САЩ шпионирали Франция и ЕК чрез германското разузнаване

Германската разузнавателна служба (БНД) години наред е помагала на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да шпионира френското правителство и ЕК.

Обратно в новината

Коментари - САЩ шпионирали Франция и ЕК чрез германското разузнаване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изобщо участието на западните разузнавания в медийни и пропагандни мероприятия не е изненада и сигурно вече се счита, че това е нормална дейност, дори регламентирана такава от някакво прецедентно право. Но въпреки това, дали е оправдана подобна диверсификация на дейностите им при съществуващото финансиране и налични ресурси, като се отчитат множеството огромни пропуски и гафове през последните дори не 10 или 15, а двайсетина години, в такава исконно разузнавателна работа като разкриването и обезвреждането в рамките на закона, на масови убийци и терористи? В медийно отношение впечатляващ е случая с боливийския президент Ево Моралес, когато щатите само и само за да заловят Сноудън (потвърждавайки по този начин валидността и огромната важност на разкритията му относно фактическата политическа офшорка наречена Вашингтон, зад която реалните властелини са прикрити зад непонятен брой департаменти, агенции и отдели на сцената, а също лобита, декори, завеси и марионетки) не се поколебаха да използват явни и груби, полувоенни методи, като затваряне на въздушното пространство на съюзници и приятели като Франция, Португалия и в последствие на Италия и Испания, и принудително приземяване на самолет. В последствие Моралес бе фактически временно отвлечен и против волята му и всякаквите там виенски конвенции бе държан в помещение на виенското летище, докато самолета му бе подложен на разузнавателно мероприятие, а всъщност на обикновено претърсване пред всякакви погледи и обективи. Разбира се последваха нормалните скандали и много шумотевица, а сред суверенните приятели имаше неодобрение и дори негодувание Ей там, да знаете вече, че така не бива! Но не тази шумотевица бе особеният медиен феномен, а такъв имаше, при това смайващ. Въпреки несъмнения огромен приоритет за западните разузнавания на тази международно координирана операция, те не разполагаха с преки достоверни данни, дали Едуард Сноудън е на борда на боливийския президентски самолет или не. Те просто не знаеха това.

Но тази им неинформираност, сама по себе си независимо от намеренията им, не стана нито повод за скандал, нито тема на дискусия в медиите. Всичко бе потулено ето това е то пример за смайващо, наистина могъщо медийно влияние и възможности. Все пак въпреки тези възможности, всичките технологии, апаратури и пари, въпреки тотално битово и корпоративно следене не само на американците, но потенциално на всеки човек на планетата използващ цифрови технологии или просто имащ глас, ръце, лице, ретина, уши или нещо друго специфично; въпреки всичко това и кой знае какво още, когато нещата опрат до профита от не много хвалени във Вашингтон страни, те не са способни да разберат кой лети в самолета на президента на Боливия Ево Моралес (поне когато той е излетял от Москва). Неразполагайки с преки данни даващи еднозначен отговор, те вероятно са анализирали и свързвали точка по точка, разни други данни преди да преминат към действие. Изглежда е работил аналитичен екип от ниво минимум 'Б', защото почти всичко (всъщност всичко с изключение на едно) е добре наместено: първи с подобаващ апломб са французите; после следват други и вече може да се каже, че макар и да не е много правилно то не сме само ние и значи по малко и от време на време все пак може; основен подизпълнител по реалната, техническа част естествено пак са са пунктуалните немци, несъмнено те са претърсвали много старателно и професионално, а забавянето им в самолета по-скоро се дължи на нежеланието на непреките им началници да повярват, че Ед не е там. Кой знае какво е било? - Не ли, няма? Как не? Ние ви казваме, че да, да там е! Търсете, търсете!

