Студентските кредити със 7% твърда лихва

От началото на новата академична година тръгва студентското кредитиране при 7% годишен лихвен процент, който ще бъде валиден за целия период на кредитиране.

Обратно в новината

Коментари - Студентските кредити със 7% твърда лихва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, тия луди ли са?! 7% лихва за 5 години са поне 35% без капитализациите. Кой ще се навие на това бе?! Я погледнете какви са лихвите за студентски кредити в Западна Европа и как въпреки неколкократно по-ниските нива, много хора не се решават да ги ползват. Я някой от тия кратуни да сметне обучението по медицина и после колко време ще се изпплаща такъв заем!!! И колко трябва да са доходите на лекаря, за да може да го изплати?!

Аз искам да попитам защо само записаните редовно обучение могат да ползват това ново кредитиране. Тези които се принудихме да се запишем друга форма на обучение, за да избегнем високите наеми за квартира, ток и вода, отделно храна и някои други неизбежни разходи ние не сме ли студенти. И защо да не можем да ползваме тази привилегия да си помогнем в обучението. Не всички родители могат да помогнат на децата си за това обучение, особено ако са безработни. Трябва ли да се откажем от образование. Или наистина трябва всички младежи да хванем пътя за чужбина и който където успее да се уреди след като тази държава мисли винаги само наполовина и не в полза на нуждаещите се.Ако има и други на това мнение пишете и да решим какво ще правим.

И какво още докато завършиш, ще дължиш около 30% :)

То хубаво лихвата да е 7% и да е твърда, ама сега типично по български ще се започне: тук дължите 1 таксичка за обработка на документите, 1 за усвояване на кредита, 1 за обслужване на кредита, 1 за обслужване на сметката, която обслужва кредита ... Направете го ясно: ГПР твърдо 7.00% в лева и тогава ви признах!

теглете кредит и се махнета от скапаната държавица. на запад ще изкарате парите и ще го върнете лесно . другото е лъже -маже

Хахаха, да ама не. Току що се обадих в Райфайзен банк и ми казаха, че не може да се тегли кредит за обучение в чужбина. Бил само за обучение в БЪЛГАРИЯ. честито на печелившите. :)

Дъщеря ми е студентка в Лондон.Студентският й кредит е с 0(нула) процента лихва.

дай и на нас г- н министре Сергей, дето си пратихме децата в чужбина да учат, лъжете останалите тук деца за да има кого да държите да управлявате с некадърността си

Прочетох в коментарите предложение - на отличниците държавата да им изплаща студентските кредити. Много доро предложение, но............. Аз добавям - само, ако изпитите се полагат в две части - писмен + устен. Така беше преди години и преписвачите не минаваха. А сега твърдя с абсолютна убеденост, че 80% от отличниците са абсолютни преписвачи и идея си нямат за какво става въпрос в изучаваната дисциплина. Имам съвсем преки и лични наблюдения както за обучението преди години, така и за обучението в момента. Поздравявам оная малка част от днешните студенти, които дори до не са съвсем отличници не преписват, а се стараят да научат и искам да ги уверя, че това е начинът да бъдат конкуретни, доре днес и дори в България.

В УАСГ все още има и устна част на изпитите...

с др.думи Игнатов казва: Пари за стипендии вече няма, за това се насочете към банките, 7 си е хубаво число, които ги връща да му мисли

Вземете да прочетете "Цитаделата" на Арчибалт Кронин, да видите в кой век Англия е имала студентско кредитиране, и снощи по БТВ студентите се изказаха, че таксите не са им високи, т.е. че няма да се възползват. Тогава защо е този продукт на банките?

Абсолютно-вярно, bank ! Виж, за в България днес - комай най ще пасне я удхаусовия стрихнин в супата, я вонегътовата консервна улица . (задължително в тандем с фаренхайтовите еди-колко-си градуса )

Какво значи "до една година" в началото или в края на въпросната година....Пак хитруват на дребно. Ами да хитруват. Ще пратим децата си за учат в чужбина и там да си теглят кредити. Смешници....

