Православната църква почита паметта на Свети Стефан

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан, първият християнски мъченик и първи служител /архидякон/ в устройващата се Йерусалимска община-църква.

Обратно в новината

Коментари - Православната църква почита паметта на Свети Стефан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Освен паметта на св.Стефан, днес да отбелязваме годишнина и на друг негов адаш- евреина самонарекъл се Софиянски! Гробокопача на гр.София, в продължение на повече от 10 год.

Защо Таня е написано че празнува на 12януари а сега и днес???Ще ми даде ли някой РЕАЛЕН отговор кога има имен ден,,Иначе на всички именяци здраве и живот,,,

Празнувам на12.01- Татяна и Таня. Стоянките и Станките празнуват днес. Вероятно на умалително и по- кратко им викат Таня, но те нямат имен ден на 12.01.

ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ АРХИЕПИСКОП СВЕТИ СТЕФАН НЕ СЕ Е ВОЗИЛ НА АУДИ ИЛИ ЕКВИВАЛЕНТА МУ ПО ОНОВА ВРЕМЕ:))

И какъв е бил евивалента на ауди, по това време. Брат, много си прост да знаеш.

Чудя се как да обясня на 6 годишната си дъщеря че един човек е убит с камъни от други хора и защо!!! Дали не трябва на библейските сюжети и филми да се поставя ЧЕРВЕНА ТОЧКА с ограничение на възрастта? На какво учим децата си като ги подтикваме чрез т.н.кръщение да бъдат "Отцеубийци, братоубийци, мъжеложци, да ги биеме с пръчка и т.н. и т.н.! Ограничаваме и цензурираме Холивудсите филми, а Библията поущряваме разпространението и!?! Нека не забравяме че Християнството е ПОЛИТИЧЕСКА ДОКТРИНА за времето си и по малко религия!!! Хора пазете децата си!!!

АМИ ПОЧНИ ТАКА : ЕВРЕЙСКИТЕ ТЪРГОВЦИ БИЛИ АЛЧНИ И ЛОШИ И ЗАТОВА УБИЛИ КОМУНИСТА СВЕТИ СТЕФАН - КОЙТО ПРИЗОВАВАЛ КЪМ МИР , ЛЮБОВ И СДЪРЖАНОСТ В ЖИВОТА

Ти не ме поучавай на какви добродетели ни учеха комунистите! Жалко, че това не се оказа по вкуса на мутрите, простаците и измекярите. Ти ми кажи на какви добродетели те учат сега гербавите мутри и калинки: граби, лъжи, убивай и ще живееш охолно, без-отговорно и безгрижно като дебеловратите им лидери!

Ами, най-добре нищо не обяснявай на 6 г си дъщеря. Ако тя те пита за причините, е друг въпрос. Но, както ти чета поста, дъщеря ти не те е питала, а ти си задаваш този въпрос. Значи верният въпрос ще е - как да си обясня на себе си ... и по-натам по твоя текст.

Можеш да и обясниш, че вярата е приемане на нещо за истина без доказателства или въпреки тях. Всички идеологии основани на вяра независимо дали са религиозни - християнство, ислям, политически - комунизъм, фашизъм, социални -феминизъм, зоозащита, икономически и др. следват един модел и винаги свършват с кланета. Разкажи и спокойно с доказателства, и без това ги вижда всеки ден по телевизията в Ирак, Русия, у нас. Разкажи и за Библията - митологията на евреите по-късно обогатена с идеи от съседните религии и пълна с убийства. За Корана написан от неграмотен епилептик. Научи я да мисли с главата си и да съди по действията, а не по пропагандата. Това че е на 6 не значи, че е още малка и не може да схваща по-сложни идеи ако са поднесени подходящо. Така ще я защитиш и от всякакви секти и измами.

Giulia D. Stewart

Обърквате вярата с религиите. Инак с всичко останало в коментара Ви съм съгласна.

Честит празник на всички именници!

в българия никога не е имало християнство,няма в момента,няма да има и в бъдеще! безбожието е в основата на всяка злина !

Всъщност точно религиите са корена на злото. Вижте историята, колко кръв е пролята в името на някакъв измислен бог.

състя тоя бог е заявил категорично -не убиваи ! и които убива не с бога !

