Игнатов против закон за българския език

Като учен и политик смятам, че нямаме нужда от Закон за българския език, защото езикът е саморегулираща се, динамично развиваща се система, коментира пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Обратно в новината

Коментари - Игнатов против закон за българския език | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работя в структурите на НАП. Имате ли представа как се прави ревизия, когато собствениците на дадена фирма не знаят български език, който е официален за страната? Трябва да се бъде изрично записано в законите, че когато български гражданин не може да комуникира с институциите на български език си осигурява за своя сметка заклет преводач да ги видя тогава немя ли да заговорят грамотно при това. Хем живеят в БГ, хем получават български помощи, българско здравеопазване, пък искат да говорят на друг език. Е такъв филм няма, защото са граждани на тази държава.

събитията за които ми говориш,са изършени от българските таини служби.просто е трябвало повод за репресии.нямам претенции нито кам бг нито кам езика им,придурям се към фактите-българете и българския изчезват !!!

Ученик разсъждава много по-трезво от министъра.Напълно се покрива мнението ми с това на Ученик, и за това ще го цитирам :"...тук не става дума езика да се слага в рамки. Езика правилно трябва да се развива, но за това трябва да оцелее, като такъв.Необходим е закон да го пази-иначе ще гледаме как наглеци, като Юзеиров-говорещи перфектно български се подиграват, като искат преводач в съда. както и такива дето на митинги говорят на турски пред българските граждани,защото видите ли, те разбирали само турски. ТОВА Е ГРУБА МАНИМУЛАЦИЯ И СВОЕВОЛИЕ-КАК ТАКА ЩЕ МИ ГОВОРЯТ САМО ТУРСКИ, ТА НАЛИ СА ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ-ТАМ НА ТУРСКИ ЛИ ИМ ПРЕПОДАВАТ?!{това е точно така по селата} АКО Е ТАКА НАИСТИНА ЩЕ ТРЯБВА ЗАКОН ДА ПАЗИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И ДА НЯМАТ ПОВЕЧЕ OПРАВДАНИЯ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ РАЗБИРАЛИ БЪЛГАРСКИ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ СЕ ОПРАВЯТ НА БЪЛГАРСКИ

Министър Игнатов, влез в час най-после! То мандатът ти се преполови, а ти още не можеш да се ориентираш къде се намираш! "Реформата" ти зацикли и забуксува - "промените" в училищата станаха най-вече в смяната директорите. Новите започнаха да въвеждат такива "новости", които мислехме, че сме ги забравили преди 20-тина години. Колкото за закона за българския език - как така определи, че е саморегулираща се система, която не трябва да се пипа? Значи да продължава нахлуването на всякакви нужни и ненужни чуждици в него? Вече около и в който и да е голям магазин не можеш да прочетеш нищо на български език! Така ли трябва да продължава?

Иване, заплес, не Корнезов иска да върне "старобългарския" правопис, а "учения" министър Игнатов, дето казва, че езикът ни нямал нужда от защита. Ама ти продължавай да си приказваш по нанадолнището по инерция. То дъното вече е близо, а сгромолясването ще е звучно.

Българо-убиец, предател, фес.

виж сега опс.кюрдите в турция не могат да имат териториални или езикови претенции защот са официялно представени от пкк,която пак е призната за терористична организация,нали сам разбираш че няма начин на всека террористична групиривка да се даде държава.българския е анархизъм,говри се се по рядко и се по обезличено.българите се топят и чезнат.с закон или без закон след 15-20 години на български сте се говор само на 4 очи .колкото до чуждите азбуки то и българите пишат на чужда азбука,прочети нещо в google за коптската писменост за да ти се изясни. а демокрацията и историята е тълкувам така,както трябва да се тълкуват

да де нали и аз това искам да кажа- вече са показали пред свата твоите сънародници как се вдривяват влакове с майки с деца вътре. 9 март 1985-тази дата сигурно ти говори нещо. самият факт, че се надяваш след 15-20 години да няма българи говеори, че не сте много по-различни от тогава. направо се чудя как може3 да сте толкова нагли-и кои е този дето така ви надъхва. имате ви всички права, като на български граждани- но не вие искате още и още.

