Над 11 000 българи са се самоубили за 10 години

Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи статистика на НСИ, на която се позова БТА.

Обратно в новината

Коментари - Над 11 000 българи са се самоубили за 10 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не трябва да се вярва много на НСИ. Да се има предвид, че там, където е възможно, смъртните актове се фалшифицират. Лично съм се убедил в това. Така че истинската статистика е доста по-впечатляваща.

Ако остане Боко Тиквата на власт с мафиотското си правителство,през 2012 година може и ти да се самоубиеш от безисходица.ПОМИСЛИ!

В най-тежки моменти от всякакво естество съм си казвала:"Лелей,ами ако не се възстановя?Как ще продължи животът ми,толкова много имам да правя,нужни са ми сили:физически и психически.Ако не си пазя кучешкия живот от електрически ток,коли,морски вълни,опасни хора или животни никога няма да доживея по-добри времена."Неведоми са пътищата Божи".

А кой може да каже колко са починали от бавна и мъчителна смърт след дълго, системно недояждане месец след месец.

Интересно каква е статистиката за периода преди 1989 г. Май демокрацията е смъртоносна.

Следователно семейството трябва да се забрани. Особено за мъжете, защото може да има доведе до смърт.

REY,според теб 22г.временни проблеми ли са?!Съгласен съм,че живота е дар и се дава веднъж.Но в така устроения човешки живот има фактори,които определят как ще премине той.Думата ми е за скапаните материални блага и парите.Статистиката показва,че самоубилите се Богаташи -кърлежи са нищожен % в сравнение с бедните хора изпаднали в безпътица и безизходица.

"Живота е дар и се дава веднъж" ??? Че животът е "даден" от Някого е безспорен факт, което означава ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ. Посягайки над ЖИВОТЪТ си сам, ти го загубваш окончателно и слагаш "точка" в еволюцията си на Човешка Същност. Бедното съзнание не намира силите в себе си за да преодолее "временните проблеми" или ПРОБЛЕМИТЕ НА ТОВА ИСТОРИЧЕСКО ВРЕМЕ, ВРЕМЕ НА ПРЕХОД ОТ ИЛЮЗИИ КЪМ РЕАЛНОСТ. Богаташът има също бедно съзнание, но той е "умрял" в разкош. "Ходещ мъртвец" е един вид. Такъв един човек няма сили дори да се самоубие. /Библейската притча за господарят и слугата./

До рН-Н Човечеството е оцеляло през огромни катаклизми, трудности, войни. Човек има само една единствена задача - да се справя, да оцелява, той е по-силен! Ние сме венецът на природата. Тези новини ме потрисат, наскоро познат се обеси и още не мога да ОСМИСЛЯ дори изобщо как можа да направи това жалко нещо - своеволно да ГНИЕ при червеите.... Чудесно решение, нали??? Така или иначе, всеки отива там един ден. Ще намериш сили да се бориш бе!

"Венец на природата"? Глупости! Хедонистичен примитив...

Я да видим защо се самоубиват така хората в тази държава - БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ = силно обедняване, обезличаване на идентичността, мрачни перспективи, ниска раждаемост, никакви изгледи за достоен и лек живот - смърт и изчезване за българите.

ОТВРАТИТЕЛНО! ДА посегнеш на живота си, ГНУСНО!!! Самоубийството е КРАЙНО решение на ВРЕМЕННИ проблеми!

тоя пък малоумник.

Напротив! Написал е велика мисъл, която ти не разбираш! А когато не разбираш нещо по- добре е само да четеш- не да пишеш!

От което следва, че семейният живот е основата на самоубийствата.

"семейният живот е основата на самоубийствата", от което следва изводът, че бракът е ВРЕДЕН. А това означава, че жените при комунизмът трябва да са "общи", тъй като парични взаимоотношения няма да съществуват. При капитализмът и арабският феодализъм, жените са високо стойностна СТОКА. И накрая един реторичен въпрос:"Жена стока има ли?">

Прави впечатление, че в челото са само страни от бишия съветски блок. Така че да не ме убеждават, че проблемите не са финансови, много от семейните проблеми, които са поставени на второ място са породени от липса на пари.

Приносът на журналистиката в самоубийствата, в статията не е изяснен. Алтернатива на безизходицата не е нито религията АТЕИЗЪМ, нито "теистичните учения". Медиите обаче са подчинени на сили, които не желаят правилното информиране на хората. Истината и нейното "придобиване" е мисия невъзможна в днешните условия, а това е основна причина за търсене на летален изход. Болестните състояния са също един вид самоубийство, защото няма как да се пребори човек с невежеството. /"Невежеството е сила!" - "1984", Джордж Оруел/

Неуспелите са десетки пъти повече !!!!!!!!!!!!! Тези ,които са си го помислили стотици пъти повече !!!!!!!!!!!!! А в конституцията ни пише, че всеки има право на .........трудът се гарантира , майчинството се защитава от държавата и кво ли не :)

Ето това е страшното! Народ хвърлен в отчаяние, безверие, глад и немотия! Баща ми няколко пъти ми е казвал: "Знаеш ли колко пъти, както си стоя, гледам ножа на масата и си мисля, просто да го взема и да сложа край на теглилото си. Единствено мисълта за теб ме е спирала." От такива думи ми става страшно и си вадя изводи какви мрачни мисли бушуват в душите на хората.

