Сиренето по БДС - двойно по-скъпо

Новият Български държавен стандарт (БДС) ще задейства напълно едва през пролетта на следващата година.

Обратно в новината

Коментари - Сиренето по БДС - двойно по-скъпо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е поредната игра на лобито на мандрите,да са живи и здрави-те и техните "народни"представители които не се наядоха -това е лошото.

Омръзна ми да не ми публикуват коментарите!! Та значи кило мляко от бабите на пазара струва до 1,50лв. Или 5 кила за 1кгр. сирене - 7,50. До тук добре, ама производителите го изкупуват далеч по-евтино най много 0,70лв. или 3,50лв. Нека докато стане на сирене стане 9 лв. Сега хубавите сирена са по 10лв. Та питам откъде двойно нарастване на цената?!

Предлагам всички ние недоволници от сирене и колбаси да идем на село,да си купим крава и прасе и да се конкурираме по качество на продуктите.хем нашите деца и внуци ще са по-здрави.А,забравих и доматите няма да торим,че като ги ядем да не пускат вода.А свички доволни от сегашното дередже да ядат трошливото сирене и салама с кости.Стара поговорка:сиренето трябва да е без шупли,а хляба с шупли.

Да се създадат 2 независимо проверяващи органа за качеството на продуктите.И всички министри знаят,че млякото се изкупува по 30-40 ст,а сиренето е безбожно скъпо дори сега,но не правят нищо,защото не им изнася.Със саламите е същото.Затова трябва да ни управляват чужденци,защото нашите не се налапаха

Ще има стандарт, но не можели да го гарантират демек ще ядем пак боклуци, но на двойни цени!!!

В цялата какафония около стандартите, изводът който трябва да си направят Бате Бойко и министрите му е, че не трябва да си мислят, че насреща си все още имат безмозъчни абдали. Време е в България властите да разберат и да се съобразяват с гражданското общество и неправителствените организации. Стандартите са куци. Те няма да работят. От своя страна Зоров и подбните нему присъдружни "асоциации" трябва да мислят повече за качеството на продукцията си, отколкото за пробутването през министерства и други държавни органи на сурогати, каквито все още пласират в търговската мрежа. Форми на закрила на права съществуват и не са те, които ще намерят начин да правят хората на балъци. Още по-малко в този им състав. Твърдя, че ръководствата на асоциациите са неграмотни и некомпетентни личности, приели мутробарока за вечен, а влиянието им върху определени временни фактори за вечно. Което ги вкарва в позицията на наведени глупаци, пращащи на себеподобни идиоти да провеждат определена политика, която е в разрез със собствените им интереси. Няма как в днешното информационно общество, подобно поведение да не се върне с бумерангов ефект върху самите тях и протежетата им. Каквото и да обясняват от утре, то ще е под сянката на съмнение за корпоративни интереси, в ущърб на потребителите. И така, иначе добрата идея да се въведат държавни регулации за хранителните продукти се изкористява в обслужване на определени интереси. ПРИЧИНАТА за това е неразбирането и смесването на ангажиментите на независимите контролни органи с контролните функции на държавни органи, чиято функция и предназначение е съвсем друга. Както и робската психика на висши държавни служители, на които не им стиска да се противопоставят на временната посока на преобладаващото общественото мнение, което очевидно е погрешно, но пък стоенето насреща му би застрашило заеманият пост, независимо че поставя под съмнение компетенциите им. Такива ми ти работи. Сложни, защото сами ги правим такива. Поради робската ни психика.

Всичко което ще се промени е, че сиренето, което се продава в момента ще стане на двойна цена. - Добре дошли в България!

аз се ориентирам долу горе като застана пред щанда какво да си взема за вас незнам...оправяйте се...

Нямам думи!Ами просто бойкорирайте и не купувайте ментетата-те обслужват ВИСШИТЕ!Нищо няма да се промени към добро-просто търсете истинските продукти от малкото производители,които произвеждат домашно!Тъкмо ще ги стимулирате,защото истинското домашно мляко го изкупуват за 20-30 стотинки!Аз си купувам за лев-имам масло,кисело мляко и сирене винаги!