ае я си оди у турско. стига си се праил на учен човек. такива, като тебе само провокирате дегодувания.

Игнатов е прав!

Тъкмо един министър трябва да поддържа и работи за такъв закон! Под влияние на неуки вносители и журналисти, българският език се напълни с английски думи, като същите тези хора подменят и настоящите български думи с английски. Това не е "саморегулиране и т.н." а англофонизация на нашия древен, високо развит и точен език! За повече езиков патриотизъм!

Това е въпросът - кой с какви методи прави държава. Ако поживее човек в нормална държава, имам предвид такава, която не е червясала от комунизъм, а е държава на свободни хора с необременено съзнание и които не са учени по макаренсковски програми - ще види, че нешата стават с желание и стимул и с много малко пряка законова принуда. Ако поживее в страна като нашата (но след като е живял в нормална държава), ще разбере, че в България имам твърде моного хора, които бъркат с клечка лайна, вместо да оставят нешата да си улегнат и да се наместят по естествен и синхронен с човешката природа начин. Ет'тва е разликата и зат'ва Сергей Станишев знае английкси, но не може да се разбере с европейците, а му се смеят. Бойко пък не знае английски, нмо разбира и го разбират. Въпрос на макаренковско болшевишко мислене или на освобождение от това мислене е. Докато не го изживееш, се чудиш как иначе. Като изживееш и другото, човешкото, връщайки се към България само се чудиш: Господи, всемогъщ си, като можеш да събереш на такова малко място толкова много простотия!

А на какъв "чист" български език говорят някои политици!?

Инатът на някои "политици" лъсна отново. Всички са за, само те - против. И все в ущърб на държавата и обществото. Омръзнаха ни с техните ялови изяви, с които само замърсяват политическата атмосфера на България. То не бяха ходове, не бяха ходчета, само и само да се шуми и да се защити заплатата и рушветите. Ай сиктир...

Между другото са единни само по въпроса за увеличението на собствените си заплати и ваканций!

Да, Закон за защита на българският език и да възстановим Закона за защита на държавата! Да се опитаме да се изчистим от мръсотията на всички антибългарски влияния и намеси!

Господ да пази България от "учени и политици" като недоразумението Игнатов!

Ужас некъф... Не успях да доизчета всички коментари, щот ма фана страх... Дори и сред защитаващите Българския език, единици са защитаващите го на относително приемлив граматично Български език. За стилистика да не говорим... А на министъра: Игнатов, целта на законите е да регулират различни аспекти на обществения живот. Цялото Общество, обаче, е "саморегулираща се, динамично развиваща се система". Дай, тогава, да премахнем всички закони, щом според тебе тези системи нямат нужда от закони!

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е НАЙ-МЪДРИЯТ НЕПИСАН ЗАКОН НА БЪЛГАРИЯ! Говоря български език! Език, какъвто нийде няма! Език изстрадан и велик! Език на татко и на мама! Език на древните деди! Език на Кирил и Методий,избавил от безброй беди навред славянските народи! Език от мъдрост натежал, наситен с реч като камбана, през робството в едно събрал молитва, вяра, зов, закана! Където и да съм в света, щом чуя българското слово, със свидната ти красота, Родино, виждам те отново! Пред мен са чудни планини, реките, езерата бистри и всичките ти благини, и празниците ти пречисти! Пред мен е твоят небосклон от въздух свеж и ненаситен, пред мен е родният ми дом, морето с пясъка си ситен! И чувствам страстен див копнеж, аз българското да прегърна, разпалва в мене той стремеж при теб, Родино, да се върна!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ! БРАВО!!

не искам държавата да определя кой какво и как да говори, чрез закон, който така или иначе няма да се спазва.

Иска ви ли се или не - езикът неминуемо се развива и търпи промяна ежедневно. Така е с всички езици по света. Обратното е равно на бавно отмиране. Един закон, написан грамотно и спазван надлежно (друг е въпросът дали в България това е възможно) вероятно би урегулирал малко невероятната бъркотия и дори езикова разюзданост, която се шири в нашенската преса от А до Я. Да не говорим за грамотността на младите и начина, по който се изразяват. Уви, много от това ВЕЧЕ се превръща в норма. А иначе - езикът не търпи юзди и цензура, нито "облагородяване и пречистване" с думи като "драсни-пални-клечица" вместо "кибрит".

