Коментари - Силно земетресение от 5.7 по Рихтер във Вранча | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вечерта ме заболя леко главата. Винаги е така пред земетрсение. Някак ми става дискомфортно...Не го усетих. Но пък затова Пернишкото ме държа под напрежение месеци наред. Нервите ми се бяха разклатили. Не смеех да си спя в леглото. Все бях нащрек. Усещането е ужасно. Да не дава Господ по-силни земетресения, че Бог високо, цар - далеко...

Теменужка усети ли земетресението?Тъкмо навреме й са дошли гости инвеститори за АЕЦ Белене ,ама кой чува?Не може да не знае,че района е земетръсен,не само заради Вранча,то едно на ръка,но и теренните условия!Румънската скапана АЕЦ под носа ни,турците ще строят на 15 км от нашата граница в природен парк Инеада и си траем!Румънците от Крайова са против изграждане на 7 блок на АЕЦ Козлодуй,правиха референдум през 2015г.,а ние толерантни ли сме,заблудени ли,все таяТова че по различни причини се наложи да се купят реакторите трябва в крайна сметка на преден план да е безопастността,а не че са похарчени едни и дай сега да се набутваме още!

А нашите хубавци смятат да строят АЕЦ Белене....

И в Белене е усетено,що не казвате и в Свищов!Къде е Русе,къде е София,а на останалите места?

Следващото , става дума за силното , както са по дългите периоди, според вас колко ще бъде по скалата на Рихтер при нас в бъдещия АЕЦ БЕЛЕНЕ , че в гр.Свищов през 77-ма година уби 240 човека разруши от основи два блока и в т ч уби семейство гърци- 5 човека - старите , възрастни и децата ?

не спях и усетих, че леглото леко се раздвижи. Не едно земетресение съм преживяла и усещането беше същото, само че полилеят не се движеше, но бях уверена, че беше земетресение. Беше към 10 секунди - погледнах часовника 3.35ч.

Точно до Вранча е построена АЕЦ Черна вода с канадски реактори.Черна вода се намира на разлом.На времето политиците не са мислили,като са давали разрешение за АЕЦ в Черна вода .На времето Кунева и тя лобира за АЕЦ Черна вода, вместо за АЕЦ Белене Изпратени са и много предупреждения касаещи два проблема: не е взета предвид възможността от земетресение при монтиране на реакторите и не е поставен проблемът за облъчването. Канадските реактори не издържат на земетресение.Под реактори 1 и 2 имало пукнатини, колкото юмрук, които са били запълнени с бетон и са смалени до 5-7 мм казват специалисти. Дори Канада се е отказала от реакторите Канду..

Близо до Констанца е румънската АЕЦ,под делтата на Дунав и на 60 км от българската граница!Реакторите са некачествени,и хората в района най вече Констанца се оплакват от ракови заболявания!

Бях в Букурещ и още съм усети се мнмн сериозно на 3 етаж в центъра хоризонтално мислех че падам пт леглото скочих и побягнах навън .... Бая силничко си беше п

Много е тъпо в тази ситуация да блокираш магистралите - личи си комунистическия почерк в този протест. След три години като навлязът масово електрическите коли никой няма да се интересува от цената на нафтата на Лукойл.

Токът казваш ще поевтинее Гинкиният или америкън

Срещу 20 палки всеки може да си осигури ток + топло до края на живота си. Не е трудно. Много пъти съм го казвал и го ползвам на практика, но винаги когато кажа истината получавам минус. Дори 1 не попита как ! Затова истината боли майки. И това не е справедливост. За едни деца по 900 лева за други болни от РАК старото положение. Пожелавам на "римляните" да корумпират тази система и дай боже на всяко "римско" семейство по едно набедено дете инвалид което да смуче по 900 лв. :)

Относно петрол/газ. Няма как да контролираш цената на нещо което не го изкопаваш в собствената си държава. Тоест когато почнем да си сондираме и копаем за газ/нефт ще можем да намалим "евентуално" цената и то малко. Всичко друго другари и зелени е чесане на венците :) От кого очаквате да ви намали цената ?! Обърнете се към зелените които не дадоха да сондираме за газ/нефт. Питайте тях защо цената е висока :)

Аз отсега карам електричка. Боли ме дедовия за лукойл, газпром и другите руски мафии. А тока, тока е 10 пъти по-евтин от бензина. Гаранция и проверено лично от мен, след всичките хиляди електрически километра които съм изминал.

Е отказвам се от вас повече никога няма да съм в вашия сайт .

А за нас, останалите тук, остава тягостното чувство и въпросът: "ЗАЩО?" този мъдър мъж ни лишава от присъствието си....