По-скоро популистки опит, отколкото реална полза за студентите. Зашо - за да имат полза студентите, заемът трябва да може да покрива: 1) Необходимите им месечни разходи - или една минимална работна заплата (240лв) 2) Таксата за обучение. Или ако се разбие месечно за държавни университети един студент би трябвало да разполага поне с 350лв на месец, а заемът му предоставя едва 100лв. За останалите 250лв студентите, за да оцелеят, ще трябва отново да работят по пицариите, а не да залягат над учебниците. Това като цяло обезсмисля студентския кредит. Допълнително - 7% лихва е изключително висока като се има предвид, че лихвите по ипотечни кредити са около 7% в момента, а този кредит е гарантиран от държавата. Отделно фактът, че лихвите по кредитите в Еврозоната са около 4% (не студентските, а обикновените). Самите студентски кредити в ЕС са с лихва около 1-2% и предоставят на студентите достатъчно средства не само за семестриалните такси, а и за осигуряване на минималните насъщни нужди. Всичко това прави Студентското кредитиране като цяло малко приложимо и в голяма степен безсмислено!

в Германия лихвата за студентски кредит също е 7% не знам къде видяхте проблем при положения че там таксата е 600 евро на семестър в някои провинции...

ЛЪЖЕЦ

Кой е най-близкия изход от кризата? - Аерогара София!

Искам да добавя към долния ми коментар. Има и страни в ЕС стари членки където лихвата н студентския заем достига до 4 -5 % но студента плаща само 1% ,останалите проценти са данъчно опростени- като фактически държавата ги плаща. Идея за България- алтернатива на статуквото

Това е едно добро начало, но сега трябва да се въведе пълна стипендия за отличниците. Т.е. държавата да покрива кредите им. И да отпадне тази комунистическа държавна поръчка. Идеята трябва да е, ако много ви се учи, добре направи го, обществото ти покрива разходите, ако си наистина добър. Ако не те се учи, но искаш да си студент, ок но научи поне толкова колкото после да си покриеш масрафа. Естествено това много трудно ще го направим, като изпълнение, защото сме корумпирани и мързеливи. Все пак погледнато частно, това е една добра новина. Лихвата е малко висока но да се надяваме конкуренцията да я свали за в бъдеще. Все пак това са кредити с държавни гаранции, и със силен обществен отзвук, би следвало повече банки да ги отпускат защото по този начин се проявяват като социално отговорни, което за в бъдеще ще играе огромна роля в потребителските нагласи.

Лошо, Серьожа2 ; Много лошо ! Лихвата навсякъде е 5 (пет !) процента максимум, проста (т.е. некапитализируема) и плащането на заема е неизискуемо преди завършване, започване работа или определен срок . А, да де при минимална работна заплата поне (поне ! ) на порядък по-висока от тази у нас .(за цените на стоки/услуги отдавна знаем, че в България са невиждано-високи)

А в страните от ЕС- старите членки( без Англия) лихвения процент за студентския заем е 1%, , 100% държавно гарантиран и не се изисква ипотека, със 7 години гратисен период, дава се 55 учебни месеци или 5,5 години, по мин.500 евро на месец. Също толкова 500-550 евро и стипендията, която държавата отпуска на всеки студент 55 учебни месеца. Редно е министър Игнатов да проучи опита на Европейските страни и тогава да прилага измишльотините си. Явно е ,че министър Игнатов прави този проект, като го наглася по интересите на финансовата олигархия, която сега управлява държавата. Идея за България- алтернатива на статуквото

Оставете децата на мира, гнусни банки. Как 7% лихва бре ...

браво!

Защо 7? Направо да ги изпраскат с 30%....те студентите са богати!

Кой е луд да тегли кредит за следване в БГ, когато таксите са на европейско ниво, качеството на обучение на ниво Африка, а вероятността да се реализираш професионално и да изплатиш кредита са в областта на научната фантастика..........

Заглавието на статията трябва да бъде така : "Студентското кредитиране стартира със 7% лихва. Да видим с каква ще приключи... Студенти - дерзайте!"