Братя Мормареви се паднаха на седмокласниците

Преразказ върху текст от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви се падна на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.

Обратно в новината

Коментари - Братя Мормареви се паднаха на седмокласниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тия даскали се чудят вече ква тъпна да измислят, да оправдаят увеличението на зплатите с 0 резултати...

ав е тия 7 клас преразказ ги карат... то добре, че не са на вълна азбуката))))):

Изобщо не е толкова лесно и просто, колкото изглежда. За 15 минути текстът може да бъде прочетен най-много 3 пъти, а след това се преразказва с най-малките подробности.

за гимназист... виж, за 3-4 клас е нормално. Ние развивахме теми, литературни въпроси, за целта трябваше произведението да се познава дълбоко, не преразказчета, като в началното училище. Щерка ми в 3 клас по приказка я караха да си измисля своя такава и пр... Не може на 14 години да си на ниво австралопитек, с изключение на един етно де...

Догодина "С деца на море".

По наше врем развивахме теми- "какво е искал да каже авторът" и още нещо. Да , ама едно е искал да каже авторът , друго го разбира ученикът, а трето оценяващият учител- абстрактно изкуство беше с неясни последици.

Едно време, да имаше такива теми щях не 6 ами 10-ка да имам :). Нас ни мъчеха с комунистически лозунги за чавдарчета и пионерчета и все неща, които имаха за цел да теглиш една майна на цялото ни образование.

Не мога да разбера какво се палите и коментирате??? Това все пак е преразказ на непознат текст !!! Идеята е го чуят 1 път, да го прегледат за 15 мин - кой, колкото запомни и това е!

За догодина. Световноизвестния чалгарин Ангел: Ти ще си ми, мацко, новата тупалка, твоето малко дупе плаче за бухалка. Не ми се оправдавай, че си много малка, че твоето секси дупе става за бухалка. Изпълнителят Ангел заявява, че е избрал училището случайно и не вижда проблем. Къде е проблемът, в кабриото бялото или в танците. Дори момичетата, които играят и те не са разголени. Те са по дънки. Нито има насилие, нито има голота в клипа, за да се образува този скандал, който се образува", коментира той. Проблем в клипа не вижда и директорката на училището Лилия Балева. Тя твърди, че в учебното заведение стоят далеч от ценностите на този музикален бранш....За наема на двора настоятелството е получило 200 лв.

Какъв ти е проблема, че сравняваш братя Мормареви с чалгата. Поколения са израснали с техните филми. Със сигурност са по-лесно възприемани от децата от "Мамино детенце" за преразказ по непознат текст, а поуките не са по-малко.

кой си позволи вместо Винету да дава соцкласиката на братя Мормареви? Голяма грешка.

таз година двойки от братя Мормареви, догодина братя Мангасарян и само шестици. Долу горе такива простотии чета тук, та и аз вмъкнах една. Хахахахаха. Чудя се колко по-зле ще стават нещата. Книгата Васко да Гама... като излезе бях 5ти клас и ми я подариха като завършвах за отл. успех. Може би поради близката възраст с героите и днес тя си остава една от любимите ми книги, които наистина са ме формирали като човек. Например от Винету нищо не хванах и за това не съм и издигната личност де. Ама ако искат добри оценки ще трябва нещо за зомбита да дадат или за вампири и върколаци. С тази соцкласика няма да стане. Тя е нещо като Шекспир за днешните младежи.

Голяма касапница ще е! Жална им майка на дечицата!

Прекрасна тема за интелигентни деца. Браво.

Темата е прекрасна, само, че къде са тези интелигентни деца?!

другите 80 процента кво ги прайм, а? Поправка върху текст на Фики или груг чалга халтуртрегер. Ще се изложим пред ЕС. Трябваше може би нещо от песните на Галена да сложат или Преслава - ей така, нещо по-обрано. Да не дърпаме назад евросъюза с тази соцкласика за свръхинтелигентни.

Тези преразкази където ги пишат после как ги оценят - ами ще ви кажа зависи си от учителката дали й хресва. Само занимават децата с простотий.

Ужасен правопис, затова ти се струват простотиИ.

Към "загрижена" - има защо за е загрижена! Простотии не се пише с "Й" накрая! "Треска тресе школото днеска! Не било холера! Не било чума! А било Матура по Литература!"

Грешките са далеч повече от "й" -то. Но вие от пунктуация едва ли разбирате!

Обаче точно за седмокласници можеше да сложат директно Васко да Гама от село Рупча, че да видим как днешното поколение седмокласници приема своите набори от онова време, набори които днес са 45-50 годишни. Да видим де е България днес, що е родила демокрацията и накъде въобще пътуваме. Щото отговора ми е много тягостен ама може пък да бъркам.

П Р Е Р А З К А З В С Е Д М И К Л А С ! ! !

