Спешни медици съживиха пациент след 20 минути без сърдечна дейност

50-годишният мъж потърсил помощ в Спешния център в Горна Оряховица, след като му прилошало по време на риболов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-тъпо нещо скоро не бях чел

Естественно докторите не се и сетили че може да има симптоми на прединфактно състояние :) Добре че е паднал в болницата.

2 часа в клинична смърт?! На тоя доктор и екипа му трябва да му вдигнете паметник в горна оряховица, ей!

Така ли е пишело първоначално и после са го поправили? Щото 20 минути опити за реанимация са нирмални. По правило са длъжни 40.

Дежурните, естествено, не го прегледали, за да установят какво му има, но без колебание го пренасочили.

Най-обичам "компетентните лекари" да кажат, че не е животозастрашаващ случай ... а човекът прави инфаркт след минути.

За малко един починал от ковид по-малко.... Или си мислите, че ще изтърват келепира? Тези 1000 лева на калпак се дават само, ако имаш доказани случаи на ковид. Най-лесно е, като го напишеш в смъртния акт.

Това не му ли се е изпържил мозъкът без кислород?!

не разбираш , направи си чай за простатата.

Браво на тях! Но... това не е правилният вариант! А правилният вариант е - такива случаи да не се допускат изобщо! Превенция, ранна диагностика, обръщане на достатъчно внимание на съмнителните случаи и т.н... Ама за това трябва старателно изградена и надлежно поддържана система от правила и порядки, която да се спазва. В условията на пълна анархия, безхаберие и печалбарство, това е невъзможно, обаче...

Но , още по-браво ще заслужиш ,ако бе карал пациентите да се лекуват системно. Вкл. този "младеж ", твърде вероятно да не се е лекувал системно. А какво му пречи да има в колата си опарат за кръвно. И т.н.

колегата под "превенция"? Или не четеш...

Браво! Явно са истински медици. А можеха както софийските си колеги да си намерят извинение и да го отпишат. Така де, сърцето му вече е спряло, значи си е умрел отсекъде.

Уау! Поздравления! А тоя пич да рязкаже как е било от другата страна:D

И под тази статия се плюе правете сметка за какво става дума. Народът умира и няма кой да прави КПР. Но има тролове които сериозно ускоряват нещата. От народа приел арменците и спасил евреите и втрещил света със смелост и доблест в края на 19-ти и началото на 20-ти век как се превърнахме в това?

Смесихте си гените с диво-подобните и това е резултатът.

Няма ли да бъдат наказани и уволнени тия медици, които са му казали, че състоянието му не е спешно. А той бил с инфаркт и умрял след 2 минути

да мразиш детето си,да го захвърлиш на произвола заради чужди амбиции на алчни за власт политици!

Днес минахме 2500 случая за денонощие,процента заразени е 10,55%.149 души си заминаха ,това вече е касапница! София гони 600 случая!!! При 18% ваксинирани ,колко още невинни души трябва да отлетят за да узрее в тиквите на това неадекватно правителство,че трябват действителни мерки!!!! В главите на тия жалки Мунчовци са само избори,избори и пак избори! Започва ефекта от най- голямата предизборна глупост- хвърлянето на дечицата на първа линия в тези куптори непроветриви,каквите са училищата в България! При само 30% ваксинирани учители! И то след като вече го преживяхме миналата година! Безумци,опомнете се!

Има ваксини. Който даскал или родител не се е ваксинирал - да си мре. Децата не трябва да ае спират от училище

Само дето "даскали" подобно на доктори няма. И децата ще си ги учиш ти сам. Ама виждаме, че се полу-грамотен примат и се представяме какво ще се получи от отрочето ...

За сведение в САЩ училищата не са по-различни, а има и много по-зле. Стига сте ревали какво било в България. Навсякъде по света децата са обратно в училище. Който не иска да си обучава децата в къщи.

