Сармите - новият коз на българския туризъм
Туристи няма, но на тези, които дойдат, се предвижда предлагането на българско "национално меню". Какво ли би могло да съдържа то?
Обратно в новинатаКоментари - Сармите - новият коз на българския туризъм | Днес.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Жорката (нерегистриран)
Хонеже живея в арабска страна и се видях в чудо да предложа българско ясгие дето не произтича от някое ориенталско, ето ви ги: - пиле с картофи - вита баница - свинско със кисело зеле - таратор с чесън и копър, и с орехи - шопска салата с наше сирене настъргано - боб с наденица - луканка - българско сирене - тук го таричат сирене тип "булгари" - чушки с чесън и копър - сирене по шопски - Пържети картофи с наше сирене - шкембе чорба. Една кухня се изгражда с векове и продължана и в днешно време. Не очаквайте да ядем храната на хан Крум, всичко се променя. Ще ми е интересно да чуя вашите задължителни менюта, а не как се пише сарма.
Dir.bg е Либерастки Сайт (нерегистриран)
Аз винаги съм си мислил, че се пише сЪрма. В статията пишат сАрма. Със "а" ли се изписва?
123 (нерегистриран)
Идва от турски--саръям-навивам, сарма-навито .)
Д (нерегистриран)
Сърма е онова, с което се обшиват носиите, а сарма е това, което ядеш:)
мдааа (нерегистриран)
И като рекат да плащат ще им се удържа (от кредитните карти) по 120 лв комисионна. Като на банкоматите.
Вальо (нерегистриран)
Най-готино сандвич със сланинка и лук и домашни френски макарони с крем и чашка ром.
Ех, дойче зеле, дойче зеле... (нерегистриран)
Еничари мръсни, продажни и злобни...
Хахах - коз! (нерегистриран)
Тя всичката ни Мара втасала - всичко друго ни е наред и върви по мед и масло, само козовете остава да вадим...
Тотитотев (нерегистриран)
В традиционната българска кухня сармите не се гарнират с лимонови резенчета и нещо настъргано, а с подлучено кисело мляко!
Ема т'ва (нерегистриран)
не съответства на гейропейските ценности и вкусове...
оффф (нерегистриран)
Както казва шеф Манчев, топло ястие не се гарнира със студена гарнитура.
Тотитотев (нерегистриран)
Лимоновите резенчета топли ли са ?
6 (нерегистриран)
Тези лимони много по български стоят в чинията ...
conservator (нерегистриран)
Ето един пример: БДС "Кухня"- "Доматът да е розов в салата, вкусен и сочен." Проблема: "Минава инспектора вижда едни неозрели твърди домати с люспи като кожа и отнема БДС стнадрта на ресторанта. Само че това е ресторанта на ...... и става проблем, бой, корупция, вестници и спор колко да е червен домата. За това такива неща трябва да се правят от частни фондации, браншови органзаци и т.н. Като Мишелин звездите- завод за гуми :)
... (нерегистриран)
поредната "реклама" на Дойче Веле за България...
новият коз (нерегистриран)
"новият коз на българския туризъм" е чадър с диня, и Барни Конституция с превод на Мариянски Английски
conservator (нерегистриран)
Едно ястие за да е национално не означава,ч е трябва да е от ден първи на създаване на държавата. Национланата кухня се мени през хилядолетията и откриването на нови континенти. Може би трябва да е поне на век, т.е. от 1920 г. насам. Няма лошо, че сърмите са османски или гръцки. Българи, гърци и турци имаме еднакви национални ястия. Нашата нация не се изградила на гастрономичен принцип, така че не се притеснявам за националния ни суверенитет. Може би менюто не трябва да се кръщава национално (традиционно), защото просто не е уникално. Но може да се утвърди едно БДС меню, дори и да е като на Балкантурист. Все пак това е Шератон. Важното да е прясно, вкусно, здравословно. Иначе нашата кухня ( кебапчета, мусака, сърми) е различна от турската. Ние слагаме свинско и тележко, а те само тележко, за това българската кухня е толкова вкусна. Има разлика и толумбите -нашите не са толко сладки и твърди. А таратората да се сравнява с вода с чесън е прекалено :) Дори и двете да имат едно и също име, несме толкова прости да не се сетим, че са две ястия. Рибата-пълнен шаран, пъстърва на скара, не трябва да я забравяме и нея.
Киро (нерегистриран)
Сарми се пише :)
Тележка (нерегистриран)
а телЖкото от къде идва? от Тележка?
Киро (нерегистриран)
Аз до "сърми " четох :)
az (нерегистриран)
да а риба на скара пък е уникална българска рецепта
Стефан (нерегистриран)
Кви са тия лакърдии либерастки , сръбската скара - сърбска ли е , качмака румънски , турската кухня е коирана от арабската и персийската яко , ирландската кухяна като е бъкана с картофи какво не е ирландска ли ?
