17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Новият Рим (Константинопол) живя 1000 г. и умря. Но Сердика (София) наречена така на църквата св. София е жива. Както е казал св. Константин-Велики Сердика е моят Рим! Християнството тръгва не от Константиноол (той още не е построен) тръгва от Сердика със Сердикийският едикт. Сердикийският едикт, известен и като Галериев едикт за толерантността (на латински: Edictum Serdicense, Edictum tolerationis Galerii)

Връща ви се тъпкано ,за това ,което направихте с България ,като създадохте измислената македонска нация ,е ,берете сега украинските плодове нещастни грандомани !

грците и србите направиха "македонията"; другото е фейк нюз Въобще, откакто англичаните преди 150 години решиха, че люлката на циливилизацията е в гръцко, направиха всичко възможно да "възстановят" тая циливилизация. Крайният резултат е ей такива дебили като грцкия пърделник, дето се прави на патриарх, и македонията.

Кой го боли оназ работа за глупости като религия? Никой освен резаните. Да се цепат и де се делят на колкото части си искат. Това няма да направи поредната измислена митология превърната в религия да е истина. Еди кой си поп отлъчил некой си друг поп :-) Не ме карайте да се смея. На кой човек със средно ниво на интелигентност му пука. Аз претендирам да съм доста начетен и образован и макар да съм учил 5г в леко религиозно училище (всеки ден задължително 1 час Библия - ортодоксално между другото) до оня ден хич не знаех че некъв си поп на несъществуваща църква в Истанбул имал правото да казва на другите попове по други държави какво да прави. Какъв е този абсурд?!

И за неговото посещение в България! Той дори на президента се накара.

За там са се запътили и Ловешкия поп и още няколко руски зелки от БПЦ!

Пълна изолация му е майката. Във всички сфери. И най-ценнотот е, че те са тези, които ще затворят всички врати към света. Найс!

Ееххх. Никой не ти цепи басма само защото си Руснак и така ти е по-удобно на теб лично. Света не се върти около Москва. Жалко много жалко

Не е ли малко тъпо, тъп американски трол, без никаква религия да се изказва по въпроси за Православието. Твърде далеч си. Политиката няма място в религията. Доста гнусни същественца сте. Дори и не осъзнавате от висотата на собствената си тъпота в какво сте се забъркали. Всяко нещо си има цената.

И религията няма място в политиката.

Прав им път на ватенките!

На вниманието на тъпите мурзили. Кратка историческа справка: Основаване на Византион - 667 пр.н.е. Преименуване на Византион в Константинопол - 324 н.е. Основаване на Москва - 1147 н.е. Великият град Константинопол е съществувал 1814 години повече от Москва. Той е бил столица на Римската империя и наследницата й Византия. Кръстен е на името на реалния основател на Християнството - император Константин. Претенциите на москалите за 3-ти Рим са направо смешни. А Константинополската патриаршия е два пъти по-стара от Русия. Когато Константинопол е бил център на човешката цивилизация, по москалските полета са духали ветрища и мечките са си правили събори.

На вниманието на Долуподписания: Идеята за Третия Рим не е руска, а българска. По времето на Иван Александър за Търново се говори именно като за "нашият нов Цариград". Можеш да прочетеш какво казва по въпроса историкът Иван Божилов в "Политическо безсилие и културен блясък : Иван Александър Асен (1331 – 1371)". След падането на Византия и България под турско робство тази идея е пренесена от наши свещеници в Русия. И се развива не на празно място, тъй като някои от московските князе са в родствени връзки с византийските императори. Реално погледнато, след завладяването на Балканския полуостров, остават свободни два центъра на православието - Атон и Москва.

Константинопол не съществува от много отдавна, а също така и Константинополската Патриаршия, но Москва все още съществува, независимо че на два пъти се опитаха да я унищожат. Вселенската Патриаршия открай време нищо не върши, защото е в нищото, в ислямския Истанбул, както нищо не вършат и остатъците от християнските църкви /католически, православни, т.н./ в Ерусалим. Католическия свят е обединен защото си има християнски католически център наречен Рим, протестантите и източно-православните са обречени да бъдат разединени защото така и не успяха да се обединят и наложат един център и един общ църковен език на който да комуникират. Отделянето на част от Украинските Вярвящи в отделна Украинска Църква е чист политически акт, имайки впредвид че в Киевска Рус е положено началото на православието по земите на днешни Украйна, Белорус, Русия и т.н. които са били част от Руската Империя. От това роене и делене на църквички никой не печели - нито Украйна, нито Русия, още по-малко Вселенската Патриаршия защото тя определено ще загуби подкрепата от най-силната източно-православна църква с най-много последователи, а именно Руската.

