Синоптиците на жълтите павета: "Климатът се променя, а БАН - не", спираме прогнозите!

Около 150 души от хидрометеорологичните служби в София и страната се включиха в първия ефективен протест на НИМХ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НИМХ са срам за БАН - като са толкова недоволни да напуснат структурата на Академията. Без стойностни научни публикации няма и качествени приложни изследвания. В 21-ви век много от хората ползват чуждестранни прогнози чрез смартфони, компютри и т.н.

-Чухте прогнозата за времето от Националния институт ........ към Българската Академия на Науките. Последната част на изречението вече не се чува. Пак за пари ли става въпрос? И уж Национален Институт, пък към БАН???

Да протестират пред военното министерство, там ще отидат сега всичките ни пари - над 6 милиарда лева за два-три-четири стари американски самолета. Скоро всичко ще спре в тая държава да функционира, ще вземат на всички ви парите до стотинка - болници, училища, университети, за да платят самолетите и да останат и за луксовете, заплатите и държавните субсидии на тия в парламента, министерствата и президентството

Работата ми е свързана със синоптиците във Варна. Трябва да призная-много са добри .Говорил съм със техни колеги от Франция и Италия и трябва да споделя-много уважават нашите синоптици и признават ,че по нищо не отстъпват на техните .Да не говорим с каква техника и ресурс работят там , така че нека не ги упрекваме а да им благодарим. Най вече за това,че въпреки че са толкова зле заплатени ,работят, цяло чудо че имаме все още метереолози. Наистина ХМС трямва да излезе от структурите на БАН -те не правят нищо увеличените от правителството средства да отиват за повишаване на заплатите на синоптиците, за нова техника и програми А за тази услуга би трябвало да плащат и тия ,които я ползват-летища, пристанища и морски служби,кметства и гражданска защита ,застрахователи. Ако това не стане в най-кратки срокове, скоро няма да имаме специалисти-младите не идват за мизерното заплащане а и да дойдат, скоро няма да има кой да ги обучи. И много е показателен факта ,че не протестират пред правителството а пред БАН-ония с траурните ленти

Никакви бюджетни пари за тях,само частни фирми да си носят отговорноста.

2-3 да останат казваш... Случайно да знаеш кои точно?

Да трябва само че всички да ги подкрепим!!! Един за всички, всички за един!!!

Подкрепям ги! Желая им успех!

НИМХ би трябвало да е национална служба, а не парче под шапката на БАН. Никъде в Европа, Америка, няма такава чудесия като БАН. Тази БАН е основна причина за катастрофата в нуката и висшето образование в България. Отдавна да е реформирана по германски модел, ако не бяха некадърните плямпала от ГЕРБ.

А според тебе какво значи CNRS във Франция, бе кретен , PNAS в сащ, Виж колко обяви за работа им за научни работници в Austrian academy of sciences!!!! Тъпак до тъпак до тъпак до дебила сте вече в тая държава тука

Дали пък случайно кретенът не си ти?! Научни академии (с различни наименования) има по целия свят, НО можеш ли да посочиш една, в чията структура да влиза НИМХ, занимаващ се с такава рутинна (ненаучна!) дейност като ежедневните прогнози? В Германия, Австрия, Франция и САЩ такъв НАУЧЕН институт с високотитулувани "специалисти" НЯМА!

Ми отивай там, където няма кретени!

PNAS = БАН?! Още има да се образовате. БАН няма аналог, освен може би в СССР. И какво занчи асистент в БАН? Това е университетска длъжност. Представяте ли си asistant professor in PNAS, или доцент в MPI, CNR! Хаос и наливане на 100-150млн/год в коша..

Метеорологичните служби са безспорно необходими и работещите в тях имат право на достойно заплащане, но истината е че прегнозите за общо ползване в последните години са отчайващо неточни, макар че са много общи и краткосрочни. Тези хора не са единствените, които искат пари, без да се ангажират с подобряване качеството на работата си и имат светли примери - учителите да речем. Ама си нямат Я.Т.....

" Селския идиот изнася лекция пред овцете"

Мнооого точна характеристика им беше направил Симеон Дянков -синодални старци от БАН.Изядоха го,защото изрече на глас една истина.

хубаво е да построят поне една консерватория и поне няколко обсерватории!

.. в БАН-ия. Отгоре се е яхнал т.нар КИХ, спектроскопист като още 5 млн. по света, и от висотата на 5000-те си цитата, по един от 1000 спектроскописти, и клати нещата в полза на многоцитатките. Които са такива само в БГ-то, на запад и доцент не могат да станат с толкова.