Щом като "доста производители и в момента правят сирене по стандартите", те от къде вземат качественото мляко и на каква цена е това сирене сега? Изглежда с много по-високата цена ще плащаме за едното лого, а не за това, което ядем. Ако по новият стандарт за кисело мляко, то пак няма да е кисело, защо изобщо ще го сменят? За съжаление, БСП-арчетата са прави, че целта е само пиар.

Нали искахте банани целогодишно? Хайде, яжте сега банани!

На баба ти.....хурката.Едното няма нищо общо с другото.Жадуваш за български крадлив комунизъм,но за жалост това време безвъзвратно си отиде.Защо според теб Китай просперира? Защото не казва,че всичко извън Китай е боклук и че умират от глад.

Трябва да има стандарт,иначе е пълна анархия.Производителите,толкова много злоупотребиха с търпението и доверието на хората ,че няма накъде.С цена 3-4 лв. т.н. сирене ,въобще не е сирене,а растителни измишльотини с аромат на сирене.,сигурно със себестойност 0,50 лв.,дори по-малко.Съответно не е зряло,а изкуствено втвърдено пак със изкуствени евтини боклуци. Нещо подобно на аспартама и захарина,само един вкус,от който те боли стомах.Та изпотровиха хората,натрупаха пари от липсата на контрол и от наивитета на българите и лайф.Та с този БДС да се каже ,от колко литра се получава 1кг.сирене,какво се слага,колко са супсидиите за производителите,изкупната цена на млякото ,и ще сме доволни от държавно регулиране на цената,иначе няма да има управия и ще я надуват.Те отвикнаха да произвеждат качествено сирене.Т.е. цената може надолу ,но да има таван.Какво толкова,всеки да си направи сметката.В началото на демокрацията нямаше ДДС на основните хранителни продукти,не е е проблема пак да се върне.Особено на сегашния етап е важно за всички.

Не може да се приложи стандартът, т.к. няма лаборатория, която да контролира спазването му. Повече на сайта на Буллаб - wwwbullaborg.

С БДС И БЕЗ БДС ДЪЖАВАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАТЪВА. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ ЛЪЖИТЕ И ИЗМАМИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА СИЛА. НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ПО СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ НА НЕКАДЪРНИ ХОРА, КОИТО НЕ ЗНАЯТ, КАКВО ПРАВЯТ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ.

госпожи и господа все пак живеем в 21 век за да си правим млко и сирене в къщи. А това мляко което купувате от разни баби знаете ли произхода му, дали са изследвани те зи крави най-малко за листерия и тубелколоза и т. н заболявания за хигиената на отглеждане и за хренене няа животните да не говорим. По тая логика ДАЙТЕ ДА ЗАТВАРЯМЕ ПРЕЗДПРИЯТИЯТА ДА УНИЩОЖИМ МЛЕКОПРЕРЕБОТВАТЕЛИТЕ И МЕСОПРАБОТВАТЕЛИТЕ И ДАВАЙТЕ ВСИЧКИ НА СЕЛО ДА ПРАВИМ МЛЯКО И СИРЕНЕ И ЛУКАНКИ И БЕЗ ТОВА СЕЛАТА ОПУСТЯХА.

и ти знаеш много добре че всички крави се изследват задалжително за болести и пр.,но виждам че си далбоко заинтересована простят селянин да си остане вечно прост и беден,за да може да баде ехплоатиран -казано по-простичко.

Бихте ли ми обяснили разликата между стандартното съгласно БДС "сирене" и нестандартното колко лева е? И какво повече се влага за тези пари в така нареченото "стандартно" сирене? Да приемем че от 5 кг мляко получаваме 1 кг сирене (не съм наясно така ли е, но съм склонен да приема). Тогава ако бъркаш 5 кг растителен бълвоч че да направиш "сирене" или пък бъркаш 5кг истинско мляко ти все една и съща заплата ще вземаш. След като е готово сиренето пак същия транспорт ще се ползва за да излезе на щанда в търговската мрежа. Е тогава кажете ми кое го оскъпява така? Къде отива таязи разлика в парите? Сега въобще видяло ли е мляко това "сирене" ??? От всички коментари ми се иска да си купя крава, да си правя аз сиренето и да не слушам въобще кой как ме лъже, защото аз съм на края на веригата и трябва да вярвам на всички. Но понеже се занимавам с високи технологии от съвсем друга сфера и нямам никакво намерение да си купувам крава, то на този етап ще си давам парите за вносно сирене. Така мога да накажа тарикатите, които никак не са ми на нивото !

