България била от малкото държави с безплатна спешна помощ

България е една от малкото страни, в които пациентите не плащат за спешна помощ, а в същото време е и една от държавите с висок процент на налични линейки. Започва обучение на 6500 представители на Бърза помощ, а в столичния кв. Ботунец бе открит център за дислоцирана спешна помощ.

Обратно в новината

Коментари - България била от малкото държави с безплатна спешна помощ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А,по кой съвет създадохме Спешнште центрове? Къде потънаха парите дадени от САЩ ,ЕС? Излишна структура в здравеопазването , която само гълта пари.Взема болния и го кара,ако не почини , в МБАЛ и те се трушат главите,съответно парите по пътеките или за тяхна сметка,т.е. нашите здравни вноски!

Интересно как при положение, че Бългжария е една от държавите с най-много линейки, бърз помощ пристига за абсурдно много време при нужда. Да се спекулира с подобни изказвания, е меко казано непрофесионално. По-добре да се обсъди трябва ли бързата помощ да е безплатна? И за пореден път се сравняваме с някого. Толкова ли сме неспособни, че да не можем да изградим работеща здравна система?

АМИ ТОЙ ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТЕН, ЗАЩОТО СЛУЖИ САМО ЗА ТОВА - БЪРЗО ДА ПРИДВИЖИ ПАЦИЕНТА КЪМ ... МОРГАТА ! ФАЙДА, ЧЕ Е ДОКАРАН ДО НЯКОЯ БОЛНИЦА...ЧЕСТО ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ЧОВЕК ДА СИ УМРЕ В КЪЩИ !

kgb777kgb

Само като чуя здравеопазване и пистолета сам ми се зарежда ! Ще се намери ли най-накрая някой да промени ТЪПАТА схема с която ни крадат ??? Всеки трябва да е "ваучер" където се преглеждаш там ти отиват парите , лични лекари е най-голямото престъпление , нищо не правят само пари вземат , такса за преглед -АБСОЛЮТНО незаконна , спешната помощ САМО за спешни , а не за всички цигани без осигуровки ! На неосигурените - болници за бедни - колкото може да осигури държавата толкоз !!!

От началото на Демокрацията всички управляващите провеждат здравна реформа която доведе до следното: -изчезнаха някои медицински специалности като фелшерите, обслужващи предимно малките населени места и педиатрите които обслужваха специфичните особености при децата. -личните лекари и другите специалисти принудително бяха превърнати в търговци по Търговския закон. При това лекарите са станали истински търговци вместо да спазват клетвата на Ескулап. -въпреки че плащаме здравна осигуровка често няма направление за даден специалист. При свободен прием сумата е произволна и не се издава никакъв документ за нея, няма и касов апарат свързани с НАП за контрол на приходите. -при лечение в болница направлението по здравната каса не е достатъчно и ни се искат още пари за избор на екип или да направим дарение. При отказ ни съветват да се лекуваме в къщи с аспирин.

Безплатна е защото се ползва само от мангали -разбирай ЦИГАНИ

Здравейте,във връзка с новината искам да питам по-знаещите тук за следното.Снощи дъщеря ми/13г/имаше силни болки в стомаха и я заведох в бързата помощ ,обслужваща нашият личен лекар.Биха й инжекция бусколизин и ни поискаха 6лв.Редно ли беше да плащаме?

Скъпа госпожо изпратете в писмен вид случая си до министъра на здравеопазването.В спешна помощ нямат право да ви искат пари още повече че детското лечение е БЕЗПЛАТНО

Браво !

