Сармите - новият коз на българския туризъм

Туристи няма, но на тези, които дойдат, се предвижда предлагането на българско "национално меню". Какво ли би могло да съдържа то?

Обратно в новината

Коментари - Сармите - новият коз на българския туризъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Легализирането на тревата ще е още по-добър КОЗ за БГ туризма

при сармите е хубаво, че е кайма и можеш да слагаш всякакви боклуци - черва, ял дроб, ллайна...

А кисело зеле с червен пипер с 60 градусова домошарка.?

Ако играта ще я играем само с един коз - сърмите, сме капо.

навсякъде където се слага кайма, няма месо, затова предлагаха - кебапчета, кюфтета, мусака, наденица и т.н. , просто никаква себестойност, да живее балкантерорист

има и постни сърми

Боба, домата, царевицата, картофите, чушката ... са донесени от Америките в Европа благодарение експедициите на Колумб. Това означава, че българина ги ползва за храна от около 500 години, преди това не ги е имало в България. Боб чорба, миш-маша, лютеницата, мусаката са традиционни български национални ястия от не повече от 500 години. Какви са били на националните ни ястия преди 600-700 години, каво друго освен таратора, киселото мляко, сиренето сме яли в България. С какво са се хранили траките?

То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка.

Яка статия, показва какви сме мизерници всъщност и как всичко, което става за ядене, е турско или гръцко. Най-много сме смях на "таратора без мляко и краставици", който излиза, че е вода с оцет, сол, олио и (може би) орехи.

и в тях слагат боклуци

За таратор без мляко и краставица и аз съм чувала- Няма нищо смешно- Вода,оцет,чесън и сол е било за горещите дни- Когато температурата и била над 30 градуса това се е сърбало под дървото, Нищо смешно няма-

"сос на базата на тахана " и какво общо има това с нашия , или ей така да се правим на космопплити и да отричаме всичко родно

Това с Колумб го обянси на англичаните дето муат само фиш енд чипс

Печено месо. А преди картофите се е използвала ряпа. 90% от манджите в региона са основани на някоя рецепта идваща от Османската империя. Имам баялдъ, гювечите, баниците, баклавата... Но това си е нормално.

Сарми българско ястие.. :D, не мога да спра да се смея.... Сармите са внесени от арабите, ама нищо. Неграмотници навсякъде.. :)

2020-08-26 15:51:03 LeGrandTulup То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка. ---- ИНДИАНЦИТЕ СА ГО ПРАВЕЛИ НА ЯХНИЯ, ДОБАВЯЙКИ ЛУК, МОРКОВИ, ЧУБРИЦА, ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧЕРЕН ПИПЕР, БРАШНО ???

НЕ ЗНАМ ЗАЩО И ПО ЧИЯ БЕЗУМНИ ИДЕЯ, САЛАТА "ОЛИВИЕ" /ИДВАЩА ОТ НАПОЛЕОН/, ТУК Я НАРИЧАМЕ С УНИЗИТЕЛНОТО - "РУССКА САЛАТА" ?

В Пловдивско- от баба ми , по жътва основно това се е яло!

може да ме оплюете колкото искате но ние "национално меню", няма как да имаме, по исторически причини всичко е просто по евтинен (по-българен) вариант на ориенталска кухня... поради липса или цена на някой от подправките или съставките. Мусаката оригинал се прави с патладжан. У нас основно с картофи щото ги има и са по евтини Таратор има в Гърция/Кипър - Таратури. или снежанка - дзадзики но произхода си е ориента. Кис.мляко, вода, сол и оцет си е айрян и пак е от ориента Салатите, скара, кебапи, чорби... каквото се сетиш си е ориент... и всичко се прави с ПРЕСНИ продукти, много подправки и зехтин, истинско масло. добре е ако се просто се наблегне на качеството а не на "икономията", особено "хитроумните" ресторантьорски изобретения, препържване, замразяване, микровълнови, и други извращения

До 30-те години на ХХ век българите не са консумирали пресни зеленчуци- домати, краставици, чушки....Само сушени или на туршия! Иначе са ги смятали за отривни!

Кумис и печено конско , но за кумиса ще спорим със скитите

Коня сигурно го е родил Аспасрух?

Не , майка ти , и не кон а говедо

Сармите - новият коз на българския туризъм Не е въпросът до сармите , а до цените на сармите.

ВИЕ У ТАЙГАТА НЯМАТЕ НИЩО ОСВЕН САЛО, РЪГНАТО В ВЪВ ВОДА СЪС ЗЕЛЕ И СМЕТАНА ОТ КРАВАТА У ДВОРА И ВСИЧКО ТОВА В КОМПАНИЯТ НА ДВА СВАРЕНИ КАРТОФА . И ВСИЧКО ВАСЯ, ТОВА ГО ИЗЯЖДАШ , ДОКАТО ЛЕЖИШ ВЪРХУ ПЕЧКАТА, НАМИРАЩА СЕ В МИРИШЕЩАТА НА КЕНЕФ ДЪРВЕНА КЪЩА, ПОРАДИ ЛИПСА НА КАНАЛИЗАЦИЯ!

СПЪНЕШ И ДА СИ СЧУПИШ НАВИРЕНИЯТ НОС, СКАЧАЙКИ "ЗА ВИСОКА ТОПКА" ??