Стефан (нерегистриран)
Опа сорим хаха
А БЛЯДОВЕТЕ (нерегистриран)
ПРЕДИ 20-ИНА ГОДИНИ СЕ ОТКРЕХНАХА ИЗОБЩО В ГОТВЕНЕТО .... ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАХА БУКВАЛНО "НИКАКВА КУХНЯ" ! ИМАХА 2-3 НЯКАКВИ МАНДЖИ /ЕДИН БЬОФ СТРОГАНОВ , ДЕТО НЕ Е НИЩО ОСОБЕНО, И ЕДНИ ЦИПЛЯТА "ТАБАКА"/ ВСИЧКО ДРУГО - ПЪЛЕН ТАШАК - МАЗНО, ЖИРНО, БЕЗВКУСНО, ТЕЖКО, НЯКАКВИ ТЕСТА В ТЯХ НЯККАВИ ЛАЙНА, НАРЕЧЕНИ КАЙМА! ТИ СИ НЯМАШ НА ИДЕЯ, КАКВА ОТВРАТИТЕЛНА КУХНЯ ИМАХ БЛЯДОВЕТЕ ПРЕДИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"! УЖАС ! А ИНАЧЕ, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ВСЯКА КУХНЯ Е ПРОНИКНАЛА В ДРУГИТЕ И ИМА "ЧУЖДИ ЕЛЕМЕНТИ" ! НО БЛЯДОВЕТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ МНОГО ЗЛЕ С КУХНЯТА ! Е ПА ТЕ НЯМАХА СИРЕНЕ , ЕДНО ВРЕМЕ! ИМАТ САМО СТИПЧИВ КАШКАВАЛ ... АБЕ УЖАС ТИ КАЗВАМ! НИЩО С НИЩО НЯМАТ ! СЕГА СЕ УЧАТ "НА КУХНЯ", ПОКРАЙ ДЕМОКРАЦИЯТА...
сърмите (нерегистриран)
на сърмите в български ресторантски вариант основното са л@йната, щото и каймата е скъпа
национална манджа (нерегистриран)
има една типично национална манджа: "пълнен долап с евра и кюлчета и пищов гарнитура" главен готвач - шифиро продуктите до един не са български, но пък е единствена в света
Янаки (нерегистриран)
А мелба Мая по костинбродкси ял ли си ? Серивара се с малко знаменце с надпис "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ "
Петров (нерегистриран)
Сармите - новият коз на българския туризъм Не е въпросът до сармите , а до цените на сармите.
ДА НЕ СЕ (нерегистриран)
СПЪНЕШ И ДА СИ СЧУПИШ НАВИРЕНИЯТ НОС, СКАЧАЙКИ "ЗА ВИСОКА ТОПКА" ??
Лазар (нерегистриран)
До 30-те години на ХХ век българите не са консумирали пресни зеленчуци- домати, краставици, чушки....Само сушени или на туршия! Иначе са ги смятали за отривни!
национално меню (нерегистриран)
може да ме оплюете колкото искате но ние "национално меню", няма как да имаме, по исторически причини всичко е просто по евтинен (по-българен) вариант на ориенталска кухня... поради липса или цена на някой от подправките или съставките. Мусаката оригинал се прави с патладжан. У нас основно с картофи щото ги има и са по евтини Таратор има в Гърция/Кипър - Таратури. или снежанка - дзадзики но произхода си е ориента. Кис.мляко, вода, сол и оцет си е айрян и пак е от ориента Салатите, скара, кебапи, чорби... каквото се сетиш си е ориент... и всичко се прави с ПРЕСНИ продукти, много подправки и зехтин, истинско масло. добре е ако се просто се наблегне на качеството а не на "икономията", особено "хитроумните" ресторантьорски изобретения, препържване, замразяване, микровълнови, и други извращения
Киро (нерегистриран)
Кумис и печено конско , но за кумиса ще спорим със скитите
коня у ряката (нерегистриран)
Коня сигурно го е родил Аспасрух?
Киро (нерегистриран)
Не , майка ти , и не кон а говедо
ВЯРНО Е, ЧЕ (нерегистриран)
ВИЕ У ТАЙГАТА НЯМАТЕ НИЩО ОСВЕН САЛО, РЪГНАТО В ВЪВ ВОДА СЪС ЗЕЛЕ И СМЕТАНА ОТ КРАВАТА У ДВОРА И ВСИЧКО ТОВА В КОМПАНИЯТ НА ДВА СВАРЕНИ КАРТОФА . И ВСИЧКО ВАСЯ, ТОВА ГО ИЗЯЖДАШ , ДОКАТО ЛЕЖИШ ВЪРХУ ПЕЧКАТА, НАМИРАЩА СЕ В МИРИШЕЩАТА НА КЕНЕФ ДЪРВЕНА КЪЩА, ПОРАДИ ЛИПСА НА КАНАЛИЗАЦИЯ!