Скъпа Дани, виждам, че всякакви разбирачи с радост откликват на молбата ти, но основно плюят без да са компетентни. Първо, трябва да изясниш каква "бърза" помощ визираш- в България вече няма "Бърза помощ". Има "Спешна помощ" и неотложна помощ. Ако си се обърнала към "Спешна помощ" /намират се на Сточна гара, ако си от София/- то по Наредбата за спешна и неотложна помощ прегледът и манипулациите, в т.ч. лекарствата са безплатни. Ако, обаче, си се обърнала към неотложно звено, обслужващо твоето GP и случаят е преценен не като спешен, твърде възможно е да ти поискат заплащане извън потребителската такса и, ако са ти издали и касова бележка всичко е ОК.

Благодаря за отговорите!Не издадоха касова бележка,не може да ми искат потрб.такса,защото деца до 18г.са освободени.А дали е спешна или неотложна...не знам.Когато ни се е налагало ходим там по препоръка на личната лекарка и винаги записват,че сме нейни пациенти.

И така хвалейки се и потупвайки се по рамената управниците ни няма да разберат как ще останат само те и пълчища безчинстващи цигани. Защото всичко ни е прекрасно. И най-вече спешната помощ, а даже и не спешната. А помните ли на кое място в Европа сме по умрели от инфаркти и инсулти? Това показва каква ни е спешната медицинска помощ. Защото в Европа все по-рядко умират от тези състояние, тъй като имат истинска бърза помощ.

То пък е една спешна помощ, направо ужас,вече няколко пъти ми се налага за мен и децата да ходя в Исул на спешен кабинет, и после трябва да ходя отново, при доктора за направление защото не е правилно лечението или не помага :(

Спешният кабинет не назначава лечение. В спешната медицина се овладяват спешни състояния. Например, ако имате болки в бъбреците ще ви дадат болкоуспокояващо, но ако искате да лекувате заболяването, което е причинило болката, трябва да отидете на специалист. Това е все едно да отидете в плод и зеленчука и да кажете, че нямат прах за пране.

Днес министър Десислава Атанасова има рожден ден. Използвам случая да й пожелая много здраве, безоблачно щастие, късмет и много успехи във всички нейни начинания. Пожелавам й да бъде все така красива, позитивна и усмихната. Другите коментиращи ще помоля да бъдат по-умерени в критиките си, все пак на рождения си ден всеки заслужава малко повече уважение.

Логиката ти куца! Всеки ден един от нас - хората от народа има рожден ден! Да сме получили уважение от държавата??? И изобщо нещо да се прави за тоя народ - НЕ! А на Д. Атанасова пожелавам първо да почне с това да научи колко Държави в Европа са с платена бърза помощ и тогава да се изказва неподготвена, че е непростимо за министър на ....... а процента на наличните линейки да пита предишните защо е висок ако не е имало нужда! Вероятно някой пари е направил от това. Въобще държи се неадекватно тази рожденничка....

Не знаех. Извинете мен-сиромаха ! ...Какво да й пожелая ли ?! То съвсем простичко я ! Да Започне да Работи това, за което Ние Данъкоплатците й плащаме !! ... Инак -- от Нашата торта нанай.

Желая на министърката здраве и никога да не и се налага да опира до бъркотията, която наследи и няма капацитет да оправи.

Безплатен обяд няма...!!!!

Такова недоразумение като Атанасова самоназовало се "тежка артилерия" отдавна не е имало.Марш откъде си дошло селянче!

сега враца до 5 години навсякаде. ран-ут в деиствие. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

По-голямо безхаберие отколкото това на всички управляващи досега (от началото на прехода) не съм виждал. Проблемът е лесно решим, но явно няма воля...същото се отнася и до пенсионната реформа...

Ура! и всичко това дължим на неуморните грижи на тази министерка и нейния велик шеф ББ.Нека Бог да ги опази от злите думи на разни неразбиращи величието на времето, в което живеем под мъдрото управление на ГЕРБ и титаните му! (Из молитвата на един гербаджия)

О-о-о..., сетиха се откъде още могат да одерат още една кожа от гърба на бедния народ - да се плаща за спешна помощ. Ако пари немаш - мреш си най-спокойно. Нещастнициии!!!