цитаделата да се развива, и да са задоволени гражданките, макар не и доцентки. Пък те ако искаха да са такива, щяха да отлетя на запад. Тука си им е добре, и най-вече са удовлетворени.

ама там президентът ще им обърне точно нула внимание! Докато тука не е така.. Ей го сега - чакаме го Радев да изгони дебеланата...

ivu@

Явно синоптиците са много здрави хора! Толкова малко пари ги устройват - годишно 18 млн. лв. Всеки ден държавната машина харчи без наше участие някакви си 100 млн. за каквото ѝ дойде на ум. Едва сега узнавам, че синоптиците "може би" ги водят извън държавната администрация, а към научните среди на България. Защо тогава никой не ни уведомява у нас в страната ни по въпроси за геомагнитните, космическите и др. лъчения, които ни спохождат всеки ден, но с различен интензитет? и т.н. ... Държавната мафия е най-голямата, най-силната и процъфтяваща мафи,я у нас. Тя е решила например, че за профилактика в здравеопазването са достатъчни едни 90 млн. лв. за целия народ, в който състав влизат и те самите. Държавата е решила, че тези 90 млн. са даже много, защото на никой лекар не му остава свободно време за профилактика, защото се бори да усвои повече от някакви си 4 300 млн. лв., както и от близо 4,5 млрд. лв. рушвети, такси и др.- подобни от благодарните пациенти. ...

Тия са истински смешници - ама са и много нахални, направо нагли! Щели да спрат прогнозата?! Ами кой изобщо ползва "вашата" прогноза днешно време?! Прогнози в нета - безброй и то много по-качествени от вашите! тоя тарикат - доц. Рачев - постоянно прави анализите си пред карти на английски и на немски езици - със сигурност не са генерирани, а просто са преписани от великите БАН-аджии. Защо изобщо в един "научно изследователски" институт се занимават с ежедневните прогнози - това е рутинна дейност и за нея не е нужно да си доцент, професор, научен сътрудник... В армията, в авиацията се правят къде по-прецизни прогнози от... старши сержант ДОЦЕНТ Пешев!!!

ivu@

Ами дайте предложение до когото сметнете, че е необходимо за да ги закрият!

До "умниците" с минусите: "The Deutsche Wetterdienst is attached to the Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure and thus closely linked to the German federal, regional and local governments, to the business community, and to the industrial world in terms of cooperation and consulting. Its work is based on the German Meteorological Office Act (Gesetz über den Deutschen Wetterdienst). " При Австрийската АН също не можах да намеря аналог на великия НИМХ. Май само в България за ежедневната прогноза се "грижат" мнооого умни глави с големи научни титли и звания!

За какво им е на ГЕРБ БАН ? Няма Лепа Бреина, Горан Брегович, Лина ,Чакънтина. Няма чалгии и кючеци.....

Но затова пък си имат сексперт, който не могат да загубят - Росица Димитрова. С него наистина БАН им не требе!

Лепа Брена прави концерти и внася данаци в държавата си ? Какви открития е направил -а БАН, които да са донесли нещо за държавата !?Ще кажите че науката се прави с пари, Но и наука, която не носи пари е като вятъра който "клати " гората.

Много си далече от тези науки, за да поличиш отговор в който да разбереш нещо. Я си карай колата и си бий жената, не се напрягай с такива теми.

Кой обучава кадрите, дето работят в ядрената централа, не тичаш ли в института по вирусология като пипнеш конюктит, с който лекарката ти не може да се справи, кой се грижи за екологията, за да не пукнеш от рак , вследствие поредния концесионер изсипал хвостохранилището си посред планината , в реките и подпочвените води. Къде се водят практиките и дипломните работи на повечето студенти по университетите, които после безпроблемно са вземани на работа в националните академии и институти на Франция, Австрия, Германия, Англия, Белгия, бе келеш....Тъпак, не му носела пари на него науката, разбираш...да, чакай да ти донесе в кръчмата, каква сума предпочиташ!?

сме били 500 г.... щото всеки - поотделно....

тия не бяха вдигнали ръце от Борисов! Айде да излезем и всички заедно да му кажем : АМхайте ни се от главъта!!!!!

Пак ли ще фалирате държавата!? А Костов ще я спасява, така че от милионери да станете милиардери?

