Софиянка откри жълти павета в двора на новия си имот (снимки)

До момента у нас няма фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост

Обратно в новината

Коментари - Софиянка откри жълти павета в двора на новия си имот (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

sawo

Преди време имаше новина как доста къщи около склада на фирмата, която съхранява тези блокчета загадъчно са се сдобили с такива :)

са произведени преди повече от 100 години, се намира в днешна Унгария(бивша Австро-Унгария). Изработени са от т. нар. корундова керамика(богати на алуминий), най-здравата, но и една от най-съпите керамики.

"До момента у нас не се е намерила фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят" - значи у нас има само некадърници? или да се чете: " У нас никой не кандиса да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят, като даде 50-80% комисионка на поръчителя на 'жоб.

Замирисва на лято - новините почват да добиват все по-постен - изсмукан от пръстите вкус.

Не знаете ли все още,че Бакърджиев от мафията на Костов взе паветата и не само тях.

Паветата и тротоарните плочки масово ги подменят с някакви които изглежда да са поне втора употреба но пък развиват дейност и не само това.

Национално културно наследство се водят тези павета така ли ???.Тогава се чудя защо общината не се грижи за тези който са по улицата ,на повечето светофари като се загледам са изпонапукани и счупени повечето от тях.Не казвам че нетрябва да се движат автомобили по тях но редовно трябва да се проверяват и пренареждат защото като се разхлабят и нямат стабилна основа се чупят.

През 30 -те години на миналия век един уважаван софийски кмет - инж. Иван Иванов , поръчва изработката на жълтите павета . България ги изплаща за три години . София оформя облика си на красив и зелен европейски град . В наши дни една шайка безмозъчни продажници превърнаха столицата в презастроено гето , потънало в мръсотия и мизерия , цигани , каруци ... пълна разруха . От половин година питаме безкрайно презряната креатура фандъкова , КЪДЕ СА ЖЪЛТИТЕ ПЛОЧКИ , гербавият отпадък се прави на умряла .... овца . Има седем сигнала до прикриватурата за грабеж в олимпийски размери ... цацков муа вратни пържоли . Една част се появиха на ' частен " път , някъде по морето . Други се оказаха в къщата на другото крадливо недоразумение - л. павлова . Сега и това ... Ако самововската джидия си мисли , че ще й се размине , генерално греши . Само за това престъпление заслужава да виси с пранги и на врата пред СГО , поне 24 часа и да приема '" благодарностите " на столичани и гости . Гнус ме е от тия родоотстъпници .

Иван Иванов е роден 1891 , а паветата са поставени 1907 година . Нека да се информираме преди да пишем !

Нещо не разбрах какъв е проблема...

в годините!!!

Новите нефелни поколения не само че нормални здрави павета не могат да произведат, но дори не могат да ги наредят в права линия и на едно ниво - справка ремонтите в държавата и в частност баш в центъра на в София. Пък на класическото мляко и сирене вкуса помнят вече само пенсионерите. Все пак новото поколение е на пътда отбележи известнен напредък - Тръмп каза преди дни, че до 2024-та поставил на НАСА предизвикателството да прати човек на Луната :)

новина за достойно отношение към 110 г. блокчета. Ако и към нуждите на хората реагирахте със същата бързина, загриженост и отговорност, дир-а всекидневно щеше да ви публикува....:)))

Фандъкова махна гранитните павета на Витошка и ги замени с някакви турски шарени боклуци. Тая жена е престъпник поради глупост

Жълтите павета иаздържаха 250 години,но не издържаха управлението на ГРОБ

Не си спомням точно къде беше,но в един двор в Бояна видях част от настилката пред къщата направена с жълти павета,които няма как да бъдат сбъркани с други.Много се учудих тогава,но реших,че някой другар се е облажил,ако е имал възможност да си ги присвои,а и явно не се е притеснявал да си ги сложи на видно място в двора.

И под боята на гаража прозира надписа "върни паветата". Знам я тази къща.