има една типично национална манджа: "пълнен долап с евра и кюлчета и пищов гарнитура" главен готвач - шифиро продуктите до един не са български, но пък е единствена в света

Месо, мляко и всичко производно от млякото- Освен това е имало и хляб. Намерените пшеничени семена в стари делви са дали информация за 500 годишна селекция, когато българите са дошли на Балканите- Имало е ряпа и зеле и киселец,лапад коприва и плодове на които нашата земя е изключително богата-

А мелба Мая по костинбродкси ял ли си ? Серивара се с малко знаменце с надпис "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ "

на сърмите в български ресторантски вариант основното са л@йната, щото и каймата е скъпа

Кви са тия лакърдии либерастки , сръбската скара - сърбска ли е , качмака румънски , турската кухня е коирана от арабската и персийската яко , ирландската кухяна като е бъкана с картофи какво не е ирландска ли ?

Опа сорим хаха

Едно ястие за да е национално не означава,ч е трябва да е от ден първи на създаване на държавата. Национланата кухня се мени през хилядолетията и откриването на нови континенти. Може би трябва да е поне на век, т.е. от 1920 г. насам. Няма лошо, че сърмите са османски или гръцки. Българи, гърци и турци имаме еднакви национални ястия. Нашата нация не се изградила на гастрономичен принцип, така че не се притеснявам за националния ни суверенитет. Може би менюто не трябва да се кръщава национално (традиционно), защото просто не е уникално. Но може да се утвърди едно БДС меню, дори и да е като на Балкантурист. Все пак това е Шератон. Важното да е прясно, вкусно, здравословно. Иначе нашата кухня ( кебапчета, мусака, сърми) е различна от турската. Ние слагаме свинско и тележко, а те само тележко, за това българската кухня е толкова вкусна. Има разлика и толумбите -нашите не са толко сладки и твърди. А таратората да се сравнява с вода с чесън е прекалено :) Дори и двете да имат едно и също име, несме толкова прости да не се сетим, че са две ястия. Рибата-пълнен шаран, пъстърва на скара, не трябва да я забравяме и нея.

ПРЕДИ 20-ИНА ГОДИНИ СЕ ОТКРЕХНАХА ИЗОБЩО В ГОТВЕНЕТО .... ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАХА БУКВАЛНО "НИКАКВА КУХНЯ" ! ИМАХА 2-3 НЯКАКВИ МАНДЖИ /ЕДИН БЬОФ СТРОГАНОВ , ДЕТО НЕ Е НИЩО ОСОБЕНО, И ЕДНИ ЦИПЛЯТА "ТАБАКА"/ ВСИЧКО ДРУГО - ПЪЛЕН ТАШАК - МАЗНО, ЖИРНО, БЕЗВКУСНО, ТЕЖКО, НЯКАКВИ ТЕСТА В ТЯХ НЯККАВИ ЛАЙНА, НАРЕЧЕНИ КАЙМА! ТИ СИ НЯМАШ НА ИДЕЯ, КАКВА ОТВРАТИТЕЛНА КУХНЯ ИМАХ БЛЯДОВЕТЕ ПРЕДИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"! УЖАС ! А ИНАЧЕ, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ВСЯКА КУХНЯ Е ПРОНИКНАЛА В ДРУГИТЕ И ИМА "ЧУЖДИ ЕЛЕМЕНТИ" ! НО БЛЯДОВЕТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ МНОГО ЗЛЕ С КУХНЯТА ! Е ПА ТЕ НЯМАХА СИРЕНЕ , ЕДНО ВРЕМЕ! ИМАТ САМО СТИПЧИВ КАШКАВАЛ ... АБЕ УЖАС ТИ КАЗВАМ! НИЩО С НИЩО НЯМАТ ! СЕГА СЕ УЧАТ "НА КУХНЯ", ПОКРАЙ ДЕМОКРАЦИЯТА...

Сарми се пише :)

"новият коз на българския туризъм" е чадър с диня, и Барни Конституция с превод на Мариянски Английски

поредната "реклама" на Дойче Веле за България...

Ето един пример: БДС "Кухня"- "Доматът да е розов в салата, вкусен и сочен." Проблема: "Минава инспектора вижда едни неозрели твърди домати с люспи като кожа и отнема БДС стнадрта на ресторанта. Само че това е ресторанта на ...... и става проблем, бой, корупция, вестници и спор колко да е червен домата. За това такива неща трябва да се правят от частни фондации, браншови органзаци и т.н. Като Мишелин звездите- завод за гуми :)

а телЖкото от къде идва? от Тележка?

Аз до "сърми " четох :)

Тези лимони много по български стоят в чинията ...

да а риба на скара пък е уникална българска рецепта

В традиционната българска кухня сармите не се гарнират с лимонови резенчета и нещо настъргано, а с подлучено кисело мляко!

Тя всичката ни Мара втасала - всичко друго ни е наред и върви по мед и масло, само козовете остава да вадим...

не съответства на гейропейските ценности и вкусове...

Еничари мръсни, продажни и злобни...

Както казва шеф Манчев, топло ястие не се гарнира със студена гарнитура.

Най-готино сандвич със сланинка и лук и домашни френски макарони с крем и чашка ром.

Лимоновите резенчета топли ли са ?

И като рекат да плащат ще им се удържа (от кредитните карти) по 120 лв комисионна. Като на банкоматите.