Не всичко на този свят е ядене и сране. Някои хора развиват и мозъчна дейност. Ако не ги разбирате, това само говори колко зле сте вие. И както беше писал някой по-горе - ако ви трябва някакво ноу-хау, от САЩ ще ви го продадат за милиони, а тука го имате същото или почти същото за 250 евро на месец, като преди това лошият социализъм е инвестирал в неговото развитие също милиони, но сега вие го пренебрегвате и не го оценявате...

ivu@

Все големи отворковци пишат, но не по същество. Колко от вас например знаят какви са днес космическите лъчения и по какъв начин действат на обикновения човек? Уточнение: Всеки месец Земята е подложена на различни космически и земни лъчения, които действат по различен начин на всеки от нас. От кого следва да узнаем тази информация: - от БАН - академици и професори; - от протестиращите синоптици; - или от метеоролога на цар Фердинанд - назначеното с негова лична заповед - магарето на бай Станчо от Самоков.

Намирам абсолютно същите прогнози за България в чужди сайтове. Чужденците ли ги крадат от нас или обратното?

Върни се в училище в часовете по география и физика, там са отговорите на тъпите ти въпроси

Метеоролозите, синя птичице, работят ЗАЕДНО - по цял свят - и от България, и от Австрия, и от Австралия, и от ... , но ти знаеш това, нали? ;) Естественно и сайтовете дават подобни неща... . Е, някъде няма метеоролози. И там няма (толкова РЕАЛНА) инфармация, но ти знаеш това, нали? ;) Прабвай да намериш информация за Сахара, например;)

Сега оправяме времето в Западните Балкани, като свършиМЕ и вас ще управиМЕ!

"УправиМЕ" от "управа" ли идва ли от "оправям"?! Трети клас, трети клас... Де ли аз блях тогаз?

Представка О-/Об- 1.Към глаголи, за да се обозначи, че действието се довежда до резултат и се разпростира върху цялата повърхност на обекта (обеля, обсипя). 2. Към прилагателни или съществителни , за да се означи, че обектът на действието получава качеството на произвеждащото име (оздравява, осмисля). Представка У- 1.Към глаголи, за да се означи, че действието се насочва към дълбочина, към центъра на обекта (убода) или надолу (увисна).

Явно метеролозите искат за тях да има повече и по-малко за другите от БАН. Дали са прави или не зависи от детайлите. А детайлите си ги знаят само в БАН.

разделяй и владей, а? тъпи милиционерски номерца. не минават!

Ми западните метеоролози си изстреляха спътници и накачулиха по терените автоматични МТО станции нашите какво направиха не ми е известно. Даже не отиват на Мусала да изчистят камерата от снега и да я оправят във виелицата. Добра ниша ще е във всеки град и село да сложат една web камера да гледаме времето 24 часа. Ама те и това не правят. Друга добра идея ще е на всеки зимен курорт или морски бряг да има. Защото тия камери на Зимните ни курорти много фалшиви кадри дават. Уж има сняг, а като отидеш голи писти. Та една независима картина ще е по-добре.

А всичките тия камери, нали ти е ясно, че не поникват от разсад?

То па едни прогнози... един път не познаха времето

Не така. Стадото сега блее в захлас. Тъпото правителство пак не ще да дава пари на търтеите да пият по цял ден. На какво прилича това?

...Е компетентен по всички въпроси. И мозъчна операция сам можеш да си направиш, сигурен съм, пробвай, вземи една брадва и си отвори главата, лесно е

И аз работех в БАН без пари и пишех публикации, с които комунистическите професори ставаха член-кореспонденти и академици, плюх и заминах в чужбина, сега имам 10 пъти по голяма пенсия от същите тулупи. Тяхната "работа" беше сладки командировки с млади колежки...

Значи всяка европейска държава да има си има академия на науките с тлъсти европейски субсидии, а България да няма . У Кой знае къде миеш чинии и бърше старчески гъзове, кретен

Да де, ама европейските учени работят по проекти които са в полза за обществото и за това се финансират. Наще какво постигнаха в последните, да кажем 10 години та да оправдаят парите които са получавали през това време?

Махайте се престъпници.

Нямаме нужда от синоптици,от изкуфели старчета в БАН,от лекари,от железничари,от учители,от миньори,от инжинери,от работници даже в Бг.ще има само "депутати""милиционери"и "съдии"все паплач свободна от задължения, която тежи като воденичен камък на врата на малко работещите хорица.

Деситу там ли ще е с плевничката?

Спираме парите на математиците или химиците или счетоводителите! Не върви нали? Метеоролозите трябва да са част от структурните звена във фирмите. Там да си им ат справочник кой колко да получава в зависимост от хала на фирмата това колко е нужен за просперитета на фирмата.

