажете ми каква смет ще имам на незастроено място,където даже няма сметосъбиране.Какво може да сътвори един престъпник стига ни дразнете с тоя боклук.

Нали за това въвеждат в закона как да става, да няма в началото, края, ама носете това или онова, когато е едно решението, вече има ясни и постоянни правила. Тогава вече ще знаете кога да отидете и какво да носите.

Ще дизакопаете и без това мизерните селца , дето хората имат там вили. Те от къде ще имат приходи?

Даааа, само дето селата са към общини и таксата смет се събира от общината, а не от всяко населено място, а и тази такса е целева, няма как да се разпределя за друго, освен за чистота.

с ентелигентните очилца е следващият "уволнен" от ДъПъСъ-то.

МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО,КАК ЩЕ СЕ ДЕКЛАРИРА,ЧЕ НЕ СЕ ЖИВЕЕ ..КОЙ ЩЕ ГО СЛЕДИ РАЗНИ ПЕНСИИ ЦЯЛО ЛЯТО СА НА СЕЛО ,НО ПРЕЗ ЗИМАТА СА СИ В АПАРТАМЕНТИТЕ..ЕЛАТЕ В МЛАДОСТ 4 ДА ВИДИТЕ В БЛОК ОТ 10О АП. ПОЛВИНАТА СА ДЕКЛАРИРАЛИ ПРЕД ВИК ЧЕ НЕ ПОЛЗВАТ ИМОТА.. НЕ САМО ,ЧЕ ГО ПОЛЗВАТ АМИ ЖИВЕЯТ МЕГДУ 4 ДО 7 КВАРТИРАНТА.. ТАКА,ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДНИЯ УДАР КЪМ ВСИЧКИ КОИТО СИ ПЛАЩАТ

то и сега в някои общини не се плаща. искат ти документ от е-ре-пе-то, че са ти прекъснали тока и от ве и ка-то, че са ти спряли водата. а те за да издадат такива документи искат да си платиш такса. и става - спестяваш от данъка, а пълниш гушите на енергото и на ве и ка-то

да отпадне "такса" "народен любимец". Депутатите да се издържат от родата си.

Ало, по-кротко писачите. Отдавна управляващите знаят за този проблем, но трябваше да започнат различни видове протести за да се сетят и за това. Колко боклук "генерира моят гараж, нерегулираното ми място, което не използвам по обективни причини, офисът на комшията, който го ползва 1-2 пъти на месец? Основното жилище се облага с такса смет при всички положения. Винаги има механизъм да отсвириш тарикатите.

Мента страшен помияр бе братче.

Попълвате декларация кога ви няма- и ето че вече си имате наематели, ама вие не го знаете. Боклук няма да го изхвърлят- ще го трупат вътре, а какъв цвят ще е наемателите, зависи от късмета ви и най- малкото от предпочитания! Сметките за ток няма да нараснат драстично- те и без това ги надписват има ви- няма ви, тъй че- всичко е измислено!

"Такса смет" няма да се събира за имот, който не се ползва през цялата година, и за който е подадена декларация от собственика Като знам андрешковщината която е второто аз в българина, приеме ли се тази промяна да не се окаже че в България няма имоти, които да се ползват.

link -НА ДПС ЛИ ПРЕНАДЛЕЖИ ,ЧЕ СЕ ДРАЗНИ ОТ ХОРА КОИТО НЕ ХАРЕСВАТ ИБРИЦИ?

ДИРНИЦИ ОТ БГ,СРАМУВАТЕ ЛИ СЕ ОТ ИМЕТО СИ ЧЕ ГО КРИЕТЕ?

Ще падна от смях! Допреди 20 години социалистите бяха забранили Коледа, а днес освобождават храмовете от такси.. Воедно с турците, които прекръстваха или директно гонеха от България..!! Кукловодите от ДС имат невероятно чувство за хумор!

Значи подавам си аз декларация, че не живея вкъщи и опа, готово. Не плащам такса смет така ли? Гъзария. Общината да му мисли. Аз ще викам живея в Европа и ме управляват достойни Европейци, нищо че плувам в боклук. Нали съм на далавра, пак ще гласувам за БСП/ДПС/Лайнака!

Да, подавате декларация, след това от общината изискват от общинското дружество ВиК има ли консумация на този адрес и ви пишат акт като плащате не само пълния размер на таксата, но и глоба, а в добавка, може и прокуратурата да издейства едни бързи заповеде, за използване на документи с невярно съдържание!

Аха, значи пак далаверата ще е само за Данчо, Серго, Доган и сие. Ние простите Кирчовци пак няма да намажем. Ами тогава тоя път няма да гласувам за вас пък.

Тия ментарджий накупиха имоти за милиони и сега не искат и данъците да им плащат!Конфискация на всичко откраднато!

Данчо Ментата пак сътвори бисер. Само, че не казва как ще се измерва буклука - с черпак или напълнени дамски бикини. Хей, ако това мине в Парламенто, значи всички са за буклука!

