Експерти: Въглищният прах убива годишно 23 000 души в ЕС

Проникващият в белите дробове прах от топлоелектрическите централи, работещи с въглища, причиняват в ЕС смъртта на около 23 000 души годишно, предаде АФП.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Въглищният прах убива годишно 23 000 души в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как го казват поредна заигравка с глупавия народ.

Соросоидчета, а променихте заглавието нали беше "Българските тецове най-много тровят" . Вече и врабчетата ви разпознават отровните акции.

В България ТЕЦ-овете са с минимален дял при замърсяването. Основните замърсители са оскотелите панелни мизерници, които се отопляват на нискокачествен кюмюр, пластмасови бутилки и вестници Кауфланд и Практикер, както и огромния брой раздрънкани автомобили.

Така е! В България ТЕЦ-овете са хамерикански, от което следва, че са демократични и екологично чисти, а милоните тонове въглища, които изгарят са "с минимален дял при замърсяването"!

Доказано ли е? Правена ли е аутопсия? Или лаф да става, кравар да затъпява?

Най-големия замърсител в Европа е Германия.Над 60 млн. тона в.диоксид годишно. Правели централи от нов тип-грънци. ВЕИ-та -грънци.Ровят въглища като невиждали.Те тябва да плащат здравните на всички в Европа.

Верно е! Германците сами се утрепаха, направиха референдум и решиха да закрият ядрената енергетика. Сега RWE строи въглищни централи на поразия, чак ЮАР не могат да им насмогнат с доставките на въглища.

Въздуха е ужасно мръсен в София. За една седмица всичко е покрито с фин бял прах, все едно в близост има циментов завод. Не е успокоително че в 2060 запрашеността ще намалее с 7%, както наскоро казаха по една ТВ.

А защо не уточнихте, че замърсяванията са от държавната ТЕЦ марица изток 2 и от централите на Ковачки, които са с регистрация в Лондон, а не са от "американските" централи?

Ми нали САЩ модернизираха нашите ТЕЦ-ове и сега с цената си избиват инвестициите? Мислех, че нашите са най-хубавите в Европа, а те били най-убавите.

"доклад на няколко неправителствени организации (НПО)" Ето това е ключа за тази новина. НПО не е тайна че действат като мисионери на САЩ. В конкретният случай това НПО е търговски агент. Поръчител са ротшилдовата мафия. Да поясня: тези мошета са основния и най-голям инвеститор във всякакви ВЕИ и други възобновяеми системи за добив на енергия. Те лобираха и изнудиха държавите в ЕС и нас в частност да произвеждаме скъпата зелена енергия. Т.е. продават си стоката с типично мутренски рекет и изнудване. За целта, те са основния спонсор на международните "екологични" организации, които са ги превърнали като средство за шантаж и изнудване на държавите и търговски агенти. Подчертавам, не българските, които са за запазване на морето и планините и резерватите от застрояване, а чуждите такива. За пример - Гриййн пийс. Основен спонсор е ротшилдовата мафия. Чрез тази организация те се опитаха да спрат руския добив на нефт в Арктика. Разбира се, ако нефта беше добиван от мошетата, то той несъмнено щеше да е много екологичен и върха. Така че, нищо екологично, просто бизнес и стандартното за мошетата гнусно лицемерие.

"Българските ТЕЦ-ове на въглища били отговорни за 1390 смъртни случая в чужбина." Как пък успяха да го докажат. Малко трудно се доказва това. Освен това, това НПО, нящо да потърси сметка на САЩ, че не са подписали договора от Киото и са основен производител на парникови емисии?

Е това стана политика. Но ако четете в интернет относно ВЕИ, че с изключение на Норвегия , вече развиващи се страни са с 100 % покриване на нуждите си от ел. енергия от ВЕИ. И че именно те се очакват да бъдат в основата на ВЕИ енергетиката. Никой не се съмнява че цените на горивата ще се върнат на предишните си нива или близо до тях след няколко години, но при евтини панели и масово производство на ел. автомобили. ВЕИ технологиите , ще станат изгодни за автономни системи . И като добавим и пасивните къщи , почвам да размишлявам върху това че , каменната ера , свършила , не защото са се свършили камъните.

