Трайков подкрепи приватизацията на ЕРП

В зависимост от това каква е печалбата, практиката е около 50% от нетната печалба да се раздаде като дивидент. Става дума милиони лева за всяко едно от електроразпределителните дружества.

Обратно в новината

Коментари - Трайков подкрепи приватизацията на ЕРП | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

трайков по добре да си трае,защото за много неща за които го питат не е прав.

Направо да съберат бригадите от мутри да видиш каква събираемост даже и в Столипиново. Рекордна ще бъде! Па и безработицата ще намалее, че и сивия сектор на икономиката. Все ползи откъдето и да го погледнеш.

Мога да кажа,че Трайчо нищоооооооо не разбира от енергетика.Той е просто едно икономистче без какъвто и да е опит в енергетиката. А това е много лошо министърна на енергетиката да не разбира от енергетика. Просто незнам кой го предложи на Бойко? Явно е свързан с дейностите на ЕВН.На тях им трябва сега точно такъв човек в министерството.ЕВН ще правят централа в Пловдив и им е крайно необходимо договорите които ще подписва да е именно техен човек.Направо не ми се мисли на каква цена ще е техният ток.

Ако Трайков беше енергетик, а не икономист, нямаше да говори глупости за Столипиново. Както мръсотията се замита под килима, така и неотчетените киловати там минават в графа "Технически загуби". Всичко останало се фактурира и се размахва гордо като постижение. Истината е съвсем различна и който е виждал опънатите жици от балконите към въздушната мрежа, му става ясно, къде е ключа за бараката. Проверката, която трябва да направи ДКЕВР е много проста. Взимат се данни за електрическия товар на кабелите 20кV, захранващи Столипиново и се сравняват с фактурираната енергия. Ако са повече от 20-30%, тогава Трайков може да получи Нобелова награда! Положението е идентично във всички големи цигански гета в страната.

АКО И СЕГА НЯМА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ОСЪДЕНИ СЪС СПРАВЕДЛИВИ ПРИСЪДИ - ЗНАЧИ И НОВИТЕ СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ПОД МАСАТА. НА ОРУЖИЕ, БРАТЯ!

КАЧЕСТВОТО НА ТОКА СЕ Е ВЛОШИЛО. ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЗАМЕРВАХМЕ ПАРАМЕТРИТЕ И УСТАНОВИХМЕ, ЧЕ ЗА 4 МЕСЕЦА НИТО ВЕДНЪЖ ТЕ НЯМАХА РЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СТОЙНОСТИ. СЪС СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ЗА 20 ГОДИНИ КАЧЕСТВОТО НА ПОВЕЧЕТО ОСТАНАЛИ ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ И УСЛУГИ СИЛНО СПАДНА. ...НЕЩО НЕ Е НАРЕД СПРЕХОДА НИ - ИЛИ ОТИВАМЕ НЕ ТАМ КЪДЕТО МИСЛИМ, ИЛИ ТАМ КЪДЕТО ОТИВАМЕ НЕ Е ТОВА, КОЕТО ОЧАКВАМЕ.

Цитираното от Вас е жестоката истина. Ние не сме държава , а абуригени управлявани от компрадорски правителства. С ВАШЕ ПОЗВОЛЕНИЕ ЩЕ ДОБАВЯ , ЧЕ ЦЕНАТА НА ТОКА В АМЕРИКАНСКИТЕ И ИТАЛИАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ В ТЕЦ- МАРИЦА ИЗТОК Е ТОЛКОВА ВИСОКА, ЗАЩОТО СЪЩИТЕ НАПРАВИХА НЕВЕРОЯТНИ "ИНВЕСТИЦИИ" КАСАЕЩИ ЕКОЛОГИЯТА НА РЕГИОНА. За сероучистки бяха похарчени 4,5 милиарда евро !!! Има ли наидея Борисов какво означава тази сума ?? Ами тези 4,5 млрд. евро е цената на АЕЦ Белене !!! Тези инвеститори е следвало да бъдат контролирани от Агенцията за следприватизационен контрол. Мислите ли, че някой в тази агенция извършва нещо подобно??

