Козирка на сливенски блок рухна пред магазини

Козирка на жилищен блок е паднала пред търговски обекти в сливенския квартал "Даме Груев".

Обратно в новината

Коментари - Козирка на сливенски блок рухна пред магазини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За пръв път виждам толкова дебела плоча без желязо! Затова пак казвам - Санирането е най-голямата глупост, почти за същите пари мошеше да се построят нови жилища до 5-6 етажа. Почти цялото старо строителство е за бутане. Помним как БКП деятелите строеха вили на поразия, а това се отразява съответно на блоковете - липса на желязо, слаб ронлив бетон. Скоро ще започнат да падат цели блокове. Да се молим да няма земетресение.

Сега малко по темата - козирката е паднала, но виси на армировката си. Значи армировка има, дали е достатъчно е друг въпрос, но след като е преживяла толкова зими и сняг върху себе си, значи не е в нея проблемът. А тези дни нямаше сняг, така че козирката не е била претоварена. Прави впечатление друго - хидроизолацията е в окаяно състояние. Това значи, че при всеки дъжд и сняг тази козирка се е напоявала с вода. А тази вода от една страна замръзва в порите на бетона през зимата, от друга страна извлича от него калциевия хидроксид. Тези двата фактора разказват играта на бетона. Според мен вината за падналата козирка е на собствениците, защото те са длъжни да поддържат имота си. Така че е редно те да платят за извозването на боклука, да платят щетите на засегнати трети страни, да платят и за ремонта на блока. Ток всякакви приказки за некачествено соц. строителство, за липса на армировка (не арматура!), за калпави майстори, спестени материали и т.н. са излишни. Тази изолация отдавна е надживяла гаранцията си, така че е трябвало да бъде подменена, за да може и конструкцията да изпълнява функцията си.

.........от друга страна извлича от него калциевия хидроксид...... КАЛЦИЕВ ХИДРООКСИД ИМА В ПРЕСНИЯ БЕТОН. При втвърдяването, което продължава с години, преминава в калциев карбонат...

Върху тази козирка е трябвало да сложат няколко греди под наклон, шперплат и битум,за да се отводнява с наклон. Срам. Такова бездушие от страна на живущите. Поне елементарна грамотност те задължава да знаеш, че една пукнатина в бетона може с годините да събори козирката върху главите им.

Камъните падат, падат от небето - много жалко...........

СОЦИАЛИЗЪМА СИ ОТИВА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТВЪРДЕ БАВНО....

Не зная кой какво вижда на снимките, но аз виждам скъсала се тераса, разрошила козирката на магазина.

Чакай, чакай, то това е част от козирката. Ама от тези снимки не мога да разбера блока отзад вързан ли е с магазините?

Гербераста "санира" с боя и турска пластмаса за по 10х килото.

И някои хора си мислят, че внуците им ще живеят в тези панелки. И да ги санира и каквото да ги прави Тиквата, това са пари на вятъра. След 15г трябва всички такива блокове да се опразнят и разрошат. Срока им на обитаване дори на някои отдавна е изтекъл.

На висяща конструкция арматурата е задължително двойна мрежа - от горната и от долната страна на плочата, а тук няма никаква. Издържала е до сега благодарение на здравия социалистически бетон.

Какво значи "висяща конструкция"? Това, което се вижда на снимките, на технически език се нарича конзола. Армировката стои от горната страна, защото там е опъна, а както вероятно знаеш бетонът не понася добре опъна, носи предимно на натист. Затова в строителството масово се ползва СТОМАНОбетон, а обикновен бетон се ползва в някои специфични случаи. Армировка по долната страна принципно не е необходима, но понякога се слага, защото по време на строителството често се случва конзолите да останат подпрени и да се складират материали върху тях. Друга възможност е да се наложи поставяне на долна армировка заради вертикален земетръс, но при конзоли с такива размери и тегло опън отдолу не е възможен и армировка заради вертикален земетръс не е нужна.

Има арматура и тя се вижда, в ляво дори виси на арматурата. Отделен е въпросът дали е била достатъчна и дали е поддържана козирката - явно арматурата е малко и корозирала, затова така е паднала.

А на какво се крепи увисналата козирка? Арматура се вижда и долу, в парчетата.

Това е прословутата българска работа, за която плащали малко у нас, а в чужбина се давали по кюлче злато на седмица ;))) А единствената причина да няма все още цели срутени блокове е, че панелното строителство е адски устойчива конструкция.

Саниране му е майката. С200 по 10 000 лева баката.