Висок процент налични линейки, а все пак колко от тях са в движение ?

Обучавайте се по-бързо, че може и да не остане кого да лекувате!

То 'па една бърза помощ... ако ги чакаш да си умрял 100 пъти. Само цакане, иначе като куче те подритват.

Хубаво би било всяка година да се прави препитване на лекарите,че в последно време се забелязва,че много от тях не разпознават инфаркт от настинка и откакто са взели диплома не отварят да прочетат новите тенденции в медицината.А тези които не покажат умения да се намери начин да бъдат санкционирани.Все пак си играят с живота на хората и не напразно всеки който може да си го позволи бяга в чужбина.

Ако самите т.нар. здравни работници плащат за здраве, колкото всички нас ще им стане ясно, колко безплатен е достъпът до здравните им услуги

плащат по същия начин -доплащане 1200-1300 лв за раждане в частна клиника по кп,доплащане по 1000-8000 лв консумативи за ортопедични операции ....за разлика от други държави,където поне за медицинските работници има 50% отстъпка от всичко предвид това,че заплащането за тежкия и отговорен труд в медицината обикновено е недостатъчно,но не чак толкова,колкото за много от мед работниците тук

СТАВА ВЪПРОС ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЗВЕНОТО ,А НЕ ЗА ЛЕКАРСКА ДЕЙНОСТ ,КОЯТО В СЛУЧАЯ Е ДРУГА ТЕМА !

Кого лъжеш ти маааа няма по скапана зравеопазваща система от нашата в света, може би само сумалийската дето я няма... нагла долна лъжкиня как спиш въобще!!!

Спи тя, не я мисли. По-скоро с кои гербери е спала или с кои сега спи, щом всичките са си плюли в устите и се състезават с Бат' Бойко на манежа на цирк "Борисов".

Спешната помощ е безплатна най- вече за цветнокожите братя.Повечето от тях ходят да се преглеждат там, щото знаят, че е безплатно, дори да са неосигурени и по закон не можеш да ги върнеш.Да не говорим, че в повечето случаи изобщо не става дума за спешни състояния.Ако им кажеш нещо дето не им оттърва веднага с BTV-то заплашват и ти трябва да им рапортуваш, иначе току виж те изтипосали в новините, дори без да си виновен..Пък върви после доказвай, че нямаш сестра..

НЕПРАВИЛНА УПОТРЕБА НА СПЕШНА МЕД ПОМОЩ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И В ЕС,И В САЩ,И В РБ /също има наложени глоби за злоупотреба на 112 и свързаните структури -1000 лв/

Това може да е така в София и в по- големите градове, но в по- малките населени места, където това е преобладаващо население първо мислиш за собствения си живот.Иначе излизаш от работа и не знаеш дали ще се прибереш.

поредната глупотевина на селянката от дулово. много е лошо човек да е тап, но става опасно, когато тапака е и амбициозен.

И кво от това сега да не трябва да плащаме за спешна помощ макар че си плащаме осигуровки.

ПРИ СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ ПО ЗЗ,ТУК Е АНАЛОГИЧНО НА БЕЗПЛАТНОТО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ,като "БЕЗПЛАТНО" означава,че "не се плаща в точката на консумация на спешна медицинска помощ",НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСЕКИ ВНАСЯ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ ,ВСЕКИ МЕСЕЦ ,ЗА ДА ГО ИМА И ДА Е БЕЗПЛАТНО КОГАТО СЕ НАЛОЖИ ,ЗА КОГОТО СЕ НАЛОЖИ В ДОСТАТЪЧЕН ОБЕМ,СВОЕВРЕМЕННО.....ФИНАНСИРАНЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ЧОВЕШКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЕКИ ИНДИВИД НА 18 Г/В АНГЛИЯ НАД 16Г /ВСЕКИ МЕСЕЦ -ЧРЕЗ ДАНЪЦИ -ЗА БЕЗПЛАТНАТА МЕД ПОМОЩ,И ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ЗА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ МЕД ДЕЙНОСТ

България е една от малкото в света и единствената в Европа с смесено здравеопазване . Ако плащаш Здравна Осигуровка значи си богат и при нужда от здрава помощ плащаш пълния размер плюс подкупа на доктора . Ако не се осигуряваш си беден и всичко ти е безплатно .