Проблемът пак е в бизнеса, не толкова в технологиите. За пример: старите CRT монитори не ги махнаха, докато не похарчиха наличните складови запаси. Нищо, че вече имаше нови технологии, плазмени монитори и т.н. Определяща беше не технологията, а бизнеса финансовия интерес. За ВЕИ технологиите, не е въпросът дали са полезни или не в случая, а как някой злоупотребява с тях.

Абсолютно верно!

ха ха... да не би добива и обработката на другите типове горива да са по-безвредни?

измислят какви ли не щуротии да си заслужат 10 хиляди евро на месец. Човекът е еволюирал и станал човек благодарение на това че е открил огъня. Хиляди години е живял и пак ще живее напук на брюкселския буламач!

Най-убийственото от нашитре ТЕЦ-ове е цената на тока, другото отива в магистралите.

Поредният булшит, как не ги е срам! Тия тъпи НПО-та плюскат мангизите на енергийните лобита и пускат чат-пат някоя медийна пиратка. Понеже съм 'съвсем малко', 'лекинко' наясно как се определя произхода на радиоактивен аерозол, причинител на белодробно заболяване, т.нар. 'гореща частица', която след като бъде открита (самото откриване е дълъг и скъп процес, който е свързан с изпепеляване на белия дроб на болния, разбира се след фатален изход, и изследване на пепелната маса в лабораторни условия) се подлага на спектрален анализ в специални анализатори. Та много бих искал да знам чрез какви методи и посредством какви аналитични средства тези пръдливи НПО-та са установили не само природата на причинителите на заболявания с леталн изход, но техния трансграничен произход.

Вие лекар ли сте? Ако не сте , защо не си замълчите. Ако сте лекар и можете да ги оборите направете го. Аз знам че методите им са статистически и там има статистическа гресshка и не може с такава фиксирана точност да се работи. Но си мълча по този въпрос , защото не съм лекар. Климатолозите споменават горските пожари като важен фактор за топенето на ледовете в Артика лятно време. Но едно е един горски пожар на хиляди километри от нас , а съвсем другое е едно бижу, един ТЕЦ на 20 30 км от София, който разплаква хиляди хора , когато вятъра духне подходящо.

Виж, не съм лекар, т'ва с въпросите и предположенията за образованието и професионалните ми занимания не те засяга. Достатъчно е да имаш предвид, че съм много добре запознат с лабораторната и аналитична работа за установяване на трансграничен пренос и искам да знам върху какво се основават твърденията на скапаните НПО-та, докато ти дрънкаш тъпотии и даваш квалификации. п.п. А и какви статистически методи за доказване на трансграничен пренос бе пич, какви грешки, какви пет лева. Пишеш тотален булшит, не прочете ли, че всичките им резултати са в закръгление до 10, на 1000 и нещо това е под 1%, статистика, друг път - всъщност ти не разбираш. А това с горските пожари и топенето на ледовете каква тъпня е просто нямаш и най-малка представа.

Вижте какво с тези ВЕИ-та може да захранваме само уличното осветление и то на дебела цена. Да се отопляваме камо ли индустрията е абсурд.

Ами достатъчен ви един евтин електромобил. Зареждате го от евтини панели на покрива и имате и един автономен акумулатор за времето когато сте на работа с мобила. Автономния акумулатор се зарежда и ви служи и вие си го "въртите" като се zaреди със секции от мобила. Та имате акумулатор и за мобила и у дома и двата за дълъг път, тогава оставате един съвсем малък акумулатор за хладилника , или пък последният е тропическо изпълнение и минавате и без акумулатор. Като излязат тези мобили , тогава вече ще се приказва.

А какво ще стане с акумулаторите като станат извънгаранционни?Ще ги качим на акумулаторна ракета и за Марс ?!?