приятелю-тук не става дума езика да се слага в рамки. езика правилно трябва да се развива, но за това трябва да оцелее, като такъв-необходим е закон да го пази-иначе ще гледаме как нагледци, като юзеиров-говорещи перфектно български се подиграват, като искат преводач в съда. или такива дето на митинги говорят на турски пред българските граждани,защото видиш ли те разбирали само турски. ТОВА Е ГРУБА МАНИМУЛАЦИЯ И СВОЕВОЛИЕ-КАК ТАКА ЩЕ МИ ГОВОРЯТ САМО ТУРСКИ, ТА НАЛИ СА ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ-ТАМ НА ТУРСКИ ЛИ ИМ ПРЕПОДАВАТ. АКО Е ТАКА НАИСТИНА ЩЕ ТРЯБВА ЗАКОН ДА ПАЗИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И ДА НЯМАТ ПОВЕЧЕ УПРАВДАНИЯ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕРАЗБИРАЛИ БЪЛГАРСКИ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ СЕ ОПРАВЕТ НА БЪЛГАРСКИ

Ще ви моля дами обясните, каква е разликата между моноксид и окис, както и между диоксид и двуокис. Не разбирам, защо преводачи, журналисти и други "интелектуалци" толкова са им харесали анлийските думи за тези химични съединения. Това е само един от безбройните примери, на които никой не обръща внимание, дребен пример, но ме вбесява!

разлика няма, но от преди повече от 20 години има международна номенклатура за именуване на съединенията и затова се използва "оксид" вместо "окис" - пък който както иска да си ги казва...

българия не е създадена от един народ! тя е обединение от славяни,траки,гърци и българи.сега в българия също живеят доста народи най многобройни от които:роми,цигани,българи.а има още много за които дори не сте чували. с какво българския е нещо повече от езика на които и да е народ? аз доколкото си спомням на български се пишат предимно некролози,криминалета и критика.не случайно много хора даже наричат българския азбука "некролозица"

аиде не ми обясняваи от колко народи е създадена Бълкария. Колкото и да са много-всички те тогава са приели да се наричат българи и да говорят и пишат на български.(меж. другото и за двата народа никои не е предполагал, че един ден ще ви има, когато се е създавала българия Очевидно обаче, нито цигани, нито турци искате да последвате техния пример и да се интегрирате. Напротив всячески се опитвате да се разграничите от нас и да разцепите държавата по някакви си ваши критерий. Да-това ми пречи-турция отдавна я няма за се налага отново да учим думи, като каун и карпуза. Що се отнася до това какво се пише на български-данеби освен некролози и криминалета-всичко друго да се пише на турски или цигански. истината- нито турци нито цигани имате собствена писменност, а използвате чужди. и пак помисли преди да пишеш-защо турците не признават езика на кюрдите за втори легитимен и тогава ще разбереш, защо в българия нетрябва да се прави. И МЕЖДО ДРУГОТО ЧЕТЕШ ИСТОРИЯТА И РАЗБИРАШ ДЕМОКРАЦИЯТА ТАКА КАКТО ДЯВОЛА ЧЕТЕ ЕВАНГИЛИЕТО

Много "нАучно" обяснение!?!? В САЩ има около стотина чуждоезични общества! Но Никой не може да си позволи да ползва като официален език друг, освен английския! Който не знае или не иска да говори английски духа супата! В България трябва да се говори български език! Другите езици всеки да си ги говори в къщи, в кръчмата или на нивата, но не и на официални места!

много хубаво го каза-съгласен съм с тебе. :))) после в българия малценствата не се интегрирали-ами как ще се интегрират, като те дори и на български нещат да гиоворят-въпреки, че са ходили на училище

И циглаците и турците като излезнете в чужбина се наричате Българи с главно Б. А в България се опитвате да ни дискриминирате, нас Българите, и да се чувстваме чужденци в собствената си държава. Много ви дойде, повярвай ми.

Явно не си чел много.... а и не си писал.... Защо не вземеш да си доучиш, пък после да пишеш по форуми. Навляк!