Не е така - Константинополската патриаршия съществува от 38 год. от новата ера, когато се отделя от Антиохийската патриаршия. През ЗЗ0 година става автокефална. така че е достатъчно древна.

До баба пена. Константин I Велики пръв от римските владетели се заема да създаде нова столица. Мястото за нея било избрано изключително сполучливо. Тя трябвало да се изгради на бреговете на Босфора, където се намирал античният град Византион и където е естествената географска граница между Европа и Азия. Строежът на новата столица започва през ноември 324 г. Лично Константин Велики очертава плана на градските стени. След по-малко от шест години, на 11 май 330 г., новата столица е тържествено осветена и получава названието Константинопол (градът на Константин). Още тогава той е наричан Новия Рим. За жителите му и за поданиците на империята той бил просто Градът: неговото величие не позволявало да бъде сбъркан с някой друг град. По-късно (навярно от XI в. нататък), българите го нарекли Цариград, като с това подчертават ролята му на императорско седалище

Реалния, викаш, основател на християнството?!? Аз все си мислех, че са Христос и после неговите ученици. Явно от Отровено общество са ви спуснали алтернативна история ... Също така ще отбележа, че от основаването си, Византион е сменил името си няколко пъти, както и владетелите. Да не говорим, че далеч не е сред най-старите градове в света, така че няма к'во да се напъваш.

Независимостта от Москва! А ние кога?

Дреме ми на долуподписания израстък, че някакви си москалски попове се сърдели на Константинополския патриарх, че ги бил отсвирил. Тъпите кагебейски попове да си спомнят кой е реалният основател на християнството - император Константин. И чие име носи Константинопол? Да си спомнят и че един от скорошните владетели на Русия обяви религията като "опиум на народите". А наследниците му с най-голям кеф рушаха църкви и избиваха свещенници. Подпис: долуподписания израстък!

И? Кой интересува какво зе прави руска поместна църква.

Отдавна в Истамбул се опитат да станат православни папи. И още по-отдавна са само масони@@!!!!!

Малко гръцки попове е изклал Яне Сандански!

Украйнският дядо Господ не иска да има нищо общо с руския дядо Господ със съгласието на Цариградския дядо Господ. Но руския дядо Господ не е съгласен с това положение и е решил да накаже цариградския дядо Господ като му отнеме статута на дядо Господ над всички останали дядо Господи. Жалка картинка!

Да късат вече и да се присъединяват към исляма :)))) Тъкмо Киро кагебето ще може да служи в най-голямата джамия в Европа :)))

На то чалгаджията земи та прочети колки джамии има в България и ги раздели на глава от населението, и тогава квичи на умрело! мбухахаха

самозванец е купен ,а и е господин никой...

Е Опиум за народа ! В.И.Ленин

И затова решиха да му предложат изключително силния наркотик наречен комунизъм. Още не можем да спрем с зависимостта си. Единствената разлика между комунизма и останалите големи религии, че в него не съществува Бог. Иначе си има свети писания - като се почне с Капиталът, има си светци и пророци - ти си цитирал единия. Канонизират се като умрат други. Даже и мощи имаше дори и у нас. И разбира се Сатаната, световния капитал и неговите слуги едрите капиталисти. Комунизмът е една история как да победим Сатаната по предсказанията на врачката Маркс.

Много си прав човече, но да ти кажа всъщност има и други религии без бог, а само с някакви духовни водачи - например будизмът и конфуцианството. А на комунизма пророците бяха св.св.Маркс и Енгелс. :)))

Много важно! Ще накриви калимявката на дядо Вертоломей. :)))))

Гръцката църква винаги е потискала българската, а по време на турското робство в нашите храмове се е служило на гръцки език. Затова през Възраждането се е водила люта битка с гръцките духовници. След Освобождението ни от турско иго руската църква е подпомогнала българската в нейното обновление. През последните 30 години в България беше "демократично" осъществен българския църковен разкол и бяха построени нови 1000 джамии. Поведението на руската църква спрямо подлите гърци е правилно, което впрочем се подкрепя и от нашия патриарх.

