Стотици цивилни убити в Ракка при ударите на коалицията, водена от САЩ, по ИДИЛ

Правозащитната организация Амнести интернешънъл твърди, че ударите на многонационалната коалиция по Ракка в Сирия може да са нарушили международното право

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

BRCK

Аа ане, щом бомбите са американски - значи това са демократични бомби които се борят срещу лошия тиранин и режим. Те убиват хуманно и разрушават само привидно. Това са евро-атлантически ценности които всеки народ трябва да се радва да приеме. Без значение дали са фосфорни, уранови като в Сърбия или атомни като в Япония.

jftf

Е сега ако не признаят Амнести за шампион по лицимерие ...

Амнести къртят мифки отсекъде... Масовото избиване на цивилно МОЖЕло да е нарушение, ама може и да не е... кво пък... тъй, де... Човек не може да се ожени там или да празнува рождения ден на детето си, баси - се някоя демократична сила ще му пусне бомба на купона...

в тези държави, където открай време хем се избиват помежду си, хем искат да изтребят останалия свят с различни от тяхната религии, а и си обучават децата да стрелят с автомати по чуждите "неверници" кое точно е цивилното "мирно" население?!

Ся... Аз върло недолюбвам арабите, обаче не се сещам сирийски или либиийски самолети да са бомбардирали Вашингтон, Лондон или Париж. Също така не се сещам за ислямски аналог на кръстоносните походи. Найш що не се сещам? Щото няма. Та се чудя... Що западът не земе да остави близкия изток на мира?!

Щом ги недолюбваш, значи има причина. И кой казва, че са бомбардирали със самолети запада - те ни бомбардират по друг начин. Нека не правим сравнения за ислямските и кръстоносните походи - ислямските изобщо не са по-малко кървави, камо ли благородни.

Randall_Zwinge

Ми добре... Ами да ги оставят на мира, бе! Защо са пълни с бази на САЩ?! Не е щото са ги поканили. Защо нападнаха Либия? Кадафито беше боклук, ама не помня да е нападал някого. И като демократизираха Либия... къде е сега Либия? Що просто не ги оставят на мира?!

Ти и такива като теб не са прочели нито 1 страница материал за живота в сирия до идването на насилствената демокрация. Не знаеш къде е завършил Асад, как е получил властта, каква е религията на съпругата му, как въспитава децата си , какви кланове жиеят в Сирия. Абе общо взето за вирия знаеш само помията която ти исипват по телевихора и ти като послушо прасенце я хапваш.

Очевидно се смяташ за много знаещ, за да определяш другите какво знаят. Мнението ми е такова основателно. А ти като много рззбиращ ходи при тях да си ги прегръщаш, може и да се убедиш в някои неща.

използваха фосфорни бомби, които така изгарят децата, че те полудяват от болка; не е като да си измиеш очите след "химическа атака"

Ха... Сефте... Четете за Дрезден! Четете за инцидента Лакония. Питайте пра-бабите си за играчките-бомби с парашутчета! Не са дело на Хитлер. Нито на Сталин. Нито на ислямски терористи.

Е трябвало е да се бърза, че руснаците доста успешна кампания направиха в Сирия срещу терористите, та трябваше да се установи контрол над повече територии. Иначе то си е ясно американците не обичат да губят хора и когато участват техни формирования в "освобождаването" на град, то точно дума за това е сриване до основи, така е още от ВСВ.

не знам на кой още не му стана ясно че сащ са агресор и световна терористична организация която трябва да се унищожи колкото се може по-бързо

Не е така. Тези хора са избити ДЕМОКРАТИЧНО, по Евроатлантически. А не ВОЕННОПРЕСТЪПНО, като Русия

Междувременно в Алепо, където разрушенията бяха много по-големи, вече започва да прилича на нормален град и хората се връщат в него. Откъдето е минал американски освободител - трева не никне.

