Коментари - Селата в България изчезват | Днес.dir.bg

Селата в България изчезват

В България има около 200 села-призраци, в които не живее никой. Всяка година броят не тези селища се увеличава с между 10 и 15, според учени от БАН.

Обратно в новината

Коментари - Селата в България изчезват | Днес.dir.bg

Коментари

Прост народ-слаба държав-хайде никакви селяни.

На селянина зора му е докато за- качи цървулите на кюприята-връ- щане назад няма.А сега малко въ- проси драги форумци: Колко е населението на РБ? Колко депутати са от село? Колко министри са от село? Колко евродепутати са от село? Според мен поне 28% следва да са селяни,за да има представител- ност.Темата е много тъжна.Опос- тушенията на българското село са почти необратими.

Нямаме нужда от тези села, каквито ги познаваме - мизерия, мръсотия, беднотия и неефективен труд в малките градинки и мръсните кочини. На село трябват модерни фермерски стопанства, от които да се издържа местното население. Така че, да не съжаляваме толкова за опустелите мизерни села, а да мислим, как да стимулираме създаването на истински ферми - може и неголеми, но ефективни.

Селата изчезват, а селяндурите нарастват...парадокс ?

как няма да обезлюдяват селата, след като "първенеца" по рейтинг плевнелиев - министър по регионаланото развитие се хвали по ляляджийски телевизонни предавания, че строи само бизнес паркове и молове. Селата и съответно хората там са оставени на произвола и мародерството на циганите, защото и вътрешният министър се интересува само кой го послушва и кой да подслушва, а длния министър-председател бълнува като психично болен ден и нощ за магистрали и футболни мачове. Министерът на финансите пък смятаче 50-100-200 евро пенсии и заплати за нормални за пазара на европейския съюз, а министърът на икономиката, въпреки че недоумяваше в Сейзмограв как се живее и се гледа дете с 250 лева майчински на месец, пък чака икономиката да потръгне с умрели от глад хора с нула покупателна способност. Министърът на здравеопазването пък ни довършва с неговите малоумни "реформи" на "бързата" помощ.

Пример: след четири месеца една трета от населението на столицата на черешите ще плъзне по градините т.н. Вместо да помисли как да се опази и прибере това богатство, какво преви кмета? Палаща на автобуси и патриоти, два дена се подкрепят на границата, в Сърбия да минат, Апостола да честват. А за осигуряване на черешобера , ще се чеше по тиквата, от къде до намери ресурси, нали !?

късата памет е присъща за червените мозъчета..я,да си припомним кой унищожи българското село,кой приватизира селскостопанската техника и разграби инвентара,кой се подигра с живота на няколко поколения български селяни,кой натика младите хора по градовете и обещаваше просперитет,а после приватизираха и затриха и последната искрица надежда във всички..пфу..нямате право да се обаждате,другари комунисти

Инвестирал съм в изостанал аграрен район.Държа да ви кажа,че там повечето от малкото останали млади хора ги мързи и не им се занимава със земеделие.Циганите са работната ръка на която реално може да се разчита.Селските кметове ги интересува да дойде в уикенда ловната дружинка и да ги викне на софра или някоя друга аванта.Селата трябва да се заселат с Бесарабски Българи.Дори и с руснаци и украинци , които искат да се занимават с такъв труд

Напълно съм съгласен с Директен.

Един да мисли като мен,браво!!!

Забравих да допълня, че не всяка една тенденция си има и обратната страна. След като в градовете практически хората се издържат от сферата на услугите, цената на храните ще скочи многократно в бъдеще. И в момента цените скачат. Така, да работиш в града за 1 хляб и едно кисело мляко, ще бъде доста безмислено. По селата ще бъде доста по-добре за човек да се изхранва и така тенденциите ще се уравновесят една друга. Не случайно вече в "развитите" цивилизации няма истински семейства и само по едно дете на жена. Просто, две деца е невъзможно да бъдат изхранени.

Много предложения прочетох .....и все добри, с оптимистични бъдещи резултати ! Да ,почти всички знаем колко е приятно едно добре уредено село ,с поминък ! Но сегашната ,а може би вече 15год. конюнктура по селата е фатална за живота на хората ! Така че трябва като начало да се създаде почва за безопасен живот в тези райони. А после ще ви разкажа как е възраждано земеделието и българското село през 30те год. на миналия век - проста като фасул работа - контролирани кредити и бонуси при успехи!!!!!!! В този момент обаче ,управляващите са заети ,а и ще бъдат непрекъснато заети, с избори и боричкания за власт.......

Първо ще изчезнат селата, населени от българи. После ще изчезнат малките градове, населени от българи. А накрая, българите ще живеят в едни градски гета, където всичко ще е дефицитно, тъй като нищо няма да идва от природата, от земята. Но това е песимистичния сценарий. При другия сценарий - също песимистичен - след краха на постиндустриалната цивилизация, селото ще остане едно от малките места за оцеляване на семейството и отглеждане на деца. При трети, по-оптимистичен сценарий, градовете няма да са толкова привлекателни за живеене и много хора ще се върнат да живеят сред природата.

Е как няма да изчезват като се добавт към София - Абдовица Балша Банишора Банкя Белите брези Бенковски Бистрица Божурище Борово Ботунец Бояна Бункера Бусманци Бухово Бъкстон В.з. Малинова долина Вардикал - Банкя Витоша Владая Военна рампа Войнеговци Волуяк Враждебна Връбница Гара Искър Гевгелийски Гео Милев Герман Гниляне - Нови Искър Горна Баня Горни Богров Горни Лозен Горубляне Гоце Делчев Градоман - Банкя Дианабад Димитър Миленков Доброславци Долни Богров Долни Лозен Долни Пасарел Драгалевци Дружба 1 Дружба 2 Дървеница Железница Желява Житен Западен парк Захарна фабрика Зона Б-18 Зона Б-19 Зона Б-5 Иван Вазов Иваняне - Банкя Изгрев Изгрев - Нови Искър Изток Илинден Илиянци Казичене Киноцентъра Клисура Княжево Кокаляне Красна поляна Красно село Кремиковци Крива река Кривина Кръстова вада Кубратово Кумарица - Нови Искър Курило - Нови Искър Кътина Лагера Лев Толстой Левски Левски - В Левски - Г Лозенец Локорско Люлин 1 Люлин 10 Люлин 2 Люлин 3 Люлин 4 Люлин 5 Люлин 6 Люлин 7 Люлин 8 Люлин 9 Малашевци Малинова долина Мало Бучино Манастирски ливади Мировяне Михайлово - Банкя Младост 1 Младост 1 А Младост 2 Младост 3 Младост 4 Модерно предградие Мотописта Мрамор Мусагеница Мърчаево Надежда 1 Надежда 2 Надежда 3 Надежда 4 Надежда 5 Надежда 6 Негован Обеля Обеля 1 Обеля 2 Оборище Овча Купел Овча купел 1 Овча купел 2 Орландовци Павлово Панчарево Плана Подгумер Подуене Полигона Разсадника Редута Република Света Троица Световрачене Свобода Сердика Сеславци Симеоново Славия Славовци - Нови Искър Слатина Стефан Караджа Стрелбище Студентски град Сухата река Суходол Требич Триъгълника Факултета Филиповци Фондови жилища Хаджи Димитър Хиподрума Хладилника Христо Ботев Централна гара Център Челопечене Чепинци Щъркелово гнездо Яворов Яна

...чака и черноморските курорти.Ще се задъхат от липса на енергия-вода и ток. Щото този бизнес се развива не от броя на курортистите, а какво им се предлага-мръсно море и накамарени един връз друг грозни хотели и кръчми. Селото си отива благодарение на некадърници, управлявали от44-89г. Туризма го загробват техните отрочета.

