”Гардиън”: Българите спасяват щъркели от студа

Британският вестник "Гардиън” публикува статия за 53-годишния Сафет Халил от село Зарица, който приюти бедстващи щъркели, за да ги спаси от студа.

Обратно в новината

Коментари - ”Гардиън”: Българите спасяват щъркели от студа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Човек с положително отношение към представителите на фауната е добър и с хората. Поздравления!

Щъркелите се катерят по дърветата - леле диииииииииир-ницииииииии

такива като него са всички жители на Дулово и Силистренско, които всяка година се грижат за птиците, настигнати от последния сняг. Когато спасиш един живот, ти спасяваш света, пише една мъдра книга.

Да е жив и здрав този човек!Винаги доброто рано или късно побеждава .

Къде са онези дето са на щат като природозащитници против строежа на магистрали, добив на газ, строеж на лифтове. Нама далавера реално да спасяваш, това не е предвидено в длъжностната характеристика на щатен природозащитник на чужди интереси...пука им на копелетата за някакви си щъркели.

С доброто си сърце, този човек предизвика само положителни коментари.И не само спасявянето ня птиците е повод за гордост,а и това, че той е етнически турчин и етническата омраза която се мъчат да ни вменят не съществува.Тя е само инструмент в ръцете на тези които извличат полза от нея.Браво Сафет.

потурчени преди векове българи. Но няма място обсъждането на етноса тук, разбира се.

Май само в провинцията е съхранена все още добротата! В София само злоба и простотия!

Браво на човека спасил щъркелите , и на останалите хора последвали примера му. Но... Не трябва да се забравя едно . Тези птици са диви , не трябва да свикват с хората и човешкото присъствие .Затова трябва да се подхожда внимателно да не свикват щъркелите с човека .

Има ли опасност да станат домашни любимци?

Свидетел съм на отглеждането на няколко щъркела, през цялата зима при това. Като дойдат пролетта роднините им, се присъединяват към тях. Четох обаче преди време, че във Франция заселвали щъркели в райони, които са ги загубили. Понеже птиците са отглеждани от малки от хора, те отказвали да мигрират.

Браво на Човека!Този човечец едва ли е стъпвал на жълтите павета,и едва ли би протестирал платено.Помощта и взаимопомощта е традиция в малките и откъснати селца.Ценностите и мисленето е друго.

"... замръзналите крила на птиците са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо да се КАТЕРЯТ на дървета"... - кой титан на мисълта създаде щъркел - катерач?!

Явно за "журналиста" думите качвам и катеря значат едно и също. Езиков инвалид.

Бюрократите и пърделниците на държавна служба, Калинките, брат'чедите на заплата по писането ще ги познаете. Вчера след първата новина за тоя свят беден човечец, направил най-нормалното , което човек с нормално мислене може да направи, последваха лавини от "компетентни" съвети на заработващи заплати с нищоправене по държавните канцеларии- колко опасно било да прибереш премръзнал щъркел и как трябвало като видиш бедстваща птица да се обадиш на съответната служба, отговаряща за бедстващи птици (естествено номера на службата го знаеме, защото лягаме и ставаме с мисълта за тая служба) и да обясните къде се намира птицата , и те щели да се погрижат . "Гардиън" обаче не мисли като пърделниците от службите, аз също. "Гардиън" каза "Браво " на човека, аз казвам: " Чичка ми лелина, нагли алчни , безмозъчни бюрократи"

Тези бедни хора, които видимо не са АЙ ТИ специалисти, сложиха в джоба си много хора, претендиращи , че са интелигентни, образовани, възпитани... със своята реакция на доброта и човещина , абсолютно без да очакват отплата и награда. Нека има повече такива хора!!!

Чудя се защо точно ай ти специалистите те дразнят, а не например шофьорите.

Човешката глупост край няма. Това е дивата природа, това са законите на природата. Тези птици могат да издържат на студ, могат да издържат на голям прелетен преход. В какво ще ги превърните тези животни, като започнете да ги храните, повивате, в домовете си да ги пребирате. Ще ги превърнете в "домашни любимци". Големи екозащитници се извъдихте, ГРАДСКИ ЧАДА. Като не сте живели на СЕЛО, така е. Природата е такава, тези щъркели след 1 месец ще започнат да се размножават, тези които са останали са силното поколение и от тях ще се очаква да създадат поколение. Не за първи път в България пада сняг през м. Март.