Поздравявам жената. Още има съвестни и свестни хора в България. Напук на всички и всичко, които се опитват да съсипят държавата и българския дух

В същия квартал "Гео Милев" има една уличка с име "Благородна", която е павирана с обикновени гранитни павета. Има и една по-голяма уличка - "Манастирска", която е асфалтирана. На кръстовището на тези две улички се е получила една интересна смесица от асфалт и павета с огромен трап в единия ъгъл ... там някъде, измежду паветата на това кръстовище, едното е жълто. Може да пратите общинарите да го приберат.

я дееба , там ли било . аз се чудя що не ми излизат с едно

пращаме екип

Да, на мапса се вижда, че близо до северния ъгъл има нещо жълто полузакрито от асфалта

Австрия си е изхвърлила боклуците в следосвобожденска София, ние до ден днешен им треперим! Цирк!

Нали знаете кой ни Управлява Държавата и София ! ГЕРБ са Шайка и те са свикнали да прибират ,дори и Колтуното наследство на България , хората говорят за кражби на Архелогически предмети прибрани около Орлов мост ,при неговата Реконструкция преди година и никой не разследва ! Фандъкщрасе трябва да си ходи и то по- скоро ,няма какво да лъже за БСП че я нападат ! Трябва да бъде разследвана и гледана под лупа дейността на Фандъкова за период от 15 години и ако трябва да бъде в Затвора до края на живота си ,тя не е нужна на никога и всичко има тя и нейното семейство да бъде конфискувано !

Извинявам се за правописните , грешките ,но съм ядосан и възмутен до дъното на душата си от тези престъпници от шайката !

Най-много от жълтите павета се намират по дворовета във Враждена, виждал съм го с очите си, има колкото поне за две преки да се наредят ако ги събереш. Даваха и репортаж по ТВ преди няколко години как след ремонти са ги карали на бунщето със самосвали, а след това циганите с каруци са ги разкарвали из Враждена за една ракия-една каруца павета. И пак да напомня, не му ли туриш на зелете отгоре жулто паве, не е същото.

глупости на търкалета. На бунището ги карали ..това да не ти е кашон с хартия и хранителни отпадъци бе

О-о-о, и дебелото дупе ли се е настанило в Бояна???? Но се питам тази дама, която е открила паветата в новокупения си имот защо се свързва със софийската община. Там няма никаква гаранция, че павенцата ще бъдат спасени. По-вероятно е да ги преместят в друг двор на техен човек. Унищожиха София тия простаци!

"жълтите павета, които са обявени за културно наследство" Какво културно наследство може да са тия камъни?????

Аааа, може, но се изисква култура, малко история и малко уважение към града, който очевидно е чужд на селото в теб, за да разбереш.

Къде го видя тоя град? За София става дума.

Абе, отговори на въпроса - какво културно може да има в едни камъни? Пък било то "павета"... това са просто едни камъни. На всичкото отгоре - натрошени.

За тебе , келеш , сигурно и Царевец е само купчина камъни ;00 От къде се пръквате такива безмозъчни едноклетъчни ?!!!

Ами какво са тия павета, не са ли камъни? За какво може да се ползват? Каква е ползата от тях и с какво могат да допринесат за развитието на София (или където и да е?) По тая логика - дай да не се прави нищо ново, щото старото е наследство?

Много се смахнати ! Тези павета , през зимата са много опасни , че кото се заледи всеки който мине взима риск да падне и да си счупи нещо . Вярно красиви са , но опасни , много хлъзгави , дори и след дъжд .

Днес имаше статия в Бивол, че двора на Лиляна Павлова в Бояна е с такива павета...ащо няма реакция след като са културно наследство ?!

Попитай КОЙ защо няма реакция. Пази си слугинажа.

Павета имаше достатъчно преди години защото дарителят беше предвидил голямо количество за резерв и подмяна ,но при тато се направиха няколко помпозни военни парада с много тежка техника която тогава за разлика от сега беше в изобилие и естествено като минат по паважа 50 танка и верижни машини по 50-60 тона се трошиха много от паветата.