Драги синоптици, почвайте да продавате прогнозите на телевизиите. 2 минути прогноза - 10 000 лв, като рекламите. Това важи за всички в БАН продавайте знанията си на сикаджиите, нека да видят колко милиона за едно знание ще ги одрусат от сащ и как го получава това знание безплатно за 250 евро на месец тук от научните хора в българия

Отдавна една сервитьорка в елитен бар, получава повече отколкото научен работник така, че притчата "учи мама да сполучиш" няма никаква почва в България. Още се чудя за какво има такъв наплив на студенти като дипломите им след време ще стават само за подпалки в печката. Ще си изгубят и младините и парите в това тъпо образование, докато за 4 години в чужбина ако се стискат малко ще изкарат повече пари отколкото 20 години работа в България на някой галфон.

Не знам дали забелязваш тенденцията, но нещо тия в чужбина се сърдаят и не удобряват много, много мигрантите. Ниското ниво на образованието се дължи на фактът, че то е даденост. Всеки дебил който запише се дипломира и на всички им е ясно, че зад дипломата от наш университет не седят реални знания. Та причината за това са "учените" в универитетите а не нещо друго. А основната разлика между науката тук и на запад (за където си мечтаеш да миеш кенефи) е това, че тям научната общност се самоиздържа. Тук обаче това не е така. Тук се папкат готови парички които държавата е длъжна да им сервира а работа ако се върши е на парче и през пръсти. Причината за това е пак в "учените". Просто обществото ни е пълно с паразити които смятат, че някой нещо им дължи.

И сервитьорка в най-обикновен бар вече не те вземат без висше и няколко езика...

Абе стига сте се кичили с това "научни работници".Каква е практическата полза за обществото,което ви плаща,това е важно.Синоптиците от БАН творят всичко друго,но не и наука.Те дори грешат и готовите прогнози от специализираните сайтове.За толкова ниско качество на работа не е правилно да се дават повече пари.А и има достатъчно частни фирми,моито да я вършат тая работа.

Всяка коза за свой крак. Останалите,бездушно гледат сеир. Забогатяха.

Поредните пиявици които искат, искат, искат да се наливат пари в структурите им вместо да вземат да помислят как да почнат да се издържат сами. ДГД, гоогле ми върши идеална работа за прогнозата за времето.

На теб ти върши, ама на летище София дали им върши

А летище София дали разчита на паразитите в БАН, как мислиш?

По летищата няма метеоролози има авиометеоролози. Там не ги мисли. Нещата се регулирани според авиационните стандарти както по всички летища по света и според хала на държавата разбира се.

Не, на метеоролозите от РАН разчита...

Има институти , в които държавата е инвестирала милиони за закупуването на специфично оборудване, а в същото време се назначават хора на минимална заплата да приведат това оборудване в действие. Да не споменавам, че често това са технологии с висок риск и за здравето на работещите и за околната среда в софия. Тия специалисти освен , че няма какво да ядат с тая минимална заплата, покриваща само такса "сградна инсталация на изключено парно" във фактурите на топлофикация за жилищата, в които живеят специалистите на БАН, но и често тия специалисти нямат и компютри и достъп до платени публикации....много странна държава е бойковистан

и тия с претенции! а бе хора, когато не ти харесва работата, заплатата, условията на труд, работното време, и тнт., напускаш и си търсиш работа другаде !

смешник????? На всякъде гербаджиите са се навързали и впили с връзки. Заради техните връзкарски назначения, квалифициран и работлив кадар не може да започне работа. Връзкарите вън от системата. От шуробаджанащина и корупция, администрацията не функционира.

Айдееее и метеоролозите почнаха.Казват си щом работи и ние така действаме.

Виновни сте бе "сини птици", виновни сте че Му давате лоши прогнози - дъжд, бури, гръмотевици, и така Му разрушавате и наводнявате "магистралите", улиците, тротоарите, "метрото Му"...!!! :::))) И сега най-нагло искате и пари за тази си антиБОКова деятелност...!!! Уволнени сте бе, ейййй...!!! Анадъмо...!!! А нека другите недоволни мишоци си кютат страхливо в дупчиците, докато мутромилиционерогерберастите се саморазправят поединично с всеки дръзнал да протестира...!!! Дааа...!!!

тъп си и поради тази причина не ти се получава опита за сарказъм. В случая , ако се беше напънал да прочетеш статията ( освен това трябва и да осмишлиш написаното ) щеше да разбереш , че синоптиците не протестират против "Боко" , а против разпределението на парите в бюджета на БАН. Кой крив,кой прав - това си вътрешноведомствен спор.....А другите "недоволни мишоци" както ги наричаш дето протестираха ( полицаи,лекари,миньори , майките сега и т.н ) , за всички бат ти Бойко "снесе" нещо от бюджетният излишък ( нещо което не одобрявам, ама той си знае ).....ето,всички като видят че другите реват и получават , и те се вдигат да искат пари.....така че иронично ще ти набия в келявата кратуна , че саморазправата МУ е замеряне с ПАРИ.....айде плувай и си пусни Путиново мултфилмче

питайте Първанов от къде са тия 80 000 000 лева или Доган от къде ома 50 000 000 лева...??? и ще разберете защо просите сега пред парламента.....