Тези вече регулярни и както преди до нищо не водещи шумотевици е възможно да имат и друга цел, - медийна подкрепа на върхушките в Берлин, Париж и Брюксел. Видите ли, те са такива едни независими и демократично подвластни на избирателите си, че Вашингтон е принуден да следи всяко тяхно намерение и действие, бидейки в пълно неведение, дали поредните му инструкции ще бъдат изпълнени. Разбира се някакви реални, фактически основания за подобни опасения във Вашингтон след тройката Ширак, Шрьодер и Путин, няма абсолютно никакви, но не би ли било изгодно за Вашингтон относно всякаквите там сакозита, оланди и меркелки, да се внушава точно обратното? В този контекст вече има сериозни успехи в реасоциирането на самото понятие 'тройка'. Благодарение на Вашингтон и Брюксел то все повече се свързва, не с отговорен, смел и самостоятелен подход към едни или други международни дела, а с лихвари, банки, изнудвачи и прочее паразитна напаст.

Като че ли обективна и професионална оценка за значението и реалната стойност на подобни западноевропейски кампании бе дадена от страни извън ЕС. След подобния скандал през 2013 г. за подслушване, Ангела Меркел реши да действа и .... И проломоти нещо си, за това какво е недопустимо между Вашингтон и съюзниците му, с изражение и тон на опитна лечителка на инсомния. В последствие дори излезе и с конкретно предложение. Ама какво предложение само!? С цел да се позатъкне поне донякъде информациосмукачката на щатите, някога си през океани и морета да бъдат прекарани оптични кабели от други континенти директно до западна Европа... Да, да до западна Европа. При това с евентуално използване на телекомуникационно оборудване и софтуер произведени в Германия е най-доброто решение, защото нейните политици вече публично са коригирали съюзниците и приятелите си във Вашингтон, относно това какво бива и какво не бива. Безразличието и спокойно-снисходителното бездействие досега, относно тези предложения на страните от Латинска Америка да речем и съвсем може би не неочакваните за тях нови скандални разкрития, би трябвало да послужи на европейците като една по-обективна оценка на действията на политиците им и разните там служби.

Ето затова ЕС ще потъне заедно с господаряси САЩ.Каква фараонска драма!

someone

америка има правото да защити националната си сигурност, особено след 9/11. страната, благословена от господ, за съжаление има много врагове по света.

9/11 = Inside Job!

И за какво им е да шпионират френски и немски фирми, като единия от набедените за терористи араби е отведен до самолета от служителя по сигурността на авиокомпанията, въпреки че носената от арабина чанта е дала положителна проба за взривни вещества?

Да бе, това важи само за САЩ, а другите да лапат капута на Обонго, щото вече са зависими от него.

Знаете ли кое е смешното. Че всеки път като излезе една такава новина се сещам за Съветската карикатура, където на една маса седят Сталин, Чърчил и Американеца, и докато дватама се вперили поглед в Сталин, всеки от тях с едната си ръка държи трион и се опитва да среже краката на стола на другия. Макар че е съветска карикатура си остава класика и много точно показва характера и двуличието на така наречените западни "демократи" и "съюзници".

Странни новини за промимане на мозъци :( САЩ шпионироли свой съюзник. Абе айде стига глупости. Шпионирането на Русия във Франция чрез Гелмания би било новина с голяма значимост. Или пък руските шпиони в България. Ама шпиониране между съюцници ??????????? С П А М световен :)

Убеден съм,че голяма част от тези деиствия на такива служби са за да доказват нуждата от висок бюджет-"Много работим".

Съюзници означава да са равнопоставени. На САЩ като на основен играч в НАТО и оръжейният пазар не им трябват такива. Трябват послушковци.

Дядка,точно затова ги шпионират съюзниците , да не кривнат от "правия път" и да вярват само на кенийският макак от американската пустош , че само той е бял негър.

Гледам тук разни драскачи пишат и се пенят, че видите ли, САЩ подслушвали.Поголовно.Всеки- съюзници, противници, близки, роднини.Ами това не се прави с лош умисъл и злонамереност.Точно обратното.Това се прави, за да има ред.По света.САЩ управляват света и като добри стопани е нужно да знаят и най-съкровените тайни и нужди на поданиците.За да постигнат по-добро покритие на нуждите-големи и малки, тайни и явни.С цел възцаряване пълната хармония по света..

