Сармите - новият коз на българския туризъм

Туристи няма, но на тези, които дойдат, се предвижда предлагането на българско "национално меню". Какво ли би могло да съдържа то?

Обратно в новината

Коментари - Сармите - новият коз на българския туризъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хонеже живея в арабска страна и се видях в чудо да предложа българско ясгие дето не произтича от някое ориенталско, ето ви ги: - пиле с картофи - вита баница - свинско със кисело зеле - таратор с чесън и копър, и с орехи - шопска салата с наше сирене настъргано - боб с наденица - луканка - българско сирене - тук го таричат сирене тип "булгари" - чушки с чесън и копър - сирене по шопски - Пържети картофи с наше сирене - шкембе чорба. Една кухня се изгражда с векове и продължана и в днешно време. Не очаквайте да ядем храната на хан Крум, всичко се променя. Ще ми е интересно да чуя вашите задължителни менюта, а не как се пише сарма.

Аз винаги съм си мислил, че се пише сЪрма. В статията пишат сАрма. Със "а" ли се изписва?

Идва от турски--саръям-навивам, сарма-навито .)

Сърма е онова, с което се обшиват носиите, а сарма е това, което ядеш:)

И като рекат да плащат ще им се удържа (от кредитните карти) по 120 лв комисионна. Като на банкоматите.

Най-готино сандвич със сланинка и лук и домашни френски макарони с крем и чашка ром.

Еничари мръсни, продажни и злобни...

Тя всичката ни Мара втасала - всичко друго ни е наред и върви по мед и масло, само козовете остава да вадим...

В традиционната българска кухня сармите не се гарнират с лимонови резенчета и нещо настъргано, а с подлучено кисело мляко!

не съответства на гейропейските ценности и вкусове...

Както казва шеф Манчев, топло ястие не се гарнира със студена гарнитура.

Лимоновите резенчета топли ли са ?

Тези лимони много по български стоят в чинията ...

Ето един пример: БДС "Кухня"- "Доматът да е розов в салата, вкусен и сочен." Проблема: "Минава инспектора вижда едни неозрели твърди домати с люспи като кожа и отнема БДС стнадрта на ресторанта. Само че това е ресторанта на ...... и става проблем, бой, корупция, вестници и спор колко да е червен домата. За това такива неща трябва да се правят от частни фондации, браншови органзаци и т.н. Като Мишелин звездите- завод за гуми :)

поредната "реклама" на Дойче Веле за България...

"новият коз на българския туризъм" е чадър с диня, и Барни Конституция с превод на Мариянски Английски

Едно ястие за да е национално не означава,ч е трябва да е от ден първи на създаване на държавата. Национланата кухня се мени през хилядолетията и откриването на нови континенти. Може би трябва да е поне на век, т.е. от 1920 г. насам. Няма лошо, че сърмите са османски или гръцки. Българи, гърци и турци имаме еднакви национални ястия. Нашата нация не се изградила на гастрономичен принцип, така че не се притеснявам за националния ни суверенитет. Може би менюто не трябва да се кръщава национално (традиционно), защото просто не е уникално. Но може да се утвърди едно БДС меню, дори и да е като на Балкантурист. Все пак това е Шератон. Важното да е прясно, вкусно, здравословно. Иначе нашата кухня ( кебапчета, мусака, сърми) е различна от турската. Ние слагаме свинско и тележко, а те само тележко, за това българската кухня е толкова вкусна. Има разлика и толумбите -нашите не са толко сладки и твърди. А таратората да се сравнява с вода с чесън е прекалено :) Дори и двете да имат едно и също име, несме толкова прости да не се сетим, че са две ястия. Рибата-пълнен шаран, пъстърва на скара, не трябва да я забравяме и нея.

Сарми се пише :)

а телЖкото от къде идва? от Тележка?

Аз до "сърми " четох :)

да а риба на скара пък е уникална българска рецепта

Кви са тия лакърдии либерастки , сръбската скара - сърбска ли е , качмака румънски , турската кухня е коирана от арабската и персийската яко , ирландската кухяна като е бъкана с картофи какво не е ирландска ли ?