При ТЕЦ на въглища токсични са въглеродният окис и серните окиси - предизвикват киселинни дъждове и ако няма вятър може да се образува отровен смог и да загинат хиляди души. Такива случаи е имало в Англия в 50 години на миналия век. Тези окиси се улавят и се неутрализират химически и като отпадъчен продукт се добива гипс. Въглищният прах се натрупва в белите дробове и е много вреден. Той се неутрализира с прахоуловители. Въглеродният двуокис е парников газ. Лигнитните ни въглища отделят повече вредни емисии при изгаряне от черните . КПД им е по нисък и относително се отделят повече вредни емисии. Модерните тецове на лигнитни въглища имат сравнително висок кпд прахоуловители , замърсяването с монооксиди е минимално и си плащата екотакси за парникови газове. Има скъпи методи за съхранение на въглеродният двуокис или за получаване от него на сънтетичен метан или въглеводородни горива. Споменатите данни почиват на статистика, отчитаща различните вредни емисии , както и количеството отделени вредни газове. АЕЦ е опасен и има проблем с ядреното гориво, а и ВЕИ не са съвсем безопасни. Та няма източник , който да е напълно безвреден , но има централи , които са рекордьори по замърсяване. Енергоспетяването , намалява вредните емисии. Някои страни просто нямат възможност да се откажат от ТЕЦ на въглища , но могат да модернизират централите си и постепенно да ги заменят с ВЕИ, както и да намалят консумацията на ел. енергия с енергоспестяване.

Аз на твое място бих се срамувал да се нарека 'инженер' след тези рахвърляни тъпни дет' си написал. Имаш ли какво да кажеш по темата или целта е да видим колко си научил за професия, която вероятно не упражняваш.

Темата е много обширна и има тесни специалисти , които биха могли да напишат един том, но вие явно не сте от тях, нито казвате нещо конкретно. Ако искате да се измъкнете в случай , че сте адвокат на една замърсяваща централа, трябва по принцип да признаете замърсяването , но да споменете за мерките които вземате за преодоляване на замърсяването , екотаксите , които плащате и българският стандарт. В противен случай може да ядосате международни експерти и да ни наложат глоби и да затворят централата ви. Нещо което би ви засегнало .

Само до отбележа, че един горски пожар вдига повече прахови частици от всички ТЕЦ-ове в държавата ни. А домашното отопление с кюмбета и парно има не-по-малък ефект. Така че тези приписвания на смъртни случаи заради са малко ... всъщност доста изсмукани от пръстите.

Да се затворят БГ тецовете. ..и АЕЦа. И въобще -българите в калта!

Когато пътуваме из южноевропейските страни, прави впечатление, че почти навсякъде по покривите на къщите има фотоволтаични панели. У нас това се среща много рядко, но за сметка на тези домашни електроцентрали имаме декари паркове, от които правоимащите и техни близки печелят добри пари. Това ме кара да се съмнявам в приказките на депутатите, които пламенно защитават зелената енергия и категорично отхвърлят строежа на атомна централа. Все ми се струва, че го правят заради лична изгода.

Ако могат съответните НПО-та да направят и един доклас за експлоатацията на българи от чужди "инвеститори". На хората не им се плаща с месеци, дали децата им са здрави от недояждането?

Когато се позовават на неправителсвени организации веднага си задавам въпроса - Колко са им платили от енергиината мафия на Европа?

Ха-ха бръкнах ли ви под полите-вижте кои държави в Европа са ГАЗИФИЦИРАНИ най-добре и тогава ми слагаите минуси.

Че фините прахови частици са вредни няма спор, но нека от СЗО кажат кое вече не е вредно. Дори храните, които приемаме за екологични са отглеждани в условия на замърсени почви, въздух и вода. Да се надяваме, че човешкият организъм е приспособим, пък който оцелее - оцелее.

Не са вредни слънчевата и водната енергия, знам го и без да съм от СЗО.

Да, но у нас и те са за лично ползване на онези, които строят фотоволтаични паркове и ВЕИ-та, за да ни продават ток.

Ти ми разправяй че мога да са отплявам с вятър и слънце зимата аз ще ти вярвам. И печката като и пусна фурната и 2 ктлона слънцето ще ги захрани-лууд си.

Пак се засилва лобито на ВЕИ-тата. Ами колко смъртни случаи има от замърсяването от автомобилите с ДВГ. Трябва да се засили лобито на електромобилите. Да ама не съм чул Мерцедес с елдвигател. Така, че такива анонимни статии са лай,лай лайкучка.

Има Смарт-чета са ел.двигатели. А те са на Мерцедес

Няма две мнения по-въпроса истината е ГАЗИФИЦИРАНЕ. Цената е около 4000лв. за една къща след което плащате 2 пъти по ниски сметки за парно.

