Правозащитната организация Амнести интернешънъл каза, че кампанията през 2017 г. на оглавяваната от САЩ многонационална антиджихадистка коалиция срещу сирийския град Ракка, който бе де факто "столица" на "Ислямска държава", може да е бил в нарушение на международните закони, тъй като е застрашил живота на цивилни хора, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

По време на кампанията си за връщане на контрола върху Ракка коалицията не е взимала необходимите предпазни мерки, за да намали щетите за цивилните, се казва в доклад на Амнести. Според организацията в щурма са убити стотици цивилни, а цели участъци от града са превърнати в руини. Експерти на Амнести са разговаряли със 112 души от Ракка и са посетили през февруари 42 места, които са били мишени на коалиционните удари. Докладът им със заключения е озаглавен "Война на пълното унищожение".

"Когато толкова много цивилни са убити в атака след атака, нещо определено не е наред", казва Донатела Ровера, една от представителките на Амнести, посетила Ракка през февруари.

Говорителят на коалицията, американският полковник Шон Райън каза, че в твърденията в доклада има груби неточности и че коалицията и съюзнически сирийски сили са организирали безопасни коридори за бягство на жителите, но ИД ги е задържала в Ракка, за да ги използват за живи щитове.

Жители на Ракка казват, че коалицията е нанасяла удари, без да прави разграничения, и поискаха компенсации. Когато журналисти на АП посетиха Ракка през април, те откриха град в руини, из който се носи миризма на разлагащи се тела. Близо 500 тела са извадени изпод развалините на сградите. Трупове продължават да се намират шест месеца след края на боевете.

Според гражданския съвет на Ракка, който пое управлението на града, 65 процента от жилищата са разрушени. Преди време в Ракка живееха 200 000 души.