Ама те тези хора дето са ги спасили са точно от село бе, умник.

Това е бедствие бе, тъпако. Това не са номални условия , при кито става нормален подбор. при бедствие всичко загива, защото бедствието е по-силно от жертвите си. По твоята логика излиза , че по време на чума не трябва да се прави нищо за ограничение и лечение на болестта, защото най-здравите юе оцелеят..."Ура" Тъпак!

Добра постъпка. А ушанката кърти мивки!:)

Най-накрая положителна новина за България пред света. Малък повод за гордост и човещина.

Като няма бедстващи щъркели около вас, може да слагате храна и за котките пред блока. И те са живи души и гладуват студуват. А не само да ги подритвате.

Специално купувам кокали, варя ги и сутрин храня 4 кучета , а за котетата сме се разпределили една група от 7 души - кой какво да прави!!!

злобарите май са повече от добрите хора на територията, пък после политиците им били виновни

Pазликата между да помагаш за запазването на местни диви популации и това да фъргаш помия на псетата до блока е от земята до марс. Aма можеш ли да го обясниш това на нарцисисти с колмплекс на месии и без капка познание по екология (имам предвид истинската наука, не модерното фашистко движение).

Този обикновен човек е видял замръзващи живи души и от вътре му е дошло да помогне. Надали въобще знае, значението на думите които си написал. Не само Гардиън, а в доста и немски и френски медии е отразена новината. Положителна новина за България. Добре, че се намери беден българин с турско име да ви отсрами пред света.

Същността на въпроса е, че тези хора, без да се замислят , помогнаха на птиците - от човечност и добрина, от състрадание към живо същество... И защо това направи впечатление на западните журналисти - защото добрината и човечността са все по-малко. Прочете писанията по- долу и ще се уверите - колко злобни коментари има. А на тези добри хора - поклон!!!

първоначално мислех че е първи април. българин да помага без да иска нещо в хамяна няма. после видях името на човека и стана ясно

браво

Къде сега са много загрижените за природата на България протестиращи за Пирин?

Природата трябва да се опази и със и без соросоиди.

неграмотен сляндур.И преди да изпозлваш тЪпи думички като "соросоид" се образовай.

Платено им е само за Пирин!

Когато видях преди няколко дни кадрите със старанието на хората, ми стана светло на душата и леко на сърцето. Колко много хора участват и се стараят да помогнат! Значи можем да бъдем добри! Не само във Великобритания, но и в почти всички европейски страни тези кадри се излъчват от медиите. Известно е ; нация която е способна на това е жива нация! Тя няма да изчезне! Ще оцелеем! Ще се оправим! Просто трябва да разкараме тези, които сеят злоба, омраза и противопоставяне! Независимо кои са и къде се намират! Това което силно ме притеснява е моментната ситуация. ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СИЛНО ВЛОШЕНА ОБСТАНОВКА ТОЧНО В РЕГИОНА НА РУСЕ, СИЛИСТРА, ДОБРИЧ,ШУМЕН И РАЗГРАД. ТОЧНО ТАМ СА ПОВЕЧЕТО БЕДСТВАЩИ ЩЪРКЕЛИ! ДАНО ХОРАТА НЕ СПРАТ ДА ПОМАГАТ! НЕ ГО ПРАВИМ ЗА ЕВРОПА И СВЕТЪТ, ЗА ДА СТАНЕМ ИЗВЕСТНИ! ПРАВИМ ГО ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ!!

След като всички толкова много харесвате такъв тип ДОБРИ хора, защо масово отивате на избори да гласувате ЕДИНСТВЕНО за хора, изпълнени със ЗЛОБА? Не се сещам в парламента да има хора, чиято предизборна кампания да е излъчвала доброта и хармония. Та не се чудете, че на политик няма да му дойде отвътре да спасява щъркел. Вие си искате такива - злобни, които да обещават, че ще наказват. И си ги получавате.