Не е вярно. Толкова струва само котлето, което се доставя от доставчика на дребно и свързването му. Но с калкулирането в цената на изграждането на сградното отклонение, и на цялата вътрешна инсталация излиза много по-скъпо и инвестицията се изплаща средно за над 20 години.

Ама тецовете ги подариха на американците. Авторът се е объркал, веднага трябва да спре да плюе.

Те тия ТЕЦ-ове имат сяро и прахоуловители. Точно нашите държавни и частни ТЕЦ са по-опасните.

Първо, преди да прочета статия или информация, поглеждам името на автора и! Тази статия няма автор, кой седи зад нея!

Български или американски ?

Ясно, започва подготовката по закриване на ТЕЦ-вете. 2020 ще закриваме ТЕЦ-вете ...

ТРЯБВА да ползваме ВЕИ ,нищо, че е от вятър и слънце, по-скъпо е и съответно печалбите са по-големи. А всички знаем кои построиха такива централи. Те пък нарушават екологичната среда, издават звук, които прогонва някои животни и птици.

Крайно време е този съюз да се разпадне. Средствата, които харчат евродепутатите, техните сътрудници, прислуга и какво ли не още, ще стигнат всяка година да се поставят нови филтри на ТЕЦ ОВЕТЕ.

"Българските ТЕЦ-ове на въглища били отговорни за 1390 смъртни случая в чужбина. Извинявайте, но само на мен ли подобен извод ми звучи малоумно?! Как са постигнати тези резултати - направен е анализ на въздушните течения, състава на праховите частици е определен като "български" и аутопсия на починалите хора, в чиито бели дробове е установена с абсолютна точност наличност на смъртоносна концентрация от "български" прахови частици?!!!

Според мен подобно твърдение не е малоумно, а брутално нагло! Аз знам как се правят тези работи, с какви средства, колко струват, колко време и какви хора са необходими. Цялата работа е просто още един добре платен 'шамар' по конвенционалната енергетика от страна на някакви скапани НПО-та.

Абе те и цигарите убиват,но го произвеждат и продават.Да спрат производството им,ДЕ!От друга страна секи доброволно ги купува и се трови.Е и,какво правим?

моля за извинение да се чете Всеки,вместо секи,грешка на клавиатурата

Всеки ден виждаме такива манипулативни новини!!! Ако всичко беше истина,то до сега да не е имало живи хора на тая планета!!!

Започна промивката на мозъците. Да не ги боли говедата когато затворят тецовете. Продажни политици, прост народ.

Как български? Те са американски!

американските както тиги наричаш са с най добрите пречиствателни съоръжения и са най нови. това са дете най чисти централи на Балканите. другите обаче стари топлофикации и ТЕЦ са...абе има доста за правене. а и все пак в Американските не работят американци а българи нали ;)

В доклада като замърсители са цитирани държавната ТЕЦ Марица изток 2 и централите на Ковачки, които са с регистрация в Лондон, а не "американските" централи, които са с най-добрите пречистващи съоръжения

или автомобилите колко милиона убиват на годиня. що за глупости? дори и Българските централи от години вече са с пречиствателни съоръжения по европейски норми и това което се изпуска е само въглероден диоксид. а колко семейства храни тази индустря и на колко инженери и специалисти дава работа ?

Въглероэдният диоксид е един безопасен, един здравословен....

Въглеродният диоксид (остар. въглероден двуокис) е химично съединение. Молекулата му се състои от един атом въглерод и два атома кислород. Химичната формула на въглеродния диоксид е CO2. Той е газ без цвят и миризма. Получава се като продукт при дишането на живите организми, както и при горенето. Участва като изходно вещество при фотосинтезата на растенията. Натрупването му в по-големи от нормалните количества в атмосферата води до парников ефект. Това се учи по биология в 4ти клас !!!

Хахахаха, че то български ТЕЦ-ове има ли? Прави ли се разлика между български ТЕЦ и ТЕЦ на територията на България?

Българските са най големите замърсители

Има бе. На Ковачки. Мръсен БСПар. Онзи дето укри милиони данъци пред държавата и го осъдиха само с мъмрене. Онзи, дето миньорите в мините му взимат минимална работна заплата, и то ако доживеят да я дочакат. Онзи дето все още е закрилян отгоре при положение, че това е най-лошият работодател на българска, а май и на сръбска територия

СЕГА ДА НАПРАВЯТ И ПОДОБНА СТАТИСТИКА ЗА АЕЦ!!! ДА СЕ ВИДИ И ТАМ КАКВО СТАВА!!!

