Германия закъса за инженери

В Германия има 60 000 свободни работни места за този тип специалисти, като се очаква гладът за тях да нараства, пише германският в. "Билд".

Обратно в новината

Коментари - Германия закъса за инженери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ханчето се сплете отново. Хем не се произвежда нищо защото не се продава, хем има свръхпроизводство. Последно? Май бърка залежалите стоки със свръхпроизводството, ама на него му е простено, той страда от мания за величие и непогрешимост и затова не му е нужно да знае основни неща. Акъла ти и пет пари не струва, ти за 100 еврА питаш. Господи, криво ли се молихме или криво ни разбра, та ни срещаш с такива?

Абе пич, ама ти икономист ли си бил?!? А аз се чудех до сега, четейки коментарите ти - какво не ти е наред!

И в коя сфера е свръхпроизводството, ханче? Едно време при свръхпроизводство земеделските стопани унищожаваха продукция за да държат цената, а пък заради свръхпроизводство в промишлеността настъпваха икономически кризи. И сега е криза, ама поради свръпроизводство на балони, а заради липсата на пари много производители пуснаха кепанците. Май единственото свръхпроизводство е на глупост в областта под шапката ти.

Ами г-н хане хайде да направим едно малко тестче за интелигентност и да отговориш какво ще се продава ако няма производство или произведената стока е калпава, скъпа, морално остаряла и т.н. Не съм чул досега менажери или икономисти да са измислили нещо ново или полезно, напротив, обикновено само се пречкат и обират парсата.

аххаххаххаах, гроздето е кисело май ;)

да не се притесняват,най големия спонсор на световната икономика по отношение износа на готови обучени кадри българия е насреща,нашенската политика по отношение на научния потенциал на нацията е най вредната и родоотстъпническа.

а да не би България да готви добре обучени кадри? ха-ха!!!! В момента всички виждаме сламките в очите на другите, но не и гредите в нашите очи.

Любимият ти социализъм свърши преди 20 години, а фактът, че ти паразитстваш на топло държавно местенце за тия пари на гърба на няколко, които работят в частния сектор с магарешка претовареност за 300-400 лв. чисти (и ги осигуряват на по 100-200), говори, че ти си някой компарашутист с умиращи връзки (щом си на толкова ниска заплата), или някакъв закостенял мушморок от БАН с психика на синодален старец! Бедата е, че повечето в България разсъждават като теб, и като следствие се чудят как да тарикатстват или да крадат, затова сме на тоя хал! Надежда има, все пак: всички способни млади, след като завършат училище, отиват да следват на Запад. Част от тях се връщат в България, и освен знанията и опита си, донасят със себе си именно този манталитет - готови да знаят за какво работят, срещу магарешка натовареност, но и имащи финансови възможности за суперпочивка и забавление. Кеф им на море, кеф им в собствено малко бунгалце. За което ще имат и финансовите възможности да го поддържат. Но положителният ефект за България ще е: колкото повече такива млади хора навлизат в икономиката на страната, толкова по-бързо че се изкорени твоят начин на мислене и толкова по-уверено и необратимо ще тръгнем по стъпките на другите източноевропейци, които ни изпреварват - Чехия, Словения, Словакия, Полша...

В Германия скоро ще закъсат не само за инженери, но и изобщо за грамотни хора. Немската статистика дава ужасяващи информации за неграмотността сред завършващите( или по-скоро незавършващите) средно образование.А що се отнася до българските инженери, особено от малко по-старото поколение, към което принадлежа, също има най-меко казано какво да се желае. Имах колеги, които просто си сотанаха със знанията си от преди десетки години. И така срещам бивши колеги с титли и звания, които не могат да изпълняват нищо повече от длъжността пазач някъде. Видна колежка-инженер срещнах да чисти в едно министерство. Добре било. Това за програмата Леонардо(Учение за цял живот) на ЕС въобще не знаят. После имало възрастов геноцид. Геноцид има само по отношение на неграмотните.

