Хепатитът ”потекъл” от кафе-машини?

Мръсна вода в кафе-автомати в Стара Загора може да е причина за епидемията от хепатит А в региона.

Обратно в новината

Коментари - Хепатитът ”потекъл” от кафе-машини? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ами дискотеките? кадето там ти дават по всякакъв начин чашите! който продава хубави кафе напитки от такива кафе автомати,значи държи и на качество и на хигиена !

Cамо в тоя град ли са нелегални? Aми глоби и ги затваряйте , какво има толкова....а и "кафеджиите" да плащат с е г а лечението на болните....

Никъде в статията тук или в писаното в един голям вестник не се казва категорично, че "епидемията" е тръгнала от автоматите за кафе. Дори заглавията в пресата завършват с въпросителен знак, но за съжаление хората са податливи на медийни манипулации, а и журналистите за да си изкарват хляба пишат така, че да привличат повече внимание. Как би звучало заглавие " Възможно е заразата от Хепатит да е причинена от кафе автомат". Не е като "Хепатитът потекъл от кафе-машини?" Не се заблуждавайте! Теоретически е възможно заразата да се разпространява и от автоматите за кафе, но вероятността не е по голяма от банкоматите, опашките за документи, големите хипермаркети, заведенията за обществено хранене или всяко място където имат достъп много хора.

Това за кафе автоматите е пълна глупост, като се има в предвид че там не се прави нищо от човешка ръка. Затова се кава автомат. Качеството на кафето е 100 пъти по добро от кафето по баровете, дето не се знае, дали е мита чашата, дали са му чисти ръцете на бармана ако случайно е топнал някой пръст в кафето, а за лъжичките дето не се знае дали е въобще мита да не говорим.

аз мисля лятото ако идваме към бг да ваксинирам себе си и децата за хепатит а. но това което ме порази е становището на кмета които 'дава разрешение за мястото, но няма правомощия да контролира санитарно-хигиенните условия.' - ами веднага да го уволнят та тои няма идея за какво е там (преди да даде разрешение за място тои трябва да иска мнението от риокоз). тои само взима заплата и си измисля защо да не свърши работата си

Защо не мислите,кой пипа банкоматите,там е ключът.

напълно възможно е това,тъй като не съм виждал да се прави контрол по зареждането на автоматите с консумативи,които в повече от случаите се разнасят с лични автомобили и без документи за произхода им.

Вчера във вестник 24ч пишеше ,че е от бирата тръгнала заразата ,а пък днес от кафе-автомати.Утре от къде ще дойде, да се подготвя с актуална статия ха,ха,ха,

твърде не сериозно. ,,не били още изолирали источника" - а кафе машините виновни.... по тази логика утре лимонадата ли е наред?!?

Това което казват е "официалната истина". Същото като полигона Змеево и т.н. Казват това което трябва да чуем. Дали не се опитват да прикрият нещо. Хората искат да чуят кои е виновника и веднага им се намира такъв. След толкова години експлоатация, изведнъж толкова много автомата се заразиха с Хепатит А от разстояние чак до Пловдив :). Трудно ще намерите истината в масовите медии...

Изкам да задам един простичък въпрос на тази д-р Елена Канева. Как точно сега ,след толкова години на експлоатация тези машини са станали опасни.Как след ,като не са изолирали източника на заразата прехвърлят вината за своята некомпетентност върху някякви машини.В страната има може би милион автомата. И никой от собственицте им, няма да е проверил какви разрешителни ще трябват ,и няма та си е направил труда ,ако е трябвало да извати нужните документи.

Вирусен хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и появата на жълтеница. Заболяването се причинява от хепатит А вирус. Той е един от най-устойчивите вируси. На температура 60С издържа 1 час, а при 100 се разрушава за 5 мин.

Каква е гаранцията за кафетата и барчетата-там кафето също се прави от кафе-машини,но чашите като че са със съмнителна чистота- в кафе автоматите-нищо не се пипа с ръце-всичко е пакетирано-оът кафето-до захарта и останалите съставки-чашите също са пакетирани и преди това са стерилизирани

съмнителна чистота не значи всеки мангал да си слага мръсните ръце вътре.

Говорят ти за мръсна вода! Вода която е заразена от маистора ,който я е сипал и преди това си е пипал онази работа и после не си е измил ръцете!

не се пренася с водата , пак неси разбрал....

ВОДАТА В АВТОМАТИТЕ ЗА КАФЕ1) СЕ НАЛИВА С МРЪСНА КОФА ИЛИ ТУБА ОТ НЯКАДЕ 2) ВОДАТА ПОНЕЖЕ НЕ Е ТЕЧАЩО-ОБОРОТНА КАКТО В БАРЧЕТАТА ПРОСТО ЗЕЛЕНЯСВА.....ПОГЛЕДАЙ КАК СЕ ЗАРЕЖДА ТАКЪВ АВТОМАТ...