"По думите му България има голям грях "към езика" след 9 септември 1944 г., тъй като са приети изменения в правописа, които са отдалечили страната ни от българската диаспора." - такова голословие, безсмислие и игноранщина може да сътвори само един професор от "свободен" университет. Това момченце съм го слушал и на живо - изключетелно тъпи изказвания прави.

Напротив-езикът е консервативна система.На много псевдоучени им се иска да преиначават истината,както правят с историята,например.Не значи,че нахлуването на заемки и чуждици безразборно в родния език е динамично развитие.Напротив-затлачване.И то затлачване в степен на унищожаване на българския език.Вместо да създаваме нови наши думи/което е трудно и бавно/-то с охота оборотираме с най-различни от какви ли не езици думи,за да покажем висока култура.Затова Паисий е порицал:"О, неразумни...!"

А "охота" и "оборотирам" са изконно български думи, а?

Игнатов е човек на Отворено общество, а това значи меко казано пълна незаинтересованост към българското. Ако не искаме в скоро време някаква гнусна българоанглийскотурска смес да се наложи окончателно в днешна колониална България, то закон за българския език ТРЯБВА ДА ИМА и има начин той да се спазва.

Никакви закони не могат да спасят от претопяване народ, който се е отказал да произвежда познание и култура. Такъв народ е обречен да загуби език и национална идентичност и да се изгуби между другите. Което на практика вече се случва, в случай, че не сте го забелязали.

колкото по скоро се ваведе в българия втори офицялен език:ромски или турски,толкова по добре за демокрацията !!!

да бе-точно така. как вия разбирате интеграцията и демокрацията-само вие си знаете. българският език трябва да се пази със закон-точно защото тои е езика на страната и народа, които живее тук, който е създал тази държава и НА ПЪРВО МЯСТО НАРОДА, КОЙТО ГО Е НАПИСАЛ И РАЗПРОСТРАНИЛ. ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГО ПАЗИМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО, КАТО СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО, КОЕТО СМЕ ДАЛИ НА СВЕТА. А НЕ ДА ГО ОМАЛОВАЖАВАМЕ, КАТО ГО ПРЕРАВНЯВАМЕ С ДРУГИ ЕЗИЦИ ПРИЕМАЙКИ ГИ НА РАВНОПРАВНИ С БЪЛГАРСКИЯ И ТАКА ДА ДА СЪЗДАВАМЕ РАЗЕДИНЕНИЯ МЕЖДУ ИНАКОГОВОРЯЩИТЕ. ИИИИ-БЪЛГАРЯ СЕ ПИШЕ С ГЛАВНА БУКВА-АМСАЛАК С АМСАЛАКА ТИ. ТУК НЕ Е ТУРЦИЯ НИТО ЦИГАНАРИЯ, ВИЖ АКО ТУРЦЯ ВЪВЕДЕ КЮРДСКИЯ, КАТО ВТОРИ ЕЗИК МОЖЕ ДА СИ ПОГОВОРИМ ИМА ЛИ ТАКОВА ЧУДО, ЗА КОЕТО ГОВОРИШ НЯКАДА ПО СВЕТА

Да!Българския език трябва да се пази, но ти който си казал това и правиш забележка на другия- погледни себе си! Преведи ми на български думата АМСАЛАК- за първи път я срещам. Пишеш виЯ- виЕ , тоИ-той,прЕравняване- прИравняване, някАде- някЪде. За имената на държавите- пишеш Българя- вместо България,Турця- вместо Турция. Освен, че трябва до го пазим- трябва и да го владеем.

Ти си неграмотен! Много глупаво се опитваш да манипулираш коментиращите. Удари се с чук по главата- може да направиш някоя гънка там , където трябва.

прав е Игнатов.. "узаконяване" на езика ще е поредният неспазван от никого закон.

Според конституцията имаме народно събрание, а не парламент. Тоест нямаме парламентарна комисия, а имаме комисия от народното събрание по ... . И тоя се води учен, министър на образованието, заклел се да спазва конституцията. За тоя важат думите на един предин министър е....х ти и държавата щом аз съм министър. Как няма един свестен журналист да раздуха случая.