не само в България, никъде по света няма фирма способна да ги произвежда. правени са няколко опита да направят реплики - все неуспешни. когато унгарските комунистит национализират фабриката в която са се произвеждали - собственикът отказва да издаде технологията и я отнася в гроба си.

Тоя собственик, трябва да е бил Айнщайн. Б ах ти тех нол оги ята! Самурайският меч, ряпа да лапа!

Невероятно но факт. Материала за тези павета е ваден ЕДИНСТВЕНО ОТ ЕДНО МЯСТО В УНГАРИЯ! ПРАВЕНИ СА ОПИТИ С ПОДОБЕН МАТЕРИАЛ, ОТ ДРУГИ МЕСТА, БЕЗ УСПЕХ!

...у нас няма фирма... Има но всичко е до пари.

местя

Към всяко паве, сертификат- "жълта книжка"! Едно паве, книжка и сертификат! моля дайте предложения за носителите! един малък фестивал- "Сезар","Кан", че защо ли не и церемония?!

В заграден и заключен двор, как така намираш поставени чужди павета?

Ами като унищожиха "Петрургия" - гр. Плачковци, няма да се намери фирма, разбира се. Всеки ден минавам по стълби, част от които са направени с техни плочки от времето на дълбокия соц. Ами не са помръднали, а другите, уж нови, се разпадат за година-две или най-много за три.

Не знам ти в кой вселена си ама в нашата завода си работи.

С каква ли радост са ги прибрали - сега ще имат за вилата :(

Честно казано, това на снимката ми прилича на бракувани жълти павета - олющени и с очупени ъгли, които не стават за ново вграждане на площада.

Ето защо се махат жълтите павета отвсякъде, сега се предвижда ремонт пред Народното събрание, единствено по Шести септември се пренаредиха, отвсякъде другаде изчезнаха, пред Министерския съвет, пред ЦУМ, от Университетската градинка, че там някой се подхлъзнал. По Графа хората си разбиха главите, децата си играят, като скачат от ръбче на ръбче, но ограничителите не са махнати все още.

Не само в София, а и в много други градове подменят качествени трайни настилки с ментета, защото усвояват пари. В някои градове тази подмяна започна преди 10 ноември, но беше спряна след 1990 година. След 2009 година тази вандалщина придоби масов характер и стана необратима. За да се откраднат пари , всяка година се подменят некачествените настилки с още по нетрайни. Трябва да се разследват всички общински власти.

Например в Габрово около Спортната зала махнаха гранитната настилка, която е практически вечна и я замениха с някаква, която не издържа една зима дори и започна да се разпада. Отказаха да отговорят на въпросите на гражданите къде е отишла старата настилка.

Из медиите излезе информация, че хиляди тонове български гранитни павета са били изнесени с влакови композиции в чужбина.

Новината на деня ?

Станишова, дето реве за свобода на словото, що ми махна коментара? Щото казах, че е по-важно къде изчезнаха Видинските и Димовските павета, които за разлика от този бетонно-песъчен бъркоч в жълто си беха от кремък!

бре, бре, нито една фирма не била произвела такива павета. Ти да видиш, каква историческа рядкост са едни павета. ц. ц. ц.

Тези павета наистина са рядкост! Произвеждани са единствено в Австро-Унгария с материал специфичен за там. Самата технология също е занаятчийска и може би вече е загубена. Като нашите павета има останали в Будапеща и в 1-2 други града. Наистина са уникални в изработката си и са културно наследство!

Народ от крадци и мизерници сме и сме били от Симеон Велики насам.

Крадци и мизерници са само политиците От всички партий

Партий някой римски пълководец ли е?

Крум, нямаше да реже ръце далеч преди Симеон Велики, ако и преди това не сме били такива. Трябва да се гордеем с произхода си, а не да залитаме към обратното. Аха!

