Нека общността да реши дали даден ректор ще се избира за повече от един мандат, но там, където има добър административен капацитет, би трябвало той да се използва, посочи министър Игнатов. По думите му естествено трябва да бъде въведен и много строг контрол от общността и държавата.

Проектът на новия закон трябва да бъде готов до края на януари 2010 година, като той ще бъде изготвен от ръководството на Съвета на ректорите и от експерти от Министерството на образованието.

Сергей Игнатов коментира отново и проекта на Закона за развитие на академичния състав в България, който предвижда закриването на Висшата атестационна комисия и създаването на Апелативна комисия към Министерството на образованието, младежта и науката. Новата Апелативна комисия ще следи за процедурите по хабилитация, но няма да ги организира, а научните длъжности ще се отнасят за съответния университет или научен институт.

Според министъра на образованието един ректор ще бъде много повече ректор, когато той разписва дипломите, а не някой от членовете на ВАК. Предвижда се и  ректорите да носят и лична отговорност за кадрите, които създават по време в своя мандат.