Някой знае ли какъв закон има във Франция? Някой знае ли какъв е задължитекният официален език в САЩ? Впрочем, Корнезов е депутат, който внася проекто-закон за обсъждане! Този проекто-закон се подготвя от специалисти, а не от вносителя! Анадъмо?

Предлагам, който не знае да чете, говори и пише сносно на български да се счита за емигрант.

Не е ли парадокс този законо проект да се подготвя и лансира от др.Корнезов,който ,меко казано ,не знае литературния български език.Защото ако го знаеше ,нямаше да изрича "Мола Ва.... ,вместо "Моля Ви ..."от трибуната на Народното събрание Но така е с българските политици- всеки се занимава с това ,което най-малксо разбира.Иначе казано -с това което не му е работа.Например г-н Игнатов!!!

Независимо, че си абсолютно прав за демонстрирания от Корнезов (не съм му фен) диалект в Парламента трябва да се прави разлика между ПИСМЕНО и говоримо владеене на един език. Имам възможност и контактувам (писмено и говоримо) с немскоговорящи - шваба (област Щутгарт) и австриец, псевдо виенчанин. Говоримо те се различават неимоверно много, но писмено се стараят и използват най-вече ЛИТЕРАТУРЕН немски. Писменото използване на чуждици (поне в немския) е свързано обезателно с изписването им на съответния език - най-вече англ. или френски!! Но навлизащите необезпокоявано в българския думи от типа на имидж (не мисля, че заместителя трябва да е муцуна, мутра, сурат), но си имаме - според контекста отлични думи: облик, лице, реноме!

Мдаааа, много е българска думата renomm

не от добро и заради добро, а заради това че е криза и губят работатат си. това само ще увеличи БЕЗРАБОТИЦАТА У НАС.

Чрез преработена селскостопанска продукция, получаваме стандартизирани по БДС хляб, кисело мляко, сирена, месни произведения. Професорът иска ние да не получаваме стандартно, чрез закон, ПИСМЕНО БЪЛГАРСКО СЛОВО. Обаче, той не ще може да забрани на българите, когато те започнат първо телепатично, а след това и мисловно да обменят информация. Жестоката медийна цензура и манипулации няма да са възможни в една такава нова комуникационна среда. ИСТИНАТА ЩЕ Е ЗАКОНЪТ, а не крадливите и лъжовни политици.

Да вкарат закон в обществения сектор да се говори на български,кръвта ми кипва като чуя турски.

Не съм фен на Корнезов, но той внесе наскоро ДВА законопроекта, които неадекватното наше общество опита (и за съжаление за единия - за ефтаназията) успя, но лошото е, че е на път да се успее и за втория - за българския език. И в момента по телевизиите се върти една реклама, която недвусмислено подсказва, че "професионалния" сленг (обективно възникнал с навлизането на електронно изчислителната технология - RAM. ROM и мн. други и в голяма степен несравним с русизмите от типа на "нармаг", "хоремаг" и пр. тъпизми, които постепенно бяха отхвърлени от живия език) е на път да превземе МНОГО наши, български думи, абсолютно подходящи да заместят безпардонно навлизащите англо-американски термини: мол, имидж, дори барбекю!! Българският език се НУЖДАЕ от законодателна подкрепа, за да съхрани малкото му останали чисто български думи - ако не се лъжа около десетина!! И да се прекрати използването на чуждици (независимо от кой език - сиреч аз знам нещо, което ТИ въобще не можеш да разбереш), да се създаде атмосфера на презиране на употребата им!!

А, какво значи НЕАДЕКВАТНО общество? И кой ще ми обясни смисълът на думата АДЕКВАТНО? Защото тя се употребява за щяло и не щяло. Сиреч, който не може да намери точната дума в бедния си речник употребява АДЕКВАТНО.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ! БРАВО!!

АДЕКВАТЕН (в зависимост от контекста) означава: - правилен - в съответствие, в съгласие, в унисон - всеобщопризнато, всеобщоприето Съответно НЕАДЕКВАТЕН Е НЕГОВАТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ, т.е. (в зависимост от контекста) - неподобаващо, - в разрез с нормалното, - в противоречие с общоприетото - в разрез с очакваното

Естествено бе Игнатов! За да може мангалите Юзеирови да се гаврят със съдилищата и да искат преводи на турски!