Силно се надявам това, което си написал, да е ирония. В противен случай е безкрайно тъжно...

...напълно съгласен , даже мисля че ще е най-добре да издадат наръчник с ПРАВИЛНОТО поведение , за да ни е по-лесно и да си спестят постоянното обикаляне тук и там ...

Браво, колега! Точно и правилно си прозрял доктрината на Всемогъщия Властелин на Халките - САЩ... :-)

...ПАРТНЬОРСТВО , ДЕМОКРАЦИЯ , ВЗАИМОПОМОЩ , ДОВЕРИЕ , ОТКРИТОСТ , ЧЕСТНОСТ......Н А Т О ????

все измислени думи, за да се пороби населинието по света и да засвири на една дупка и един кавал, а и НАТО няма нищо общо с думичките преди него

Май вече никой не се учудва на наглостта на САЩ. Ако се съберат накуп всички факти за нещата, които САЩ си позволява да прави извън своите граници - ще излезе доста мръсна и отблъскваща история. Спомня ли си още някой скорошния скандал за слагането на шпионски софтуер от АНС в чисто новите HDD на големите производители като Western Digital, Toshiba и други? То да бяха едно или две неща. На фона на всичко това така демонизираната именно от САЩ Русия е много по благочестива и от майка Тереза.

Е, така е... между "приятели" ...;-)

Сега гледайте Франция как ще се извинява, както Меркел се извиняваше на американския посланик, че била показала лека обида от това , че я подслушват "съюзниците" и окупатори на Германия! Хе хе ех. Смешна работа е ЕС, особено когато се държи като "независим".

После Русия била лошата, айде моля ви съберете си акъла малко че докато се усетите ще е късно вече...

Щатите-подслушват ,следят хора, затварят ги в лагери и затвори-не само в Гуантанамо, бият негрите.

Алооо, Меркел, пак ли спиш или си получила от зелените гущерчета?!

Ти к'фо искаш, путлерастки хартийки ли да чака ?

изглежда Меркел са я хванали с някакъв компромат от соц-времето или сега. Цяла Германия и се чуди на дивата привързаност към краварите...

Германците може да и се чудят, но с тези американски бази на нейна територия, не могат да я махнат от поста. Така както и Боко няма да можем да махним с тези американски войски на наша територия.

Българската разузнавателна служба сигурно iсъщо години наред е помагала на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да шпионира дори и без да са им искали помощта....ние се славим отдавна с чуждопоклонничеството си и робския манталитет

Изобщо не се чуди. Цялата Германия е окупирана и ще не ще ще слуша, ако не иска пак да я демократизират!

Това е Германия. Винаги ще я окупира злото и от там ще шета из Европа.

Предлагам от сега нататък, на националният флаг на САЩ да има едно голямо щръкнало ухо.

Не става, агент ЦвъЦвъ отдавна има патент върху този символ :)))

тогава всички звездички да се заменят с ушенца.

Те са си сложили окото на долара. Предупредили са ни,но ние нищо не виждаме без някой да ни го каже.

Предлагам и трети символ - вдигнат нагоре предупредителен палец. Така трите символа - всевиждащото око, слухтящото ухо и предупреждаващия палец ще отразяват най-точно същността им, де...

Американското подслушване - най-демократичното подслушване на света! Американското полицейско насилие - най-демократичното насилие в света! Владимир Путин - враг номер 1 на Фермингтънската селищна система!

Така е. Краварите си помислиха, че са унищожили врага си и сега ще се самоунищожат. Но преди това ще се орезилят...

Да ви кажа двете златни правила на прочутата немска разведка. ВСЯКА ТАЙНА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТКРИТА. ВСЯКА ТАЙНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКРИТА.

само разведки обикалят, абе ходи прекОпай марулите и чесъно, че са нещо заплевени.

е да избяга в Москва. Сноудън разказа играта на САЩ. Оценяват на 50 млрд. щетите

прогимназист и няма нищо общо със сериозната наука.