Да забранят на Софиянци да дават жилищата си под наем и да вземат пари. Тогава като няма къде да се живее, ще се върнат по родните си места. А Софиянцзи това и гледат / чоята сестра е на 52 год. работи в София и живее заедно с стари хора в едно жилище със Софиянци/ плаща им 200 лв. и така. Ако ги задължат, и ги глобяват за такива работи нама да има / селяни гъсто населени/ в Сафия.

Преструктурирането на населението е глобален процес. Той се обуславя от новите технологии, комуникации, бързината на транспорта, инфраструктурата. Селата колкото и да са ни сантиментално мили, са обречени да изчезнат в настоящият им вид. В света този процес е бавен , но в България е бърз заради демографската и икономическа криза. В това няма лошо - България по-бързо ще достигне оптималната демографска структура. А именно фермите както и на запад вече са промишлена дейност, така че селата в действителност вече не са нужни на фона на по-добрия и лесен транспорт и т.н.. Селата ще просперират като периферия на градовете като в тях ще живеят хората на средна и над средна възраст. Селската периферия на града ще се занимава с бизнес и капиталите ще са съсредоточени в нея. Периферията ще се разраства пропорционално на просперитета на града, транспортните и информационните комуникации. Между градовете и техните периферии ще има пусти разстояния, които ще се обработват от корпорации и модерни ферми. Младите хора които се раждат в периферията, когато се отделят от родителите ще отиват в центъра на града под наем или ще придобиват имоти. За да са близо до нощен живот,работа, училище , университет. В последствие с нарастването на тяхното благосъстояние, някои от тях ще се изместват в периферията търсейки по-споковн живот за отглеждане на семейство и повече пространство, докато тяхните деца ще затворят цикъла. Това е бъдещето, освен ако не дойде някаква нова технология , например телепортация, която да изисква нов баланс.

След 2012 г. ЩЕ ИМА САМО СЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ! Да ви е ЧЕСТИТО!

Днешният проблем на селото си е наследство от 40-50г.-лоша и неподдържана инфраструктура и тежък примитивен труд. Затова хората бягаха от селата. Впрочем повечето от сегашните "селяни" са бивши "граждани", работили 40г. в завода, купили панелка и москве, родили две деца, а като се пенсионирали, се върнали на село да освободят терена на поколението, а те заемат мястото на отишлите си родители. Само че със схемата до тук. Впрочем срещу 1000ев. на месец в просперираща ферма младите ще си счупят краката да бягат към дядовото си село. Срамна работа няма. Има добре и лошо платена. И никаква.

още едно от чудесата на държавната политика връщаме милиарди европеиски пари защото просто никой не еуспял да ги открадне а когато някои искрено се опитва да направи нещо по въпроса десетките агенций провъзгласили се като разпределители на тези пари усмихнато ни отпращат с думите много съжаляваме че ще ви разочароваме но лошата новина е че средства по тази програма няма как да получите

Всяка уважаваща себе си държава на първо място мисли за населението си. Една Гърция, например, знаете колко високи външни дългове има, миналата година почти я бяха отписали от картата, но вечерите - тя блести, хората са гостоприемни, опитват се чрез туризма и морето си да спасяват положението. Но, не това исках да ви напиша. Когато Гърция започна с промените си, тя почти изравни разликите между градовете и селата.Последните са китни и изпълнение с живот, чисто, задоволени, има млади хора. А, тук-няма нищо. Само мизерия, беднотия, липса на ток, на вода, на телефон, на здравна грижа, подложени на набезите на крадци-т.е. няма полиция. А, се строят магистрали, покрай които ще висят проститутки и просяци. Предлагам на управляващите сериозно да се замислят:първо, студентите медици, след дипломиране да практикуват в провинцията, дори и дълбоката, ако са налага. Второ, Цветанов ще командирова по двама полицаи във всяко населено място, ако ще там да живеят сто човека. В селищата - призраци да се изнесат роми, да се заселят там и сами да си обработват земята и вадят прехраната от нея, така както правят много възрастни хора у нас. За какво са им блокове и нови домове в големите градове, като ще продължат да крадат, защато там няма работа за тях, ако продължават да са без работа. Ето, така, управници, ще потръгнат нещата.

Това е факт поне от 50 години ! Сега разлайвате проблема защото някой вие платил за това.Вероятно се каните да заселите опустелите ни села с араби,виетнамци ,албанци и всякаква подобна измет.Тази кампания е част от програмата за геноцид над бъргарите.Но хич нямайте илюзии че ще успеете!

Два Въпроса към всички, които коментират: Защо под понятието "село" разбирате само рало и мотика?; и Докога спорес т.нар. "граждани" хората от село трябва да се занимават само с кърски труд?

А каква друга алтернатива има в нашите села? Може би има приборостроене! Или Машиностроене ? Или нещо друго...?

Някои хора изглежда отдавна не са стъпвали на село. Не визирам селата около София, а да вземем село в Монтанско. Там хората-застаряващи, пенсионери, самотници, щом пукне пролетта излизат на нивите. Орат, копаят по цял ден, през лятото освен грижата по доматите и чушките, животните и се косе. Виждали ли сте жена над 80 години да косе, за да събере сено за козичката си. Тя косе, защото е вдовица, а децата и внуците й са в града. На есен се обират плодовете от труда им и се започва с бурканите, на които се разчита през зимата. С една дума, хората водят ежедневна война за оцеляване. Истинска война. Един гражданин не може да издържи на подобен труд.

това което селянина е нанесал като вреда и щета на българия,целия атомен арсенал на човечеството не би могъл да го нанесе !

Хахахахах, просълзиме, а сега съвсем сериозно драги ти си селяндур въпреки че живееш в град това не те прави градски човек.

Селяните създадоха тази държава. Всички сегашни гражданя произлизат от селяни...непосредствено или през поколение. Колкото и да не ви се иска.

Тя Българя изчезва, а те ми пишат за селата, хохохо. Всички са у Софията. Скоро град-държава.

След някоя година ще има заглавие България изчезна!

Селата загиват, защото 65 години вече ни ръководи Партията- майка. Преди грандомански създаде ТКЗС, после АПК, после ПАК. Т.е. създаде държавни латифундии, където човекът от активен участник, се превърна във винтче от системата.И накрая окончателно прогони селяните от селятя и ги превърна в безгласни и безправни роби на индустриализацията. След избухването на демокрацията същите червени барони предадоха земята в ръцете на частни земеделски олигарси с хиляди, даже милионни декари земеделски фондове. Т.е. отново латифундии, но този път в ръцете на червените олигарси и мафиоти.

Доколкото разбрах, развито земеделие и животновъдство са приоритети за министър Найденов. По-интересното е как ще се постигне това, когато българските села са на изчезване ? Наскоро гледах испански документален филм, разказващ за млади и образовани хора, желаещи да бъдат овчари за няколко месеца високо в планината. Преди това те преминават кратък курс/обучение за овчари. Страхотна идея, струва ми се и за млади и образовани българи- могат да бъдат не само овчари, но и земеделци за няколко месеца ! Така земята ни ще се съживи, ще се обработва и ще ражда, а животните ще се множат. Но всъщност, това трябва да е част от държавната политика (ако наистина е приоритетно за правителството), за да е резултатно в големи машаби и за кратко време.

Просто хората си плащат за развлечение и за кърски секс ако не си разбрала. Ела по цял ден се разхождай по полето да видиш колко е прекрасно.

Никой не е казвал че в селата хората се занимават със земеделие. В селата хората най вече са в сферата на леката промишленост. Държавата съсипа БГ село. Местните феодали дават по 200 лева на хората а те съвсем оскотяха за 20 години преход. Инфраструктурата е под всякакво ниво. Туризма няма да спаси българското село. В Дунавската равнина в някои от тях циганизацията е довела до погром всичко. Тежко и горко на България.