С ЛУКСОЗНИ ВОЗИЛА,ПАЛАТИ И ФИРМИ СЕ ОКАЗВАХА ЗДРАВНО НЕ-ОСИГУРЕНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ,ЗАЩОТО НЕ ВНАСЯТ НИТО ДАНЪЦИ,НИТО ОСИГУРОВКИ ОТ "ЧЕРНИЯ СЕКТОР "

Помоооощ, Хора ! Адски спешно !! ...абе Деси : --ма кой ти рече, че Има макар-една страна (от тез, дето все гоним) дето спешната помощ да е с изрично заплащане ?! ...Или пък да се осигурява чрез Допълнително Бъркане в джоба Данъкоплатски ?! (и моментален трансфер на новоокраденото към плиатеуъски клъгчинцъ от Туенеуи ) ----- Гръм ще Има ! Гръм и Мълнии !!

Натовареността на лекарите ще намалее когато спешната помощ стане платена за здравноНеосигурените, защото те не плащат осигуровки и за най малкото тичат в спешна помощ! Това е масова практика при определени раси.

това са глупостu. не е така нито в англия, норвеgия, швеuцария...само в сащ. че цuганите са проблем така е но не искам аз да плащам заради тях отново. това ще е поредният рекет.

глупости, почти във всички страни от ЕС спешната помощ е безплатна. Съвсем друг обаче е въпросът, че там здравно НЕосигурени лица почти няма (с малки изключения предимно сред нелегалните имигрантски маси от Африка, Индия и Югозападна Азия).

Нормално да е безплатна. Иначе ще загубите "електората". Те само там ходят, защото нямата осигуровки, ама това чучело, пародия на министър нищо не казва по въпроса.Останалите нека си плащаме, кучета ни яли, "електората" е важен.

Значи демокрацията работи. Управляващите се грижат за тези които са гласували за тях, а другите дето са били за гъби в деня на изборите цъкат с език. Вярно, че последните избори бяха брутално фалшифицирани, но ако всички бяхме отишли да гласуваме щеше бая зор да видят.

Ами аз гласувам, не ходя за гъби, нито за риба. Проблема е, че насреща си имаме организиран вот от неграмотни, слабоумни и манипулируеми "хора", които добавени към фанатизираните последователи на краля - слънце накланят везните.

на кое му казват безплатно лечение още с влизането си даваш потребителска такса и от там нататък да не говорим за какво става въпрос моля не правете такова изказване за безплатно лечение всеки се е сблъскал с здравеопазването и знае че без пари в джоба нямавнимание да не говорим за лечение така е вече 20 години за голямо съжаление

...не се сардете за всичките нередности...лесно се говори," лява рака, дясна рака, организаця"??..забравясе едно,че балгарина не се е развил и не иска да испалнява никакви норми и закони.

Кого се опитваш да заблудиш, Атанасова? На плащащите всеки месец ЗО българи НИЩО не им е безплатно! Те си плащат ЗО ежемесечно, без значение дали ползват или не здравни "услуги" ( какъв хубав търговски термин, нали). Виж, има една група основни ползватели на спешната помощ, които НИЩО не плащат - нито ЗО, нито спешна помощ. Така че, госпожо, бъди по-прецизна в изказванията си!

