Ще се плаща 20-25% за саниране от 2018 г.

Нови правила ще има за санирането на жилищата от 2018 г. по безплатната сега програма за енергийна ефективност. Собствениците ще плащат 25% от разходите.

Обратно в новината

Коментари - Ще се плаща 20-25% за саниране от 2018 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

я кажете дали е справедливо това всички, в това число живущите в сгради ниско строителство и хората от селата, чрез данъците си да плащат за санирането на панелните блокове в градовете!?

Парите се изкрадаха вече, лозунгите тръгват, санирането ще се превърне в мечта. Лично аз не искам саниране, въпреки че сме от първите предали проекти, т.е. общо в кюпа. Съмненията ми се оправдават, че това е голяма измамна кампания на ГРОБарите, чрез която крадат стотици милиони.

Време е да си загубим и панелките.....?

Нещо ми прилича на поредната манипулация защото бая ''кандидати' не се връзват на края при подписване на договора а парите сега трябва да се откраднат от гербавите,,,Това ми прилича на ''цените скачат купувайте'' ама хората помнят ''за бога братя не купувайте'' на един Премиер на България от близкото минало

България е единствената страна в Европа, в която няма никаква система за поддържане на жилищните сгради в един нормален човешки вид. Никъде не е позволено всеки един апартамент да си прави индивидуално саниране и блокът да изглежда като зебра-мутант. Процедурата е ясна - трябва да се въведе една разумна месечна такса за всеки апартамент в многофамилна кооперация, а кооперацията да е длъжна да избере лицензирана фирма, която да поддържа блока по утвърден от общината проект. Не може едно семейство да плаща по 20-30 лева за кабелна телевизия и по 5 лева за блока - смешно е това! В София таксата трябва да бъде минимум 20 лева на апартамент плюс някаква добавка при повече от двама пълнолетни членове на домакинството. Социално слабите трябва да бъдат подпомогнати от държавата.

Dimi

Отчасти сте прав отчасти не... По закон си длъжен да си поддържаш собствеността, но никой не следи дали това се прави...

Не го следи, защото няма система за следене. Лицензираните фирми ще могат да бъдат следени значително по-ефективно и да бъдат санкционирани при нарушения.

На това ти поредложение в еднага ти привеждам един пример с молба за коментар: 78 м2 жилище с един обитател плаща такса смет, която в месечно изражение е 11 лв. Месечната му с/ка за ток е 10.70 лв.!С други думи, далаверата не е в данъка, а в таксата смет. Та като правиш такива предложения, имай това предвид, както и че м3 студена вода гони 1 евро.

Уважаеми, в Рим месечната такса за един малък апартамент е около 60 евро, а в Англия - около 150 паунда. Да, има разлика в стандарта на живот, но разликата в таксите е в пъти по-голяма. Затова сградите им са красиви, а в България не само грозни - често пъти те са просто непригодни за живеене на нормални хора!

да го духа светъ бе! ПАНЕЛКИТЕ СА ГЕТОТО НА БЪЛГАРИА! И СЕКИ "БИЗНЕСМЕН" ЗНАЕ, ЧЕ ако дойде тука с претенции за пари чрез "поддържане" - ше го посрещнем с преграден огън! Те, затва, доброволно така, със 100% безплатно участие..... СЕГА НАВИЛИТЕ СЕ ДА СИ ПЛАЩАТ С КРЪВ И СЪЛЗИ. НЕ НИ КАСАЕ. ДА СА МИСЛИИЛ ПЕРДИ, А НЕ СЛЕД. ЩОТ ШЕ ГИ ВЪРТЪТ НА БАВЕН ОГАН. КРЕДИТИ, ДЪЛГОВЕ,ЧСИ!