1. Вторник е. Ден за обобщаване на неотчетените случаи от уикенда, затова има повече бройки. 2. Дистанционното обучение създава науки, малограмотни, немотивирани ученици. Всеки нормален родител и учител ще го потвърди. 3. Стига вече с тая паника! Живейте си живота и спрете да се фиксиране върху ковид. Колкото повече храниш страха си, толкова по-голям става той.

Глупоста с присъственото обучение скоро ще затвори държавата!

Обдишване и сърдечен масаж могат да го държат и два дена, стига да има кой да ги прави. А става на зеленчук след минута и трийсе до две минути. Толкова сте и доктори колкото са ви и знания. Гледайте следващия медицински сериал белкем се образоват, ама на да ли.

Кардио-пулмоналната ресусцитация (или CPR) в болница има 10-20% преживяемост. Става дума за страните с развито здравеопазване. В България, това е постижение, достойно за вестникарска публикация. Втори преживял кардиак арест след успешна CPR. Това е върховно постижение за българската медицина. Болницата в Горна Оряховица е в трагично състояние. Жалка картинка.

Г.н. "Кардиак арест" на български се нарича сърдечен арест. Също така съкращението което използваш има точен превод на български.

Не знам, на какво се радвате - статията е доста ужасна - показва, че за да оцелееш се иска изключителен късмет най-вече. На един такъв късметлия сигурно има сто умрели. Ето тук едните определили, че човека не е спешен, а той две минути по-късно почти умрял - добре, че другите са се справили.

Не “почти”, а буквално умрял.

Аха. Значи възкръснал казваш. Буквално. А казват, че не може и не вярват в Христос.

Ваксинираните е най-добре да си сложат изкуствено сърце, че не се знае оригинала, кога ще спре.

Продтаци , колко им е било да му премерят кръвното , щом не ги е напсувал и набил значи е бил доста зле горкият . Корупцията и добре подплатената фалшива пандемия ги заслепи тия смотаняци

Напоследък е обичайно точно обратното. И в този случай, ако му бяха обърнали адекватно внимание, защото прединфаркт се разпознава, нямаше да се налага да го реанимират човека.

Абе пак добре, че са го съживили. Защото на друго място щяха да го обявят за неспасяем = донор и да го разфасоват. После щеше да има хвалба колко човека са спасили и никой нямаше да пита дали е можел да оживее - естествено, че няма никакъв шанс.

Браво на медиците!

Вижте тия малоумници как разтоварват кораба на Камен бряг!!!! https://www.maritime.bg/79092/ :((((((((

Освен, че половината се изсипва в морето - какво е малоумното ?

Shumaher.....

Понеже имам 20години в спешна.Да кажа тая новина е гнила.5.Минути без кислород и спасяваш зеленчук.Е ако е зима ако пациента е с хипотермия лавина и т.н може.Ама иначе това са журналистически лакърдии.Казвам го като човек който е спасил /с Божията помощ. По малко от Десетина човека и е загубил 5пъти по толкова,след клинична смърт.Тая работа изисква със спасяването изисква подготвен екип от минимум 3ма по добреж4 човека аоаратура и самообладание.Също много късмет.Не съм виждал това е най елитните Софийски болници./като Пирогов например.Къдетои имат подготвени екипи и алгоритъм та много ме съмнява.Човекът е бил в шок и са го спасили.Хвала на колегите.Ама журналистите си драскат

Абсолютно точно - елементарни журналисти са писали глупости може би подстрилавани Пт местните! А защто съм лекар и такова нещо като 20 Мин е абсолютна озмишлъотина! Браво постарали са се мо нека да се казват реални неща

Горните двама, вие се хванахте за 20 минути - ама в статията пише и за 2 часа клинична смърт :)))) Авторът е пропуснал да пише, че тия двамата след събуждане, са говорили на 7 древни езика включително шумерски и са имали способност да левитират и да палят огън с мислите си.