След всички апокалиптични постове да кажем нещо положително. Няма начин в една нормална и развита страна повече от 40 % от населението да се издържа от селско стопанство. Освен ако не е огромна и рядко населена като Австралия.Не може с 2 крави да се издържа човек, дори при биологично сертифицирано производство и перфектен маркетинг. Така че нека гледаме по-спокойно на случващото се. То е временно. Ако най-накрая се осигури законност и ред няма нищо необратимо. Ще се появят хора, които могат да работят от домовете си, в това число и от селските си домове. С подобряването на комуникациите и интернет те ще стават все повече. Ролята на държавата е просто да подпомага леко този процес, да създава програми които да подпомогнат дългосрочното развитие на селските райони. Да се създадат мощни сдружения на земеделски производители, които да могат да защитят производителите пред търговските вериги. Да се освободи инициативата от излишна бюрократична намеса. За момента нещата могат да се възприемат като повишаване на ефективността. След определен етап обаче става въпрос просто за разруха. Трябва навреме да се различат двете неща.

само че целта е различна. Не ни рецитирай клишета, а дай личен пример - хващай ралото, мотиката и заминавай на село да правиш конкуренция на запада! Ха, да те видим как става! Иначе общите приказки и дългите учебникарски изречения и аз ги знам. И за разлика от теб, не ги цитирам, когато държавата ми умира, а народът е унищожаван и прогонван - за съвсем други неща мисля - от типа РПГ-то например.

Бре, и ти май само мислиш - вярно, разпалено, но също толкова безсмислено и безрезултатво! А ние чакаме личния ти пример - колко патици си отстрелял с РПГ-то?

е с изместване ирогонване на българското население и заместването му от ЦИГАНСКО,КОЕТО СЕ РАЗМНОЖАВА НА ПОМОЩИ,КОИТО СА ДОСТА ПО-ВИСОКИ ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА...ОСВЕН ТОВА ИМАТ КРАДЕНИ КОЛИ,КРАДАТ И ПРОЯВЯВАТ НАСИЛИЕ....НЕ УЧАТ ,ОБИКНОВЕНО СЛЕД 4-ТИ КЛАС,ЗЛЕ УСВОЯВАТ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, ИЛИ ПРИНЦИПИ,ТЪЙ КАТО СИ НАТРАПВАТ ПЛЕМЕННИТЕ ПРИНЦИПИ ДА ЛЪЖАТ,ИЗМАМИ,ЗЛОУПОТРБИ...С една дума не е вузможен диалог,законност,справедливост или развитие с човешките принципи на мир,учение,труд,данъци...Крадат и цялата реколта ,ядат,множат се с по 10-20 деца от детска възраст ,и постоянно се оправдават с липса на работа и образование,но рано напускат училище и отказват работа вероятно защото помощите са повече от заплатите,но рпи намаляване на данъкоплатцте ще спрат и помощите,или поне ще намаляват както в другите държави в ЕС и по света..НЕЩАТА ЩЕ СЕ ВЛОШАТ,ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ РАСТЕ,СМЪРТНОСТТА СЪЩО -НЕКА ПРЕДИ УТОПИЧНИТЕ ВАРИАНТИ И ФАНТАЗИИ СЕ ПОМИСЛИ ЗА РАЗСЕЛВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ЦИГАНИТЕ В ДРУГИ РАЙОНИ ПО СВЕТА,КЪДЕТО ИМА ПОДХОДЯЩА РАБОТА И УПРАВЛЕНИЕ ЗА НАГЛИ ЛЪЖЕЩИ КАТО ТЕЗИ,КОИТО СЕ РОЯТ БЕЗ СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЖИВОТА И УВАЖЕНИЕ КЪМ ДРУГИТЕ И ПРАВОТО НА ДОСТОЕН ЖИВОТ И ЗАПЛАШАНЕ НА ТРУДА И НА МАЛКОТО ОСТАНАЛИ СЪВЕСТНИ БЪЛГАРИ БЕЗ ЗАЩИТА СРЕЩУ НАСИЛИЕ И КРАЖБИ

Селата може и да изчезнат - но селяндурите и селянията ще пребъдат в България!

.. и наи вечи у столицъта

Не само селата и бабите в тях, които си живеят все още както е било през 18 век - българите са изчезващ вид! Защо в другите страни от Европа има много села и хората живеят с удоволствие на село, а младите с удоволствие извършват селскостопанска работа, карат трактори и създават семейства - там на село, а в България това не възможно? Кога най-после и в България ще може да се живее добре и да се цени труда на хората с мръсни ръце и селянин няма да е обидно понятие, а ще бъде обидно да си безработен години на ред или жена ти да те издържа като слугиня в Гърция?

Защото другите не ги мързи.

щото не сме се научили да излизаме на улицата както гърците и да искаме да сваляме всяко некъдърно правителство. А мързела си е естествено човешко състояние.

ами точно така си е, на държавата не и пука за селското стопанство и затова селата замират с бързи темпове, а ние си внасяме мляко, месо и зеленчуци от всевъзможни други страни!

След последния пост няма какво да се добави! Достатъчно изчерпателен е! И дано Господ да ни пази! Защото очевидно ние не сме в състояние. А като се замисля знаете ли дали вече не са измислили ваксина срещу глупост и мързел?

Понеже следваме САЩ в много направления-следваме я и в премахване на селата.Не съм ходил,но не съм и чувал за техни села.Да-ама-не!Там преди да идат белите имало индиански села.Завоевателите започнали на чисто-строили градове.И тук е разликата-по старата Европа селското население е било в пъти по-вече от градското.Сега е в полза на градското.У нас селата винаги са били изчистени от хулигани,безработни,изнасилвачи и крадци-за разлика от градовете.Когато се стичахме от селата към гимназиите в градовете,учудвахме учители исъученици със своята скромност и възпитание,морал и дисциплина-ние-селянчетата от махали и паланки,защото така бяхме възпитани в селата.Гордея се,че съм запазил всички селски добродетели-основа на моя съзнателен живот.От селата излязоха видни учени и общественици, но не забравяха родната стряха.Цялата загриженост за нашите села трябва да осъзнаят управляващите сега и завинаги,ако им "пука"за БЪЛГАРИЯ!

В америка и 200 души да има население е град. Затова и не си чул за села.

Обезлюдяването на селата си е факт.Няма поминък.Иначе в доста страни хората си живеят на по тихи и спокойни места,извън града.Но да се заселят цигани в селата,никак не върви.Циганите не стоят на едно място.През лятото се придвижват към морските курорти.То за това и многобройни полицаи се командироват по черноморието ,с цел охраняване на туристите.Стопанските закони са в тясна зависимост от духовното развитие на индивидите.Не може циганите да се оставят по селата и да развиват някакво стопанство.Просто на сегашния етап няма как да се получи.Селското стопанство умишлено се съсипа в страната ни,защото в света съществува борба за завоюване на пазари.Нима не можем да произвеждаме плодове и зеленчуци.!Можем,та България се е славила в миналото с това.

Това е нещо много страшно!!! Напоследък от любопитство все по често избирам непознати по малко натоварени пътища когато пътувам от любопитство и нещата найстина са много зле. Изоставени къщи, земи, и всякакви други постройки, но най-тъжна гледка са изоставените училища.

Не важно да имаме села, защото ще имаме много селени, а да имаме много партии, че да имаме далавери....

И малкото пари от еврофондовете, които се усвовяват за развитие на селските райони, държавата им налага данък. Затова на никой не му се занимава със земеделие или животновъство, които са основния поминък на село.

Сегашният вид и демографска структура на селата е отживелица, символ на изостаналост и бедност. Независимо от това, много хора предпочитат селата, защото имат естествена връзка с природата и обитават много по-голямо лично пространство в сравнение с градския жител! Ако тези хора успеят да пренесат модерните технологии и инфраструктура към селата, ще се получи новият, бъдещ облик на българското село. Само да не превърнем селата в селища от градски тип! Иначе ще се получат печално известните потемкински села!...

