Софиянка откри жълти павета в двора на новия си имот (снимки)

До момента у нас няма фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост

Обратно в новината

Коментари - Софиянка откри жълти павета в двора на новия си имот (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Неосведомени сте, иначе щяхте отдавна да ги видите пред разни имения и да се шашнете! А на площада са си едно към едно, все едно нищо не липсва. А де?!

Само комуняги крадоха жълти павета.

Това, че нямало фирма, е нагла лъжа. Още преди 7-8г от БАН съобщиха, че са разработили технология и рецептура, за производството на такива павета. При това даже декларираха по-висока устойчивост на своята продукция. И обявиха, че могат да придават произволна форма, награпяване включително, което може да реши проблема с пързалянето при мокро време. Ама нали в БАН са учени и не знаят как се "споделя"...

от по-миналия век не могат да се постигнат, та камо ли технологии от изминалите хилядолетия. Как са построени пирамидите? Как са издълбани подземните градове? Не можем `ги стигна изгубените от преди хилядолетия народи.

И защо ги крадохте?

произведат и да дадат показно. Точно тези бански старци и комуняги ли няма да се изблестят, ако измислят нещо, че го и произведат?!

Ооо за слвдващия мандат на герб ще се намери фирма да ги произведе "джи пи паве еоод " едно паве ще струва 1млн лв ама вие какво искате, нали искате да е красива софия

Хора, жълтите павета не от вчера са по дворовете на къщите в и покрай София. Циркулираше една снимка в нета с къща (уж на Лиляна Павлова била, не знам колко е вярно), но паветата, които бяха снимали съм ги виждал пред тази къща много преди изобщо ГЕРБ или Фандъкова да си помислят, че ще са на власт... Крадливо племе сме си изобщо недейте да се възмущавате !

Господата журналя да се коригират- паветата не са сменяни през изминалите 110 години, а през изминалите няколко години, откакто на власт е самоковската идиотка. Само дебилен гербер може да посегне на културното наследство…..Направо Фандъкова да сложи евтин ламинат по тротоарите и да се приключи!

Смятай колко сме стабиУни щом 100 години по късно още не сме на нивото на западните държави, да можем да произведем павета с такава точност. Не компютри или коли, а павета !

Даже съвсем по български - от две места в БАН! Първо ги направи голям екип, а после - и един от хората на Воденичаров. Щеше даже да сложи за изпитание неколко квадрата. Ама не се е чуло да е сложил. Гарантирано от ДЕРБ (Дядовци за Евразийско Размитие на Бащинията им)

Навремето, когато търсеха изчезналия гранит от разрушения мавзолей, един най-спокойно си строеше къщурка малко над Княжево със същия този гранит. Къща от гранит, която със сигурност ще надживее и египетските пирамиди...Свили един, два палета с павета...! Ми оня беше свил стотици кубици гранит и си ги пренесъл през цяла София до Княжево...А те го "търсели"...Айде моля ви се...Та и с паветата така!

Ами паветата от Видин къде отидоха? А? Ами паветата от главната на гр.Димово? Те беха гранитни, а не такива фейкови, като австрийските.

Крадеца няма партия, етнос... Ние крадем уж да си опрайме живота и така умираме неуправени

Бяха произвели демонстрационна партида. Имаше репортаж по телевизията. Тогава един от зам-кметовете каза "интересно, ще мислим...".

Циганина краде да са наяде, но българина, българина краде да надмине комшията, роднината, приятела....краде да блесне

Ако го е купила от цвъки...

Отиват приятелите му на гости и....ЛЕЛЕЕЕ Жълти павета , монтирани пред къщата му

Жълтите павета са символ на гъзършята в България, на властаа...

Да отидеш в София и дън влейш у ЦУМ и дън стъпиш на жълтите павета....що си одил

Това, което пишеш, не е точно така. Още по времето на соц-а се правеха ремонти на главните улици, даже имаше виц, че търсят дипломата на бай Тошо, та и тогава изчезваха жълти павета. Например, през далечната 1979 година разкопаха част от бул."Стамболийски", пешеходните му пътеки бяха оградени с един ред жълти павета, а после при нареждането наново, тук-таме липсваха. Тава си е чисто български манталитет, сега се усили, панеже няма страх от наказания..... Жалко за България.... Жалко за децата ни......