Общината продава всичко. Или просто не се грижи за нищо. Още при социализма започнаха да разравят паветата по страничните платна на бул. цар Борис трети и ги трупаха отстрани. Всеки, който не го мързеше или имаше превоз, си вземаше и ги караше в двора си. Къде дремат общинарите та не погледнат какви камаари от павета има още по дворовете, или пък пътеки, подходи към гаражи и огради са правени с павета. Това са кражби, които бодат очите, но никой не си мърда пръста . И сега продължава - по Любляна нон-стоп копаят и ровят и след "подреждането " на паветата остават купчини. Най странното е , че за някого те са ценност, защото всяко изровено и захвърлено настрана паве след седмица е прибрано

Ако софиянец не си сложи жълто паве на киселото зеле отгоре, от мен да знете - нне е зеле. А всичко друго е чешене на езици.

Аз си взимам за тази цел някой по-тежичък речен камък я от Рила, я от Пирин, слагам го в раницата на жената и ѝ гледам сеира как пуфти по време на прехода. Затова па после зеленцето в бидоня става чудесно допълнение към ракията.

Само че, пренасянето на природата у дома, също е престъпление. Не е като убийство от ревност. И наказанието си е ефективно, а не условно.

Клинкер.

са много красиви, но за съжаление напълно неподходящи за настилка. Когато е мокро, са супер хлъзгави. Даже гълъбите се подхлъзват на тях.

Неслучайно кадрите от най-зрелищните катастрофи, пуснати наскоро от КАТ са именно на жълтите павета. Е, друг е въпроса че повечето участници в тях са със жълти автомобили с надпис "ТАКСИ".

Докъде я докарахме - да имаме за културно наследство ПАВЕТА !

Със своите камъни по своята глава!

grainis

Тия павета явно не са чак толкоз устойчиви щом няма едно здраво останало - всички съществуващи днес са или счупени или ощърбени и въобще площадите и улиците, павирани с тях имат доста овехтял, мизерен и окаян вид. Ако общината иска София да има наистина представителна централна зона с винаги блестящи и чисто нови жълти или в други цветове павета плочи и други настилки, издържащи векове, ще трябва да се бръкне. Не знам коя топла вода са открили от БАН, но най-здравите възможни павета се правят от евтин (160 долара за тон) Циркониев Диоксид (от него правят зъбните коронки), обемно оцветен с различни окиси, обработен със SOH газ при температура над 3000 градуса. Ще изтраят три пъти по-дълго от сегашните. В крайна сметка обаче нашите прочути общински чиновници ще поръчат на някоя пернишка фирма някоя евтиния дето ще се олющи през първата зима, каквито примери имаме из цяла София. Или ще възложат на оня душевно болен архитект дето проектира ремонта на Графа, да превърне и центъра в циментово-сиво войнишко гробище.

ами замисли се колко години отгоре са минавали военни паради с танкове и тн... някога дядо ми е разказвал - дори конете са били със специални "обувки" за да не наранят подковите тия павета. по времето на соца - танковете са си минавали без да се съобразяват. а и с идването на демограцията нещата станаха по зле - няколко зими, препаратите използвани от снегопочистващите фирми караха паветата да се надигат...

Паветата са били подготвени за някоя жълта революция.

В едно село близо до София живееше кротко една крава, която си маше обор и т.н. торище, което представлява една яма , в която се изхвърля тора от кравата. Но гордостта на къщата беше не кравата, а ...павирания двор с жълти павета. Ямата не беше добре обезаопасена откъм жълтите павета. И една сутрин кравата излиза на жълтите павета, приближава се (без да внимава) до ямата, и без да иска настъпва собственото си ла...но,което предната вечер е изпуснала върху жълтите павета ,подхлъзва се и пада в ямата в рeзултат на което си чупи крак. Но трагедията продължава, налага се да ползват кран, за да я извадят от ямата , в резултат на което кравата получава допълнителни травми и стопанинът е принуден да я заколя. Извод: Много трябва да се внимава с жълтите павета - много са хлъзгави ( особено пред парламента ).