На фона на тазвечерните констатации за селските региони ,надявам се видяхте засмените ,румени лица, на едни истински полуурбанизирани ,пещерни цепеници, именувани Велчев ,Цветанов,Фидосова.... До тях не толкова известни,нахъсани да пипнат някой лев ,още толкова юнаци и от двата пола. СТАВА ЯСНО ,ЧЕ ПО ТЕЗИ СЕЛСКИ РЕГИОНИ ВЪРЛУВАТ БАНДИ И УБИЙЦИ, НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ "НАШАТА ПОЛИЦИЯ ". САМИЯТ цветанов ОБЯСНИ ,ЧЕ ПРИЧИНИТЕ СА В ОБРАЗОВАНИЕТО И МАНТАЛИТЕТА НА НАШИТЕ БАНДИТИ И...... НЕНАКАЗУЕМОСТТА ИМ?!?! Браво на този мислител за собствената си кожа ! Повече никога глас за тези неориентирани ,некомпетентни и уплашени нахалници!!!!!!!!!!!

Селско население в България отдавна няма! Селско е населението, което се препитава от обработване на земята, изкарва и нещо в повече, с което излиза на пазара. Няма вече такова население, има хора, които вегетират по селата и чакат на 2-3 стръка домати и чесън в лехата, пенсията, индустриалния хляб от близкия град и закономерния си край! Във време, в което храните поскъпват и ще поскъпват, и населявайки една плодородна земя, но... под мъдрото ръководство на плеяда светли умове", чиито имена е напразно да повтарям и чиято интелигентност и преданност към България стига дотам, че да реагират като бик на червено" или като комунист на синьо", се докарахме дотам, да се храним с краставици от Тунис и с боядисани портокали!!! Не с 15-20 на година - с по 100 годишно ще се увеличават тези села-призраци, превръщайки момчетата си в градски хамали, а момичетата в сервитьорки! Може ли нещо да се направи?! Да, все още! Според моя малък и не-макроикономически акъл нещата трябва да са бързи и решителни! Големи безлихвени кредити (пари има, не се лъжете и не лъжете!) за хора, наели се да развиват следващите поне 20 години земеделие и то не фиктивно, а с грижата на добър стопанин"! При постигане на определени резултати - опрощаване на кредита! При опит за далавера - затвор и то веднага и така, че всички да видят! Искрена, а не камуфлажна борба с вредителите в земеделието - като се почне от колорадския бръмбар и се стигне до всякакви Калинки Илиеви! Тотална държавна подкрепа на българските марки вина, ракии, мляко (прясно и кисело), сирена, кашкавал, консерви, плодове и зеленчуци! И ако е рекъл Бог, тези села пак ще се напълнят с хора... и деца ще има за училищата в тях!

Аз предлагам, кой кавото има като имот, да го прадава и да се изнасяме всички от тая държава. Да видим политиците кого ше управляват.

Някой обвини Желю? Прекалено голямо значение за незначителен човек. Истината е много по-далече, там където родителите ни избягаха от селото през 75 - 80 г. и откакто се помня все ме плашеха с тежия труд там и да уча, за да не се върнем на село. Никъде не обичат селската работа. И във Финландия и в Турция, и в Австрия и където и да е. Затов държавите стимулират селското стопанство. В България няма и няма намерение някой да създаде стратегия за подобряване условията на живот и работа в малките градове и селта. Селски туризъм, без селско стопанство? Няма да остане незасята и пуста земята на БЪлгария, но жалкото е , че няма да я работят българи и не се заблуждавайте, че продукцията ще се яде от българи.

Селата изчезват но "селяните" НЕ!

Можеш да изкараш човека от селото, но селото от човека никога!

слушам си албума на стук можо от '98-ма,не е лошо ,на места и рапират *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И АЗ СЪМ ОТ СЕЛО ,И СПОРЕД МЕН ТОЛКОВА БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В МОЛДОВА,АЛБАНИЯ,СЪРБИЯ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ГРАЖДАНСТВО (по ускорена процедура,не да чакат пет години) ДА ИМ СЕ ДАДАТ КЪЩИ И ЗЕМЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ЖЕЛАЕЩИ ЩЕ ИМА,ЗАЩОТО ТАМ СА ВИНАГИ ЧУЖДЕНЦИ. НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ЛЕСНО ЕДИН ИРАКЧАНИН И ЛИБЕРИЕЦ ПОЛУЧАВА ГРАЖДАНСТВО

Какви българи в Албания? какви българи с Сърбия? Глупости!! В Молдова - да, бесарабските българи!

В Албания има близо 100 000 българи, в Сърбия също

Те там си живеят 10 пъти по добре. Бил съм в Бесарабия-украинска.Там е основната част. Идвали са в България. Не им е харесало ...

ти не знае6 ли 4е наи-големите селяни са от градо?и обратно:).доказано.маика му и ба6та му от не знам кое си село и те сега велики.4е дайе не се осазнават 4е са тапи.не вси4ки са така но пове4ето да:)

Аз съм селянка и не пропускам удобен момент да го изтъкна защото не се давам на 10 гражданки взети заедно.Било по визия, способности, ум и пр.Защо софиянци роптаят след като имат по 2-3 ап.и ги дават под наем? Ами да се уговорят да не ги дават под наем и хората ще се върнат по родните места-няма да живеят на улицата!Ама така е по-лесно без труд да взимаш по300-400 ев.на месец.P.S.Иаз скоро пристигам в София защото ми писна-стига ровене в пръстта-купуваме ап. и привет живот`чао мило родно село.

Спрете помощите на всички, които нямат средно образование - цигани, българи, турци, няма значение. Определете общинска или държавна земя за даване под аренда и накарайте хората да се самоизхранват. Човечеството и сега оцелява по този начин - който не може друго, остава на село и се самозхранва с труда си. постепенно ще се има нужда от училище, защото ще има деца. Ще има и доктор, защото ще има кого да лекува. Докато държавата харчи луди пари за помощи на здрави и прави цигани, докато с десетилетия плаща на неграмотните да се обучават за секретарки, докато крадем парите на Европа под формата на курсове за повишаване на квалификацията и др. дивашки техники. Ако не се промени това положение и не се оживят селата виж какво е написал Бла Бла.

много си прав, ама мн логично мислиш..правителтвото ни за съжаление не е достатъчно умно че да измисли същите практики

Абсолютно прав! Още по времето на Костов някой го предложи, но дотолкова. За мое съжаление!

Ти да не продаваш дипломи ? Но има нещо много логично в предложението ТИ ! Знаеш ли и аз те подкрепям ! Така поне нашите хора няма да се оплакват ,че няма работа . Няма да изтъквам другите причини ,но когато човек не се е изморил от работа или деца прави или само дивотии а и от двете няма нужда .

Как дане се обезлюдяват като много села не попадат в списъка на селските региони и съответно неможеш да пишеш проекти по европейските програми.Например комплекс Слънчев бряг е в селски регион ама село Цвятковци дето има трима души не е

Predi godini imah ideq dyrvawata da izkupuwa ky]i po selata i da gi dawa na ciganite pod uslowie da viweqt w tqh 20 godini i da rabotqt. сега вече искаме да им строим нови къщи в градовете за сметка на българските иданъкоплатци и на немските, ирландските, френските полските и др. учители, лекари, мед. сестри... Ако не се осузнаем след 30 - 50 години тази златна земя ще бъде населена с арабски и африкански племена. Персите от Иран ще ни се виждат като скандинавци!

Снемайте, снемайте, как се сади, копа, полива и бере пиперо, щото вече само ке го продаваме.