"...Според министъра, по-добрият вариант би бил да не се изплащат дивиденти, а печалбата да се реинвестира и да остава в България, вместо 2/3 от нея да заминава за Виена, Прага или Германия...". Кой позволи всичките ни активи,носещи печалба на държавата,да бъдат приватизирани от чуждестранни корпорации и паричните потоци на населението да изтичат навън?! Защо никой не беше подведен под съдебна отговорност, а още по-малко осъден? Безсилна ли е държавата да възстанови собствеността си върху банки и стратегически отрасли? Изглежда да, особено като чета невчесаните мисли на едно момченце,което се прави на министър на енергетиката и икономиката... Не виждам спасение за България при тези дилетанти и откровени лобисти на чужди интереси...

ТРАЙЧЕ, Конфликта на интереси при теб е безспорен. Ти си представителя на тези измамни ЕРП - та съдиращи ни по няколко кожи от цената на тока. За съжаление ти не можеш да бъдеш държавен служител и да отстояваш интереса на държавата. ЗАЩО ТРАЙЧЕ ТИ И ПРЕМИЕРА НЕ РАЗКАЖЕТЕ ИСТИНАТА ЗА ГОЛЯМАТА ИЗМАМА НАРЕЧЕНА ЧАСТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ. ЗАЩО ОПОЗИЦИЯТА ВИ МЪЛЧИ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ ЗА ТОВА ОГРОМНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?? Към края на октомври 2009 година частния външен дълг достигна до 36 милиарда евро !!! Това е сумата която ние данъкоплатците плащаме незаслужено с цената на тока, с цената на парното, с цената на горивата, с цената на всичко онова което от държавен се превърна в частен монопол. ЗАЩО ТРАЙЧО НЕ РАЗКАЖЕШ ПОД КАКВА ФОРМА СЕ ОСЦЕТОВОДЯВАТ И ЗАМИНАВАТ ЗА ВИЕНА ПРАГА И ГЕРМАНИЯ ОГРОМНИТЕ РЕАЛИЗИРАНИ С ЦЕНАТА НА ТОКА ПЕЧАЛБИ . Защото ще се окаже, че тези милиарди които твоята фирма (EVN) Е "ИНВЕСТИРАЛА" В БЪЛГАРИЯ, ОТИВАТ ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ ЕДНИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ БАЗИРАНАТА В ЧУЖБИНА ФИРМА МАЙКА. Така се избягва не само данъчното облагане върху печалбата, но се и легитимира безпроблемно износа на огромната печалба за чужбина. Естествено, че при така подредените неща държавата не може да получи девидент. ЗАЩО ТРАЙЧЕ, АЗ И МОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ЩЕ ХРАНИМ ПЕНСИОНЕРИТЕ В АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ И ЧЕХИЯ, И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЩЕ ОБРИЧАМЕ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ И СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ??!!! Защо неуважаеми г-н министър не покажеш инвестициите на твоето дружество ??? !!! Знаеш ли каква огромна ще е разликата между декларираните и осчетоводени инвестиции и действително направените ??!! РАЗЛИКАТА Е ТОЛКОВА ОГРОМНА ЧЕ АКО БЯХМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ТАКИВА ПРОКУРИСТИ КАТО ТЕБ ЩЯХА ДА ОТНЕСАТ НАЙ ТЕЖКОТО НАКАЗАНИЕ. Вие господине сте престъпници. Няма как да ми обясните какво толкова сте направили, че цаната на закупения от вас ток да скача с повече от 2,5 пъти. ВИЕ ТРАЙЧО СТЕ ОКТОПОДА КОЙТО СМУЧИ И НАС И ДЪРЖАВАТА. Подобна е и ситуацията в телекомуникациите. Там "инвестициите" които плащаме с цената на извършваната от операторите услуга се равнява на 9 милиарда евро !!! Представете си каква наглост и какво безочие. НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЪРЖАВА ДОКАТО БАНДИТИТЕ С БЕЛИ ЯКИЧКИ НЕ ЗАСТАНАТ ЗАКОПЧАНИ НА КОЛЕНЕ. Тези не само , че трябва да бадат съдени , но и задължени да върнат милиардите окрадени от нещастния български народ и държавата наречена България. АКО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО НАПРАВЯТ ИМА ЗАКОННА ПРОЦЕДУРА ПРИ КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ С ПРИТЕЖАВАНИТЕ ОТ ТЯХ АКТИВИ ЧИИТО СТОИНОСТИ В РЕЗУЛТАТ НА НАПРАВЕНИТЕ ОТ ТЯХ "ИНВЕСТИЦИИ" СА НАДУТИ КАТО БАЛОН. Този балон рано или късно ще бъде спукан защото всяка измама продължава до време, защото нито аз нито който и да и друг желае да плаща за нещо което съществува във виртуалния свят на счетоводните ви бумаги. СЛЕД СТРУВАЩАТА МИЛИАРДИ ДУПКА В БЕЛЕНЕ , СЛЕД ЦАНКОВ КАМЪК ИДВА РЕД И НА ВАШИТЕ ЕРП-та !!