Виждала съм как се зареждат такива автомати и оттогава не ги ползвам.

естествено че в кафеавтоматите всичко е стерилно,водата минава през 100 градуса, чашите са пакетирани в наилон,както и кафето и млякото е вакумирано, повечето продукти са пакетирани в западна европа. нема такива невежи юрналисти. чуят нещо и говорят страшни глупости. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Съгласен съм с останалите мнения.Защо кафеавтоматите , а не барчетата и ресторантите?Защо РИОКОЗ не следи за хигиената в тях?Колко от тях ползват съдомиялни машини?От публикуваните статии става ясно че има болни работили "ЕЛИТНИ РЕСТОРАНТИ"-А къде е хигиената там тогава?

КАКВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ОТ ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА НА БГ ТОВА УДАР СРЕЩУ БИЗНЕСА С КАФЕ АВТОМАТИ СЪДЕТЕ И ЖУРНАЛИСТА ДЕТО Е НАПИСАЛ И ОНЯ ИНСПЕКТОР ОТ ХЕИ СЛЕД КАТО НЕ СЕ ВОДЯТ ПРЕ ВАС ЗАЩО НЕ ГИ ГЛОБИТЕ А ГО КАЗВАТА ПО МЕДИИЕТЕ ТОГАВА ВИЕ ОТ ХЕИ НЕ СТЕ ЗА ТАМ Я СИ ПОДАЙТЕ МОЛБАТА ЗА НАПУСКАНЕ ИЛИ ОТ ХЕИ СОФИЯ ДИРЕКТНО ДА ВИ УВОЛНЯТ ИМАЛО САМ 200ЕРГ ОТ 2200 ТОВА Е АНАРХИЯ

От комшиите дойде и още как, като почнаха да ходят до турция за празниците им. Другият много по-малко вероятен вариант е, че пуснаха във водопреносната мрежа вода от един гьол, незнам това дали го знаете - заради пари естествено (аз го чух като слух, незнам дали е вярно!), но водата е доста сериозно хлорирана и затова е по-малко вероятно да е от там.

Какви са тези глупости?!! В кафе-машините водата минава през много високо температура и е абсолютно невъзможно да виреят вируси и бактерии!!!! От автомати за минерална вода - да, но от кафе- машини ... Айде малко повече да се мисли, преди да се пишат такива глупости!!!

РОЙОНА Е БЛИЗО ДО ЗМЕЙОВО.

КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ БЕЗ ВЪОБЩЕ ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ-ВСЯКА ОТ ТЕЗИ МАШИНИ ИМА БОЙЛЕРИ КОИТО ДА ЗАГРЯВАТ КАФЕТО ДО 96 ГРАДУСА-МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ НЯКАКВИ БАКТЕРИИ НЕ БИХА ЗАГИНАЛИ ПРИ ТАЗИ ТЕМПЕРАТУРА-ЗА СВЕДЕНИЯ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И СЕ ЧУКВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ А ДАНЪЧНИТЕ ЧЕСТО ПРОВЕРЯВАТ

Не съм съгласен ,че пишем глупости! Носител съм на хепатит Б та ми се наложи да прочета малко по въпроса!

bira_more

Ми много болестотворни микроорганизми оцеляват минути, а има и такива които оцеляват часове при температура от 100 градуса.

Вируса изобщо не може да пострада от тази темпратура на водата!

В автоматите за кафе водата се загрява много, ама за секунди. За стерилизация на нещо по този начин трябва да се изварява поне 20 мин, за някои бактерии - и повече. Да не говорим за качеството на тази вода, а също така за водите в автоматите за вода ... Не съм виждала някой да ги чисти и дезинфекцира. Всичко може да се хване оттам, и ги зареждат инженери или студенти, които както слязат от колата /където са държали волана/, така свалят бутилките, и без да си мият ръцете, сменят прахчетата и водата ... Какво да очакваме?!

на теб пък кой ти каза че за секунди се загрява водата. кафе автоматите имат бойлер, който поддържа постоянна температура и е с обем около 1 литър. тоест водата в бойлера поддържа около 100 градуса много преди да стане напитка

аврорке, а това това е ВЪТРЕ в чашката. а че са го пипнали 1001 мръсни лапи преди това, не споменяваш. и не знаеш в коя кофа са били преди да си вземат кафе. защото забравяте едно: хепатитът не е химикал да изтече сам, трябва да има болен който да го 'пуска'.