Коментари - Селата в България изчезват | Днес.dir.bg

Селата в България изчезват

В България има около 200 села-призраци, в които не живее никой. Всяка година броят не тези селища се увеличава с между 10 и 15, според учени от БАН.

Обратно в новината

Коментари - Селата в България изчезват | Днес.dir.bg

Коментари

Прост народ-слаба държав-хайде никакви селяни.

На селянина зора му е докато за- качи цървулите на кюприята-връ- щане назад няма.А сега малко въ- проси драги форумци: Колко е населението на РБ? Колко депутати са от село? Колко министри са от село? Колко евродепутати са от село? Според мен поне 28% следва да са селяни,за да има представител- ност.Темата е много тъжна.Опос- тушенията на българското село са почти необратими.

Нямаме нужда от тези села, каквито ги познаваме - мизерия, мръсотия, беднотия и неефективен труд в малките градинки и мръсните кочини. На село трябват модерни фермерски стопанства, от които да се издържа местното население. Така че, да не съжаляваме толкова за опустелите мизерни села, а да мислим, как да стимулираме създаването на истински ферми - може и неголеми, но ефективни.

Селата изчезват, а селяндурите нарастват...парадокс ?

как няма да обезлюдяват селата, след като "първенеца" по рейтинг плевнелиев - министър по регионаланото развитие се хвали по ляляджийски телевизонни предавания, че строи само бизнес паркове и молове. Селата и съответно хората там са оставени на произвола и мародерството на циганите, защото и вътрешният министър се интересува само кой го послушва и кой да подслушва, а длния министър-председател бълнува като психично болен ден и нощ за магистрали и футболни мачове. Министерът на финансите пък смятаче 50-100-200 евро пенсии и заплати за нормални за пазара на европейския съюз, а министърът на икономиката, въпреки че недоумяваше в Сейзмограв как се живее и се гледа дете с 250 лева майчински на месец, пък чака икономиката да потръгне с умрели от глад хора с нула покупателна способност. Министърът на здравеопазването пък ни довършва с неговите малоумни "реформи" на "бързата" помощ.

Пример: след четири месеца една трета от населението на столицата на черешите ще плъзне по градините т.н. Вместо да помисли как да се опази и прибере това богатство, какво преви кмета? Палаща на автобуси и патриоти, два дена се подкрепят на границата, в Сърбия да минат, Апостола да честват. А за осигуряване на черешобера , ще се чеше по тиквата, от къде до намери ресурси, нали !?

късата памет е присъща за червените мозъчета..я,да си припомним кой унищожи българското село,кой приватизира селскостопанската техника и разграби инвентара,кой се подигра с живота на няколко поколения български селяни,кой натика младите хора по градовете и обещаваше просперитет,а после приватизираха и затриха и последната искрица надежда във всички..пфу..нямате право да се обаждате,другари комунисти

Инвестирал съм в изостанал аграрен район.Държа да ви кажа,че там повечето от малкото останали млади хора ги мързи и не им се занимава със земеделие.Циганите са работната ръка на която реално може да се разчита.Селските кметове ги интересува да дойде в уикенда ловната дружинка и да ги викне на софра или някоя друга аванта.Селата трябва да се заселат с Бесарабски Българи.Дори и с руснаци и украинци , които искат да се занимават с такъв труд

Напълно съм съгласен с Директен.

Един да мисли като мен,браво!!!

Забравих да допълня, че не всяка една тенденция си има и обратната страна. След като в градовете практически хората се издържат от сферата на услугите, цената на храните ще скочи многократно в бъдеще. И в момента цените скачат. Така, да работиш в града за 1 хляб и едно кисело мляко, ще бъде доста безмислено. По селата ще бъде доста по-добре за човек да се изхранва и така тенденциите ще се уравновесят една друга. Не случайно вече в "развитите" цивилизации няма истински семейства и само по едно дете на жена. Просто, две деца е невъзможно да бъдат изхранени.

Много предложения прочетох .....и все добри, с оптимистични бъдещи резултати ! Да ,почти всички знаем колко е приятно едно добре уредено село ,с поминък ! Но сегашната ,а може би вече 15год. конюнктура по селата е фатална за живота на хората ! Така че трябва като начало да се създаде почва за безопасен живот в тези райони. А после ще ви разкажа как е възраждано земеделието и българското село през 30те год. на миналия век - проста като фасул работа - контролирани кредити и бонуси при успехи!!!!!!! В този момент обаче ,управляващите са заети ,а и ще бъдат непрекъснато заети, с избори и боричкания за власт.......

Първо ще изчезнат селата, населени от българи. После ще изчезнат малките градове, населени от българи. А накрая, българите ще живеят в едни градски гета, където всичко ще е дефицитно, тъй като нищо няма да идва от природата, от земята. Но това е песимистичния сценарий. При другия сценарий - също песимистичен - след краха на постиндустриалната цивилизация, селото ще остане едно от малките места за оцеляване на семейството и отглеждане на деца. При трети, по-оптимистичен сценарий, градовете няма да са толкова привлекателни за живеене и много хора ще се върнат да живеят сред природата.

Е как няма да изчезват като се добавт към София - Абдовица Балша Банишора Банкя Белите брези Бенковски Бистрица Божурище Борово Ботунец Бояна Бункера Бусманци Бухово Бъкстон В.з. Малинова долина Вардикал - Банкя Витоша Владая Военна рампа Войнеговци Волуяк Враждебна Връбница Гара Искър Гевгелийски Гео Милев Герман Гниляне - Нови Искър Горна Баня Горни Богров Горни Лозен Горубляне Гоце Делчев Градоман - Банкя Дианабад Димитър Миленков Доброславци Долни Богров Долни Лозен Долни Пасарел Драгалевци Дружба 1 Дружба 2 Дървеница Железница Желява Житен Западен парк Захарна фабрика Зона Б-18 Зона Б-19 Зона Б-5 Иван Вазов Иваняне - Банкя Изгрев Изгрев - Нови Искър Изток Илинден Илиянци Казичене Киноцентъра Клисура Княжево Кокаляне Красна поляна Красно село Кремиковци Крива река Кривина Кръстова вада Кубратово Кумарица - Нови Искър Курило - Нови Искър Кътина Лагера Лев Толстой Левски Левски - В Левски - Г Лозенец Локорско Люлин 1 Люлин 10 Люлин 2 Люлин 3 Люлин 4 Люлин 5 Люлин 6 Люлин 7 Люлин 8 Люлин 9 Малашевци Малинова долина Мало Бучино Манастирски ливади Мировяне Михайлово - Банкя Младост 1 Младост 1 А Младост 2 Младост 3 Младост 4 Модерно предградие Мотописта Мрамор Мусагеница Мърчаево Надежда 1 Надежда 2 Надежда 3 Надежда 4 Надежда 5 Надежда 6 Негован Обеля Обеля 1 Обеля 2 Оборище Овча Купел Овча купел 1 Овча купел 2 Орландовци Павлово Панчарево Плана Подгумер Подуене Полигона Разсадника Редута Република Света Троица Световрачене Свобода Сердика Сеславци Симеоново Славия Славовци - Нови Искър Слатина Стефан Караджа Стрелбище Студентски град Сухата река Суходол Требич Триъгълника Факултета Филиповци Фондови жилища Хаджи Димитър Хиподрума Хладилника Христо Ботев Централна гара Център Челопечене Чепинци Щъркелово гнездо Яворов Яна

...чака и черноморските курорти.Ще се задъхат от липса на енергия-вода и ток. Щото този бизнес се развива не от броя на курортистите, а какво им се предлага-мръсно море и накамарени един връз друг грозни хотели и кръчми. Селото си отива благодарение на некадърници, управлявали от44-89г. Туризма го загробват техните отрочета.