Шило

За щастие, засега нищо не става.

НЕ БИХ КАЗАЛ, КОЛЕГА! С РАДИАЦИЯТА НЕЩАТА СА МНОГО СЕРИОЗНИ, И ОСОБЕНО С ОТПАДЪЦИТЕ. А И ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА АЕЦ НЕ СА ТАКИВА, ЗА КАКВИТО НИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ...

Айде, почна атаката за нов АЕЦ да строим....

В голяма грешка си. Атака има, но тя е да закопаят енергетиката ни и да внасяме ток на 100%

пак гласуваите за тези 250-те парламентарни разбоинаика.и ще докажете че сте безмозъчни.

Ами кажи за кой? За ДОСТ? За Атака? За Слави? За кой??? Докато не се появи нов на трибуната - нямаш голям избор

преди 1/2 години Германия строеше най-големия ТЕЦ в света ,може вече да е завършен .но по подразбиране българските ТЕЦове са най-страшни за европа и света .

Tеца е построен, видял съм го с очите си.над него ако знаете какви облаци са нямам думи.в колата миришеше на дим.

Hали са велики хитлеристи,на тях всичко им е позволено.

облаците са само пара. (да това е въглероден диоксид) без мирис и цвят. чист бял пушек. миришело ти е от таралясника

Хайде сега да направят и едно изследване, колко хора ще се разболеят, защото не могат да си позволят отопление със скъпата енергия от възобновяеми източници.

май не си разбрал ,те в западна Европа се разболяват от нашите ТЕЦове , а тия нашите пенсионери и деца не участват в класацията

Платихме ли милиарда на руснаците за Белене или се правим пак на разсеяни? Защото с всеки ден забава сумата расте! И какво сега? Предпочетохме американски тецове пред руска аец, като и при двете сделки някои си напълниха гушките? Нека се тровим тогава и да ходим с пробити джобове!

Щото сме много умни и си спряхме АЕЦ-а. Затворихме блоковете по ''политически причини'' - което значи полиците са гепили по някой лев за саботажа. А централата от Беляне я платихме и се отказахме от нея и сега Съседите ни си я построиха на нашата граница. Хем ако стане белята, ние да гризнем дървото, хем да купуваме от тях тока. Е, разбира се през фирмичките на национално отговорните ни политици... Нищо лично.

Естествено, защото българите са едни от най простите,диви,крадливи и тъпи индивиди не само в Европа, а и чак в Австралия и Нова гвинея Бисау. Не е трябвало да им се дарява свободата от руснаците.Голяма грешка.

Aйде соросоидите пак се активираха, искат още тецове да прилапат безплатно, Мариците не им стигат, там сделката беше кон за кокошка, сложиха йонизатор за пушека на комина, който след 3-тия ден ефект никакъв, боядисаха комина и хоп получавате тецовете безплатно, а отгоре на това и тока задължително да им купуваме на тройни цени!!! Това се вика КОЛОНИЗИРАНА държава. Новият метод на колонизация не изисква да водиш войни, трябва просто да финансираш подходящите политици, да вкарат държавата в шмекерския съюз и след това само изисквания и опъване на юздите. Защо единствена в света УСА не е подписала международната конвенция за парниковите газове, защото трябва да си затворят всички тецове, защо за това не пишете соросоидчета гадни.

а колко умират от тютюна? Пак платена статия? Мнооо поздрави от Америка.

e да, ама ако не работят "американските" тецове щели сме да оставим всички миньори дет копат въглища без заплати. както и всички ония дет работят в тецовете без работа... така че дилемата е - спираме да тровим хората и пускаме аец Белене... бе то и аец Козлодуй може да ни поддържа без проблеми. като резултат тока ще поевтинее, хората ще почнат да дишат малок по чист въздух и вероятно няколко човека ще живеят по дълго... ма тук едни хАмерикански пари ще изгорят... а така не бива! на хАмериканците им дреме колко маймуни ще измрат докат си правят доларите! така че стига сте роптали че искате чист въздух и евтин ток! искате, ма нема кой да ви го даде.

Четиво за тези дето не искат АЕЦ а си държат на Тецовете.

Belene, Belene, Kozloduj.