Що бе ИВАНе Тук е интересно има няколко трола на ФИЛАНТРОЛА СОРОС Разбираш от първа ръка какво ЗАМИСЛЯТ

Вранча е планински хребет в Румъния, в южната част на Източните Карпати. Той е дълъг около 60 километра, а най- високата му точка Гору е с височина 1 785 метра. Средната периодичност на силните земетресения в района на Вранча са едно на 30 години, а при слабите 100 за една година. Най-силните земетресения с епицентър във Вранча са станали на 10 ноември 1940 година (7,4 степен по скалата на Рихтер), 4 март 1977 година (М=7,2). Вранчанска сеизмична зона (Румъния) има следните важни характеристики: относително дълбоки хипоцентри (80-120 км) на най-силните земетресения с магнитуди М>7.0; много широка област на макросеизмично въздействие; относително постоянен времеви интервал между силните последователни сеизмични събития; специфично разпределение по направления на плътността на сеизмичната енергия; преобладаване на относително дългопериодични честоти на сеизмичните вълни.

Земетресенията от Вранчанската сеизмична зона оказват силно влияние върху българската територия. Дълбоките събития с магнитуд М=7.0, способни да въздействат върху българска територия, могат да се очакват на всеки 60 години, а най-силните земетръсни изяви – приблизително на всеки 150-200 години. Земетръсните огнища под Карпатските планини в областта на Вранча (Румъния) често предизвикват дълбоки и силни земетресения. В последните сто години, в този район са регистрирани около десет земетресения, чиито огнища са на дълбочина 100-160км. Някой от тези земетресения са усетени в България: – 1790г.- усетено в цяла България. – 1821г.- в Северна България; две силни земетресения през 1829г. и 1938г. – две земетресения на 20 Октомври и 10 Ноември 1940г. с дълбочина на хипоцентъра около 130 км, усетени силно в Никопол, Свищов, Търново и в почти цяла Северна България. – известно е разрушителното земетресение на 4.03.1977г., което се счита за едно от най-разрушителните земетресения в Европа. То е почувствано в Москва, Петроград, Хелзинки, Рим, Атина и Истанбул. Земетресението причини жертви и материални щети не само в Румъния, но и в България.

5.6 по Рихтер. Всъщност, изключвайки временното притестнение, трябва да се радваме на слабото земетресение. Слабите земетресения ОСВОБОЖДАВАТ натрупаното напрежение в Земята и предотвратяват разрушителните. Късметлии сме :)

Вранча друсна още 12 пъти след 5,6 по Рихтер снощи

„Шеврон” се отказа от проучванията за шистов газ в Румъния

4.07.2014 г. - 20% повече земетресения в Оклахома заради шистов газ - зачестилите зeмeтрeсeния във Вранча са от дупките на Шеврон

Не бих казал! Добива на шистов газ може да предизвика слаби, чести и плитки земетресения (Оклахома). Вранчанския разлом е коренно различно нещо - на голяма дълбочина, силни и не толкова чести. Добива няма как да влияе на тектоничните движения на 80-100 и повече километра дълбочина, които са причина за вранчанските земетресения.

"Шеврон" е приключила с проучванията за шистов газ в периметъра си, разположен между румънските селища Силищя и Пунджещ в планината Вранча, източната част на Румъния, които започнаха в началото на май, съобщи агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА. Според протестиращите от "Грийнпийс" румънското правителство е ограничило правата на живеещите в района, като го е обявила за "специална зона за сигурност" с ограничен достъп. Активистите обявиха района около сондата за "специална зона под карантина Анти-Шеврон" заради опасността, на която е подложено населението поради методите на хидравличен фракинг.

ти да си чувал за сондажи на 100/ 130 km.,трол недоклатен!!!!

Започвам да се чудя усетих ли наистина трудно , не усетих ли, да вярвам ли на dir.bg и на всички пишещи тук ? Защото от 7ч. сутринта гледам телевизия и по никой канал...нищо.! Българските имам впредвид

Явно раотещите в телевизиите са проспали земтресението като мен.

Аз по това време съм се прибирал с известни припълзявания от кварталната кръчма към къщи. Не съм усетил никакви земетресения и не ме е грижа. Отивам да мушна едно шкембе с много, люто, много оцет и много чесън. Много ви здраве. Смърт на комунизма.

Каква "мила родна картинка": Ото Скорцени - болен от"Омраза и Комунизъм"...дави мъката и безпомощността си в кварталната кръчма наливайки се до "козирката с алкохол", след което "пълзи" от кварталната кръчма към къщи... Е, как пиян-залян, психо-неадекватен "соросоид-фашизоид" да усети "земетресение, или да го е грижа за нещо си... Аман от ненормални, натрапващи на нормалните... свойте болни психосъстояния и изяви!