ТЪПАК ЗАТОВА ПРЕДУПРЕДИХА СВЕТА ,ЧЕ КЪДЕТО СЕ ПРИЗЕМИ ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ !!! НО СЛУЧАИНО САМОЛЕТА ПРЕМИНА И ПРЕЗ МОСКА !!!

Може би , създаването на новите технологии и разпространението им в целият свят е средство за извършване на шпионаж и постигане на определени цели от определени среди. Всичко се контролирала по лесно,когато е събрано в няколко сървъра и не ти трябват много шпиони които могат да пропеят ако ги хванат. Същото важи и в производството,ще трябват все по-малко хора-работници,всичко ще бъде заменено от роботи-машини.

Бавария е амер.военна и окупационна зона още от 1945г. така че се съмнявам кой е инициатора за подслушването,като се има предвид че уса и Великобритания една от главните им мераци е да скарат Германия с Франция- не за пръв път но особено сега в ЕС.

Хааааааа хАаааааааааа....Я сега господа платените от Краваристан педократи обяснят как така става че Краварника подслушва съюзниците си а?:) Викате ПЕДОКРАЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ А?:))) Само така!!!! С такива съюзници като Краваристан , Гейсъюза няма нужда и от врагове!! Не че Краваристана не създаде ИДИЛ и АЛ КАЙДА които са на един хвърлей от Европа...Но затова пък са на един океан разстояние от Краварника:))) Добрееее...добре действа тропическата Маймуна -Обонго...Най големия фашикрат в света с най -уникалната анция от дебили както самия той каза:) А да и още нещо..ЩО БИЯТ НЕГРИТВ В ФАШИНГТОН БЕ?!!!!!...УПССССССС, ИЗВИНЕТЕ!!! ТЕ НЕ БИЯТ НЕГРИТЕ В КРАВАРИСТАН А НАПРАВО ГИ ГЪРМЯТ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН, НАЛИ ;)

Абе как не си се побъркал досега, едно и сущо дращиш години наред, трябва да си много нормален, че да издържаш на подобно еднобразие ?

първи калс и мозък колкото чаена лъжичка?:)

Зат колисието стои ???????

Абе не мога повервам, че има такваз вопиюща неграмотност, "заТТТТ кООООлисието" ????????

+100 ...

Щатските Секретни Служби върху всички сфери от живота в Европа е напълно обоснован, имейки предвид изключително слабото противодействие на европейските колеги срещу путлерастките инфилтрации, пролетарият шрьодер е жив пример, абсолютно унижение за Гордата Германска Нация, да стане слуга на азиатските сатрапи ?

НАЙ ГНУСНАТА ПОЛИТИКА В СВЕТА И ЗА ШЕПА МРЪСНИ , НЕНАВИСТНИ И АЛЧНИ БОГАТАШИ КОИТО КАКТО И ФАЩИЗМА В Г-Я СА ПО МАЛКО ОТ 5% . ЗАТОВА И АПЕРИКА НЕ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТИТЕ А СЕ НАЗНАЧАВАТ - ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАТТЯ

към Великия Горби, че бутна вси стени и освободи нормалните хора от отвратителната досада да пребивават на една територия с подобни Ивану същества.

Ми грабвай копието или четката и бегом марш към еврокенефите или обора на краваристан! Те те зоват!:)

той си посипва главата с пепел сега заради "великата" непочтеност и направо да го кажем подлост на хамериканщината и евромижитурките, ама късно скапа цяла една обществена еволюция, мръсника.

Думичката е благодарносТ, бре...

професионалист е да работи и твори в Американските Научни Центрове и Компании, прочетете туземни путлерастчета Световния ранкинг на университетите, ама с вашата интелигентност и килийно образование, теа работи са недостижими.

Интелигентността и образоваността се индицира и с грамотността. Твоята дори и на ниво килийно училище не е. Но пък за мияч на чинии (тоалетни чинии) в евтин негърски фастфууд ставаш. Сбъднал си американската си мечта. :)))

Ама ти нещо се засегна лично, що тъй ?