Да забранят на Софиянци да дават жилищата си под наем и да вземат пари. Тогава като няма къде да се живее, ще се върнат по родните си места. А Софиянцзи това и гледат / чоята сестра е на 52 год. работи в София и живее заедно с стари хора в едно жилище със Софиянци/ плаща им 200 лв. и така. Ако ги задължат, и ги глобяват за такива работи нама да има / селяни гъсто населени/ в Сафия.

Преструктурирането на населението е глобален процес. Той се обуславя от новите технологии, комуникации, бързината на транспорта, инфраструктурата. Селата колкото и да са ни сантиментално мили, са обречени да изчезнат в настоящият им вид. В света този процес е бавен , но в България е бърз заради демографската и икономическа криза. В това няма лошо - България по-бързо ще достигне оптималната демографска структура. А именно фермите както и на запад вече са промишлена дейност, така че селата в действителност вече не са нужни на фона на по-добрия и лесен транспорт и т.н.. Селата ще просперират като периферия на градовете като в тях ще живеят хората на средна и над средна възраст. Селската периферия на града ще се занимава с бизнес и капиталите ще са съсредоточени в нея. Периферията ще се разраства пропорционално на просперитета на града, транспортните и информационните комуникации. Между градовете и техните периферии ще има пусти разстояния, които ще се обработват от корпорации и модерни ферми. Младите хора които се раждат в периферията, когато се отделят от родителите ще отиват в центъра на града под наем или ще придобиват имоти. За да са близо до нощен живот,работа, училище , университет. В последствие с нарастването на тяхното благосъстояние, някои от тях ще се изместват в периферията търсейки по-споковн живот за отглеждане на семейство и повече пространство, докато тяхните деца ще затворят цикъла. Това е бъдещето, освен ако не дойде някаква нова технология , например телепортация, която да изисква нов баланс.

След 2012 г. ЩЕ ИМА САМО СЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ! Да ви е ЧЕСТИТО!

Днешният проблем на селото си е наследство от 40-50г.-лоша и неподдържана инфраструктура и тежък примитивен труд. Затова хората бягаха от селата. Впрочем повечето от сегашните "селяни" са бивши "граждани", работили 40г. в завода, купили панелка и москве, родили две деца, а като се пенсионирали, се върнали на село да освободят терена на поколението, а те заемат мястото на отишлите си родители. Само че със схемата до тук. Впрочем срещу 1000ев. на месец в просперираща ферма младите ще си счупят краката да бягат към дядовото си село. Срамна работа няма. Има добре и лошо платена. И никаква.

още едно от чудесата на държавната политика връщаме милиарди европеиски пари защото просто никой не еуспял да ги открадне а когато някои искрено се опитва да направи нещо по въпроса десетките агенций провъзгласили се като разпределители на тези пари усмихнато ни отпращат с думите много съжаляваме че ще ви разочароваме но лошата новина е че средства по тази програма няма как да получите

Всяка уважаваща себе си държава на първо място мисли за населението си. Една Гърция, например, знаете колко високи външни дългове има, миналата година почти я бяха отписали от картата, но вечерите - тя блести, хората са гостоприемни, опитват се чрез туризма и морето си да спасяват положението. Но, не това исках да ви напиша. Когато Гърция започна с промените си, тя почти изравни разликите между градовете и селата.Последните са китни и изпълнение с живот, чисто, задоволени, има млади хора. А, тук-няма нищо. Само мизерия, беднотия, липса на ток, на вода, на телефон, на здравна грижа, подложени на набезите на крадци-т.е. няма полиция. А, се строят магистрали, покрай които ще висят проститутки и просяци. Предлагам на управляващите сериозно да се замислят:първо, студентите медици, след дипломиране да практикуват в провинцията, дори и дълбоката, ако са налага. Второ, Цветанов ще командирова по двама полицаи във всяко населено място, ако ще там да живеят сто човека. В селищата - призраци да се изнесат роми, да се заселят там и сами да си обработват земята и вадят прехраната от нея, така както правят много възрастни хора у нас. За какво са им блокове и нови домове в големите градове, като ще продължат да крадат, защато там няма работа за тях, ако продължават да са без работа. Ето, така, управници, ще потръгнат нещата.

Това е факт поне от 50 години ! Сега разлайвате проблема защото някой вие платил за това.Вероятно се каните да заселите опустелите ни села с араби,виетнамци ,албанци и всякаква подобна измет.Тази кампания е част от програмата за геноцид над бъргарите.Но хич нямайте илюзии че ще успеете!

Два Въпроса към всички, които коментират: Защо под понятието "село" разбирате само рало и мотика?; и Докога спорес т.нар. "граждани" хората от село трябва да се занимават само с кърски труд?

А каква друга алтернатива има в нашите села? Може би има приборостроене! Или Машиностроене ? Или нещо друго...?

Някои хора изглежда отдавна не са стъпвали на село. Не визирам селата около София, а да вземем село в Монтанско. Там хората-застаряващи, пенсионери, самотници, щом пукне пролетта излизат на нивите. Орат, копаят по цял ден, през лятото освен грижата по доматите и чушките, животните и се косе. Виждали ли сте жена над 80 години да косе, за да събере сено за козичката си. Тя косе, защото е вдовица, а децата и внуците й са в града. На есен се обират плодовете от труда им и се започва с бурканите, на които се разчита през зимата. С една дума, хората водят ежедневна война за оцеляване. Истинска война. Един гражданин не може да издържи на подобен труд.

това което селянина е нанесал като вреда и щета на българия,целия атомен арсенал на човечеството не би могъл да го нанесе !

Хахахахах, просълзиме, а сега съвсем сериозно драги ти си селяндур въпреки че живееш в град това не те прави градски човек.

Селяните създадоха тази държава. Всички сегашни гражданя произлизат от селяни...непосредствено или през поколение. Колкото и да не ви се иска.

Тя Българя изчезва, а те ми пишат за селата, хохохо. Всички са у Софията. Скоро град-държава.

След някоя година ще има заглавие България изчезна!

Селата загиват, защото 65 години вече ни ръководи Партията- майка. Преди грандомански създаде ТКЗС, после АПК, после ПАК. Т.е. създаде държавни латифундии, където човекът от активен участник, се превърна във винтче от системата.И накрая окончателно прогони селяните от селятя и ги превърна в безгласни и безправни роби на индустриализацията. След избухването на демокрацията същите червени барони предадоха земята в ръцете на частни земеделски олигарси с хиляди, даже милионни декари земеделски фондове. Т.е. отново латифундии, но този път в ръцете на червените олигарси и мафиоти.

Доколкото разбрах, развито земеделие и животновъдство са приоритети за министър Найденов. По-интересното е как ще се постигне това, когато българските села са на изчезване ? Наскоро гледах испански документален филм, разказващ за млади и образовани хора, желаещи да бъдат овчари за няколко месеца високо в планината. Преди това те преминават кратък курс/обучение за овчари. Страхотна идея, струва ми се и за млади и образовани българи- могат да бъдат не само овчари, но и земеделци за няколко месеца ! Така земята ни ще се съживи, ще се обработва и ще ражда, а животните ще се множат. Но всъщност, това трябва да е част от държавната политика (ако наистина е приоритетно за правителството), за да е резултатно в големи машаби и за кратко време.

Просто хората си плащат за развлечение и за кърски секс ако не си разбрала. Ела по цял ден се разхождай по полето да видиш колко е прекрасно.

Никой не е казвал че в селата хората се занимават със земеделие. В селата хората най вече са в сферата на леката промишленост. Държавата съсипа БГ село. Местните феодали дават по 200 лева на хората а те съвсем оскотяха за 20 години преход. Инфраструктурата е под всякакво ниво. Туризма няма да спаси българското село. В Дунавската равнина в някои от тях циганизацията е довела до погром всичко. Тежко и горко на България.

