Румънските власти съобщиха, че земетресение с магнитуд 5,8 е разлюляло Централна и Източна Румъния и е било почувствано също в Украйна, Молдова и България, предаде Асошиейтед прес. Няма данни за пострадали или за щети.

По информацията е на Европейско-средиземноморския сеизмичен център събитието е регистрирано в 00.38 минути по Гринуич или 2.38 българско астрономическо време (3.38 лятно часово време).

Епицентърът е на дълбочина 153 километра в района на Вранча и се намира на 125 км северно от столицата на Румъния, Букурещ.

Най-силно от големите градове на северната ни съседка, според свидетелстваята на сайта, е усетено в Брашов, на около 60 км западно от епицентъра. Свидетелите описват труса като силен и с хоризонтални вибрации, но сравнително кратък, в сравнение с други силни събития от този епицентър.

В първите минути след събитието магнитудът му беше определен на 5.7 по Рихтер, но впоследствие беше коригиран на 5.5, а час по-късно на 5.6.

Земетресението у нас  е усетено като умерено силно на много места в Северна България, но и в София и дори Бургас. 

За един час след земетресението, над 3500 са потвърдили, че са го усетили. Като силно, то е усетено на места в Русе и дори по високите етажи в София.