Навремето един дипломат (не му помня името) беше казал "Извиняват се само малките". При едни и същи обстоятелства, според международното право и "демократичната общност", и за различните армии, последствията са коренно различни. Интересното е, че след като Америка на Тръмп се съсреодоточи върху вътрешните си проблеми и се пооттегли от международната сцена изведнъж излезе този доклад на независимата международна организация "Амнести Интернешънъл". Въпросът е дали подобен доклад изобщо би започнал да се пише по времето на Буш и за войната в Ирак? Отговорете си сами.

Тези "операции" се наричат "изравняване на терен", от маститите строителни фирми, които ще дойдат след време...

А бе, защо "сатрапа" Асад възстановява върнатите си градове? Нали е диктатор, масов убиец, въобще лош човек? Нещо се обърках вече

Какво е възстановил?

Има ли някой, трезвомислещ, който да е учуден от тази "новина". Тепърва ще излизат много "новини" , а историята ще потвърди ,че САЩ не са нищо повече от агресори, но.....това няма да върне хилядите загинали беззащитни цивилни не само в Сирия.....

Амммиии...! САЩ и пуделите им "може да са нарушили международното право." Не мога да повярвам!

Тия нещо са се объркали. В Рака няма 'човечество' съответно няма как да има престъпления. Човечеството е концентрирано само в Израел и САЩ , всичко останало са "ватенки", режими и нечестни търговци.

Schilo

Всъщност, как се наричат войските, които са в чужда държава без покана от законното уппавление на щконкретната държава, или по силата на някакъв договор ?

А как се наричат диктаторите, които с помощта на армията и на зверски убийства се задържат на власт, въпреки волята на народа, да бъдат свалени?

Schilo

Ами сигурно диктатори, ама що не отговори?

Ако имаше законно управление, сирийците нямаше да се дигат против него

Абе, галфон, що си го избират, като коли и беси? Наблюдателите(международни) на последните избори казаха ,че са честни! Що като е толкова лош Асад си го избраха за президент?

Кои "сирийци". А бе, ман.ал, единствените нашественици там са хамериканците. Що не сравниш посрещането на руските военни с посрещането на американосите? Има достатъчно видео. Сирийците са зад Асад, затова и той не падна, а побеждава.

Schilo

Че то си има законно управление? Или всичко, което не е одобрено от САЩ е незаконно?

Кого подкрепя "народа" тогава? Ал Кайда/Ан Нусра или Даеш? Ако ще е така, по-добре си карайте с Асад.

А, как са се наричали онези, които затриха... индианците??? Как се наричат онези, които гърбиха до последно черните??? Как???

Всъщност се наричат руски или ирански или ,,ихтамнет"! Тенденциозна статия!Да не забравяме ,че руснаците сравниха Алепо със земята и там жертвите са десетки хиляди! Също унищожиха и конвой със хуманитарна помощна ООН. А това с,,поканата"звучи толкова глупаво и наивно,че едва ли някой наистина вярва на подобно твърдение на руската пишман пропаганда!Освен руските тролове!И у нас вече се чуват приъиви и ,,покани"от руските агенти от БСП,Воля ,Атака да идват руснаците да ни освободят

Schilo

Да не забравяме, че Алепо е милион и триста хиляди. И, че Западен Алепо беше под властта на Асад от много време. Проблемите бяха в източната част, където имаше около 200 000 сирийци. За терористите никой не знаеше колко са. Да не забравяме нещо, което в Ракка го нямаше- хуманитарните коридори. И снайперистите, които обстрелваха хората, които правеха опити да напуснат. Асад навсякъде е посрещан с чувство на удовлетворение, на победа. Нещо, което също не се видя в Ракка. А американците не подкрепят сирийците, а само част от тях- кюрдите. И то не заради черните им очи, а заради петрола.

и да помним,че руската и на асад авиацията разрушиха Алепо със безогледни и безчовечни бомбардировки!И как се осраха на два пъти във Палмира когато наистина трябваше да воюват срещу ИД,а не срещу жени и деца от височина 3-4000 метра!А пък петрола на Сирия другарю е приоритет на Русия и нещастната им нощна атака срещу кюрдските милиции и американските им съветници в Дейр ас Зур го доказа за пореден път!