И какво, трябва да сме благодарни на "софиянката" за поредния коптор, който ще построи в и без това крайно презастроения "уж" елитен квартал!?

Щеше да има и асансьор, а за такъв не се споменава, така че не обвинявайте напразно НЕВИННИЯ ЦВЪКИ!!!

Т.е през 1907 новозилюпените столичани, допреди били прости селяндури са проимали най-накрая някаква улица.

Никой не ти ще благодарността...има избори, отиваш и гласуваш Не сме длъжни да ти четем обидните квалификации

не е така - първо пирамидите не са построени от керамични блокчета, после на фирмите сега им е по-изгодно да бълват нискокачествена продукция, която да се заменя след 2-3 години, отколкото нещо качествено на малко по-висока цена, което ще остане поне 10 години... не е въпросът, че не може, може дори по-добре, въпросът е, че никой не иска!

Жълтите павета за София са, кът Папата за Рим

А той знае ли, че гранитът е радиоактивен?

Леле , колко селтак се е изказал по темата. И все с омраза към жителите на София от ония времена. Ей груйчовци - когато са слагани тези павета е имало облигационен заем - всеки е давал пари, за да стане хубава столицата. Всички са дали , за да имаме хубава столица, с която да се гордеем. Никой не е казвал - а защо не в Долно Оряхово. Имало е народ и единство, армията е пращана с цветя на фронта. А сега - сега е циганска чалга. Не смейте да коментирате, че е срамота от предишните поколения и само си показвате простотията.

В цял свят се произвежда порцелан, познат е от векове и..... произведеният в Китай е недостижим! Стъклото е също познато и като продукт и като състав -но чешкото и иенаското се славят на световно ниво. За жълтите павета и технологиите е въпроса може ли или не може да са произвеждат в български условия. Може но технологията и качествата на глината явно са проблема. То не само Колю Фичето е строил в България но си е останал Уста Колю -недостижим

ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ДРАГИ "ПРОФЕСОРЕ" НЕ СА КУПУВАНИ НИТО ОТ СОФИЕНЦИ НИТО ОТ БЪЛГАРИТЕ! ТЕ СА СВАТБЕН ПОДАРЪК ЗА ФЕРДИНАНД КОБУРГОТСКИ. ПИШАТ ГО ДОСТА СЪВРЕМЕННИЦИ УЧАСТВАЛИ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ! ДАРЕНИЕ!!!!! КАТО ДАРИТЕЛЯТ Е ПРЕДВИДИЛ И ДОСТА ПАВЕТА ЗА ПОДДРЪЖКА И ЗАМЯНА!

България имаше много павета...де отидоха

Как някой не се сети да блоагодари на тази жена ?! Можеше да си замълчи и да си нареди в двора !!!

През 1907 година в София са се заселили много образовани хора, учили в чужбина, както и доста чужденци! Разбира се, имало е и селяни и селяндури като теб! Но както виждаш селяндурите са просъществували дълги години, съществуват и днес! А и да отбележа, че има разлика между селянин и селяндур! А що се отнася до наши дни, София е много по-селска!

Гарга, предида изказваш мнение, научи правописът !

Махнете ги тези джендерски павета от Австрия. Сложете тея на БАН

преди години гледах по телевизията един филм за въпросните жълти павета. Общината беше възложила май на БАН ако не се лъжа и снимаха некъв доцент ли беше, бе младо момче беше. Вика зехме няколко павета- и ги изследвали. Съответно вика направили опитна партия в пъти по-добри от австрииските барабар със съвременна технология в някъв завод за керамика в Северозапада. Ама вика общината си отказа да ги поръча за производство. Тогава решили да слагат асвалт вместо павета и не им трябвали вече

Доколкото знам, жълтите павета ги събраха от страничните улици и ги продаваха от общината.

Ми иди и го питай! Къщурката още е там, а и ще бъде там поне още хиляда години. От гранит е все пак...

Драги facke you, Тези павета на снимката драги разбирачо са си баш оригиналните. За разлика от вногото съвременни производители в старите производства са правени и крайни (завършващи) детайли; в случая триъгълни, петоъгълни. Надали ти се е случвало да видиш оригинален европейски фаянс от преди стотина години -има и такива които са за ъгли вътрешни и външни. Надали си виждал какво е кахлена камина -няма нищо общо с това което правиш на селската си къща "вила" Та от кога са ти спомените за жълтият паваж, а тези на майка ти и на баща ти!?