ами то тоя въпрос само тях касае,да си решат проблема с ваканционните апартаменти и вилите-държавата се тресе , а те закони коват-бравос!

Тия освен тъпотии, с които си мислят че печелят дивиденти, друго не могат да измислят.

Тъй, ментичке, тъй - ще освободим джамиите и църквите от такса смет, но пък 1 милион собственици на дъртички возила ще плащат с до 50 % повече данъци, ще оставим данъците върху лихвите от депозити, ще си запазим тлъстите субсидии за партийките, ще дадем заден за изискванията към банките...

Ако трябва да се плаща такса смет за Данчо Ментата, то държавният бюджет няма да издържи... По-добре да го изхвърлим заедно с червения боклук

Не е случайна ментата при данчо ментата, съдят го пак за клевети и лъжи но това не му пречи да е експерт.. хехе.. жалки палячовци..

"Българи и румънци във Великобритания не искали още техни сънародници" не е така ама вие стачкуваите.

До къде я докарахме, продажни копелета като този да редят законите в България. Умишленно не споменавам държавата България защото боклуци като този я унищожиха. А този калъф да поема след другия измекяр Бисеров. Обичам си страната но не и държавата.

в моят апартамент се водим двама собственици - живее само единия - аз. Тази промяна би трябвало да засегне и мен - след като другия собственик не живее там

да въведат таксата в сметката за вода примерно, говоря за домашните потребители, така колкото повече живеят, толкова повече вода използват и съответно по-висока такса плащат, а за фирмите може да е на брой служители.

Да бе,и който поддържа по добра хигиена ще плаща хем повече за вода,хем повече за боклук.Това беше гениалната идея на оня Софиянский.

дайте вие предложение, не че няма други варианти, но всеки си има своите плюсове и минуси! Най-важното е че докато таксата е данък, нищо няма да се промени!

Седнаха си на празните имоти и си приемат законче. Пък останалите ще плащат повече, в т.ч. и аз. А това кой имот се използва и кой не - куче влачи рейс

Аз питам г-н доцента по богословие дали в манастирите не се живее(нали има МОНАСИ) и там няма ли отпадъци и къде отиват те?Защо манастирите да са освободени?И какво стана с този исторически завод за боклука,който явно никой не желае да го има,а ние плащаме огромни суми спрямо доходите си.

то и ще дойде.... До всеки контейнер ще има теглилка. Контейнерът е заключен, ти си претегляш боклука и чуваш глас откъм контейнера: "Пуснете 80 ст". Пущаш и имаш 20 сек да фрЪлиш вътре квото имаш да фръгаш! Ако, както всеки ще се сети, се опиташ да премериш едно, а да хвърлиш друго, същия недрожелюбен глас съобщава:"Титан видя вашият опит за измама, мама, мама, мама.... Пуснете 20 лв за опрощение" И те така...

Честито увеличене на данък смет. БСП к'во обеща к'во правят... оставят плоския данък и ни вдигат останалите. И понеже са много умни, ама много, много умни оставиха ДПС да ръководи, та те да оберат калая, а на ДПС им дреме щото в Измир техните гласоподаватели пускат бюлетина за 25 секунди.

Единственото решение на таксата е отчитането на реалния боклук, всичко друго е само за измиване на ръцете!

Кък клучаите , където в едни и също по площ ап. живеят различен бр. люде: в единия петима, а в др. 1 човек?! А плащат една и съща сума. Оттук трябва да започнете , но по познат маниер више пак хвърляте прах в очете на раята. Как е възможно за собственост да не плащаш данъци? А защо след като не ползваш нито парно , нито топла вода, плащаш сградна инсталация? Направо сте за 4 - ти км.

Както правилно отбелязвате в началото, трябва да има разлика, която да се образува на база истински боклук, но после причеслявате таксата към данъците и това е огромна грешка!

Pesh0

сега всички цигани ще подадат декларации че не са целогодишно в тях . Ама и аз ще подам , този път. Да идват да ме проверяват редовно къде спа .

Pesh0

Не че ще си платя данъците , докато това правителство е на власт де . и си чакам пая от милиарда , който си раздаде на свой фирми. Иначе да го връщат облагодетелстваните фирми.

данъчна оценка на имота! Ти да си чувал циганин да притежава имот, еле пък да му плаща данък?!!

Pesh0

прав си . Преди няколко дена отивам да нося удостоверение на сина ми че учи , за детските . На една мангалка , учтиво се обяснява , трябва да представите че сте си платили тока , да представите документ че си плащате наема ,да разбира се , аз ще мина еди кога си на проверка . Идва моя ред , и на бележката от училище директорката не написала името на сина ми. Моля за химикал, да го напиша , Не не може .... може да е измама .. нова бележка или допълнителен подпис и печат на дописаното ....

Това е добро начало, но реалното, което трябваше отдавна да се случи пак се отлага!