Да, безплатна е за едно определено малцинство/всички се досещат кое...../!! Скоро ми се наложи да посетя балницата в гр. Самоков в събота приди обяд и каво да видя??!! Само граждани, принадлежащи към това малцинсктво, упражнявайки правото си на получаване на безплатна медицинска помощ бяха окупирали всички дежурни кабинети. Ето това е безплатна медицинска помощ!!А ние, децата ни и възрастните ни родители сме плащали и плащаме осигуровки и след това регламентирано и не съвсем регламентирано плащаме за здравни услуги!!На това му казва госпожа министърката безплатно!

Язък , че другарката е юристка,интересно дали си е взела изпита по конситуционно право и с колко.здравеопазването е безплатно по силата на закона.А е толкова безплатно колкото аз съм принц на Суходол и дук на Каспичан.Плащаш като поп за всичко от потребителската такса до консумативи и лекарства като за световно.Къде отиват парите за здравното ми осигуряване никои не знай!!!.Аман от тъпи изказвания,коментари и всякакви заблуди.За другарката министър всичко е безплатно ,но не и за обикновения пациент.

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон

Очевидно конституцията трябва да се обнови. Това е писано в онези гладни години, когато хората се опасявах, че здравеопазването може да стане недостъпно като цена. В момента не е проблем достъпността, а качеството му. Всеки осигурен има достъп до медицинска помощ, но качеството и е такова, че хората предпочитат да си платят вместо да ползват гарантираното им по конституция. Аз лично отдавна съм се отказал от милостинята която ми се предлага по конституция. Предпочитам качеството, което ми предлага пазара.

Тогава били гладни години, а сега какви са ?

ВСИЧКО ИМА САМА ЛИПСВА ЕДНО , СТРОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ ! ЛЯВАТА РЪКА НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ДЯСТАТА ! Толко ли е сложно да се разпишат задълженията на всеки един от системата при даден КОНКРЕТЕН случай ,а не да гледат тъпо ,да вдигат рамене и да не знаят какво да правят ! Един заповядва едно ,друг друго и настъпва пълен хаос,д0аги съжалиш хората ! Следователно говорим за некадърно управление на системата ! ТОЛКО ЛИ Е СЛОЖНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ РЕД ????????????????

Не е сложно, но добрите мениджъри струват скъпо. Ако искат да откраднат някой от добрите мениджъри от частните компании трябва да му предложат такава заплата, че като се разчуе ще стане скандал. Затова предпочитат посредствени мениджъри на по 1000 лева заплатка.

Точно така. Този проблем с кадърните мениджъри е навсякъде, но тук е много зле...

Не знам с какво сме заслужили тия некъдърници да ни управляват 23г., но тия са върха на всичката некъдърност и простотия!

Много точно казано. Спешната помощ в България е безплатна. Няма пътеки които да финансират лечението там, а болниците, които я предоставят трупат дългове. Спешната помощ се е превърнала в единствената здравна помощ за здравно неосигурените. При заплати по 500-600 лева няма смисъл да се хвърлят пари за повишаване на квалификацията на лекарите. Там текучеството е огромно.

Хвърлени пари в пропаст са онези,които се дават за подпомагане на много-раждащите ,които никога не се интегрират в образованието,труда,не внасят данъци и осигуровки -тези пасивни разходи трябва да се съкращават и да се интегрират СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РАБОТА И СПИРАНЕ НА ПОМОЩИТЕ ,ЗА ДА СИ ХРАНЯТ ДЕЦАТА С ПРИХОДИ ОТ ТРУД .....НАВСЯКЪДЕ СЕ ИЗИСКВА ТЕКУЩО ПОВИШАВАНЕ И АКТУАЛИЗИРАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ,КАКТО И ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ И РЕГИСТРАЦИЯ ПО КОЯТО И ДА Е ПРОФЕСИЯ,ИНАЧЕ -САНКЦИИ ....И ВИЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА СИ ПОВИШАВАТЕ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ! ЩЯХТЕ ВЕЧЕ ДА ЗНАЕТЕ ТОВА,КОЕТО ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ !