Удължават властта на ректорите

Ректорите на висшите учебни заведения да имат право на повече от един мандат и това да се запише в новия Закон за висшето образование. С това предложение излезе министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Удължават властта на ректорите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А какво да се прави с директорите които крадат научни разработки и се хабилитират с краден труд???? Да стават направо академици ли???! Защо ВАК не разглежда сигналите изпратени до тях, а прикриват такива хора, както на разглеждането на 27.04-2010 г.

по елегантен начин да се краде, от бюджета...здраве му кажи закона за висшето образование е за съд ама за НАРОДЕН СЪД

И какво...да оправя средното, а висшето да си гледа работата а? И после какво - излизат сравнително занаещи и можещи ученици, отиват в университета и там какво заварват? Мизерия...мизерия... Не ти дават никакви знания, може да се каже, че почти нищо не изискват от теб...само от време на време ти вдигат таксата и това е. Е, какъв е смисълът за силно средно образование, ако после висшето опорачи всички усилия? Трябва и на двете места да се работи...паралелно. Не разбирам обаче само на мен ли проблемите ми се струват лесно решими...само че няма кой да ги подхване!?!

Според сегашния Закон за висшето образование: Чл. 31. (2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2002 г.) Лицата, избирани на ръководните длъжности ректор, декан, директор на департамент, филиал и колеж и техните заместници, не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност. .......... Та не разбрах на кого с какво удължават властта, всъщност???

че има такъв бюджет ВАК от времето на корумпирания ни и разюздан преход не значи, че трябва да го ликвидираме. Във всички страни на ЕС стари членки ВАК си е държавен и национален орган, произвеждат държавни професори и научни работници. В случая е нужно да се предложи друг вид финансиране и да се приключи със старата порочна практика и е редно вместо да се плюе само, да се излезе с конкретно предложение.Достатъч е да се проучи как се финансират ВАК -овете на старите членки на ЕС, с най -нисък индекс на корупция( от северна и средна Европа)! от дедо Йоцо гледа на Идея за България

Predlagam promiana v imeto na BAN,Ba6 Atestiran Nujnik!Kakvo pi6tite po forumite kato nekvi nedotakovani mijiturki,tai nare4enata atestatsiona komisia dade tapii sre6tu zapla6tane na kogo li ne,na zla mastia-ba6 4ikia!

Predlagam promiana v imeto na BAN,Ba6 Atestiran Nujnik!Kakvo pi6tite po forumite kato nekvi nedotakovani mijiturki,tai nare4enata atestatsiona komisia dade tapii sre6tu zapla6tane na kogo li ne,na zla mastia-ba6 4ikia!

Да не збравяне че Инганов е бил преди това ректор на частния СОРОВСКИ университет НБУ и вероятно иска да прикрие някои неща в стоята предишна кариера

Да допълня-400 000лв. е държавния бюджет на ВАК,а за всяка процедура ВУЗ-овете плащат 2500-3000 левчета кеш. Как си ги делкат старите пичове във ВАК-те си знаят! Ама кокала е много блажен,да знаете!И за това вият на умряло,а не за нивото на науката.Много отдавна науката им е през туй ,че оттатък.И за това е на този хал.

Струва ми се, че 2 мандата е най-удачния вариант. Световната практика показва, че това е най-демократичният изборен период, в който ректорът има време да навлезе в работата и да реализира идеите си.