Казано с думи прости - разликата от сиренето правено с мляко до сирене правено с нищо трябва да е 5-6литра х 0,30 лв, т.е. 1,50-2,00 лв, защото опаковането, транспортирането, ДДС-то ги има и в двата случая...

Прав си, че думите ти са прости, но не са съвсем точни. За да направи 1кг продукт, производителя трябва да вложи не по-малко 1кг суровина, а тя би струвала поне 1 лв. така, че разликата в цените не може да е голяма. ---- По важно е другото! В какво си качество и задължение един министър обявява втора цена на хранителен продукт. Нима държавата реши да си възвърне ролята на ценообразувател? Или министърчето се грижи за печалбата на фирмите на жена си или на лелинчо си?

НЕКА СЕ ИЗИСКА СЕРТИФИКАТ И СТАНДАРТ ЗА ТОВА ,КОЕТО НЕ Е ПО БДС СИРЕНЕ ,ЗА ВСЯКО РАЗЛИЧНО ОТ БДС , ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ВАДЯТ ДОКУМЕНТИ ЗА МЕНТЕТАТА

ZA BOGA BRATYA, NE KUPUVAITE BALGARSKI HTANI I STOKI, MUTROKAMUNYACITE VI LAZAT, VSICHKO E MENTE. KUPUVAITE OT KOMSHIITE.

Къде го чукаш,къде се пука.Цялата грижа за храната на народа,се оказа просто грижа за определени "бизнесмени",които ще натрупат гигантски печалби от БДС-то.Качеството със сигурност няма да се промени към по добро.Да живее ГЕРБ-мафията.

Забравих да кажа. Същия цирк се подготвя и за стандарта за Българския кашкавал. Ситуацията почва да прилича на нискокачествен турски сериал.

тук един килограм сирене,което се предлага в балгарските в турски и балгарски магазини струва 7,50 GBP или англииски лири!как е в Bерлин 3 евро,не знам!но не е сиренето от едно време!

ами нали преди си имаше БДС къде изчезна за последните 20 години сега пак се появи но с двойни цени.не мерси от такъв фалшив стандарт,явно всичко е пак корупция

Kato e skupo sireneto, shte iadete pasti

никъде по света няма държавни стандарти ни за "Чедър", ни за "Рокфор","Моцарела" или "Камамбер". Тук битуваше ( и основателно) мнението, че ядем някакви чудеса, незнайно защо наричани сирене! И ББ-манията да се вре навсякъде, където нема грам идея за какво иде реч, се прояви пак - щял да ги регулира с БДС. Ама понеже БДС няма как да е задължителен, (както вече казах, никой стандарт в свободния свят не е задължителен) та затова щел да ги маркира със знак "Стара планина" - ще речеш, че в Родопа не става сирене. Ама то е, за да не се напомня за старата "Родопа"! Както и да е , всички знаем, че нищо смислено няма да излезе от този напън, но млъкни сърце! Прави се това, което иска пазара! Хората са бедни, но им се ще да имат поне сиренце на масата и -" Ето ви сиренце!". Гадно, мазно, противно - но прилича на сиренето дето помнят! За тези, дето не го помнят, е още по-лесно - ами това е сирене! И накратко - докато не се завъди класа, способна до плаща спокойно 15 лв за българско синьо сирене - все така ще е! След това нещата ще си дойдат на мястото и сиренето (истинското обикновено саламурено) ще стане 4-5 лева(по сегашните, че може и да се проточи тая работа). А дано ни се случи!