Schilo

Много си зле, братле, много.По-голямата част от Алепо не разбра за войната, да разрушения имаше, но не и такива, каквито ги представяш. За Палмира какво? Руснаците я оставиха на сирийците, те проспаха идването на ИД и стана. Но след дни отново си я взеха и те така. А възстановяват всички градове, които са освободили. И Алепо, и Дума и каквото още се сетиш. за петрола- тия вагнеровци ви излязоха на пъпа. Платили са сирийски богаташи на наемниците и това е. Жертви- между 4 и 11. Ама какво правят янките там? Кой ги е викал?

Schilo

ртхр, кажи нещо за Ракка, де. Не се свивай.

Демократичните американски бомби не правят така. Нещо сте се объркали...

Schilo

Не може да бъде

Амнести да отиде и да се разходи из другите градове на Сирия, като Алепо например!! Там телата на убитите даже никой не ги вади. Или други градове унищожени от авиацията на Сирия и Русия!! Ама никой не ги пуска там.

Schilo

Е, сега са в Ракка! Ама само как лъжат, а?

Разбуди ли се, Зомби? Само да уточниш, ти кога се разходи из градовете на Сирия? За известна достоверност, все пак!

Ааа, не може да бъде това. Щом Белите каски нищо на казваха за Ракка, значи американците не само че не са бомбили там, но са строяли нови болници и детски градини, паркове и театри, хвърляли са пачки долари сред мирното население ей така, да си имат още парици хората. Не е като руснаците в Алепо, които се целеха с ужасните си бомби само в болници и училища, пълни с бременни жени, невръстни дечица и немощни старци инвалиди. Изобщо Алепо бе и любимото място на Белите каски да си правят селфита със спасявани по няколко пъти едни и същи деца от развалините. А в Ракка какво - мирно, спокойно, цивилните там са се разплули в охолство и богатство. Скука.

Schilo

И от оня "център" нищо не казват. Фейк новина, ще да е.

LeGrandTulup

:)

Ми то и присъствието на американците в Сирия е в нарушение на международното право! Те са се самонанесли там, без никой да ги кани, което ги прави агресор. Обаче не им пука, щото отдавна са доказали, че не зачитат никакво право, било то международно или местно. За тях са важни "националните им интереси", които според тях се разпростират по цялото земно кълбо. Е, номерът им не минава в една голяма част от него, Русия и Китай, което ги докарва до бяс...

Касапницата е пълна. Подобна беше ситуацията и с Мосул в Ирак, който бе тотално сринат от американците, а труповете стояха с месеци навсякъде там и вонята беше невероятна на километри... Така действат американците! Контрастът с действията на РФ е чудовищен!!! За справка вижте операциите, осъществени от руснаците в Алепо и Гута... Хуманитарни коридори.... преговори... компромоси и договорки, за да се запази живота на цивилните!!!

Я ни кажи за ситуацията в Алепо??

Ами да ти кажем бе.. да ти кажем за ситуацията в Алепо. Според базирания в Лондон Сирийски център за правата на човека, по време на освобождението на Алепо са убити малко под 200 цивилни!!!! (Алепо е град с 2 мил. население) Приблизително същия по големина е Мосул... при освобождението на половината Мосул според иракското правителсво има над 30 хиляди цивилни жертви! По тази причина при втроия етап от освобождението Иракстата армия отказа помоща на американците. Официалния повод беше "Големият брой цивилни жертви". При освобождението на Ракка, според същият онзи базиран в Лондон център има между 7 и 8 хиляди цивилни жертви! та какво да ти кажем за Алепо? Когато ситийската армия си върна Алепо вътре имаше 3 дневен празник и хората бяха по улиците... в Ракка , година и нещо от както падна (не казвам освободили, защото касапницата там е съизмерима с Баташкото клане), та откакто падна Ракка, единствените хора там по улиците са тези, които протестират срещи американстата окупация... Между другото преди няколко дена има още 12 цивилни жертви в Ракка... протест срещу принудителното набиране на войници за СДС е бил разгонен със стрелба директно в протестиращите...

Доста народ, изявяващ си във форума, трябва да коментира, а да не се прави на невидял новината.