напълно подходящо за дебили, браво

и то с писане без клавиатура и андроид. Малка мъка ли е? Нямаш автоматична проверка на правопис, няма гугле да го питаш. Жив стрес. При това няма ни един върколак, вампир, супермен или батман в сюжета. Все едно на времето аз като анализирах Данте и Шекспир. Тръпки ме побиват още. Васко да Гама ... обаче ми е любимата книга.

Братя Мамалеви... това пък как го преведохте от братя Мормареви... расте си едно чудесно поколение, което ние ще развалим или по-точно ще се опитаме. Но те ще се справят. Отново ще има простаци, отново ще има чудни хора.. нищо ново

срам не срам жена на 41 год. съм и чак сега ги чувам тези братя. сега видях в уикито че единия е завършил американския колеж. дълги години са играли на белот. и двамата се споминават от рак на белите дробове.

Ами за срам си е да не си чувала за "Васко да Гама от село Рупча" и за "ВОйната на таралежите", ама какво да те правим, прощаваме ти!

госпожо, вие сте написали за братя Мормареви, а жените/майки/баби тук яростно спорят и обсъждат братя Мамалеви

простотията е болест. По хората. Само по хората ходи. Прегледай се.

КАКТО ЗНАЕМ ДИПЛОМИ ЗА ВИШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ВЗЕМАТ КАТО СИ НОСИШ КНИЖКАТА ДА ТИ НАПИШАТ ОЦЕНКАТА САМО И СЛЕД 4Г. ВЕЧИ СА БАКАЛАВЪР............... ПЪК ЗА СРЕДНОТО КАМЕРИ ТЕЛЕВИЗИИ САТЕЛИТИ ОТ ЛУНАТА ОЩЕ МАЛКО........ КАК СТЕ?

Като се замисли човек доста хора със интелект близък до на бавно развиващ се човек са висишти?????????

като гледам правописа, та да питам "студента от едно време" : успя ли да завършиш?

Правописа и краснописа нямат нищо общо със повечето образователни дисциплини.......... Грешки се допускат във всичко и най-големите грешки че дават образование на такива като теб ;)

Продавам темата за изпита с отсъпка 70% спрямо вчера!

Защо не прочетете статията и тогава до задавате въпрос ? /втори модул преразказ на непознат текст /

Братя Мамалеви!??? Че това учат ли го изобщо в училище. Специално племенницата не спомням да ги е учила!

не ,не го учат,това е преразказ върху непознат текст..

Ами да се сигнализира някъде - може ли да дават на децата произведения които не са учили. Ясно защо е на този хал цялото ни образование!!!

Г-жо, факт е, че от мон са големи некадърници и имат големи недомислия. Но в слечая става въпрос за ПРЕРАЗКАЗ върху НЕПОЗНАТ ТЕКСТ! Синът ми и другите деца правят същото още от ВТОРИ КЛАС. И преразказ в седми клас и много по- лесно, отколкото темите дето ги развивахме едно време.

Виждам че защитавате всякаквите безумия и издевателства над децата. Много ми е чудно как вие бихте могли да разкажете нещо, което не сте чели. По телепатия...?

братя Мамалеви досега не се изучаваха по литература, може би заради това, че са барабанисти, алармирам ли алармирам

Като публикуват верните отговори ще има ли пак и грешни като миналата година??? Простотиите на МОН са много, затова пък и на най-неочаквани места! Отделно, че имаше въпроси с нееднозначен отговор измежду предложените , както и с нито един верен отговор измежду предложените! Горко на децата на България!

loyola

Филма е хубав, но имам чувството, че днешните младежи изобщо няма да го разберат. Със сигурност повечето няма да го изгледат целия, ако случайно го пуснат по ТВ.

Не става въпрос за филма и дали са го гледали. Въпросът е дали са чели книгата.

Задачата е да се запознаят с непознат текст и да го преразкажат, при тази задача ако са чели книгата може да им изиграе лоша шега

Е и какво? Наши познати купиха още вчера вечерта към 20-21ч темата срещу 150 лв. А уж я били изтеглили тази сутрин... Кого лъжете? Успех на всички деца и особено на тези, които честно ще пишат по темата.

Хвалите ли се с "оправните" си познати или какво? Ако това, което пишете е вярно, трябва да споделите информацията другаде, не във форума на дир- а.

Откъде са купили темата вчера вечерта около 21.00 часа ? Кажете си Вие да не идваме ние

"Войната на таралежите" - най-хубавия детски филм. Даже и Гунди беше сниман.

За съжаление в България никой вече не прави детски филми. Биг Брадър и Плеймейт - с това възпитават от ранна възраст. Добре поне, че "Войната на таралежите" се учи в училище!

ми не, не се учи, става въпрос за преразказ на непознат текст :)

не се излагай, филмът е сниман края на 70-те години, когато за съжаление Гунди вече го нямаше. Той се появява в "Таралежите се раждат без бодли", където е сниман преди тренировката на Левски за мача с Аустриа, Виена.

Прекравси автори са братя Мормариви, а филма "Войната на таралежите" е уникален! Но няма как Гунди да е сниман в него защото филма излиза 1979 г., а Гунди умира 1971 г.