В САЩ на територии където се добива шистов газ, където никога не е имало сеизмична активност започват да се случват земетресения

Този Рихтер не го ли хванаха Европол какво правят ЦЕЦО ................

Румънски и украински учени предсказват силен трус с магнитуд, който може да достигне до 8 по Рихтер. Епицентърът на земетресението ще бъде в силно сеизмичната зона Вранча, която от известно време се обажда всеки ден. Последното мощно земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година, когато в Свищов паднаха 2 блока, а 120 души загинаха под руините им. Още през 2013 година украински сеизмолози предупредиха, че планината може да бъде епицентър на унищожителен трус със сила до 8-а степен по Рихтер. Според вицепрезидента на Украинската асоциация за сеизмологично строителство Константин Егупов стихията може да бъде по-силна дори от земетресението на 4 март 1977 година. Като се позовава на данни от сеизмологична станция в Одеса, Егупов посочи, че за 2012 година са регистрирани 14 труса, идващи от Вранча. От началото на 2013 година има

3-та степен (слабо) – усеща се само във вътрешността на някои сгради, като вибрация на камион; 4-та степен (умерено) – земетресението се усеща от много хора; възможно е отместване на отворени прозорци и врати 5-та степен (отбележимо силно) – разклащане на висящи предмети, шумове в конструкцията на сгради, счупване на прозорци, посипване на прах

Опасно земетресение е това при което нямаш време да го усетиш Явно след тези в Гърция Балканите се събудиха Да се надяваме че е само това и да няма по Източният Разлом

Всички медии проспаха това включително и дир. Това, че са сложили час на новината малко след земетресението е смешно. Даже по радиото не казаха след труса нищо. По цял ден всички наши медии - строги редици на Сорос - ни облъчват на всяка минута с най-мрачни новини, какво станало в САЩ, кого убили в Турция, кого изнасилили в Германия, какво се случило в Русия...А когато в България се случи нещо посред нощ, няма нито една медия, която да информира хората, всички спят, за да започнат в 8,30 да ни облъчват отново с най-негативното от цял свят. Български медии ли сте?

УСЕТИХ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ГР. РАЗЛОГ.БЯХ ЗАСПАЛ КОГАТО ПОЧУВСТВАХ,ЧЕ С ЛЕГЛОТО МИ НЕЩО СТАВА. ВЕДНАГА СЕ ОБЪРНАХ КЪМ ЛАМПАТА ,КОЯТО НЕ СЕ ЛЮЛЕЕШЕ ТЪЙ КАТО НЕ Е ВИСЯЩА ,НО ИЗПИТАХ ЧУВСТВО,ЧЕ ИМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ. ДЪЛГО НЕ ЗАСПАХ. МИСЛЕХ,ЧЕ Е ОТ СМЯНАТА НА ЧАСОВОТО ВРЕМЕ,НО СУТРИНТА РАЗБРАХ,ЧЕ УСЕЩАНЕТО МИ Е БИЛО ПРАВИЛНО.

Важното е, че дебелата тетка преговаря с окупаторите за АЕЦ Белене!

Що бе Уестингхаус нали ФАЛИРА

Ей го на кревата пак се разклати! Току що.

Абе кой прави таквиз богунеугодни действия? Да ми трие? Шъ отнесете някоя анатема сабалям! Написах, че попадията стана и зарад туй се разклати кревата!!! Да не съ нервират ората. Пък вий го изтрихте!!! Аааааа.... Айде, и аз ставам, че по обед ще ровим Пеню от горния квартал. Умре оня ден. Отивам да го опея!

А,бе вий не спите ли вечерно време,ами се занимавате с някакви земетресения !

Ще продължаваме ли да строим АЕЦ Белене?

Човекът от Йелоустонският Парк ли пита

Ти като гърците Страх ги е много от Козлодуй но от ТУРСКИТЕ и ИТАЛИанските ЙОК

От Козяк ли питат?

Много "ядрени специалисти" коментират как ще изгърми АЕЦ Белене при земетресение. Защо не изгърмя при известнето голямо земетресение преди много години когато Свищов се срена ? ГЕРБ ритна АЕЦ Белене в Турция и там е Ак Кую, така че не се тревожете. В Турция централата е 100% руска собственост, но турците не са тъпи гяури и знаят че руснака не може да си я отнесе в Москва. Продавахме ток по 15 годишни договори на Турция ,сега ще купуваме от там . Така е и с газа. Плащай комисионни на турците и си напълно диверсифициран, Южен поток няма да мине през България която е адски независима страна

И новата им В Странджанско на Черно море Валията нищо не споменава

по добре прост ама жив отколкото умен и умрял

Логиката на ВОЖДъ

Аз го усетих съвсем слабо в София на втория етаж, но бях будна и без това. А през нощта се усещат по-лесно, като няма странични шумове и движение.