Само не дрънкайте, че това е много по-различно от ставащото в Европа и останалия "нормален" свят.

Това означава, че всеки ден 3 човека се самоубиват в България. Нормално ли е? Вярвам се досещаш акт на какво е самоубийството. И какво го предхожда. Сега се запитай, колко ли трябва да са хората, които си мислят за самоубийство, но нямат куража. Страхотен живот имаме в България, нали?

75% българи и 14% роми - това е неправилно представяне на данните. Би следвало да се представят като коефициент на 100 хил. души от съответната етническа група. ако ромите в страната са 1 млн. (фактически 14 % от населението), то тогава би следвало да се заключи, че няма разлика в самоубийствата по етнически признак. Но ако са по-малко, както се опитва да ни убеди НСИ с данните от преброяванията, може да се окаже, че циганите се самоубиват2-3 пъти по-често от българите. Не става ясно и останалите проценти до 100 от кои етнически групи са.

Карай да върви, нали трябва с нещо да си запълнят "новинарската" страница, а дали ще е вярно... кой го интересува. dir.bg стана по-бетер от жълта преса. 90% от статиите им са преписани заедно с грешките от други места и 100% от преписаните статии не са проверени, камо ли да верни.

безпаричието покрай 2000-та година беше по голямо от колкото е сега .... така че финансовите проблеми са един от основните фактори

Защо не извадите една статистика на самоубийствата за целия преход и да направим една съпоставка с още 20 години назад?

Ако се направи сравнение с броя на жертвите от "войната по пътищата" и броя на самоубийствата се вижда, че горе долу годишно числата са равни. Това е само статистика!

А семейните причини за самоубийствата не опират ли пак до лошо материално състояние, безработица, липса на надежда нещо да се подобри в живота ти!?

Погледнах първо заглавието...11 000... и си помислих, че това е в някакъв по-глобален мащаб: Например на Балканите, в Европа.

Ами докато посягаме на себе си и близките си, вместо да разстреляме виновниците за положението в което се намираме така ще е!

МАй ще взема да се гръмна. Swebus, твоя коментар ме подтикна към самоубийсво, тъй да знаеш.

Тъжно, много тъжно.

За 10 години 11 хиляди самоубиства. Хиляда и колко на година в катастрофи или убити от кола. Стотици убити на училище, в детска градина, дискотека, кафене или разходка в парка. Десетки убити заради лекарска грешка.

значи се пада на година по около хиляда и малко отгоре толкова умират и от катастрофи

Всъщност, ако караш пиян с Голф2 по третокласен път с 170км/ч и внезапно крайпътно дърво се изпречи на пътя ти, е много трудно да се определи дали си умрял от катастрофа или от самоубийство.

Да, защото е много хубаво, уредено и спокойно...всичко. Сега очаквам да има и самоубили се заради Топлофикация, топлинните счетоводители и ЧЕЗ, поради невъзможност на изплащане на доживотните присъди за нещо виртуално, като цената на топлата вода, например... Но това не се коментира и не се забелязва от управляващите! Народа измря и полудя, който не е още избягал не го чака нищо хубаво...

Очакваш самоубийства заради Топлофикация (предполагам София) с едничката мисъл да ти намалят цената на парното. Ето това е българинът - радва се на загинали хора с цел лична облага.

Цената на парното е достатъчно висока за услуга, която не ползвам, но плащам сградна инсталация и второ - кажи ми колко е цената на топлата вода...а исках друго да кажа...колкото и да се заяждаш положенито с голяма част от народа е направо трагично...

то е заради просперитета на държавата наречена българия....

Ако тези цифри са верни, излиза че социално-икономическите условия в някои държави от ЕС, създават всекидневен стрес и влудяваща безизходица за населението си.

""Тези цифри сочат, че икономическата криза не е основна причина, поради която българите посягат на живота си, е мнението на експертите."" Това го кажете на баба ми! Няма кой да ви повярва!

Да, грешно е, през 2000 година кризата беше по-голяма.

Не подценявай бабите ! Просто условията налагат на журналистите така да коментират фактологията , която е жестока.Иначе и за тях нанай маро .......и кво следва - още един в черната статистика. В момента в България има стотици партии , но всите са ялови :) " Земята на Левски и Ботев отново е робска страна!"