Сметната палата установи по-скъпи лекарства с 300-400%

Одит на Сметната палата за периода 2008-2011 година обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, довела до повишаване на цените на лекарствата.

Обратно в новината

Коментари - Сметната палата установи по-скъпи лекарства с 300-400% | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съм сексист,но е време всички жени от политиката и съдебната система да бъдат изхвърлени! 99% от тях мислят само за пари и х.й!

Ако министърката на здравеопазването успее да ми даде точно определение за здраве, аз ще си сменя името. Сигурен съм, че в страната ни има не повече от няколко стотин души, които могат да дадат относително вярно определение, но съм сигурен, че от тези няма да има такъв от здравното министерство. Нито от здравната система изобщо. Здравната ни система е един МОНОПОЛЕН ПРОДАВАЧ НА ЛЕКАРСТВА, посредник между големите концерни и хората. Нищо друго не е. И изпълнява около 10% от мисията, която би трябвало да изпълнява.

Питам Борисов, това вярно ли е и ако е вярно, нямам думи за това лишено от морал и човеско достойнство бизнесповедение, както и подкупното му обкръжение ръководещо МЗ и НЗОК, ако пък не е вярно - моля погрижете се тази госпожа още в понеделник да подаде оставката си.

Дааа,ще има контрол,ама друг път на цените на лекарствата.Затова от днес цените на Софарма пак са нагоре...

Преди 6-7 години когато бях редовен пациент на няколко болници, ме заинтересува далаверата на фармацевтичната мафия и разбрах, че чуждестранните компании производители нямат пряк достъп до пазара на лекарства у нас ( ако не съм прав поправете ме) и тогава си обясних методиката на още едно ограбване на бюджета, това беше по време на тройната калиция и може би само възхода в икономиката и по-големия бюджет за здравеопазване ми помогнаха да бъда лекуван със много скъпи лекарства и благодарение на това сега съм още жив и се радвам на внуците си. Та питам все още ли има ограничение за достъп до пазари ни от големите производители, и ако да, това обяснява това неморално увеличение на цената от производител до потребител 2-3 пъти. Има ли тази госпожа и ментора й решение на този, ако е истина, действително голям проблем да лекуващите се.

...е цялата система на "здравеопазването" .Единствената грижа на държавата е да съдира всичко от работещите реално хора ,да им унищожи микро-фирмите ,да увеличи безработицата и големите "бизнесмени" да ни наемат за малко пари.И освен това по никакъв начин да не позволява да се лекуват болните българи. Системата от 22 години се стреми да ни съсипе! И успява...

Тези които са надували цените на лекарствата на 300 - 400 % трябва да се арестуват, осъдят за мародерство и разстрелят!!!! Това са изроди в здравната система, или изроди които благоденстват от здравната ни система. А съществуването на този факт показва, че в здравната ни система битува чиновничество, което изобщо не го е еня, че мародерстват в неговия двор. Поради това, цялото чиновничество и бюрократи, далавераджии да бъдат уволнени и дадени на прокурор за разследване под подозрение, че са съучастници, помагачи, или главни действащи лица в мародерството над българския народ!

И какво от това като е открила че лекарствата са толкова скъпи?Ще паднат ли цените сега? Само с протести ще си променим живота и ще изгоним мутренското управление което работи само за себеси и за олигарсите в тази държава.

За сметка на това тези, които плащат тези такси и имат много други допълнителни разходи във връзка с предлаганата от тях услуга получават 7-6-4% и 20-18-16% съответно. Но тези тунеядци (б.а. пояснение за овцете това не значи копач на тунели) са дотолкова тъпи и недалновидни, че не осъзнават, че убивайки бизнеса в един момент няма да има откъде да крадат, защото единственият, който остане в бизнеса - крадецът Марешки - няма как да се краде от него. 300-400% и 800% надценка, това само една първосигнална овца може да захапе и да се вдигне на бунт да "разкулачи кулаците". Още едно последствие от чалга държавата.

Г-н Боби, четат ти се официални данни, че цените са надувани с 400%. Ти си аптекар, ясно е, но ако не си от тия тулупи, защо ореш като прасе в неорана нива - пръста ти пада на гърба. Необходима е регулация срещу монополистите и гешефтарите. Това вече го има във всякоя капиталистическа държава. То е ясно, че свободния пазар ала Милтън Фридмън не може да същестува никъде по света. Това е утопия, както комунизма на Ленин-Сталин. Особен в такава чувствителна сфера, като фармацията - непременно норми и държавна регулация!

Като чета коментарите виждам колко лесно манипулируеми са овцете от тъпи селянки на тяхното ниво, но с по-изявен селси тарикатлък, с който успяват да прикрият истината, което тотално съсипва бизнеса, отклонявайки вниманието от истинските виновници за по-високите цени на някои лекарства в България, а това е несменяемото от дълги години ДДС, т.е. печалба на държавата от 20% от този бизнес без никаква себестойност от нейна страна, а напротив с допълнителна колосална печалба от огромни лицензионни и регистрационни такси.

Може ли такова нещо ? Цялото ни общество е болно , а цените на лекарства явно се покачват с повишеното им търсене . Значи скоро да очакваме и погребенията да се увеличат с 300-400 % ?

И така ще е докато не се разбие монополът на НЗОК, превърнала се в мафия.

Някой усети ли намаление на цените и дали наистина поевтиняха?нищо подобно.Напротив-продукти за болни от Алцхаймер вече се доплащат по 35лв.,а са били безплатни.

само констатираме и търпим-защо пък надценките да не станат и 800%?По света хората се борят,ние тук кроим планове как при следващата власт да прецакаме някого-предимно ближния си...И да се облажим лично.