Инженерите да си карат такситата и да се радват на хора като Домуса, Гришата, Черепа и другите приватизатори, бизнесмени!

Ако бяха лепнали малко стириопор на топки, дюбели, шпакловка....и готово. Ни козирка щеше да падне ни нищо.

Ей така ще падне цялото соц строителство. Днес викаше един, че милиони се сдобили с нови соц жилища - панелки. В следващите 20-30 години ще има масово падане на панели и друг вид соц строителство, всеизвестно с крадено, некачествените си материали, строено за без пари от неграмотни цигани в Строителни войски.

причината е че много тарикати си разбиха ограждащите панели, а те притискат плочата

колко струва, важното е да е безплатно! С безплатното здравеопазване ми слагаха пломби на зъбите от ГДР, дето падаха на следващия ден! А безплатното образование беше да говоря на руски колко е велик Ленин, дето сега и в Русия го мразят!

Не се размечатвай - случая е типичен за максимата " това дето ние сме го построили вие не можете да го боядисате" - верочтно е блок дето 40-50 години стои без да е погледнат и е корозирала горната армировка на козирката от прецакване на хидроизолацията, която по принцип има живот около 10-15 години.

Във Варна не беше соц строителство.

Че Варна и в момента е 80% панелки, особено Владиславово със селските кръчми Мамин Колю и Орхидеята, в центъра е малко по-добре , ама не особено!

А какво беше - американско? Израелско? ... Или африканско?

и турчин в България се счита за обида, макар че Турция в сравнение с България е икономическа и военна суперсила

Соц. строителство и безхаберие на собствениците.

Как пък не затрупа един ром в тоя град на роми.

в Пловдив има три пъти повече цигани от Сливен! В София също!

в София и Пловдив са придошли, във сливен са коренно население. не е обидно, само факти. не е обидно някой да е ром, нали?

Козирка на сливенски блок рухна пред магазини Абе то "козирката" на държавата рухна върху нас, а вие ми говорите за блок.

Нали в Зарата падна още преди години външен панел. Егати случая, човека си легнал, лъска си бастуна, панела му пада!?!

Това е от първостепенна важност! Българската страна готви някакъв отговор, който е обтекаем и на принципа да не бягаме преди вятъра, да са оглеждаме и ослушваме за да не дразним "големия" брат "Нека поясня какъв шанс губим, ако пропуснем да договорим нова формула с Газпром и влизащо веднага в сила намаление на цената на природния газ, като сменим формулата и най-вече като отиграем претенциите за надвзети суми след 2012 година, които Газпром имплицитно се съгласи, че има, заради по-високи от пазарни цени, на които сме купували природния газ. Това е същността на разследването и на становището на ЕК. До момента на даване на становище по предложението на Газпром до ЕК имаме златно време да договорим максимално изгодна за себе си позиция в преки преговори с Газпром. Имам инфо, че те дори са ни предлагали, но нашите "юнаци" се ослушват, защото чакат Годо - тръба през Черно море и хъбче. В оптималния случай цената на природния газ, благодарение на зависимостта на Газпром от нашия отговор към ЕК и преговорния лост на претенциите, може да падне драстично. Ако Газпром не реагира, тогава сме свободни да отправим всички бележки и отразим всяко недоволство в отговора си към ЕК. Пратим ли становището в ЕК - вече сме пропуснали да получим своята изгода в двустранни преговори, а ще разчитаме на общи ЕК политики и позиции. Разбирам, че българската страна готви някакъв отговор, който е обтекаем и на принципа да не бягаме преди вятъра, да са оглеждаме и ослушваме за да не дразним "големия" брат. От служебно правителство и този президент не може да се очаква нищо. Хората от ГЕРБ трябва да си стъпят в ролята, защото ще дойдат при свършени факти.

Не козирки, а цели блокове ще падат. И то с цената на милиарди лева. Никъде не проверяват междупанелните връзки. Обличат стари баби с прилични дрешки, малко грим и червило, та бастуните не се виждат и боб хвърляй кога бабата ще изтърве бастуна и ще се сгромоляса

Да бъдат глобени собствениците веднага.

В люлин павлово борова сердика в София 90% са тръгнали на към падане на целите панелки като ги гледам толко порутени............

Не инвестирай в имоти, ами най-добре си кОпи диплома, докато още се предлагат, че току-виж пак са станали важни!

не искам диплома защото освен да я сложа във витрината друго приложение няма да има............... да не си падал от Марс та не знаеш каква е реалността?