С това решение за удължаване на мандата на ректорите може само да се удължи, но не и реши агонията в която са повечето български ВУЗ ове. Повечето от тях са скрили зад завесата на т.нар.академична автономия огромни далавери, покровителство на приближени посредственици, компромис с качеството на обучението и критериита за академичност. Нашето висше образование е в дълбока криза и все повече се отдалечава от европейските норми и значими постижения в науката. Вижте колко от академическия състав, както се наричат е известен с нещо в европейски и западни академични издания и ще разберете мизерията на нашия академичен провинциализъм и опити да се поддържа един балон. Както се чува и родните предприемачи дават тон - не били доволни от кадрите, които се произвеждат в сегашните ВУЗ в България. Разбира се, че за тези задършили по чужбина самите те нямат пари. Ако човек види тази оценъчна камарила какво представлява по образователен ценз може да се хване за главата. В страна в която простаците дават тон и изисквания към развитието на страната ни - нищо друго освен възпроизводство на простотията не е възможно. Навсякъде по света за науката има едни универсални критерии за оценка, само че у нас посредствеността прави всичко друго да си измисля доморасли правила и критерии за наукообразност. Вижте само как се оценяват университетите - къде им е критерия междунардни награди, в т.ч. Нобелови, с каквито се гордеят малцина, но също така усвоени средства от международни изследователски програми, налична материална база, спортни клубове, общежития, стипендии, библиотеки. Гола вода сме по тези показатели - още се умува как да се абонират нашите университети за международни библиотечни фондове, списания, не се купува литература / дайте да им видим харчлъка за нови издания в различни области, каквито всяка година се закупуват от всички по големи европейски библиотеки. Нека излезят на светло аспирантите и докторантите, респ. какво са написали, създали и реализирали на научния пазар. Така, а не иначе можем да вървим като белия свят в развитие на висшето образование у нас какви са тези 50 вузчета и вузченца - на България и трябват 3.4 университета но като хората. На равнище и пари само за тези, които могат да правят наука, а не на летящи холандци и ректори далавераджии. Вижте им строителните площадки и давалерите, всичко отида за вар, киреч, плочки и пр. Най много за някои зали с компютри и видеокамери. Нищо, нито пукнат цент не влиза в джоба на одаскалените доценти, професори и тути кванти, да не говорим че младите кадри са отвратени от корупционната среда в повечето университети и поради това си търсят пътя по белия свят. Ех, Сергей, ще стане май - напъналата планината, па родила ....мишка.

Този изглежда , като че ли се е запътил по голяма нужда към близката тоалетна и там набързо ще подмлади цялата БАН . Каквото и да изходи , не е по предназначението на министерството му , а именно - средното образование.И двамата със социалния министър , който винаги има виновно-трагична физиономия , като че ли току що се е насрал в гащите , се занимават с това което не им е работата - героически реформи в непонятни за тях сфери...Дерзайте несретници Бойкови...

И така Георги Костов пак ли ще е ректор на Консерваторията?

НикиБ, в момента висшето ни образование е на МНОГО МНОГО ниско ниво, много по-ниско от средното ниво за Европа. Трябват много реформи. Правилно се е захванал с него.

Уважаеми ДИРници, Аз съм един от междинните по възраст кадри в БАН (39 г.), и с две ръце гласувам за промяна. Но смислена! Крайно време е да поумнеем. PS: Ако на някой все още не му е ясно за какво иде реч, ще доизясним

повече от един, но колко? Да не забравяме, че използвахме административния капацитет на Тодор Живков в продължение на 34 години. Дали министърът има представа по колко мандата ректорите и директорите на институти в БАН са на мандат? И дали другаде в ЕУ може да се случи използване на административния капацитет по 4-5 мандата?

Не гледахте ли какво става в Свищов и техният ректор? На този човек, както и на хората около него, не трябва да им се дава повече от един мандат! Стига са крали!

Този Игнатов , забъквайки се и заплитайки се в научни степени, университетски автономии, проблеми на БАН, ректорски мандати, забрави, че е министър на образованието. Някой трябва да му напомни, че най-големият проблем на висшето образование и на науката у нас е СРЕДНОТ образование! Не бъдат ли решени неговите проблеми всичките му университетски гимнастики си остават упражнения без смисъл.

В Свищов ректора Адамов с пълна сила ще продължи да произвежда плагиати и раздава научни степени на който си плати