Защото всички продукти, които цитираш са регистрирани географски означения или храни с традиционно-специфичен характер, регистрирани по реда на съответните еврорегламенти. Които обаче в България за млекопреработвателите са ерес, а за компетентния орган не струват и пет пари, щом някой си позволява да пренебрегва собствените си компетенции за да запази определена управленска позиция. Жалка картинка. Някой гарантира поста си със слагачество... Дали не му е време да си ходи?

Нямам думи. Идеята беше добра, но изпълнението е типично българско.

Аз пък не разбрах защо след като си харесваме киселото мляко, ще го правят по-сладко и по-трайно и къде отива "автентичната му рецепта"?Какво ще откриваме сега - топлата вода или колелото???

Дреме ми на ДДС-то. Поредните спекулации. Да става по-скъпо, но да няма нищо общо с палмите и другите южни култури.

Ще има,бъди сигурен.

Ама да си призная аз вярно съм бил много прост : мислех си хубаво ще има БДС а може би и в каймата малко повече месо, в млекото повече млеко а в кремвиршите по-малко соя и повече месо . То и Бойко казва лъгали са с газа печелили на гърба ви , ама цената пак не пада и пари не връщат за нищо , сега ще ме убедят ,че тази газ не е като онази газ в тази газ има повече газ - е добре ама кога ще ми върнете парите за онази газ , то същто е и с тока ама сега сме по чужд стандарт сигурно ... не ми се мисли ,ако влезе БДС и в тока . Само не разбирам защо няма стандарт и цени с марка Е.С та да спрат да ни лъжат .

АБЕ ПИЛЕНЦЕ, САМО ТИ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ ВСИЧКО СЕ "МЕНТОСВА" ЗАЩОТО НЯКОИ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА И ТРУПАТ МИЛИОНИ НА НАШ ГЛАДЕН ГРЪБ!

Ти пък правя се на балък мислиш ли ,че не знам ,че това новото няма да е менте айде не на нас , ама ще е за по паралии балъци... И ако си направя малко сметка колкото и бакалска да е тя ако в 1-кг. сегашни крамвирши има 2% месо то в новите ще има 4% месо , аналогично е и за всички други продукти каквато и марка да напишат и това ще бъде само първоначално . Ей Лилава ...

Евтиното е скъпо.

Айде сега една корупция ще се развихри. Искам да знам ако платя двойно за боклук кой ще носи отговорност???

Айде сега капризи! Ядели сме фуражно мляко! Свинете и те ядат фураж, пък какви шопаряги стават...

Вижда се, че се въвежда ред в тази шибана държава! Така и трябва да бъде! Благодарение на усилията на Господин Борисов страната излиза от кризата и скоро всички ще почувстват това! А по време на втория мандат всички от ЕС ще искат да идват в България, защото тук ще е най-добре!

Хуморът Ви е невероятен ; радост е да се чете . Дано тези (които трябва) го разбират .

? верно ли?

Така е! Господин Борисов каза, че до края на първия мандат ще стигнем до средата на Европа. При втория сигурно ще стигнем до Финландия. Не ми се мисли за третия...

О, БЪЛГАРИО,МАЙКО МИЛА! Сега имаме БДС пък нямало как да се докаже дали се спазва или с други думи НИЩО не довършено.Срамувам се от тези бълг. тъпотии.Толкова учени,а накрая всички сте като хванати от джунглата.

Спокойно, първоначално ще е по скъпо, ама после ще се дойдат нещата, като ще почнат да вкарват Македонско, Гръцко саламурено сирене.

измислена дарява... обслужваща часни интереси!!! морал0 отвсякаде!!! има и сега неизвеснтни (неналапани от монополистите и ологополистите) мандри, на които визуално и на вкус истинското сирене е по-евтино от тебеширените растителни мазнини! но и тези мандри ще фалират- маи тва е зелта! балгарино тап- научи се си задаваш вапроси, не да коментираш хаотично. те мерзедесите вече са боклуци и миришат отватре пак камо ли от балгарски раце нещо сготвено

Обръщам се към хората,които "разбират" как се прави сирене от 3-4 литра мляко.Търся си майстори сиренари които като постигнат тези резултати,сами да си определят заплата каква сума да бъде. Иска ви се сиренето да е по 3лв. ама сори сиренето вече е с пари. И мама вече не дава на тате без пари.