Без да съм лекар, знам, че без кислород мозъкът умира [безвъзратно] след 5-10 минути. Ако сърцето е било спряло 20минути и човекът е бил обдишван, но не е бил на вентилация, как е възможно мозъкът да се снабдява с кислород, а човекът да бъде спасен, да е оживял, и да има нормална мозъчна дейност след това?!

Поклон.

Браво на медиците, ама защо ли си мисля, че са го направили само, за да не им пилят сол на главата, че изобщо не са му обърнали внимание изначало?

затова от Търново ходях в Горна да се лекуват и да раждат! а в Търново доцента Сибила вече щеше да го е пратила този в мозъчна смърт за донор в София

Господ му е помогнал , жив и здрав да е той и и медиците, само не тия дето само срещу уиски бонбони и пари

Лекарите са му помогнали.Стига с тоя господ.21 век сме.

А бе, да знаеш, точно Господ го е спасил, не набедените спасители. Те даже не знаят какво точно правят. Шокове, адреналин??!!

Сигурно не са като Софето всяка болница с по две три погребални агенции вероятно имат сметка защото се появяват на момента.

това са Лекари!!!

Една добра новина, свързана с доктори и спасен човешки живот ! Но дори не искам и да си представям, ако не беше проявил самоинициатива и не им ебше отишъл на крака, а беше звъннал на 112 . Системата е прогнила, от там се покварява всичко надолу от доктори, до диспечери, иначе докторите сами по себе си , извадени от системата са читави

Пич говориш глупости.Жена ми е лекар бп.Системата не е прогнила, дори много строго се следи всичко, кой, къде и по какъв сигнал е отишъл.закъснял ли е и защо и тн.Лекарите в бп взимат добри пари и си пазят хляба.Закона е лайнян, щото една циганка ако я заболи зъб вика бп, и те нямат право да откажат.Разходва се неимоверен общественресурс.Хвърчат линейки.За такива оплаквания в нормална държава те отсвирват директно. А в много държави дори те съдят и плащаш глоба и разхода на екипа за фалшиво повикване или за незастрашаващо живота състояние.

След 5-7-ма минута без кислород почват да измират мозъчните клетки..

тва е инсулт. И реално до 3тия час обикновено имане подмяна. Никой не го признава, но е така

да са живи и здрави докторите

Поздравления за докторите за своевременното реагиране.

Или нищо не разбираш или се бъдикаш и в двата случая не е добри- но тези лекари са реагирали само защото е припаднал в краката им а не навън. Докато не променим това отношение на лекарите, хорота ще продължават да измират по улиците…

за тези дето са го изгонили!!!???

Ами те са същите дето след това са го спасявали доколкото разбирам. Туй което трябва да се промени е протокола. Не може да се отказва толкова елементарно нещо като мерене на кръвно. Просто от човещина. Ако го бяха хванали преди припадака нямаше да изпадне в шок. Туй за спрялото сърце, абе след като няма начин да го охладят, не го вярвам.

Първо супер непрофесионално са го диагностицирали погрешно, след това е имал късмет човека. Ако липсваше грешната диагноза, можеше да го сложат под наблюдение, да му дадат да пие нитроглицерин и да не се стига до клинична смърт. Не се знае след тези 20 минути, дали няма мозъчни или други увреждания.

Те не са виновни, че работят в идиотска среда, където нямат елементарни неща за извършване и поставяне на диагноза. Нещата са сложни и не може с лека ръка да обвиняваш когото и да било. Даже са Герой, че работят в такава среда лекарите.

Ама си умен... в Индия и цяла Африка с по-добри условия ли разполагат?

а не герой. Един герой, много герои. Напоследък забелязвам много грешки като горната - запомнете, няма дума в българския език, която в мн. число да свършва на й. Или един и същи човек прави тези грешки, или мнозина са учили при една съща учителка.

Много добре знам как се пише. Техническа грешка. Хора като теб, коИто си нямат друга работа ......"акат" по-форумите. Лека вечер ти пожелавам. КоЙчо!