След всички апокалиптични постове да кажем нещо положително. Няма начин в една нормална и развита страна повече от 40 % от населението да се издържа от селско стопанство. Освен ако не е огромна и рядко населена като Австралия.Не може с 2 крави да се издържа човек, дори при биологично сертифицирано производство и перфектен маркетинг. Така че нека гледаме по-спокойно на случващото се. То е временно. Ако най-накрая се осигури законност и ред няма нищо необратимо. Ще се появят хора, които могат да работят от домовете си, в това число и от селските си домове. С подобряването на комуникациите и интернет те ще стават все повече. Ролята на държавата е просто да подпомага леко този процес, да създава програми които да подпомогнат дългосрочното развитие на селските райони. Да се създадат мощни сдружения на земеделски производители, които да могат да защитят производителите пред търговските вериги. Да се освободи инициативата от излишна бюрократична намеса. За момента нещата могат да се възприемат като повишаване на ефективността. След определен етап обаче става въпрос просто за разруха. Трябва навреме да се различат двете неща.

само че целта е различна. Не ни рецитирай клишета, а дай личен пример - хващай ралото, мотиката и заминавай на село да правиш конкуренция на запада! Ха, да те видим как става! Иначе общите приказки и дългите учебникарски изречения и аз ги знам. И за разлика от теб, не ги цитирам, когато държавата ми умира, а народът е унищожаван и прогонван - за съвсем други неща мисля - от типа РПГ-то например.

Бре, и ти май само мислиш - вярно, разпалено, но също толкова безсмислено и безрезултатво! А ние чакаме личния ти пример - колко патици си отстрелял с РПГ-то?

е с изместване ирогонване на българското население и заместването му от ЦИГАНСКО,КОЕТО СЕ РАЗМНОЖАВА НА ПОМОЩИ,КОИТО СА ДОСТА ПО-ВИСОКИ ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА...ОСВЕН ТОВА ИМАТ КРАДЕНИ КОЛИ,КРАДАТ И ПРОЯВЯВАТ НАСИЛИЕ....НЕ УЧАТ ,ОБИКНОВЕНО СЛЕД 4-ТИ КЛАС,ЗЛЕ УСВОЯВАТ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, ИЛИ ПРИНЦИПИ,ТЪЙ КАТО СИ НАТРАПВАТ ПЛЕМЕННИТЕ ПРИНЦИПИ ДА ЛЪЖАТ,ИЗМАМИ,ЗЛОУПОТРБИ...С една дума не е вузможен диалог,законност,справедливост или развитие с човешките принципи на мир,учение,труд,данъци...Крадат и цялата реколта ,ядат,множат се с по 10-20 деца от детска възраст ,и постоянно се оправдават с липса на работа и образование,но рано напускат училище и отказват работа вероятно защото помощите са повече от заплатите,но рпи намаляване на данъкоплатцте ще спрат и помощите,или поне ще намаляват както в другите държави в ЕС и по света..НЕЩАТА ЩЕ СЕ ВЛОШАТ,ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ РАСТЕ,СМЪРТНОСТТА СЪЩО -НЕКА ПРЕДИ УТОПИЧНИТЕ ВАРИАНТИ И ФАНТАЗИИ СЕ ПОМИСЛИ ЗА РАЗСЕЛВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ЦИГАНИТЕ В ДРУГИ РАЙОНИ ПО СВЕТА,КЪДЕТО ИМА ПОДХОДЯЩА РАБОТА И УПРАВЛЕНИЕ ЗА НАГЛИ ЛЪЖЕЩИ КАТО ТЕЗИ,КОИТО СЕ РОЯТ БЕЗ СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЖИВОТА И УВАЖЕНИЕ КЪМ ДРУГИТЕ И ПРАВОТО НА ДОСТОЕН ЖИВОТ И ЗАПЛАШАНЕ НА ТРУДА И НА МАЛКОТО ОСТАНАЛИ СЪВЕСТНИ БЪЛГАРИ БЕЗ ЗАЩИТА СРЕЩУ НАСИЛИЕ И КРАЖБИ

Селата може и да изчезнат - но селяндурите и селянията ще пребъдат в България!

.. и наи вечи у столицъта

Не само селата и бабите в тях, които си живеят все още както е било през 18 век - българите са изчезващ вид! Защо в другите страни от Европа има много села и хората живеят с удоволствие на село, а младите с удоволствие извършват селскостопанска работа, карат трактори и създават семейства - там на село, а в България това не възможно? Кога най-после и в България ще може да се живее добре и да се цени труда на хората с мръсни ръце и селянин няма да е обидно понятие, а ще бъде обидно да си безработен години на ред или жена ти да те издържа като слугиня в Гърция?

Защото другите не ги мързи.

щото не сме се научили да излизаме на улицата както гърците и да искаме да сваляме всяко некъдърно правителство. А мързела си е естествено човешко състояние.

ами точно така си е, на държавата не и пука за селското стопанство и затова селата замират с бързи темпове, а ние си внасяме мляко, месо и зеленчуци от всевъзможни други страни!

След последния пост няма какво да се добави! Достатъчно изчерпателен е! И дано Господ да ни пази! Защото очевидно ние не сме в състояние. А като се замисля знаете ли дали вече не са измислили ваксина срещу глупост и мързел?

Понеже следваме САЩ в много направления-следваме я и в премахване на селата.Не съм ходил,но не съм и чувал за техни села.Да-ама-не!Там преди да идат белите имало индиански села.Завоевателите започнали на чисто-строили градове.И тук е разликата-по старата Европа селското население е било в пъти по-вече от градското.Сега е в полза на градското.У нас селата винаги са били изчистени от хулигани,безработни,изнасилвачи и крадци-за разлика от градовете.Когато се стичахме от селата към гимназиите в градовете,учудвахме учители исъученици със своята скромност и възпитание,морал и дисциплина-ние-селянчетата от махали и паланки,защото така бяхме възпитани в селата.Гордея се,че съм запазил всички селски добродетели-основа на моя съзнателен живот.От селата излязоха видни учени и общественици, но не забравяха родната стряха.Цялата загриженост за нашите села трябва да осъзнаят управляващите сега и завинаги,ако им "пука"за БЪЛГАРИЯ!

В америка и 200 души да има население е град. Затова и не си чул за села.

Обезлюдяването на селата си е факт.Няма поминък.Иначе в доста страни хората си живеят на по тихи и спокойни места,извън града.Но да се заселят цигани в селата,никак не върви.Циганите не стоят на едно място.През лятото се придвижват към морските курорти.То за това и многобройни полицаи се командироват по черноморието ,с цел охраняване на туристите.Стопанските закони са в тясна зависимост от духовното развитие на индивидите.Не може циганите да се оставят по селата и да развиват някакво стопанство.Просто на сегашния етап няма как да се получи.Селското стопанство умишлено се съсипа в страната ни,защото в света съществува борба за завоюване на пазари.Нима не можем да произвеждаме плодове и зеленчуци.!Можем,та България се е славила в миналото с това.

Това е нещо много страшно!!! Напоследък от любопитство все по често избирам непознати по малко натоварени пътища когато пътувам от любопитство и нещата найстина са много зле. Изоставени къщи, земи, и всякакви други постройки, но най-тъжна гледка са изоставените училища.

Не важно да имаме села, защото ще имаме много селени, а да имаме много партии, че да имаме далавери....

И малкото пари от еврофондовете, които се усвовяват за развитие на селските райони, държавата им налага данък. Затова на никой не му се занимава със земеделие или животновъство, които са основния поминък на село.

Сегашният вид и демографска структура на селата е отживелица, символ на изостаналост и бедност. Независимо от това, много хора предпочитат селата, защото имат естествена връзка с природата и обитават много по-голямо лично пространство в сравнение с градския жител! Ако тези хора успеят да пренесат модерните технологии и инфраструктура към селата, ще се получи новият, бъдещ облик на българското село. Само да не превърнем селата в селища от градски тип! Иначе ще се получат печално известните потемкински села!...