Хепатита дойде от БУРСА Турция с хората дето дойдоха за рамадана рамазан или нещо такова! В Бурса имаше епидемия от хепатит и в момента заболяваемостта е доста висока! Нискочелите хора от управлението търсят пари за избори ! Кой щам ще издържи 130 градуса в кафе машината. Той не пита дали е регистрирана или не! Не бъдете малоумни - мислете повече!

заедно с хепатита дойде шапа и забележете всичко това е веднага след промените в закона за изборите. Проблемът не само в нискочелите ни управници, но и в ония без чело дето ги избират.

Казано по-накратко - саботаж.

Тр(а)кия=Турк/ция няма как да е стабилна държава с отговорност и широк светоглед- мисъл не само за себе си,а за всички. Б-гария винаги е трън в очите на ибрейска/христянска, развратна Византия-сега Туркия и Гърция

ей, на това Тр-тр-тр не залитане а направо падане със салто му се вика. уля се с машинацията.

Логично предположение! Но никой няма да съобщи, колко от заболелите са пътували по това време до Турция или са имали близък контакт с такива, дошли от там.

ами водата в тези машини застоява понакога и седмици. Не може само да печелиш, иска се и минимален труд за почистване и дезинфекция.

Не само застоява. Виждал ли си с какви мръсни туби се носи, налята незнайно от къде. Лудост е да пиеш от подобни места.

А тези които ги зареждат, кой знае дали не са заразени

Намирисва ми на нова операцийка - Кафеджиите. Хайде Цеци ти си. :)

Е някой ще се сети най накрая, че тези машини са без никакъв контрол. Няма данъци за тях няма нищо, решаваш, купуваш и слагаш където намериш и тва е после само ходиш да обираш стотинките. А е доста доходоносно.

Източникът на хепатита наистина е зарезана вода и тя не се доставяла от космоса , потребителите на тази вода са няколко вида, но не се казва цялата истина, защото.....

:))) кажете името на фирмата, която си е платила за рекламата и на чиито машини ще стои стикер, че са проверени...

Ами нали затова взимате заплати бе червеи.Започнете да налагате контрол !!!!

Бизнеса с кафе автомати е ниша на мутроиди и държавни чиновници от съдебната власт, които действат чрез подставени фирми и лица. Бивш областен прокурор на втория по големина град...

Кой тоя?

И мен много ме вълнува това кой контролира водата в големите бутилки за машини за вода - преди бутилките бяха запечатани по специален начин, сега една хартиена лепенка и това е, а и самите автомати се замърсяват след дълго ползване.

Сменете си доставчика. Нашите бутилки продължават да са си запечатани с найлон над хартиената лепенка

Явно доставчикът е намерил "краткия" начин да заменя пълно за празно.

Можете и сами да си ги пълните от чешмата, но явно предпочитате да е на по-висока цена.

Заразяването с хепатит става много често чрез водата, но има противоречие, защото около 70% са мъже, а мъжете пият по малко кафе от жените.

няма да забравя как един тъпак по телевизията коментираше защо повечето заболели са мъже - защото пиели повече бира. :)))

Това е логично по принцип, но трябва да се докаже!

че в тези машини няма обратна връзка-клиент-машина, що за тъпотия, оттам само си вземаш нещо и то в чаша за ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА, а вземете да мислите и тогава кудкудякайте глупости и то с високо самочуствие.....

как да няма обратна връзка а малоумника който не си мие ръцете и зарежда машината с продукти и вода в туба налята от локва

само това да беше, а капака а стойката за чашата а бутоните?

не се пренася с водата , пак неси разбрал....а тези машини от 1 месец ли са у нас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! от години.....сега кафемашините ви виновни.....ако говорим сериозно за обществени заведения-опасни са барчета и всичко пстанало, където съдовете и приборите не са еднократни.....мислете малко

Вярно , че в някои автомати хигиената не е на ниво, но все пак тази вода се топли в бойлер до към 90 градуса.

Дори до 95-96 градуса...

.......което не убива вируса!

А машините за минерална вода-кой ги контролира?

Масово народа не знае как се пише думата СКРАП. Пише се с П !!!Пълно е с многознайковци,които я пишат с скраб.

не стига, че не си отправила репликата към правилния човек, ами имаш и повече правописни грешки от него :)) ужас

Драга Рени, Права сте, че хората масово са неграмотни. За съжаление и Вие, Рени, сте една от тях! А именно - когато следващата дума започва със "с или з" се използва "със". Така че е правилно да напишете "със скрап". Макар че според мен цялото Ви изказване е смислово неиздържано. Поздрави!

хигиената е ясна , а данъци плащат ли и издават ли касови бележки кафе автоматите втора употреба внос най често от Италия(там са СКРАБ)

За хигиената и за скапаните апарати 8-ма употреба си прав, но не е необходимо машината да издава касова бележка. За справка прочети закона за ДДС.