Не знам това дали е дадено за добър или лош пример…. След като го изслушали спешните медици му казали, че неговия случай не бил спешен…и после човека припаднал в клинична смърт…. Тоест още малко лош късмет и щеше да е на онзи свят…. Е добре е поне че са му направили сърдечен масаж - поклон пред българските лекари…. Хахахха

един миоглобин, ако му бяха пуснали, но нямат техника явно.

Не трябвало да стават лекари … или да ходят да работят на друго място…” primum non nocere”- първо не вреди- в техния случай бездействието е равносилно на убийствено бездействие- просто човека е имал късмет и припаднал в краката им…

Тука задължително им врътват Монитор, и ензими за 1 ден- докато не се осигурят че не става въпрос за нестабилна ангина или инфаркт. Едва тогава ги изписват, но в България е различно…. Играят си на топло и студено, познай диагназота….е нали не са те дето ще хвърлят топа.

50 годишните тръгнаха да измират и летвата ще пада. Дотам ни докараха политиците ни, които са събрани от кол и въже само крадливи баклуци.

Виж, ся. Учените им дават и лекарства и правилни диети, така и ваксини, но на Бай Ганя му трябва някой друг виновен - правителство, медици и Бил Гейтс. Докато хората не започнат да поемат отговорност за действията си ще имат оправдание с действията на други!!!

Адмирации

В БГ трябва да си от богоизбраните, ако те приемат в болница след закарване с хипертонична криза. Разбирате ли? Един фурантрил интравеночно и шут отзад да се оправяш сам(лични лекари и прочие) Пак е имал късмет този човек, че е паднал вътре във болницата. Дано се оправи! Това с 20 минути без сърде§на дейност и съживяването граничи с чудо.

Браво на лекарите! Много здраве и късмет занапред на пациента.

Към такива статии няма тролове Няма как да се каже че радев или чалгаря или други са виновновни :)

А бе вие как сте? Няма човек освен Исус който да се е върнал след 20 минути спряло сърце. Мозъкът умира на петата минута! А клинична смърт му казват когато сърцето работи, а мозъка не. Не, обратно! Журналя! Дано са те, че ако докторите са им казали така.....

Умник :) клинична смърт е когато УМРЕ по разговорно, какво сърце бие.

А колко не успяват да върнат... само щото човекът е бил още в болницата и там е пропаднал, щото не са хванали прости симптоми на инфаркт, а са го пратили да му мерят кръвното сестрите... имал е късмет

Българското здравеопазване се управлява неефективно, основно от назначени лобисти, недофинансирано е, не функционира нормално. Добре поне, че лекарите ни са ХОРА.

Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари. Ако ЗАСТРЕЛЯТ Здравния министър, ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.. Тоя ПРЕНАСЯ вируси, ЗАЕДНО с разни араби, негри и китайци... Пускат арабите и негрите да обикалят БЕЗ маски навсякъде из България, и по футболни и баскетболни стадиони. И дори искал да домъкне някакъв Ислямски ВИРУС от Афганистан, който мъкнел още 14 малки Арабски вируса.... А искат ние, българите да носим МАСКА като влезем в МАГАЗИН... НЕ ни трябва Правителство, нито президент.... ВАЖНОТО е да ИЗГОНИМ предателите, и арабите и китайците, които ни ЗАРАЗЯВАТ с ВИРУСИ... И така ще се ОТЪРВЕМ и от МАСКИТЕ.... Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари. Тоя мошеници министри, пускат БОГАТИ араби и китайци да ОТКРАДНАТ бизнеса Работата и Парите на българските бизнесмени и работници.. Араби и китайци започват да продават стоки БЕЗ пари, и като ФАЛИРАТ българите, онези ДОМЪКВАТ още араби и китайци. За да имаш Бизнес, Пари и Работа, трябва да отидеш, в ТЪМНОТО и да УБИЕШ Здравния министър и да се отървем от маските, от арабите и китайците.

Веднага да го питат какво е видял на оня свят