На фона на тазвечерните констатации за селските региони ,надявам се видяхте засмените ,румени лица, на едни истински полуурбанизирани ,пещерни цепеници, именувани Велчев ,Цветанов,Фидосова.... До тях не толкова известни,нахъсани да пипнат някой лев ,още толкова юнаци и от двата пола. СТАВА ЯСНО ,ЧЕ ПО ТЕЗИ СЕЛСКИ РЕГИОНИ ВЪРЛУВАТ БАНДИ И УБИЙЦИ, НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ "НАШАТА ПОЛИЦИЯ ". САМИЯТ цветанов ОБЯСНИ ,ЧЕ ПРИЧИНИТЕ СА В ОБРАЗОВАНИЕТО И МАНТАЛИТЕТА НА НАШИТЕ БАНДИТИ И...... НЕНАКАЗУЕМОСТТА ИМ?!?! Браво на този мислител за собствената си кожа ! Повече никога глас за тези неориентирани ,некомпетентни и уплашени нахалници!!!!!!!!!!!

Селско население в България отдавна няма! Селско е населението, което се препитава от обработване на земята, изкарва и нещо в повече, с което излиза на пазара. Няма вече такова население, има хора, които вегетират по селата и чакат на 2-3 стръка домати и чесън в лехата, пенсията, индустриалния хляб от близкия град и закономерния си край! Във време, в което храните поскъпват и ще поскъпват, и населявайки една плодородна земя, но... под мъдрото ръководство на плеяда светли умове", чиито имена е напразно да повтарям и чиято интелигентност и преданност към България стига дотам, че да реагират като бик на червено" или като комунист на синьо", се докарахме дотам, да се храним с краставици от Тунис и с боядисани портокали!!! Не с 15-20 на година - с по 100 годишно ще се увеличават тези села-призраци, превръщайки момчетата си в градски хамали, а момичетата в сервитьорки! Може ли нещо да се направи?! Да, все още! Според моя малък и не-макроикономически акъл нещата трябва да са бързи и решителни! Големи безлихвени кредити (пари има, не се лъжете и не лъжете!) за хора, наели се да развиват следващите поне 20 години земеделие и то не фиктивно, а с грижата на добър стопанин"! При постигане на определени резултати - опрощаване на кредита! При опит за далавера - затвор и то веднага и така, че всички да видят! Искрена, а не камуфлажна борба с вредителите в земеделието - като се почне от колорадския бръмбар и се стигне до всякакви Калинки Илиеви! Тотална държавна подкрепа на българските марки вина, ракии, мляко (прясно и кисело), сирена, кашкавал, консерви, плодове и зеленчуци! И ако е рекъл Бог, тези села пак ще се напълнят с хора... и деца ще има за училищата в тях!

Аз предлагам, кой кавото има като имот, да го прадава и да се изнасяме всички от тая държава. Да видим политиците кого ше управляват.

Някой обвини Желю? Прекалено голямо значение за незначителен човек. Истината е много по-далече, там където родителите ни избягаха от селото през 75 - 80 г. и откакто се помня все ме плашеха с тежия труд там и да уча, за да не се върнем на село. Никъде не обичат селската работа. И във Финландия и в Турция, и в Австрия и където и да е. Затов държавите стимулират селското стопанство. В България няма и няма намерение някой да създаде стратегия за подобряване условията на живот и работа в малките градове и селта. Селски туризъм, без селско стопанство? Няма да остане незасята и пуста земята на БЪлгария, но жалкото е , че няма да я работят българи и не се заблуждавайте, че продукцията ще се яде от българи.

Селата изчезват но "селяните" НЕ!

Можеш да изкараш човека от селото, но селото от човека никога!

слушам си албума на стук можо от '98-ма,не е лошо ,на места и рапират *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И АЗ СЪМ ОТ СЕЛО ,И СПОРЕД МЕН ТОЛКОВА БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В МОЛДОВА,АЛБАНИЯ,СЪРБИЯ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ГРАЖДАНСТВО (по ускорена процедура,не да чакат пет години) ДА ИМ СЕ ДАДАТ КЪЩИ И ЗЕМЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ЖЕЛАЕЩИ ЩЕ ИМА,ЗАЩОТО ТАМ СА ВИНАГИ ЧУЖДЕНЦИ. НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ЛЕСНО ЕДИН ИРАКЧАНИН И ЛИБЕРИЕЦ ПОЛУЧАВА ГРАЖДАНСТВО

Какви българи в Албания? какви българи с Сърбия? Глупости!! В Молдова - да, бесарабските българи!

В Албания има близо 100 000 българи, в Сърбия също

Те там си живеят 10 пъти по добре. Бил съм в Бесарабия-украинска.Там е основната част. Идвали са в България. Не им е харесало ...

ти не знае6 ли 4е наи-големите селяни са от градо?и обратно:).доказано.маика му и ба6та му от не знам кое си село и те сега велики.4е дайе не се осазнават 4е са тапи.не вси4ки са така но пове4ето да:)

Аз съм селянка и не пропускам удобен момент да го изтъкна защото не се давам на 10 гражданки взети заедно.Било по визия, способности, ум и пр.Защо софиянци роптаят след като имат по 2-3 ап.и ги дават под наем? Ами да се уговорят да не ги дават под наем и хората ще се върнат по родните места-няма да живеят на улицата!Ама така е по-лесно без труд да взимаш по300-400 ев.на месец.P.S.Иаз скоро пристигам в София защото ми писна-стига ровене в пръстта-купуваме ап. и привет живот`чао мило родно село.

Спрете помощите на всички, които нямат средно образование - цигани, българи, турци, няма значение. Определете общинска или държавна земя за даване под аренда и накарайте хората да се самоизхранват. Човечеството и сега оцелява по този начин - който не може друго, остава на село и се самозхранва с труда си. постепенно ще се има нужда от училище, защото ще има деца. Ще има и доктор, защото ще има кого да лекува. Докато държавата харчи луди пари за помощи на здрави и прави цигани, докато с десетилетия плаща на неграмотните да се обучават за секретарки, докато крадем парите на Европа под формата на курсове за повишаване на квалификацията и др. дивашки техники. Ако не се промени това положение и не се оживят селата виж какво е написал Бла Бла.

много си прав, ама мн логично мислиш..правителтвото ни за съжаление не е достатъчно умно че да измисли същите практики

Абсолютно прав! Още по времето на Костов някой го предложи, но дотолкова. За мое съжаление!

Ти да не продаваш дипломи ? Но има нещо много логично в предложението ТИ ! Знаеш ли и аз те подкрепям ! Така поне нашите хора няма да се оплакват ,че няма работа . Няма да изтъквам другите причини ,но когато човек не се е изморил от работа или деца прави или само дивотии а и от двете няма нужда .

Как дане се обезлюдяват като много села не попадат в списъка на селските региони и съответно неможеш да пишеш проекти по европейските програми.Например комплекс Слънчев бряг е в селски регион ама село Цвятковци дето има трима души не е

Predi godini imah ideq dyrvawata da izkupuwa ky]i po selata i da gi dawa na ciganite pod uslowie da viweqt w tqh 20 godini i da rabotqt. сега вече искаме да им строим нови къщи в градовете за сметка на българските иданъкоплатци и на немските, ирландските, френските полските и др. учители, лекари, мед. сестри... Ако не се осузнаем след 30 - 50 години тази златна земя ще бъде населена с арабски и африкански племена. Персите от Иран ще ни се виждат като скандинавци!

Снемайте, снемайте, как се сади, копа, полива и бере пиперо, щото вече само ке го продаваме.