Dimi

100% безплатното саниране е една голяма лъжа. Първо това което се прави не е саниране, а просто подмяна на дограма и изпълнение на топлоизолация отвън. Санирането включва и конструктивни мерки за удължаване на живота на сградата, както и подмяна на инсталациите. Второ меко казано е притеснително, че етажната собственост тегли кредит от банката избрана за санирането, който кредит в последствие уж се връща от държавата. НО ако държавата по една или друга причина не преведе тези пари на банката длъжници си остават собствениците... Трето ако прочете човек условията ще види, че ако се налага конструктивно усилване/ възстановяване то е за сметка на собствениците, а ако се направи истинско обследване 95% от панелките ще имат нужда от такова (най-малкото трябва да се отворят и проверят/ поправят връзките между панелите) ако собствениците откажат да платят това конструктивно усилване те трябва да платят експертизата... Реално обаче нещата се претупват.

Блага ти уста Благиева...Спрете с измамите - Брекзит за ГЕРБ от власта.

someone

ако ес казва да е безплатно, защо ще се плаща? да не са измислили нова схема за крадене на европари?

Голямата далавера на ГЕРБ, провеждана от Пухкавото Лиле - Министърка. За да мине цялата далавера през обръчите на фирми от ГЕРБ, забраниха саниране на отделни апартаменти от хилядите блокове, които по тази далавераджийска програма, НИКОГА може да не им дойде ред да влязат в нея! За това няма и практическа възможност! Независимо от забраната, подмяна на дограми, остъкляване на балкони и топлоизолации се прави в момента от отделни собственици на апартаменти в блоковете! Как става. като не е законно? Само за симпатизанти на ГЕРБ ли е разрешено? Никой не казва. Или законите забраните са само за тези които ги спазват, а те отдавна са по-малката част от населението. Другите харесват и гласуват за ГЕРБ, но не спазват никакви правила и закони, но, никой не ги наказва! Страхотна симбиоза по сметка!

Като си избирате мутри сега си плащайте рекета!

Това с мутрите е мега банално. И за жаба бих гласувал, ако вярвам че ще свърши добра работа. Е мутрата за няколко години задмина предците му с 5 обиколки.

Не жаба, магаре каза - и го избрахме

И защо хората, придобили жилищата си по времето на социализма предимно с комунистическо връзкарство т.е. на силно занижени цени, трябва да се дондуркат пък и с безплатно саниране вместо да се заставят да си доплатят да пазарните цени? Те май пак са от по-равните? Конституцията какво казва?

За да живеем в един по-приветлив свят. Аз живея в панелка, но и да не ги санират а само да им оправят фасадите ще съм много доволен. Дори и да не е безплатно, а по предписание на общината. Но това много трудно може да стане.

А за хората с дългогодишни жилищно-спестовни влогове, с чиито пари са финансирани жилищата на правоимащите, няма пари!!!

someone

докато чакаш държавата да ти даде жилище ще чакаш дълго. вземи живота си в свои ръце - комунизма свърши.

someone

от мнението ти ми лъха на една типично българска завист.

someone

през комунизма само някои взимаха апартаменти с връзки - бързо, лесно и безплатно/много евтино, мнозинството не бяха така.

Точно 25% от цената струва самото саниране. Държавните пари се разпределени между олигархията. Който не вярва да пита крайния изпълнител колко получава.

електрификация+съвецка власт+саниране=комунизъм

Който каквото гепил, гепил - след като Юнашите" фирми взеха първия милиард при пълна липса на правила, Лилето започва да въвежда такива за втората вълна - малко контрол от тази година, повечко контрол от другата и 25 % наказание за оставащите над 90 % собственици от 2018 година - да живят най-справедливите държавници от 1300 години насам ... управляващата

Собствениците ще дадат част от парите, обаче общината ще избере изпълнителя. И как по-точно собствениците ще предявяват изискванията си към изпълителя?

Ами дайте вие 75% от парите, че даже и 100% и тогава имайте претенции!

Dimi

При избраните "наши" (герберски) фирми от общината тези 25% ще се равняват на 75% от реалната цена... по евро проектите така се работи... имам познати отказали се да се финансират по европроект точно по тази причнина - по проекта самоучастието е 50%, но реално се оказа, че трябва определена фирма да го строи и т.н. и т.н. и като теглиха чертата се оказа, че ако си го финансират сами и си изберат те кой да го изпълнява ще им излезе далеч по евтино...

Тя го избира, защото иначе някой ще се наговорят и ще източат бюджета.