Е ти нали не си ги получаваш. Какво плачеш.

Най- голямото Спасяване което прави България е през 718 г, когато Хан Тервел СПАСЯВА Византия, гърците и цяла Европа и избива Нашествениците- ара.би и нег.ри и всякакви маимуни- Осман Ага, Баррак Обама, Меган Маркал при Константинопол( Истанбул). Гърците и Европа трябва да са ни Благодарни за това.

Абе по времето на хан Тервел имало ли е щъркели? Въобще кой е носил бебетата по това време?

Светът може да свърши, но идиоти като теб никога!!!

Огромно БРАВО на тоя човек. И дано Съдбата да му върне добрината с лихвите, защото от хора - няма да я види.

Както писах, тези човечни и непретенциозни хора, без да мислят за зарази и болести, приютиха бедстващите птици и станаха герои в очите на западните журналисти! Това никой политик не може да постигне.

Това са истинските хора, а не тези мутреси от екрана, които ни ги пробутват всяка вечер.

Бацееее, баце! Сафет от село Зарица за един ден направи повече за доброто име на държавата си, отколкото ти за половината си преЦедателство!;) Я оди спаси някой щъркел, вместо да посрещаш султаня на 26-ти;))

пропусна Курни, Йончева, Зарков и разбира се Деси дантелата

И те да одат - по-голяма файда, отколкото по цял ден да плямпат по студия и радиа!;) Изобщо - сега щърковете са в беда, да отиват цялото МС, НС, ВСС, МВР, АПИ, НАП и де що институционални абревиатури се сетиш! Щом "обикновените" хора могат, на "елита" пък да не са му наврени кунките отзад?!;)

Абе къде са ония ка.ути зелените??

Браво много се радвам на такава новина

Излъга ги и тях времето хайванчетата и подраниха.

Някой да е виждал Тома Биков и компания ..безкористните спасители?!??! спасители на добра* вола в зелено!?!? Те обичат да ..спасяват''...община Айтос да се обърне за помощ към тях.

Скоро в трамвая едно младо момиче седнало на предна седалка и се зачело в телефона си, не виждаше, че до нея стоеше един дядо с изкривен крак и патерица, за да му отстъпи място. Една жена и направи забележка и какво стана ! Половината хора се развикаха, че момичето не е длъжно да става, едно момченце около 15 годишно обясняваше, че в Европа това не се случвало, друга жена каза че това го няма по цял свят и т.н. Никой не защити дядото-инвалид. Просто си мислех -боже, дано не ми се налага да разчитам на добрината на хората.

Дано на никой, нито на животинки, нито на хора, не им се налага да разчитат на добрината на такива като тебе.

Тъкмо си мислех, кога ли някой изрод ще се обади? И не закъсня....

Младото поколение са егоисти, не са научени и от родители на морал и ценности. Повечето са егоисти и са свикнали само да вземат.

А пък ти един такъв "морален"...

Да има човек да не е чувал как старите се тръшкат колко зле е младото поколение откак свят светува да не се чуди човек отде все се намирате такива да хленчите все същия хилядолетен хленч ей.

Не сте свършили работа на инвалида, защото сте предпочели вместо това ДА ДОКАЗВАТЕ КОЛКО Е НЕВЪЗПИТАНО МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ и как вие сте повече от останалите. Да позная ли, че МОЛБАТА не е била следната: "Госпожице, извинете но забелязвам, че един човек до мен не е в състояние да стои прав, бихте ли му отстъпили мястото си. Благодаря." И това с УСМИВКА. Така ли беше?

По принцип е така, любезност, усмивка... Но пък не трябва ли и това младо момиче от време на време да поглежда около себе си и само да се сети да отстъпи мястото си, когато има нужда някой.

Какво общо има дядото с щъркелите? По скоро за всички несгоди на възрастни хора трябва да се търси отговорност от техните деца.

Зад част от коментарите стоят много противни хора. Ей, злобата и омразата ще ви убият , дребни душици сте...Как нямате очи и сърце да видите нещо добро без жлъч и тъпи опити за оригиналност?

Да си грамотен не е нещо лошо.