Моите птички го усетиха и ме събудиха.

Събудих се от силните вибрации в леглото и скочих инстинктивно, погледнах в смартфона 3.30 часа - казах си от Вранча ще да е. Изчаках 1 час въпреки че знаех че първия трус е най силен. Страното беше че снощи в 19 часа като излязох, слушайки лая на кучетата го предсказах - казах си довечера ще ства нещо

Ази като видях Боцето вчера за новата магистрала Не го ГНЕВЕТЕ

Реших,че оттекват ударите на Пулеви!

Човек веднъж да прави секс и веднага ме разнесохте....

Характерното на Вранча са земетресенията на голяма дълбочина. Въпреки сериозния магнитуд едва ли ще има разрушения. 150км дълбочина - доста от енергията се разсейва и се усещат най сулните сеизмични вълни. Ето защо много хора го определят като странно земетресение.

Това земетресение беше за да си върнем стрелките с час на зад.

Здравейте, в Бургас го усетихме, точно около 14:30. Лампите се клатеха, не беше много силно. Продължи около минута, минута и половина.

Настрой си часовника бе човече 14:30 слд обяд!

Най-голямото земетресение в историята на Австралия също е предизвикано от човека, този път — от добив на въглища. Градът Нюкасъл е построен върху въгледобивни райони. Земетресението се активира поради милионите тонове скална маса, отстранени в процеса на добив.

В Русе доста сериозно вибрираше всичко.. яко се усети

При сондиране и добив на въглища и нефт се получават подобни земетресения - не люлее лампата но силно вибрира леглото

Докато повечето земетресения са причинени от движението на тектоничните плочи на Земята, някои са предизвикани от човешката дейност. Четири основни дейности допринасят за това явление: съхранението на големи количества вода зад бент (и евентуално изграждане на изключително тежка сграда), пробиване и инжектиране на течност в кладенци и добивът на въглища и нефт при сондиране.

В Плевен се усети силно но за кратко на 6-ти етаж

Не мога да кажа както коментиращите по-долу колко силно съм го усетила и в каква посока в съня си. Спалнята ми се разлюля и аз скочих, доста се чудих обаче дали е трус защото полюлея не се люлееше. Видях колко апартаменти светят и колко хора са на линия във фейсбук. Но един час след труса нямаше никаква информация по медиите. И в Дира поглеждах - нищо. Всички спят. Само от сайта на БАН разбрах че е от Вранча. Когато земетръса е от Вранча, усеща се най-силно в Русе, Силистра , Тутракан и още крайдунавски градове.

Много странно земетресение земята вибрираше а не люлееше - това са най страшните земетресения - вертикални високочестотни вибрации

ГАЛА утре ша ни кажи дали сме го УСЕТИЛИ или е БИЛО усетено КАТО усещане

Магнитутът на земетресението показва единствено каква е енергия в хипоцентъра на земетресението - т.е. в зоната под земята. Силата на въздействие дори в епицентъра е различна в зависимост от дълбочината, вида скали и почви и много други фактори. С други думи земетресение с магнитут 5.7 може да е разрушително в едни случаи и слабо в други. Тъй като това е някаква стойност, която най-бързо се определя тя бива цитирана масово. А всъщност е нещо, което не би следвало да се цитира в медиите. Специално за Вранча - става въпрос за дълбоко разположен хипоцентър. Което значи, че въздействието му се разпространява на много голяма разстояние. Отделно това огнище има и много специфични характеристики. Много е важно да се събират данни за това как са усетили хората земетресението за да може да се увеличи статистиката и учените да правят по-точни изчислителни модели. Това важи за всяко земетресение.

Усетих го в гр. Самоков на ЕТ.6-слабо дрънчене на стъклата на секцията 2-3 век.

Като гледам понятията на повечето хора са доста изкривени и са голяма паника. Разклатило мебелите и те се напикали от страх и станали религиозни. Други болни мозъци ги избива на простотия против АЕЦ Белене. Земетресението беше средно по сила 5,6, средно по сила и то в епицентъра. Второто беше 2,6 3 часа по-късно, може да се оплачете и от него. За тия с Белене, АЕЦ Черна вода е по-близо до Вранча. Отидете да се оплачете сега на румънците че е опасна.