Доколкото знам, жълтите павета ги събраха от страничните улици и ги продаваха от общината.

Ти си хем лъжец, хем крадец. Сигурно си си павирал двора с откраднати , а сега - бил си ги купил. Бил - ама не.

преди години гледах по телевизията един филм за въпросните жълти павета. Общината беше възложила май на БАН ако не се лъжа и снимаха некъв доцент ли беше, бе младо момче беше. Вика зехме няколко павета- и ги изследвали. Съответно вика направили опитна партия в пъти по-добри от австрииските барабар със съвременна технология в някъв завод за керамика в Северозапада. Ама вика общината си отказа да ги поръча за производство. Тогава решили да слагат асвалт вместо павета и не им трябвали вече

Мога да потвърдя, Екип на БАН успешно изработи прототип на жълтите павета с по-добри физически параметри от тези на оригиналните. Дали общината ще реши да ги ползва е друг въпрос.

Да и аз четох за нашата разработка. Така че общината да не се оправдава, че няма кой да ги произведе, а да действа.

Махнете ги тези джендерски павета от Австрия. Сложете тея на БАН

Как някой не се сети да блоагодари на тази жена ?! Можеше да си замълчи и да си нареди в двора !!!

България имаше много павета...де отидоха

Около къщите за гости.

В цял свят се произвежда порцелан, познат е от векове и..... произведеният в Китай е недостижим! Стъклото е също познато и като продукт и като състав -но чешкото и иенаското се славят на световно ниво. За жълтите павета и технологиите е въпроса може ли или не може да са произвеждат в български условия. Може но технологията и качествата на глината явно са проблема. То не само Колю Фичето е строил в България но си е останал Уста Колю -недостижим

Кольо Фичето е голям световноизвестен архитект и строител, който е построил Айфеловата кула, моста Голдън Гейт, и редица небостъргачи.

Леле , колко селтак се е изказал по темата. И все с омраза към жителите на София от ония времена. Ей груйчовци - когато са слагани тези павета е имало облигационен заем - всеки е давал пари, за да стане хубава столицата. Всички са дали , за да имаме хубава столица, с която да се гордеем. Никой не е казвал - а защо не в Долно Оряхово. Имало е народ и единство, армията е пращана с цветя на фронта. А сега - сега е циганска чалга. Не смейте да коментирате, че е срамота от предишните поколения и само си показвате простотията.

ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ДРАГИ "ПРОФЕСОРЕ" НЕ СА КУПУВАНИ НИТО ОТ СОФИЕНЦИ НИТО ОТ БЪЛГАРИТЕ! ТЕ СА СВАТБЕН ПОДАРЪК ЗА ФЕРДИНАНД КОБУРГОТСКИ. ПИШАТ ГО ДОСТА СЪВРЕМЕННИЦИ УЧАСТВАЛИ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ! ДАРЕНИЕ!!!!! КАТО ДАРИТЕЛЯТ Е ПРЕДВИДИЛ И ДОСТА ПАВЕТА ЗА ПОДДРЪЖКА И ЗАМЯНА!

просто информация "Въпреки широко разпространената версия, че паветата са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза, на практика керамичният паваж е дело на кмета на София - Мартин Тодоров. За този факт свидетелстват и документите, запазени в архивите.". Преди да плюеш виж откъде духа вятъра ( за да не се наплюеш нищо лично).

Драги Пи (3.14) Има няколко книги писани от преки участници в събитията. В две от тях става въпрос и за тези павета. не знам през 1963 година нози архитект от къде е извадил "информацията" но пък единият списвател на спомените е носил в чанта жълтици за екзархията, за "Свети Стефан", а и длъжностите и достъпа до княжеските салони и покои карат да се вярва на написаното и то ТОГАВА. Условието е спомените да се публикуват след Н години (без да е знаел че тогава и бог високо и цар далеко в Мадрид