Държавата била лош собственик? При сметки за ток от 3.00 лв за домакинство? На ви сега евтин ток! Нямали сме нужда от АЕЦ "Белене"? На ви сега евтин ток! Пазарната икомомика била най- добрият "регулатор" на цените? На ви сега евтин ток! Докато не се научим да мислим с главите си, така ще е! Сетихме се за Маркс, ще се сетим и за максимата: "Съветска власт + електричество комунизъм!" Може да я перифразираме: "ЧЕЗ + ЕОН демокрация"... Ние искаме хем да запазим слободията на демокрацията, хем да ни е евтин токът и цигарите. Е ми не може, мили другарчета! Човек трябва да се лиши от нещо. Скоро ще ни се наложи да избираме от какво е по- добре да се лишим... Нещем ти и демокрацията, нещем ти и чудото! Между другото, вече можете да изтеглите "Капиталът" на Карл Маркс от Замунда или от data.bg

Интересно - ЧЕЗ е Държавна а прави инвестиции и облаги на БГ Държавата. ( БГ Държавата не може да си ги прави сама ?!!! ) БГ Министъра не защитава БГ държавната собственост и управление, т.е защо сме те избрали бе, какво ще управляваш, като ти нямаш воля? Махай се. Продажник.

този е за вързване или дълбоко се е нагушил преди да стане министър.Май е време вече да почне подмяна на министри поголовно или да излизаме по улиците и да ги махаме! Тези май почнаха да ни правят на глупаци- не че не сме такива щом позволихме такива като това момченце пак да смучат от нас

Изумен съм че има министър,който макар и плахо,изразява собствено мнение.Както и от факта,че Бойко Борисов разбира от енергетика.Побърках се!