мдааа (нерегистриран)
Щот не знаеш, че у нас в Драгалевци и Бояна също са на трап, а не на канализация. Та затова тролиш. Ама дет вика вожда ви-Аз съм проздт и вие сте проздти, та затуй се разбираме.
АМА ДАЛИ (нерегистриран)
2020-08-26 15:51:03 LeGrandTulup То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка. ---- ИНДИАНЦИТЕ СА ГО ПРАВЕЛИ НА ЯХНИЯ, ДОБАВЯЙКИ ЛУК, МОРКОВИ, ЧУБРИЦА, ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧЕРЕН ПИПЕР, БРАШНО ???
EEE (нерегистриран)
Сарми българско ястие.. :D, не мога да спра да се смея.... Сармите са внесени от арабите, ама нищо. Неграмотници навсякъде.. :)
АБЕ ТО (нерегистриран)
НЕ ЗНАМ ЗАЩО И ПО ЧИЯ БЕЗУМНИ ИДЕЯ, САЛАТА "ОЛИВИЕ" /ИДВАЩА ОТ НАПОЛЕОН/, ТУК Я НАРИЧАМЕ С УНИЗИТЕЛНОТО - "РУССКА САЛАТА" ?
Янаки (нерегистриран)
"сос на базата на тахана " и какво общо има това с нашия , или ей така да се правим на космопплити и да отричаме всичко родно
Guest (нерегистриран)
Яка статия, показва какви сме мизерници всъщност и как всичко, което става за ядене, е турско или гръцко. Най-много сме смях на "таратора без мляко и краставици", който излиза, че е вода с оцет, сол, олио и (може би) орехи.
да (нерегистриран)
За таратор без мляко и краставица и аз съм чувала- Няма нищо смешно- Вода,оцет,чесън и сол е било за горещите дни- Когато температурата и била над 30 градуса това се е сърбало под дървото, Нищо смешно няма-
Лазар (нерегистриран)
В Пловдивско- от баба ми , по жътва основно това се е яло!
LeGrandTulup
То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка.
1 (нерегистриран)
Боба, домата, царевицата, картофите, чушката ... са донесени от Америките в Европа благодарение експедициите на Колумб. Това означава, че българина ги ползва за храна от около 500 години, преди това не ги е имало в България. Боб чорба, миш-маша, лютеницата, мусаката са традиционни български национални ястия от не повече от 500 години. Какви са били на националните ни ястия преди 600-700 години, каво друго освен таратора, киселото мляко, сиренето сме яли в България. С какво са се хранили траките?
Янаки (нерегистриран)
Това с Колумб го обянси на англичаните дето муат само фиш енд чипс
42 (нерегистриран)
Печено месо. А преди картофите се е използвала ряпа. 90% от манджите в региона са основани на някоя рецепта идваща от Османската империя. Имам баялдъ, гювечите, баниците, баклавата... Но това си е нормално.
месо и хляб сме имали (нерегистриран)
Месо, мляко и всичко производно от млякото- Освен това е имало и хляб. Намерените пшеничени семена в стари делви са дали информация за 500 годишна селекция, когато българите са дошли на Балканите- Имало е ряпа и зеле и киселец,лапад коприва и плодове на които нашата земя е изключително богата-
хммм (нерегистриран)
Домати започват да се отглеждат в Българските земи след 1800 година, дори и по късно. Та за какви 500 години твърдиш не знам.
1 (нерегистриран)
навсякъде където се слага кайма, няма месо, затова предлагаха - кебапчета, кюфтета, мусака, наденица и т.н. , просто никаква себестойност, да живее балкантерорист
Белотаджия (нерегистриран)
Ако играта ще я играем само с един коз - сърмите, сме капо.
Бай Онзи (нерегистриран)
А кисело зеле с червен пипер с 60 градусова домошарка.?
ХХХ (нерегистриран)
при сармите е хубаво, че е кайма и можеш да слагаш всякакви боклуци - черва, ял дроб, ллайна...
ХХХХ (нерегистриран)
има и постни сърми
ХХХ (нерегистриран)
и в тях слагат боклуци
Хихихи (нерегистриран)
Легализирането на тревата ще е още по-добър КОЗ за БГ туризма
НАЙ
Как украинките променят демографската картина в Германия
Амбициозен американски експеримент тече във войната в Украйна
Пуснаха запис на целия конфликт между журналиста Димитър Стоянов и служителя на НАП
Задържаха един от най-богатите хора в руските структури в сферата на сигурността
Пълният пакет от 8 самолета F-16 ще дойде в България до края на 2025 година
Амбициозен американски експеримент тече във войната в Украйна
Пуснаха запис на целия конфликт между журналиста Димитър Стоянов и служителя на НАП
Пълният пакет от 8 самолета F-16 ще дойде в България до края на 2025 година
САЩ подготвят пратка оръжия за $1 млрд. за бойното поле в Украйна
ГЕРБ и ДПС свалят рекламата на хазарт от всички медии със закон