Опа сорим хаха

ПРЕДИ 20-ИНА ГОДИНИ СЕ ОТКРЕХНАХА ИЗОБЩО В ГОТВЕНЕТО .... ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАХА БУКВАЛНО "НИКАКВА КУХНЯ" ! ИМАХА 2-3 НЯКАКВИ МАНДЖИ /ЕДИН БЬОФ СТРОГАНОВ , ДЕТО НЕ Е НИЩО ОСОБЕНО, И ЕДНИ ЦИПЛЯТА "ТАБАКА"/ ВСИЧКО ДРУГО - ПЪЛЕН ТАШАК - МАЗНО, ЖИРНО, БЕЗВКУСНО, ТЕЖКО, НЯКАКВИ ТЕСТА В ТЯХ НЯККАВИ ЛАЙНА, НАРЕЧЕНИ КАЙМА! ТИ СИ НЯМАШ НА ИДЕЯ, КАКВА ОТВРАТИТЕЛНА КУХНЯ ИМАХ БЛЯДОВЕТЕ ПРЕДИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"! УЖАС ! А ИНАЧЕ, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ВСЯКА КУХНЯ Е ПРОНИКНАЛА В ДРУГИТЕ И ИМА "ЧУЖДИ ЕЛЕМЕНТИ" ! НО БЛЯДОВЕТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ МНОГО ЗЛЕ С КУХНЯТА ! Е ПА ТЕ НЯМАХА СИРЕНЕ , ЕДНО ВРЕМЕ! ИМАТ САМО СТИПЧИВ КАШКАВАЛ ... АБЕ УЖАС ТИ КАЗВАМ! НИЩО С НИЩО НЯМАТ ! СЕГА СЕ УЧАТ "НА КУХНЯ", ПОКРАЙ ДЕМОКРАЦИЯТА...

на сърмите в български ресторантски вариант основното са л@йната, щото и каймата е скъпа

има една типично национална манджа: "пълнен долап с евра и кюлчета и пищов гарнитура" главен готвач - шифиро продуктите до един не са български, но пък е единствена в света

А мелба Мая по костинбродкси ял ли си ? Серивара се с малко знаменце с надпис "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ "

Сармите - новият коз на българския туризъм Не е въпросът до сармите , а до цените на сармите.

СПЪНЕШ И ДА СИ СЧУПИШ НАВИРЕНИЯТ НОС, СКАЧАЙКИ "ЗА ВИСОКА ТОПКА" ??

До 30-те години на ХХ век българите не са консумирали пресни зеленчуци- домати, краставици, чушки....Само сушени или на туршия! Иначе са ги смятали за отривни!

може да ме оплюете колкото искате но ние "национално меню", няма как да имаме, по исторически причини всичко е просто по евтинен (по-българен) вариант на ориенталска кухня... поради липса или цена на някой от подправките или съставките. Мусаката оригинал се прави с патладжан. У нас основно с картофи щото ги има и са по евтини Таратор има в Гърция/Кипър - Таратури. или снежанка - дзадзики но произхода си е ориента. Кис.мляко, вода, сол и оцет си е айрян и пак е от ориента Салатите, скара, кебапи, чорби... каквото се сетиш си е ориент... и всичко се прави с ПРЕСНИ продукти, много подправки и зехтин, истинско масло. добре е ако се просто се наблегне на качеството а не на "икономията", особено "хитроумните" ресторантьорски изобретения, препържване, замразяване, микровълнови, и други извращения

Кумис и печено конско , но за кумиса ще спорим със скитите

Коня сигурно го е родил Аспасрух?