Кой е Борисов? По ЕРП ще го познаем Публикувана: Четвъртък, 8-ми Април 2010, автор: Валери Найденов Когато дете от народа каже, че царят е гол, това не е никаква новина в условията на медийна демокрация. Но когато царят каже, че народът е гол и че му дерат трета кожа, това вече е сензация. Затова си струваше Бойко Борисов (а не ГЕРБ) да спечели изборите, да се изгуби в кризата, да драпа през хаоса от проби и грешки само и само за да се изпусне от най-високото място, че енергийните дружества (ЕРП) източват България. В тази случайна частица истина се съдържа цялата мръсна тайна на българския преход. Накъдето и да обърнем взор, държавата ни се източва от чужди монополи, а елитът ни се е съюзил с тях срещу интересите на българина. Ако продължава така, България ще се стопи като сапун в обществена тоалетна. Вероятно премиерът просто се увлече в стремежа си да вкара малко пари в бюджета. И все пак думите са дела. Защо например не го каза г-н Станишев, докато бе на кормилото? Естествено, че сега класата на приватизаторите ще обвини премиера в популизъм, дори социализъм. Но тези десни славейчета никога не са имали нищо общо със стоково-паричните отношения. Те забогатяха от масова приватизация, РМД, заменки и търговия с политическо влияние. С една дума - от узаконено кърджалийство. Ако това са ни капиталистите, по-добре да дойдат еничарите. Картината на източването е толкова живописна, че и най-чугунените неолиберални глави по-добре да млъкнат. От една страна, държавната НЕК купува енергийния микс по 90 лв. за мегаватчас, а после го продава на чуждестранните ЕРП за 88 лв. Те пък от своя страна го продават на гражданите по 146 лв. за мегаватчас. Стереоизточване. А защо НЕК купува толкова скъпо? Токът от държавната АЕЦ "Козлодуй" струва едва по 11,68 лева за мегаватчас, от ТЕЦ "Марица-изток"2 по 40 лв., а от ТЕЦ "Бобов дол" - по 65 лв. за мегаватчас. Цената вдигат италианската "Енел" ("Марица-изток" 3) и американската AES ("Марица-изток 1") - съответно 137 и 126 лв. за мегаватчас. Пак класика. Чия ли ръчица се е подписала, че подарява на трите ЕРП дивидента от 33% държавен дял - понеже парите щели били да се реинвестират, май? Желязното правило при подобни сделки е текущата поддръжка да се представя за инвестиция. Във ВиК - София, лъсна, че за инвестиция може да се отчете и ракията с шопската салата. Ако е така, защо ни е чужд инвеститор? Ние си имаме 7 милиона! Но най-важното следва нататък. Бойко Борисов е пред съдбовен кръстопът - той трябва да реши от кой отбор ще играе. Ако е от българския, трябва незабавно да се откаже от продажбата на миноритарните дялове в ЕРП. Логиката на тази продажба е безумна. Първо, тя няма да вкара никакви пари в бюджета. И да вкара, те ще са далеч по-малко от дължимите дивиденти. Много по-важно е, че един акционер винаги може да си потърси правата. Сега държавата може да поиска информация за разходите през офшорки, да потърси сметка за десетките милиони, потънали в консултантски хонорари, да затегне регулационния контрол. Именно затова еничарите на ЕРП отчаяно драпат за незабавна приватизация! Разбира се, г-н Борисов може и да послуша как приватизационната класа чете Евангелието - продавай и твое ще е царството небесно. Не продавай и казанът те чака. Ако г-н Борисов е истински българин, ако е човек, а не проект, не може да не го заболи, че ЧЕЗ точи стотинките на българския пенсионер, за да храни чешкия плутократ. Това си е данъчно облагане, преотстъпено на чужда държава. Същото е и с приватизираните топлофикации, и с водния сектор, и с телефонната мрежа, и с банките. Като добавим и безалкохолните напитки, мините, тецовете, рекламата, изобщо всички гарантирани парични потоци, на практика квазиданъци, ще видим защо в България не може да се пръкне някакво охолство. Надеждата на хората е именно в популизма на Бойко Борисов, защото само суетата на лидера може да го накара да изневери на своя кръг. Бих му препоръчал да разгледа форумите в интернет. Никога досега не съм забелязвал такова единодушно възмущение към чуждите приватизатори, такава животинска омраза към колонизаторите. Като изключим дежурните наемници, всички интернет форуми са единодушни - разваляй договорите! Да се махат! Би било чудесно, ако поне парите оставаха в родните олигарси, може пък някой да започне да произвежда роботи. Но суровата истина е, че всеки едър и дори среден бизнес рано или късно се продава на чужденци, а те винаги изнасят печалбата. Тази закономерност си има дълбоки социални корени, с които в момента няма да отегчавам читателя. Но тя е научно доказан факт. И именно затова България трябва да запази поне естествените монополи в държавния сектор. Това е последната защита пред превръщането ни в колония от Третия свят. В заключение, най-вероятно Борисов просто бие самара, за да подсети магарето. Много ясно, че точно сега няма начин да развали договорите с ЕРП. Но ако направи грешката да ги приватизира изцяло, да продаде докрай естествените монополи и публичните услуги, ще се "спихне" около 10 пъти по-бързо от Симеон Сакскобургготски и неговата партия. Тогава спокойно може да зарови цялата си харизма в двора си и да й сложи дървен кръст. Даже ще му препоръчам епитаф от Яворов: "А можехме, родино свидна..." Струва ли си?