то и сега, и преди месец, все не е по 3 лева. само че и 13 не е истината. около 6 лева 7 максимум, като 3-4 лева трябва да е ерзац сиренцето. нещо напреки в момента? така "два пъти по-скъпо" ще е вярно, но за сметка на поевтиняването на боклуците. сега кажи, много ли бъркам или просто не ти изнася как ти олеква супер далаверата?

Стриктният контрол върху качеството на храните ще облекчи данъкоплатеца и здравната система в дългосрочен план, така че това е още една причина да се действа много твърдо в тази посока.

Чиста спекулация на търговците на едро. До въвеждането на БДС какво сме яли - пясък и камъни ли?Я вижте смешните изкупни цени на млякото? Крайно време е да подпукат и млечната мафия!

Смлени пясък и камъни, щеше да е по-добре да сме яли, отколкото втвърдени растителни мазнини. По-безвредни биха били за организмите ни.

Странен народ сме.Обърнете внимание кой какво казва-Пени Ботева-асоциация на Производителите-цената ще се увеличи двойно-ами естествено,тя защитава досегашната обирджийска ситуация,после Явор Гечев-БСП-той коментира качеството на киселото мляко,ами да се запитаме кой в България управлявя кооперациите,дето замениха ТКЗС-тата,ликвидирани от Ф.Димитров и защо този български патриот Гечев прави това изявление-за да се запази у нас усещането,че старото,преди новия стандарт кисело мляко е по-доброто.Нещата са много прости,ако има държава и се скъсат главите на многоглавата партийна ламя-има технология,има изкупна цена на млякото(тя дори трябва да се повиши) и като се намалят маймуните по веригатапроизводство-потребление,цената ще стане приемлива.Да,ама кога ще имаме държава? Вижте клакьорите партийни как вият,та дори и министъра иронизират,дето им бърка бизнеса за да оздрави поне с малко нацията! Четете,братя междуредовете и мислете за идните поколения-колко здрави ще бъдат и какво ще им оставиме и как те ще ни го върнат един ден. Държавата трябва да бъде символ на справедливост и правилно разпределение, а не място за партийни вагабонти и човекомразци!

Ей, неналапаха се на наши данъкоплатски пари тия махленски шмекери и това си е . Абре, шашкъни/ки с шашкъни/ки - отвсякъде ви се надебелява да не се товари допълнително свръхнатоварения-вече бюджет ... а вие за цели нови структури шменти-капелосвате ! И като се тамъните да тъпчете тумбаците - барем не прочетохте ли че такъв контрол задължително се прави от независим и неутрален орган/компания на база прозрачна обществена поръчка !?

Като чета постингите във форума разбрах едно нещо.Че сиренето се прави от 3-4-5-6-7-8 литра мляко.Всеки да бъде точен в калкулацията си слага толкова литри мляко колкото да му излезе сметката.Истината е че 1кг.сирене се прави от 5-6 литра мляко.Поне при мен е така защото си купувам мляко по 0.80 лв.литъра и сиренето ми струва най-много 4.50 лв.килограма.

Скоро време няма да се очудя, ако кофичка истинско косело мляко стане колкото една истинска цяла крава . С тези цени ще стане като с цигарите . Има ги ама не вървят . А колкото до сиренето и какшаквала и него ще си го купувам на черно както цигарите ! А впрочем какво стана с цената на газа , а цената на тока ЩЕ ВРЪЩАТ ЛИ ПАРИ, защото много ясно казаха ,че това са свръх печалби на гърба на хората . Питам за да отида на бензиностанцията да си налея безплатен бензин , а може би ще дочакм момента за безплатното парно защото при това разграбване останаха длъжници само тъпите и прости абонати абонати ?

Сънародници, млекопроизводителите се борят за изкупна цена 50 ст. за литър краве мляко и получават субсидии. От 5 кг. мляко се произежда 1кг. сирене, а всички други разходи са не по-вече от 100% или ФЗЦ е 5 /пет/ лева ВСИЧКО ДРУГО Е СПЕКУЛАТИВНА ПЕЧАЛБА ...