За наука няма пари. За образование - няма пари. За болни деца - събираме пари със СМС-си. За разходки на герберски Калинки - пари колкото искаш.

За средното образование всяка година се увеличава бюджета с 300 милиона лева и съответно се вдигат учителските заплати!

Да отменят бизнес класата за държавните чиновници и ще има пари за синпотици, музиканти, учени...

PEYTSCH

За сведение има прогнози по всички тв канали на съседни страни и цяла Европа...Пък какво е времето сами виждаме...Не го правите вие и не ни спасявате от градушки и наводнения...Отивайте в БАН, там пари бол...

Прогнози ли? Отдавна спрях да гледам прогнозите на НИМХ, след като го даваха слънчево през целия ден, а на WEATHERцом и AccuWeatherцом прогнозираха, че ще има и дъжд. Е, заваля, както прогнозираха сайтовете, следящи времето със сателити. Само имаше разминаване с минута и половина - как да им вярваш :)

Да. Нашите не познават. Колко пъти дадоха за нашия град, че ще вали тази пролет,а какпка не пада. Американските сайтове познават винаги. Дори руските.

Не знам кой е доволен от заплатата си, може би само депутатите, министрите и други по върховете. Не осъждам синоптиците, недоволни са и имат право на протест, като всеки друг. Само славея да не повръща от тях, ще ми е мъчно.

При боко има ли нещо за което да стигат парите? А същия говореше че имало млрд. левове излишък в бпджета....

Има, разбира се! За кражби тип "саниране" и "ремонт на магистрала", както и за скъпи екскурзии на любовници и братовчедки.

Пари има. Вижте наглата зам. министърка - 16 000 само за самолетни билети за една разходка. Представете си колко харчи министър или друг гербероид на ръководна позиция. 1 000 000 за синоптиците - това са 4-5 екскурзии на шайка гербероиди по света. България е най-жалката страна в ЕС, сега се борим за Европа, а ако оставите Тиквата още малко. ще щурмуваме световната титла.

На фона на успешното европредседателство, сега пак някой иска да клати Првителството!Абе , хора, вие очи нямате ли? България цъфти и връзва, вие постоянно мрънкате!

Колонията няма нужда от прогноза за времето явно . Дума не се чува от правителството за анимационния герой- глобалното затопляне,което се наблюдава в цяла Европа точно на Балканите. В някои райони на света се говори на правителсвено ниво кой именно и защо го причинява.

От къде влизат маймуняците? Как по-лесно да се аклиматизират?

Нашето правителство защо мълчи,че се използва ХААРП срщу нас?

И без това с тия кодове, дъждове и бури но побъркаха. Направо да ги закриват.

От утре Бойко ще казва кога ще вали. До сега само това не е казвал, но никога не е късно.

Ако в БАН се спре със всички ненужни харчове ще има пари за смислените неща. Интитутите по информационни технологии например могат да бъдат орязани и бройката намалена поне 4 пъти - нали се сещате, че тези, които са там за 500 лв. са там защото никой никъде не ги ще за 5000 лв - може ли да има институт по математика и информатика, институт по информационни технологии, лаборатория по телематика и лаборатория по компютърните вируси и да се плаща за 4 администрации.

За парламента и правителството се отнася същото

Закривай!

Знаете ли какво? Не ви искам прогнозите и не искам да плащам за тях, същото важи и за целия БАН. Кажете ми една иновация на БАН, която е влезнала в обществото и бизнеса? - нама да можете. И докато съм на темата, същото важи за здравеопазването, пенсиите и образованието. Намалете ми данаците и ги направете платени, аз ще си преценя за кое да плащам. Аман от хрантутници на държавна издръжка с тройно раздут персонал и посредствено качество.

Тъп си, с тъпо мнение, но пък самоуверен.

Тя глупостта винаги е самоуверена,а мъдростта винаги се съмнява.

Това е стандартна практика на ДС юристите. Като нямат аргументи започват с обиди на лична основа. Кое е тъпото? Че щата е тройно раздут, че качеството е посредствено или че в БАН няма иновации?

науката е Слънце! Беше казал някой! Но пък на други наука не им трябва, ако зависеше от тях и досега щяха да си стоят в пещерите!

кво значи да ти направят платени данъците?!? Мислех ,че цвъто е еталон за тъпота ама ти го разби с това изкаване!