Това заяви в интервю за "Хоризонт" Ирен Дабижева, директор на Института по стандартизация по повод Българския държавен стандарт за бялото саламурено сирене.

Стандартите са в сила, но няма как да се гарантира, че се спазват. Проблемът се дължи на липсата на сертифициращ орган, който да прави оценка за съответствие продукта със стандарта. Такъв орган се очаква да бъде агенцията по храните, която обаче ще бъде създадена едва догодина. Иначе още в началото на месеца бе съобщено, че в магазините се е появило сирене по БДС.

Стандартът за сиренето бе публикуван преди броени дни. В него е описано подробно какво трябва да съдържа то и как да бъде произведено. Например млякото трябва да е сурово, да не е престояло повече от един ден и сиренето да е узрявало поне 45 дни.

Стандартът не е задължителен. Само продуктът, който се нарича "Българско бяло саламурено сирене" и притежава синьото лого, ще отговаря на БДС. Производителите сами ще решават  как да наричат своите продукти, които не отговарят на него - дали само "сирене", или по друг начин.

Според Георги Хаджийски - член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, по-скоро трябва да бъде изготвена процедурата по регистриране в Института по стандартизация. Млекопреработвателят твърди, че доста производители и в момента правят сирене по стандартите. Според Хаджийски качеството на прясното мляко като цяло не е задоволително. Той признава, че наистина има мандри, които произвеждат сирене без да купуват мляко.

По думите му цената на сиренето по стандарт ще зависи от търсенето. Но според Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите цената ще скочи чувствително, тъй като качествено прясно мляко ще струва доста по-скъпо. Тя прогнозира, че сиренето по БДС ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента.

Междувременно през юли влезе в сила БДС за киселото мляко.

"Новият български държавен стандарт за киселото мляко изменя автентичната му рецепта, прави го по-сладко и по-трайно", заяви по този повод днес председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев, съобщи БТА.
Той обясни, че новият стандарт, който отменя стария от 1982 година, променя съотношението на "киселата" и "сладката" бактерия. По думите му, допуска се и използването на сухо мляко. Гечев изрази притеснение, че ще ядем "фуражно мляко", което се внася на ниски цени в страната.

Според него, новият стандарт обслужва интереси, които не са на потребителите. Младежкото обединение на БСП настоява да остане старият стандарт, който гарантира автентичния кисел вкус на киселото мляко.
По думите на Гечев министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов си прави пиар с разработването на новите стандарти на храните.