За първи път чувам, че щъркелите се КАТЕРЯТ по дървета!!!

щото си прост и не четеш, а само слушаш..

Кой е прост решава друг а не образ като теб! Чета много внимателно, прочети и ти галошче!!!

все едно да кажеш двама алпиниста КАЦНАХА на скалите и от там прехвръкнаха на върхът

Тъкмо щях да пусна подобен пост и видях че си го писал вече, аман от неграмотни журналя.

Така е! Новината е страхотна, все още има добри хора и дано да са повече от лошите! Направих кратък коментар не от злоба, а за да обърна внимание за корекция - но ме подразни някакъв юнак, който определя кой бил прост... но да не продължавам! Браво на хората!

авно не си от североизтока. щъркелите вечер кацат по клоните на ниските дървета по поясите за да избегнат вечер лисиците и чакалите

Любител на птиците! Забележката ми беше, че щъркелите летят...кацат, но не ми е известно да се КАТЕРЯТ, както са написали в статията :)

Такива сме си ние, добряги. Спасяваме животинките. Сега остава и хората.

Добряк си ти. Мислиш за хората. Хайде вземи да ги спасиш от себе си.

А кой ще спаси българите този път?

А българите нямат ли акъл да се спасят сами? Нали хомо сапиенс е по-умен от щъркела?

А жена ти, кой ще я оправи този път?

Как кой, дядо Владимир ще се спусне с тачанката от север и ще освободи поробения български народ

Тези добри хора, които спасиха щъркелите, с едно свое действие прославиха България, за разлика от всички други, които обикалят насам-натам и не постигат същия успех. Браво на хората, у които не е свършила човещината.

Щъркелите са наистина много красиви птици. Вижте какви красиви очи имат.

(ОТ СНИМКАТА) ЧОВЕК, КАТО ОСТАВИ ЩЪРКЕЛИТЕ ДА ПРЕБИЕ ЖЕНА СИ ?!?

наверно голямата и уста го кара от кротък човечец да се превръща в звяр Ти ма- устата ти голяма ли е и какво и колко голямо поглъща

Твоята явно всеки ден те тепа, та ти толкова си и свикнал, че ти остава само да лаеш по форумите, ма внимавай да не ти докопа компа, че после ще млати по два пъти и де и нощ.

a българите кой ги спасява ?

А българите що чакат някой да ги спасява?

а екотерористите да вземат приемр и да се учат как се спасяват блатни кокичета, костенурки, мечки, скални орли. Не е като да крякат като жаби на жълтите павета, нали?

Само, че не са българи, а са турци Сафет Халил, Севгин, Ерджан...

Ти много голям специалист ли си по щъркелите, та знаеш всичко?

Кое те кара да мислиш, че не са българи?! Че имат турски имена не означава, че не са българи.

Така е на Балканите , древните Български земи , зеленото сърце на Европа и люлка на настоящата цивилизация . Единственото място на Стария континент , все още населено с Хора. Четете и се дивете , островни примати :)))

Де, да беше така. Щяхме да цъфтим.

Откога щъркелите "се катерят на дървета"?

От както започна Убразователната рИформа.

смях се с глас - "замръзналите крила на птиците са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо да се катерят на дървета, както обикновено."

Забелязва се руската намеса(в шапката му)

А ИНАЧЕ СЪЩИТЕ БЪЛГАРИ, ДЕТО ТАКА ЖАЛЯТ ДИВИТЕ ПТИЦИ, ПРЕБИВАТ ЖЕНИТЕ СИ !!!! У НАС Е ПЪЛНО СЪС СПАСЕНИ БЕЛИ ЩЪРКЕЛИ И ПОСИНЕНИ ЖЕНИ !!

Не се притеснявай, ти си от тия дето ги пребиват жените им...

ИЛИ ПОСИНЕНА ПИКЛА ? (Х?) :-))

Добре че има нещо положително за България. Нищо,че героя в коментара е с турско име!

Името ли прави националността?

Как нищо бре, леш? Човека се гордее с турското си име и се е борил за името си по време на последните години на комунягите 1985- 1989 г.

наричал се е Сашо и е нагъвал кебапчета и свински пържоли, та са му плющели ушите