С намаляването на надценката прецакаха само малките аптеки! Там надценката е фиксирана и те не могат да слагат отгоде - надценката при лекарствата е средно 20%, което едвам покрива разходите. Големите мутри са вносителите и търговците на едро! ТАМ НЯМА КОНТРОЛ, няма кой да им каже колко надценка да сложат, защото те ги внасят! Там са и големите пари, печелят държавни поръчки за онкоболни, за лекарства по здравната каса и хората няма накъде купуват от това, което им се дава! Това са милиарди! И понеже държавата е партия с мафиоти като МАРЕШКИ - запомнете това име, те не могат да ги спрат да правят монополи и след това да държат болните в ръцете си!

тази тапа и амбициозна селянка развива бурна и безмислена деиност. да си варви на село и да пасе патките. Desi Slava e Desi Slaba.

За мен ГЕРБ не стават за управление. Не може 300-400% надценка на лекарствата. Не може всички такси да се вдигат. Не може лихвите по депозитите да бъдат свалени до нива, които никога не са били. Дори гръцките банки имат по-високи лихви. И на фона на това не може 3 години да няма повишение на заплати или пенсии. Не може да се увеличава безработицата. Това си е чист геноцид!

Началото на периода е 2008 година!Герб спечелиха 07.2009.Тоест от посочения период те отговарят за станалото през последните 2.5-3 години.А за предишните 1.5 , а и преди това?Не защитавам ГЕРБ , те имат цялата отговорност за случилото се през този период, през който са управлявали. Просто не трябва да се пропускат и другите преди тях , защото на някой така му е по-удобно.

Работил съм в това министерство.По икономическите въпроси ВИНАГИ са били неграмотни.Смятат като намалят някой цени с 5-10 процента ,че нещо са свършили и искат да отчетат някакъв имидж. Цялата беля е в това,че нямат и не са имали в системата никакви икономистти и търговци с практика, които биха решили въпросите с цените. В България има поне 10 души които биха могли да свършат тази работа.която е и в известна степен и рискована. За съжаление нямат такива сътрудници, които биха организирали цени поне с 50 процента по-низки и не за касата,което е многократно по лесно а за населението,което изнемогва от тези цени на драбно.

За мен ГЕРБ не може да управлява. Не може 300-400% надценка на лекарства. Не може да няма 3 години движение на заплатите и пенсиите. Не може банките да свалят лихвите по депозитите до нива, каквито никога не са били. Дори Гръцките банки имат по-високи лихви. Това си е жив геноцид!

Песимист: Не може да стане от това по-лошо. Оптимист: Може можеее. Т.е. при предното "лошо" правителство не е били така. Ами така ще е като си избираме неграмотници индианци и мутри.

СПОКОЙНО!!! ТАЗИ КОМПЕТЕНТНА МИНИСТЪРКА ЩЕ ОПРАВИ ВСИЧКО!!!! ЩЕ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ С400%!!!!!!!

Това, че си оптимист, не е достатъчно условие да си представяш невъзможни неща, като намаление по-голямо от 100%, когато стоката става безплатна (подарък)! Трябва и да си тъп, и нахален, и самомнителен, че и на компютър да можеш да пишеш.

Сметката е проста: -намалили са цените на надценките с 2% -400% ще бъдат компенсирани за 200 години!!!!!! Тия съвсем ни направиха на цървулановци... ДА ИМ ГО ВЪРНЕМ11111

какви оператори-какви 3 лева???

на площада -на дръвника-отсичат се зелките и всичко ще се оправи

така е за съжаление. Типичен пример - купувам си от производител препарат за контактни лещи, който там струва 6лв. В аптека на 10 минути с кола от производителя този препарат вече струва 12.5лв. Що за надценка е това над 200%? На какво основание, освен алчността разбира се - най-ниски данъци, най-ниски заплати на персонала, най-слаби регулаторни механизми и т.н. защо е тази надценка такава? И това е само един от малкото примери защо цените са ужасяващо високи в България.....

Не е надценка само, а разходите на всички по веригата до тази аптека - разходи на дистрибутори за транспорт, склад, информационно осигуряване + няква мижава печалба. И като погледнеш колко прекупвачи има по веригата, защото у нас като не ставаш за нищо, ставаш ТЪРГОВЕЦ, ето за това са такива цените!

аззз

какви прекупрачи, казвам ти че производителят е на 10 минути с кола, за какво са ти прекупвачи, квартлна аптека не може да иде с колата и да зареди един кашон с препарати за контактни лещи ли? Не толкова прекупвачите колкото казваш, аз съм се занимавал с търговия, най-големите надценки се слагат от крайните звена по веригата - търговците, те са мега алчни за да могат да пращат децата си в чужбина и да им плащат за стандарт на живот който не заслужават.

3евзек

Това дали е поради липса на аптекари, които могат сами да си организират логистиката?

Защо не уморите 2,5 милиона пенсионери? Така ще сте на кяр, а и планът Ран-Ът ще изпълните предсрочно. И ще станем първи в света. Нали сме по рекордите.

Нямат сметка. Пенсионерите са тези които при получаване на мизерна песия първо си плащат ток, вода, телефон, парно - все услуги раздадени и подарени на "наши" хора. Пенсионерите са тези които купуват тези лекарства - никой няма сметка да ги умори нали все пак са армия от избиратели. А Марешки знае как да печели гласоподаватели

Във всички сфери е така. И така ще бъде в мутро - милиционерската държава. Докато си мълчи раята.

Дано да са живи всички, прибрали тези надценки! И дълги години да си ги харчат за здраве и само за здраве.

И какво от това,когато не се търси отговорност.А това си е чист геноцид.