Абе топчо прочете ли какво е EADS. Незнаеш и че ЕSА разполага с повече сателити от САЩ за наблюдение на Земята ( само за "цивилини" задачи). Мечтали за Америка -само банани мечтаят

- чрез български партии набива клин в ЕС и между ЕС и САЩ.

САЩ да признаят геноцида върху 40 млн. индианци и да върнат парите на негрите за 300 годишната експлоатация на роби. Как няма да шпионират ? Страх ги е! Пияни и вмирисани на фъшкии каубои!!!

Да не искаш да кажеш, че Гоце или Станишев ходят да портят АНС пред Меркел? Та да скарат Германия и САЩ :) Придаваш твърде голямо геополитическо значение на България и политиците й.

Стара истина е, че американците тотално подслушват целият свят. Това отдавна си е едно на ръка и никого вече не очудва. Аз бих пожелал, тая тяхна информираност да се използва само за добри цели. Което едва ли е така. На фона на тоя тотален шпионаж, някак си предизвикателно и цинично ми изглежда ролята на американците да бъдат морален ментор и съдник на други страни. Хората по света са различни, имат различна ценностна система и няма как да ги накараш да влязат в калъпа на американското мислене. От тук идват и всички беди в света. И от тук и голямата роля на Путин да им докаже, че все още света е двуполюсен. И това е по добрият модел на развитие.Нещо, което нашите политици и техните тролове, няма как да разберат. Приятен ден.

детски лепет

ИМАМ ПРЕДВИД ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО РЕДА А ЗА ОСТАНАЛОТО СИ НАПЪЛНОЛНО ПРАВ - ИМЕННО ИПУТИН ИСКА ДВУПОЛЯРЕН СВЯТ

меродия, сичко знаеш, от "а" до "я", сигур си минал кат шеф на вси шпионски централи по света ?

До 08.30. Ако написаното се отнася до мен, не съм минал през никакви шпионски централи. Просто съм имал качествата, а от тук и привилегията, да чета книги,които другите не са имали тая възможност да четат. А сега просто споделям написаното с колеги.

Човекът е прав - разнообразието е ключът към съхранението и развитието на живота. Дали ни харесва или не е друг въпрос, но напъните всичко да се сложи под един калъп и всички да се развиват по един и същ начин и правила (както каза Обама "определени от нас") няма да доведат до нищо добро. Всъщност тук вече преживяхме един опит да бъдем еднакви и се видя , че не се получава.

ще гаулайрстват банди пияни путлерастки рокери и ще издевателстват върху крехките нещастни европейци.

Интересно...значи 570-милионна Европа ще трепери пред двайсетина рокери? Бахти шубето...те много страшни бе, тия рокери...да не са се качили на "Топол" или "Воевода"?

Пиян руски мотоциклетист е злоупотребил с теб? Ей,това алкохола е наистина голямо зло- преодолява естествените бариери на отвращение у човека.

Всеки интелигентен човек би се запитал по какви причини баба ви Меркел подкрепя Обонго по всички въпроси и защо след това, пак заради тях двамата на ЕС се налага обща политика, която е в полза на Обонго. Много ми е интересно с какво я "държат" от ФАЩ.

задават такива елементарни въпроси, народите на ЩАТИТЕ и Европа са едно цяло, една цивилизация, една култура, нямащи нищо, ама наистина нищо общо с генетично обременените крепостни роби от азиатските степи.

Всъщност интелигентните люде са наясно, че никога не е имало такова единно понятие като "една цивилизация" от културна гледна точка. Народите на Северна Европа - по модел на англо-саксите имат нещо подобно общо със северна америка. Но латинската Южна Европа има доста по-различна цивилизация и манталитет. Отделно от оста Север-Юг, има и големи разлики между Западна и Източна Европа - определено ние и съседите ни сме много по-различни от скандинавците например. И за капак и в самите щати разликите между Север и Юг винаги са били огромни и са били повод за войни.