Този министър няма визия нито за средното,нито за висшето образование.Визията на средното образование се определя от учителските синдикати,преди всичко от КНСБ, а за висшето образование от шепа недоучени депутати. Не се направи необходимата рефорва и в БАН.

Па не разбрах, на къф трбва да си редиме официялно с циганетата, на български или на турско - цигански?! Тоя "образователен министър" що не оди на някой от строежите из столицата да види как стои некой с шапка от вестник и не знае бъкел български?!

Никога през хилядолетното си съществуване българският език не е бил подложен на такова поругаване и отродяване, както днес. Печално е, че този министър не желае да защити най-българското - българския ни език. Впрочем, за да се обявиш в защита на нещо, ти трябва и да го обичаш, и да го познаваш. Тъкмо това липсва при този индивид!

Голяма, простащина, се шири в страната ни бащина. Дебили, като този, отричат всичко стойностно и научно, за тях по-лесно е да подменят науката и знанието с псевдо такива. Не може да се разглежда развитието на българския език като адаптация към жаргона на съвременни малоумници. Незнанието и неграмотността на тези индивиди да се издига в доктрина за саморазвитие на езика.Това, че някой не е научил правилата на езика, не значи, че липсват такива! Развитието на един език не трябва да е плод на уличен жаргон и простотии!

Чалга културата, чалга политиката и чалга икономиката са последицата от предателството на Михаил Горгбачов, през декември '89 край остров Малта. Вина за продължаващите предателства имат и нашите майкопродавци и отцеругатели. А пасивността на обикновените хора се дължи на липсващият на народа ни опит в нео олониално робство. А то е коренно различно от робствата на византийската, османската и руската империи. "Третият райх" вместо 1000 години, просъществува от 1933 - 1945 години и неговите националсоциалистически идеи ги проведе бившия СССР. В момента имаме многоизмерно робство, ... но Господ е българин. "И въпреки всичко, България ще пребъде!", чрез нашето сплотяване и Божията Помощ.

Този измислен професор Игнатов е крайно време да разбере, че нито е учен, нито е политик.Разби една стройна система, която създаваше българските учени и наложи хаос в българското висшо и средно образование.За него единствено значение имат свободните университети, чиято издънка е и той.Освен това е издънка на комунистическите изчадия, които спъваха свободната мисъл при бай Тодор.Баща му завеждаше секретната служба в КНТПВО, която издаваше разрешение на всеки автор, който искаша да публикува статия в чужбина.И това мекере завърши египтология, не в Египет, а в СССР, където нямат и понятие от тази наука.

България има голям грях "към езика" след 9 септември 1944 ...да така е ,той успя да се качи на влака на последния вагон със безмислени "специалисти" /той е ЕГИПТОЛОГ?!?!?!?!? кому е нужен ...той и мумията в която се е превърнал??? Столетия той и неговите роднини трябва да благодарят на комунистическите грешки за това ,че гиима !

Не учен, не е и политик. Но мисля, че в случая е прав!

Не зная на кого, за какво и с какво помага учеността му, но с политическата му "изцепка" не мога да се съглася по НИКАКЪВ начин!! Браво (сигурно удачно би било до някаква степен и използването на турцизмите "евалла", "ашколсун" или "машалла") на американците, които за получаването на гражданство изискват УСПЕШНО положен изпит по английски език!! Аз лично съм виждал млад мъж, турскоговорящ, с БЪЛГАРСКИ документ за самоличност - лична карта, а предполагам и международен паспорт и документ за управление на МПС, който искаше нотариална услуга?? Нотариусът категорично отказа - мъжът, който го придружаваше и служеше за преводач нямаше необходимите документи за регламентиран преводач на нотариална сделка (ако не се лъжа прехвърляне на недвижима собственост). Как този младеж се е сдобил с български документ за самоличност не е сложен въпрос, НО отговорът намирисва (засмърдява) на КОРУПЦИЯ, безхаберие, липса на закон/и или ев. неспазването му/им по ВСИЧКИ нива и във всички (без изключение) отговорни институции в България!!