В София показват съкровище, извадено от пепелта на вулкан

Едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра е в София.

Обратно в новината

Коментари - В София показват съкровище, извадено от пепелта на вулкан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още един повод да се възхитя на тракийската култура, която 3 хиляди и нещо години по-рано е боравила със злато и зсебро по почти толкова изкусен начин, кокото римляните от това съкровище. Само че намирам в тракийската стилистика много, много по-широк възглед за света и много повече обоснована творческа смелост в художествения похват, отколкото при римляните. Стилни са римските, доста перфектни, но и доста буквални, без художествено претворяване. Все пак благодарим на Лувъра!

Красотата ще спаси света. Вярно е това нещо. Облагородява някак си, и за момент забравяш за ежеднев-ните дела P.S. Доста са им треперили на тези паници (съдове :)))) щом са усетили катаклизма и са ги набутали в цистерната. Да си ги вземат после от скришното място

Кога най-сетне ще дойде НИМ в центъра на София или по-точно кога ще се премести в сградата на бившия Полиграфически комбинат Д.Благоев? За да може българите и гостите на България и София да посещават нормално експозициите. Време е този абсурд вече да се реши.

Красота. Наистина невероятна изработка.

ЩЕ ГО КУПЯ С МОЙТА ЗАПЛАТА ОТ 340ЛВ НА ПРОСТ ИНЖЕНЕР

Вярно трябва да си доста прост, щом толкова струва инженерния ти труд.

Е тва е съкровище не кат наште смешни тракийски шитни братлета!

НЕ СМЕ ГИ ДОВЛЕКЛИ ОТ НЕКОЯ СИ КОЛОНИЯ !!!

Добре.

ОТ КЪДЕ СА ГО ОТКРАДНАЛИ ФРАНСЕТАТА ТОВА СЪКРОВИЩЕ ?! ЛУВЪРА Е ПЪЛЕН С КРАДЕНИ СЪКРОВИЩА ОТ ЦЯЛ СВЯТ ! ОТ ТЕЗИ БИВШИ ИМПЕРИИ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ НАУЧИМ ДРУГО,ОСВЕН КАК СЕ КРАДЕ И ЛЪЖЕ !!!

Вожда ви Сидераста открадна милиони от КТБ за телевизия от парите на народа! Сега се чекне като шафрантия с шашева по нея ,докато му пусне путя аванса!

от тези бифши империи можем да се научим да ценим страите неща а не да ги продаваме - повечето от тия неща не са крадени а са купени през годините от хора с подобно на балканското мислене, които като видят стар предмет не виждаш нищо друго освен пачка с паря не някаква друга стоиност и още нещо ще добавя - тя така наречени империи имат много музеи които са безплатни за да може хората да идат , да видят и да научат неща за изсторията, докато варварските нации или разрушават такива неща или ги продават, както казах - за тях това са просто пари, без никаква друга стоиност

Когато ние - хората на XXI век, виждаме как са живели хората преди хилядолетия, с изумление констатираме колко високо е било равнището им на мислене. Много съвременници не могат да се мерят с техните художествено-естетическите достижения. Бях във вила "Армира" преди повече от година, а още не е избледняло впечатлението, което остави у мен. Мечтая си у нас да бъдат експонирани за публиката колкото е възможно, повече подобни исторически обекти, каквито, очевидно, съществуват. От това можем да имаме и популярност, и финансови приходи.

Колко да е било високо равнището им на мислене, когато главите им са били пълни с въшки, а в по-късен период и под перуките е гъмжало. Е добре, че компютрите не са били измислени тогава, че цивилизацията е щяла там да си остане, да се е самоунищожила.

Много бъркаш за въшките, поне при римляните. Виж, за средновековието е така, там са се къпели веднъж на високосна година. Но за римляните не е така. Римските бани са известни по цял свят. Всеки римски богаташ е имал баня в дома си, а за плебеите е имало обществени бани. И са ги ползвали ежедневно. Само в Рим е имало повече къпални, от колкото храмове на боговете. Дори робите са ходели на баня редовно, нещо, което не може да се каже за много днешни хора. Римляните са били много по-чистоплътни от много хора сега.

Вила дела Пизданела, кефи максимално!