В Бундестага и европарламента вече цяла седмица не спират скандалите по въпроса. В допълнение немски депутати излязоха и заявиха, че Меркел е знаела, че АНС подлсушват немски политици и немски индустриалци, на което Меркел не отговори по никакъв начин.

Поредното доказателство за това, защо краварите водят на каишка европейските си приятели, а те са послушни изпълнители на волята им. Просто на практика всички т.нар. лидери на Стария континент са с подробни и компроментиращи досиета отвъд океана.

Шпионирането на всички по света, включително и приятелски страни, е една от атлантическите ценности на американската демокрация. Всеки, който се възпротиви на ФАЩ, е терорист.

е, че Меркел е била официално информирана през 2008 г. за случващото се, но не е взела отношение. И ние четем немски в оригинал!!!

Чудя им се на тези европейци. Защо продължават да търпят наглостта на САЩ и Англия? Не им ли стана ясно за толкова десетилетия че те са абсолютни егоисти и майка си ще продадат за малко печалба.

ами ако ги нема ЩАТИТЕ ще се намърдат азиат-путлеристките варвари, ти кой мислиш че предпочитат Западно Европейците ? Земи та прочети путлеристанските, не Западните официози, та да видиш к'фо е отношението на Нормалния Европеец към чингисханофските пълчища.

САЩ ЩЕ УНИЩОЖАТ ЕВРОПА ТОВА Е ЗАВЕТНАТА ИМ МЕЧТА.

В тези неща няма приятели. Надявам се, че и Франция и Германия са шпионирали САЩ.

А просто приятелско наблюдение като родител наблюдава децата си.Хубавото е че се заедно и единни.Биха се радвали от руската империя която пада като космическия им кораб..ха..ха Вече идва края на руския рекед за горива. Audi направи дизелово гориво от въздух и вода. Министърът на образованието и научните изследвания на Германия Йохана Ванка вече го изпробва за служебния автомобил...ха.ха

Шило

В Париж дали мислят така?

В Париж не знам, но бабата-комсомолец със сигурност не е доволна!

щерева,пада ти единствено инструмента,като метеорит пада!

РекеД?!?! Щерева, за вас, пасивните обратни, може и да е нормално, когато някой ви ... Приема се, вероятно, за приятелски жест и проява на единство. Но при хората с традиционна ориентация съвсем не е така.

Ми, виж, австралийците пък от пръдня правят гориво. А германците вече сме ги изпреварили за въздуха и водата - и ние вече отдавна го можем. И няма да има рекеТ, бре...

А, добро утро и това ако е новина. Още от 1997 немците си знаят че американците усърдно ги шпионират, като изгонения тогава дипломат беше опитал да вербува немец от германското министерство на икономиката. А днешния скандал е отглас на това че министъра на Вътрешните работи на Германия е излъгал парламента, и се е направил на луд на парламентарен контрол за това че БНД от 2003 година помага на АНС да събира фирмени тайни и икономическа информация за френски и... немски фирми, сиреч освен в шпионирането на двете правителства немците са помагали на американците да работят и в сферата на промишления шпионаж, дали това е била държавна поръчка, имайки в предвид многократните скандали при които американски дипломати бяха хващани във Франция да купуват чуствителна фирмена информация, или пък някои разузнавачи са почнали да работят за своя сметка е основния въпрос на който Мезиер, а и тия от АНС, упорито отказват да отговорят.

Най-законното разузнаване води СССР и наследника му Путин. Руснаците никого не подслушват. Какви глупости се пишат. Кое разузнаване е законно?

Приятелю, най голямото и силно разузнаване имат руснаците, колкото и неприятно да звучи това за някои хора !!!!!!!!!!

Имайки личен опит от около 30 години мога да кажа,че англосаксонците приемат само тяхното магаре да е мъжко! Който не вярва да си пусне в тубата филмчето ...икономически убийци и да се образова за дейността на новите ни братя!

Поредното доказателство че сащ е най - бандитската държава в днешния свят.