Не , майка ти , и не кон а говедо

ВИЕ У ТАЙГАТА НЯМАТЕ НИЩО ОСВЕН САЛО, РЪГНАТО В ВЪВ ВОДА СЪС ЗЕЛЕ И СМЕТАНА ОТ КРАВАТА У ДВОРА И ВСИЧКО ТОВА В КОМПАНИЯТ НА ДВА СВАРЕНИ КАРТОФА . И ВСИЧКО ВАСЯ, ТОВА ГО ИЗЯЖДАШ , ДОКАТО ЛЕЖИШ ВЪРХУ ПЕЧКАТА, НАМИРАЩА СЕ В МИРИШЕЩАТА НА КЕНЕФ ДЪРВЕНА КЪЩА, ПОРАДИ ЛИПСА НА КАНАЛИЗАЦИЯ!

Щот не знаеш, че у нас в Драгалевци и Бояна също са на трап, а не на канализация. Та затова тролиш. Ама дет вика вожда ви-Аз съм проздт и вие сте проздти, та затуй се разбираме.

2020-08-26 15:51:03 LeGrandTulup То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка. ---- ИНДИАНЦИТЕ СА ГО ПРАВЕЛИ НА ЯХНИЯ, ДОБАВЯЙКИ ЛУК, МОРКОВИ, ЧУБРИЦА, ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧЕРЕН ПИПЕР, БРАШНО ???

Сарми българско ястие.. :D, не мога да спра да се смея.... Сармите са внесени от арабите, ама нищо. Неграмотници навсякъде.. :)

НЕ ЗНАМ ЗАЩО И ПО ЧИЯ БЕЗУМНИ ИДЕЯ, САЛАТА "ОЛИВИЕ" /ИДВАЩА ОТ НАПОЛЕОН/, ТУК Я НАРИЧАМЕ С УНИЗИТЕЛНОТО - "РУССКА САЛАТА" ?

"сос на базата на тахана " и какво общо има това с нашия , или ей така да се правим на космопплити и да отричаме всичко родно

Яка статия, показва какви сме мизерници всъщност и как всичко, което става за ядене, е турско или гръцко. Най-много сме смях на "таратора без мляко и краставици", който излиза, че е вода с оцет, сол, олио и (може би) орехи.

За таратор без мляко и краставица и аз съм чувала- Няма нищо смешно- Вода,оцет,чесън и сол е било за горещите дни- Когато температурата и била над 30 градуса това се е сърбало под дървото, Нищо смешно няма-

В Пловдивско- от баба ми , по жътва основно това се е яло!

То и боб яхнията се смята за национално ястие, докато не се сетим, че бобът е внесен от Америка.

Боба, домата, царевицата, картофите, чушката ... са донесени от Америките в Европа благодарение експедициите на Колумб. Това означава, че българина ги ползва за храна от около 500 години, преди това не ги е имало в България. Боб чорба, миш-маша, лютеницата, мусаката са традиционни български национални ястия от не повече от 500 години. Какви са били на националните ни ястия преди 600-700 години, каво друго освен таратора, киселото мляко, сиренето сме яли в България. С какво са се хранили траките?

Това с Колумб го обянси на англичаните дето муат само фиш енд чипс

Печено месо. А преди картофите се е използвала ряпа. 90% от манджите в региона са основани на някоя рецепта идваща от Османската империя. Имам баялдъ, гювечите, баниците, баклавата... Но това си е нормално.

Месо, мляко и всичко производно от млякото- Освен това е имало и хляб. Намерените пшеничени семена в стари делви са дали информация за 500 годишна селекция, когато българите са дошли на Балканите- Имало е ряпа и зеле и киселец,лапад коприва и плодове на които нашата земя е изключително богата-

Домати започват да се отглеждат в Българските земи след 1800 година, дори и по късно. Та за какви 500 години твърдиш не знам.

навсякъде където се слага кайма, няма месо, затова предлагаха - кебапчета, кюфтета, мусака, наденица и т.н. , просто никаква себестойност, да живее балкантерорист

Ако играта ще я играем само с един коз - сърмите, сме капо.

А кисело зеле с червен пипер с 60 градусова домошарка.?

при сармите е хубаво, че е кайма и можеш да слагаш всякакви боклуци - черва, ял дроб, ллайна...

има и постни сърми

и в тях слагат боклуци

Легализирането на тревата ще е още по-добър КОЗ за БГ туризма