Мегават електроенергия Германия - 80 евро. България - 146лв. Средна заплата в Германия 30 евро/ час. България 2-3лв/час ...

Цената на дневната тарифа за ел.енергия , продавана от E.ON е 182 лева.

Някой да е очаквал друг коментар от министър Трайков?А между другото това е поредния балон на правителството.Няма здрав ,подхващат ,надуват ,пукат и отново.

Уважаеми г-н министър Трайков, защо не коментирате факта, че ние, потребителите, получаваме електроенергия за 146 лева за мегаватчас, а изнасяната е около 66-68 лева, както се изрази премиера. Вие и вашите предшестеници позволявате да се изнася чист национален доход под различна форма. Не само, че трябва да се национализират ЕРТ-та, но да им се наложи санкция. На вас явно не ви пука. Нали всичко е на нашия гръб, а не на вашия. Ако карате така след следващите избори няма да сте министър. Не защитавате ли народа си, той ще ви зачертне.

Е айде разберете се с Борисов. Единия обяснява за 1.5 млрд лева печалба, което, ако следваме сметките на другия значи, че държавата трябва да вземе поне 250 млн. лева, а същия обясни, че щяла да вземе 1/3 от нея. Освен за парите, се разберете и за т.нар. инвестиции. Пак единия казва, че почти нищо не е правено, а другия се изхвърля, че цялата печалба била инвестирана. Чудя се защо, но за инвестициите по му вярвам на Бойко. Все си мисля, че ако бяха инвестирали 1 млрд. лв. нямаше да имат толкова големи загуби по трасето и тока нямаше да прекъсва толкова често и да е с такова лошо качество!

Оставаше и г-н Трайков да не защити приватизацията. Нали до вчера и той цоцаше оттам. А и след като вече не е министър нали ще трябва да работи някъде. Защо да не е отново в някое от тези разпределителни дружества. Остава въпросът защо г-н Трайков не просвети премиера какво да говори по отношение на енергетиката, а го остави да се изказва неподготвен. Г-н Борисов, защо не му потърсите отговорност?

Трайков защити приватизацията на ЕРП-тата,защото е един от тях.Има огромен конфликт на интереси и г-н Борисов да влезе в роля,моля.

Хммм... 500 милиона печалба разделена на 2 милиона домакинства прави по 250 лв за 3 години или по 80 лв / година чиста печалба от всяко домакинство

И сега да не вземете да си помислите, че министъра е в конфликт на интереси!!!!!!!!!!!!

Национален предател! Национално предателство!!! Оставка за Траещия!

Някой да се чуди и мае, защо това момченце плещи по подобен начин? Сега е момента ББ да покаже кой командва... освен ако не се разиграва некво театро...

На чужд гръб и 100 тояги са малко! Защо плащаме ток като в Германия? Нито заплатата ми е толкова, нито икономиката ни е такава. Това че тези дружества искат да печелят по западни станарти, то не трябва да става на наш гръб!