В едно село близо до София живееше кротко една крава, която си маше обор и т.н. торище, което представлява една яма , в която се изхвърля тора от кравата. Но гордостта на къщата беше не кравата, а ...павирания двор с жълти павета. Ямата не беше добре обезаопасена откъм жълтите павета. И една сутрин кравата излиза на жълтите павета, приближава се (без да внимава) до ямата, и без да иска настъпва собственото си ла...но,което предната вечер е изпуснала върху жълтите павета ,подхлъзва се и пада в ямата в рeзултат на което си чупи крак. Но трагедията продължава, налага се да ползват кран, за да я извадят от ямата , в резултат на което кравата получава допълнителни травми и стопанинът е принуден да я заколя. Извод: Много трябва да се внимава с жълтите павета - много са хлъзгави ( особено пред парламента ).

Паветата са били подготвени за някоя жълта революция.

...а ти граматиката, че покрай нея и правописА...

просто информация "Въпреки широко разпространената версия, че паветата са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза, на практика керамичният паваж е дело на кмета на София - Мартин Тодоров. За този факт свидетелстват и документите, запазени в архивите.". Преди да плюеш виж откъде духа вятъра ( за да не се наплюеш нищо лично).

Циганинът краде, защото е мързелив и не иска да работи!!!

Наистина в Института по металознание има готова технология за производство на жълти павета, има и производствен капацитет в България, има и произведено количество, предназначено за всякакъв вид изпитания. Лабораторните тестове показват, че изделието има много добри характеристики. Софийска община е наясно с това, но вероятно няма интерес да използва създаденото. Дори не иска да го изпробва в реални условия. Тя си знае защо. До този момент няма и наша фирма, която де е проявила интерес. Може би защото е по-печелившо да се търгува, отколкото да се произвежда. При нас е така.

Мога да потвърдя, Екип на БАН успешно изработи прототип на жълтите павета с по-добри физически параметри от тези на оригиналните. Дали общината ще реши да ги ползва е друг въпрос.

Драги "Мен" не знам защо си мислиш че Софето е само от селяни. Донякъде си прав, цървулите се пръкнахте на жълтите павета след 09.09.1944 година. Главно придошлите ваши баба и дядо са били и най -мързеливите и крадливи от селата (мога да ти го обясня, но вече съм твърде възрастен и времето за да го разбереш няма да ми стигне)Идвайки от село в града твоите селски роднини си заплювали някоя елитна къща -тези чиито роднини вече се настанили в ОК и в НМ получили и жилищата в едно с обзавеждането на ИНТЕРНИРАНИ учители, писатели, журналисти, адвокати -сиреч ВРАГОВЕ НА наРОДНАТА ВЛАСТ. И ако погледнеш в исторически план ще видиш че в СТОЛИЦАТА НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ първоначално са дошли КЛАСИЦИ писатели, учени, родолюбци -едните европейски възпитаници, другите били по Одесса, Петербург, Николаев, Киев -та и съобразно местата ва обучение се оформили днешните политически търкания (сложно нали) А шопето, това са кореняците на съставните тогава села, днес квартали на София, но нямат нищо общо със селяндурите като тебе

grainis

Тия павета явно не са чак толкоз устойчиви щом няма едно здраво останало - всички съществуващи днес са или счупени или ощърбени и въобще площадите и улиците, павирани с тях имат доста овехтял, мизерен и окаян вид. Ако общината иска София да има наистина представителна централна зона с винаги блестящи и чисто нови жълти или в други цветове павета плочи и други настилки, издържащи векове, ще трябва да се бръкне. Не знам коя топла вода са открили от БАН, но най-здравите възможни павета се правят от евтин (160 долара за тон) Циркониев Диоксид (от него правят зъбните коронки), обемно оцветен с различни окиси, обработен със SOH газ при температура над 3000 градуса. Ще изтраят три пъти по-дълго от сегашните. В крайна сметка обаче нашите прочути общински чиновници ще поръчат на някоя пернишка фирма някоя евтиния дето ще се олющи през първата зима, каквито примери имаме из цяла София. Или ще възложат на оня душевно болен архитект дето проектира ремонта на Графа, да превърне и центъра в циментово-сиво войнишко гробище.

Докъде я докарахме - да имаме за културно наследство ПАВЕТА !