Това, че икономистите заработват повече от инжинерите се среща и в САЩ. Ето линк към сайта на един български инжинер в авио промишлеността в САЩ: http://skromni.virtualave.net/

Докато в България инженери въобще не се търсят за нещо сериозно. Виж продавачки, чистачки се търсят. Това показва колко сме далеч от Германия и на къде вървим.

момент само. В България производство няма.. Единствено строителните инженери имаха сериозна работа доскоро. Останалите просто не работят по специалността си. (с някои единични изключения)

Germany - natzia tehnicheska! Kak taka i zashto, az pak ne razbrah kato prochetoh....

и към статията снимка на борсов агент дето се държи с едната ръка за главата, а с другата за телефона... мизерниците дето съсипват икономики и фирми

ми като знае само немски

Не само Германия, а всички срани ще изпитват такава нужда. Всичко живо става икономисти и менежери, защото само трябва да си добър с лъжите и подправянето на данните. Инженерството е трудно и изисква непрекъснато да учиш, а не е така добре платено и престижно.

интересно, много мнения и те различни. все пак веки трябва да знае сам куде му е добре да живее. относно 36000 или 40000, ами те са само в началото бе господа, а после ;) за мен едно е ясно и 100% сигурно, ако се вурна в бг се врущам няколко десетилетия назад. които не вярва да види инфраструктурата в де и да се сети как е в бг. храната в де е по-евтина, така е това е факт. ходили ли сте на лекар в бг дано господ да ви пази да не се налага...... за господата, които имат нещо против правописа да пишат коментарите на дир.бг да си оправят транслитерацията. и на мен не ми харесва така. живи и здрави...

Да им изпратим малко автомобилни инженери, да ги научим как се правят коли.

ХА-ХА, яко, браво...реплика на място

Да им изпратим малко автомобилни инженери, да ги научим как се правят коли.

Който не е бил в Германия поне една година ,той нищо не е разбрал от живота .Жалкото му съществуване е преминало в пръдни.

какво има да му разбираме на живота там, страна с възможности, подредена, хора без проблеми! Кой както си го направи!

А който е изкарал там повече от 3-4 г. е установил, че е по-добре май да изкараш живота в пръдни.

И къде са офертите към инженерите и какви инженери се търсят. Май са си само приказки

Вижте в сайта на немската агенция за работа www.arbeitsagentur.de. Нужно е обаче да имате и добри познания по немски, че даже и по английски език и да имате наистина добри качества като инженер. Доста наши инженери сигурно няма да могат да се котират в Германия, просто защото нито могат да боравят добре с чуждия език, нито пък имат нужното професионално ниво, самочувствие и възможности да се наложат като инженери в немска работна среда. Тук всеки ден те гонят за постигане на резултати, има стрес и срокове, които са закон, моткане и клюки плюс прахв очите на някого не вървят.

Toва не е временно явление да липсват инженери...това ще бъде тенденция докато икономистите управляват фирмите и взимат два пъти повече от инженер. Но в Китай инженерите са на почит и взимат добри пари.

Напълно съм съгласен. Докато икономисти и други лесни професийки получават колкото и повече от инженерите, ще има недостиг на инженери.

Мераклийче ли си за Китай? Уреждам те от раз! Колелото няма да си го носиш - там има.

Ами това наистина е така. Мога да цитирам заплатите на една фирма на икономистите и на инженерите и не само, че икономистите взимат повече, а заплатите са им дори 5 пъти по-високи от тези на инженера. Дразнещото е това, че работата на инженера е доста по-сложна от тази на икономиста. Сложността е по-висока. Дори и при кандидатстудентските изпити е така. Аз задачите на Икономическия ги реших всичките за 15 мин. Изключително лесни задачи без никаква сложност. Не кандидаствах в икономическия, защото ми беше лесно и скучно. Вероятно нямаше да положа никакви усилия да завърша. Също така там оценките/изпитите/ са доста по-малко отколкото в ТУ-София за магистърска степен.

Винаги и навсякъде е така. Един измислен менажер или дори кадърен занаятчия взима повече от един добър инженер. Да не говорим за разните измислени певци, композитори и подобни, дето за две глупави куплетчета накръст печелят от авторско право години наред, докато инженерите променящи света го правят за една заплатка. Колко са певците и музикантите милионери и колко инженерите?

Съгласен съм с теб. За съжаление и България е така .Всеки иска на хляба мекото и на работата -лекото.Да не се впускам в подробности тези навъдили се икономистчета какви ги забъркват.

Прав си. Вече път назад няма (особенно в леката промишленост) - Китай прилапа производството - Европа и Америка се отучиха - сега са в пълна зависимост. Когато разградиш нещо после много трудно се възстановява.

Възползвайте се докато има възстановяване. В 2015 г. идва големия крах на икономиката. Тогава бензина ще стане 10 лв. за литър.

Предполага се че жалките булгаристански маймуни ще спасят горката Германия. Много много не я оплаквайте тази Велика държава а си гледайте жалката скапана държавица и т.нар. "криза".

Злобна душичке, по света има над 200,000 български инженери и хората ги ценят навсякъде, защото са непретенциозни, креативни и работливи. Ходи изпраскай няколко пърцуца и изгърби жена си, дано ти олекне.

Ти пък какво си бе? Баси може ли да си толкова тъп? Дали наистина виждаш Pitбул в огледалото?

Ей, смешко, ти знаеш ли български инженери зад колко значими открития седят? Дори щракалото, което ползваш за да плюеш тук, е измислено от българин!

"Експертите обясняват тенденцията с това, че по време на кризата е имало много голямо свиване на персонала и съкращаване на работното време. Сега обаче с възстановяването на поръчките фирмите са принудени отново да търсят специалисти, които да ги изпълняват." Което, разбира се, е пълна глупост, тъй като по време на най-тежката криза масово фирмите използваха правото си на т.нар. Kurzarbeit (съкратено работно време), точно за да не уволняват персонала си. Истината е тази, че способните инженери в Германия са на изчерпване, поради няколко фактора: застаряване на населението, следване на студентите до 35 години, прекалено нисък интерес към работата изобщо.

Не съм съгласен. И немските фирми по примера на американските фирми уволняваха на килограм за да съкратят разходите. Лошото е, че и за тях стана хората да са нещо като инвентар, което е присъщо на американските фирми. Обаче ето и последствията. Надали някой уволнен би се върнал пак в същата фирма, която така кофти се е отнесла с него. А инженерите не са безброй все пак. Така че докато има такова явление - за да се съкратят разходите първото, което се прави е да се уволняват например 10 000 човека персонал, до тогава ще има и недостиг. Никой не иска да го тертират като предмет.

Наистина, много фирми съкращаваха на килограм. Някои поради кризата, други поради аутсорсването на производството си в Азия. И в двата случая обаче се задържаха, доколкото може, способните кадри, които можеха да вършат работата на няколко души. Неприятно е за някой да бъде третиран като предмет, но реалността е такава. Ти няма да се върнеш в твоята фирма, защото си обиден, но ще отидеш в друга, която се е отнесла като с предмет с някой друг, който пък сигурно ще дойде на твоето място в старата ти фирма.

Те винаги са търсили нещо качествено, но много евтино и затова винаги казват, че нямало кадри. И аз искам доматите да са по 5 ст. килото на пазара, ама не става така тази работа.

Който е писал статията изглежда мисли, че инженер е само едно нещо и щом се търсят инженери работата е ясна. Това че има десетки специалности, които имат много малко общо помежду си и все инженери се водят специалистите са подробности - дето строителни там и ел. инженери, важна е титлата.

Господа германци,уведомяваме Ви, че при направената инвентаризация на инженерния състав в нашата страна(РБългария), се оказа, че имаме ИЗЛИШЪК от всякакъв асортимент инженери, ако проявявате интерес се обадете в МнВР и ще Ви ги доставим в насипно състояние във влакови композиции в хиляди броя, но имайте предвид, че са не само кадърни и широко скроени, но имного,много гладни и проблемът вече е Ваш.

В Германия чужденецът е винаги второ качество човек!

г-н Ганев, когато човек по принцип е боклук, той навсякъде е 2ро, 3то до 15то качество човек! Има доста да се учим от германците на толерантност, но дано никога да не станем толкова толерантни!

Г-н Отдалейко, цитирам Ви "Нещата винаги са относителни и не трябва да се правят генерални заключения". В този смисъл вашето огромно самочувствие и генерално разсъждение са много смешни. Звучите ми по "германски" и сигурно добре се нагаждате и правите мили очички за да Ви обръщат повечко внимание. Не е нужно човек да бъде боклук за да бъде дискриминиран от германците на работното си място например.

Така е прав си Важи не само за Германия, но и за цсички останали страни.

Трета качество са Второ качество все още са ГДР-йците.

Ние така различавахме кой е от бившето ГДР и ФРГ. За тези от ГДР бяхме наши хора, докато от ФРГ бяхме някакви мизерници, ядящи доматите с колци. Нищо че после се оказа, че сме доста по-образовани от тях. Така че трудно се извоюва респект като си чужденец и има предразсъдъци.

Това означава изпреварващо развитие на производството. Немците се усещат,че Китай им издърпва килимчето изпод краката.

Горката Швабия, до нас опряла, завалийката...... Ми да й изнесем малко от нашите, че бъкат под кол и въже и по улиците не можеш да се разминеш от квалитетни инженери.....

Едно време инженерите и технократите се събираха в БИАД, сега сигурно пак са там и е пълно със специалисти! Не греша, нали?

Колко си прав само ... направо и аз не ги виждам к'во ша правят .

По-скоро не можеш да се разминеш от такива квалитетни глупаци и тъпанари като тебе! Аман от боклуци, които не знаят какво и как да го кажат!

В БГ инженери още има, но големия проблем и са пуцаджиите като теб.

В момента съм служител в немска фирма и да наистина има глад за качествени, НО ЕВТИНИ кадри. Парите, които предлагат на специалистите са социалната помощ за страната умножена по две, което е абсолютно нищо. Само хора от източна европа, индийци и пакистанци се навиват на такива оферти. А немците бачкат за не по - малко от 60-90 хиляди на година.

Вярно е, че малко дават. За комп.с-ст без практика не повече от 35.000 год. При 40% данъци, остават колкото да си плати човека наема и храната. Но така германеца смята, че може да остане на върха по производителност, и не го чака нещо като в Гърция, дето всичко е наопаки: малко бачкане и много претенции... Може да изглежда странно, но въпреки това не емигрира на към съседите. Тенденцията е по-скоро от юг към север.

Знам за какво говориш-предлагат ми не повече от 36000 на година (енергиен инженер), което е точно колкото Hartz 4 умножено по 2. Да не говорим, че ти дават толкова работа, която можеш да свършиш само със 60 часова работна седмица.Като студент печелех повече пари.......

В много хубава фирма си служител тогава. И аз съм служител в немска фирма, получавам достатъчно, за да не работи съпругата ми, да живеем централно в един от най-хубавите градове и да нямаме особени грижи с финансите. Нещата винаги са относителни и по този случай не трябва да се правят генерални заключения

Много хора сме работили в Германия и добре знаем какво е, така че не ти вярвам на хвалбите. За същата работа, която вършех в Германия, тук получавам 2.5 пъти по-малко в номинално изражение, но живея 10 пъти по-добре, отколкото ако се бях излъгал да остана в Германия. С компютърна специалност съм.

Ми то това е целта.Ефтина работна ръка!!!

Колко е като сума това 2 пъти минималната РЗ за Германия на месец?