ФРЕНСКИТЕ КАТАРИ СА СИ БАШ БЪЛГАРСКИ БОГОМИЛИ ... И СА СИ ИМАЛИ АЛЪШ ВЕРИШ С ТЕМПЛИШРИТЕ И ГРААЛА ... ЕДИН ОТ ВЕЛИКИТЕ УЧИТЕЛ НА КАТАРИТЕ ПО ЕДНО ВРЕМЕ СЕ КАЗВАЛ БРАНКО - БЪЛГАРЧЕ :)))

Стапилококи и Голи бактерии, и тях днес ще почитаме, нали? С 200гр. греяна, противогрипна! леля ви, Стойна.

Историята е поучителна. Свети Стефан е загинал в името на вярата измъчван и убит от Савел, който по-късно става Павел и разпространява християнството, първо в Юдея, Сирия, Мала Азия, а впоследствие и в завладяната от римляните част на Европа. Всъщност ако не е бил грехът и покаянието на Павел, който убил Св.Стефан нямаше да има християнство.

А как ли щеше да изглежда България днес, ако не съществуваше християнството?

Вероятно, както изглежда днес Велика Хазария. Т.е. никак.

За коя България питаш - за Аспаруховата, за Куманската или за Руската от 1877?

Като Япония! Там няма християнство!

Интересен факт е че Йоан Кръстител който е бил не по малко популярен през оногова период са му махнали главата без много много обяснения и без никакви съдилища, а на Йисус са устроили римски трибунал. Евреите и до сега съжаляват, че не са процедирали по старите изпитани библейски методи. Може би за това запазената марка и в Корана е отрязването на главата, за всеки случай да не се появи някой нов месия...

Честит празник на хората попаднали в затвора за една кокошка! И вечна слава на такава Съдийка! баба Тодорка Стига ма трили, готова за Светица ма направихти ?

Католическата а не православната почита днес св.Стефан,но ние както на времето сме се турчеели,гърчеели сега се католичеем за да сме угодни на новите си господари.За това никой от съседите ни не ни уважава ,защото сме народ от лакеи а никой не уважава подлизурковците.

Евалла на юдаистите, че преди 2000 години чрез Иисус (Иса, Валаам) зарибиха половината свят, а чрез Мохамед и другата половина да удрят чела ред техния Яхве, язък само че гърците се оказаха по-големи тарикати от тях и преведоха и написаха всичко на гръцки а не на арамейски. Апропо Стефан всъщност как се е казвал?! Стефанос е венец на гръцки ....

С две думи - разделяй, противопоставяй и ... владей!

от 100 български болярски рода борис-михаил избива 52 и ги подменя със славяни! изглежда господ не е нито българин нито обича българите. защо тогава го празнуваме? или пак са ни излъгали в нещо важно?

Много удобно е да се заличи че преди това сме били тенгристи. Доста тюркски племена и до сега си почитат техния Танръ (Тангра) а символа !Y! съществува и до днес

Уважаеми редактори,цензури и т. н. - в статията сте написали че юдейските старейшини "не устояват на духовната сила и мъдрост" на Св. Стефан и за това те - юдейските старейшини настройват тълпата срещу светеца и в резултат на това той бива убит с камъни.В случая вие твърдите че врагове и причина за смъртта на Св. Стефан са юдеите - обяснете защо вашите писания са етнически толерантни, а коментара по - долу на Михаил е етнически нетолерантен, след като той казва същото?

като се казва истината ,много боли,затова се крият коментари,весели празници!

Истината за журналята дращещи това - онова не е най - важното.В случая по - скоро надделява някакъв необясним страх, отколкото болка от истината.

И в крайна сметка на кого е "жертва" Св. Стефан - на вярата или на юдеите?

Както е написано "защото е една от първите жертви на християнската вяра." Следват Индианците,избитите от инквизицията и т.н Излиза че жертвите на църквата водят рекорда .На всякъде християнството е наложено насилствено с много жертви ...даже и в България.

Обвинен е че" хули Бога и Мойсеевия закон" ... от юдеите, което е причината да бъде убит с камъни.

"От времето на апостол Павел. . " . . един от убийците на св.Стефан- с камъни ! В последствие ПОДМЕНИЛ истинското учение на Христа, запазено в малкото останали гностични евангелия. Който почита Савле/Павле си е сам виновен- да си носи греха !

По принцип християнството е секта ,която отрича БОГ(който не се е "пенсионирал още") и завземането трона от синът му.