Не знам колко за ни помогнали руснаците, но е истина че по време на османското робство, гръцката църква ни е била най-големия враг, по-голям от отоманците. Това рядко се отчита в нашата история. Няколко вековна асимилационна политика на тази църква откъсна голяма част от населението с български произход от народа си, дори се бият за гръцката независимост, т нар андарти. Гръцката църква обявява християните на Балканския полуостров, особено тези в Епир, Тракия и Македония за гърци. Българската езкархия доказва, че не са такива, но като цяло неуспешно. В ден днешен тези територии за част от други държави и църкви. А църквата в Константинопол е дефакто гръцка национална църква...

Кирил ГУНДАеВ на младини 1971-1974год служил в Швеицария /бьрлогата на Мамона/ и рьководел В ЦЮРИХ ВсеМирного Совета Церкве/МАСОНСКА/ масонска програма за сливане на православни-католици-евангелисто-протестанти-мюсилмани-будисти в нещо като Световен миш-маш ТЮРЛЮГЮВЕЧ под 1ШАПКА тая на Бафомет-САТАНАТА така по лесно ДА командва На1 улица в ЦЮРИХ ул.ВорсегестфаиНг се намират рамо-до-рамо Ротшилд банк- ГАЗПРОМ банк и Русише Комерциал Банк-Фондация Бюрле като Ротшилд банк са толкова нагли че построват сградата като КРЬСТ корабна базилика/цьрква а в средата над КРЬСТА пресечена МАСОНСКА пирамидаСИМВОЛИКАТА Масонсвото НАД КРЬСТА Мадия представител на РОТШИЛД-ФИЛИП е главен акционер в наи-големия конгломерат за Алуминии РУСАЛ заедно с евреиски Путинско-ШАЛОМски олигарх Дерипаскха/на иврит ПАРАГРАФски отсекот ../ Ф.Ротшилд е собственик на ЛУКиол и дьржи контролен пакет през ИНГ Банк Еуразия Дьч/Холандското подразделение на Ротшилд/ Холандско-Ротшилсдско-КГБеиската врьзка не свьршва с ЛУКиоил и РУСАЛ ЗЕТЯ на Путин е холандски евреин приближен на Ротшилд ИОРИТ ФААСЕНженен за Мария ПУТИНА на иврит ИОРИТ/на иврит ОТКЬСВАШ отклоняващ ПАРИ/ ФААСЕН/НА ИВРИТ Стенещ блеещ оплакваш се / ЗЕТчето на КГБееца Путин-ШАЛОМов рьководи МЕФ Одит /подразделение н аГАЗПРОМ/ МЕФ е на евреиски вавилонски иврит КАПИТАН .Лидер ,Шеф на които шеф е Татяна Безос сьвпадение с милиардера Джеф Безос но може и да имат нещо

Тези мними духовници - полковника от КГБ с яхтата - Патриарх Кирил и руската църква са с червена партийна книжка в джоба и са агенти на КГБ-ФСБ. Както беше в България 45 години като бяхме под тяхно робство.Те имат толкова общо с християнството, колкото и Бин Ладен. Това са червени дяволи облечени във фалшиви дрехи на духовници. Те са Без Божници, техните деди тук и в Раша масово взривяваха разрушаваха църквите , като убиваха духовниците.

Га пречихте всячески с гърчолята турския султан да даде независимост на Българската Екзархия, га отцепихте Македония от България с Кървавата Коледа не ривахте....с'я шъ ми ривете?!

ааа... това какво значение има и за кого? Ако руската църква скъса с украинската това каки последици ще има? Няма да си играят на топчета заедно вече? Или ще се съдят за попечителство над рибките в аквариума които отглеждаха заедно?

-Заминавай за Константинопол да отровиш Вселенския патриарх с новичок.Ако не успееш,запази го за себе си.

През кура ми е за вселенския патриярх в константинопол, и за оня в русия и за украинския такъв, и за гръцкия, и за българския... или те бяха няколко.

Нападнаха Украйна,но искат Украинската православна църква да им остане подчинена. Порошенко обаче за разлика от Румен Грипена няма да допусне полковник Гундяев(така наречения "патриарх на цяла Русия") да му тропа по масата и да му се кара.

Ей, ама на вас гербавите пионерчета все радев ви е в главата. не можете да преживеете просто че този път изпуснахте работата и избирателите взеха едно от малкото правилни политически решения. Малко ви остана, скоро герб няма да го бъде и малкото останали гербави ще пискат за лов на вещици и политически чистки, точно както правеха комунистите преди 25 години.

Украина е част от Русия и по тази причина не може да съществува самостаятелна украинска церква!

Когато агресивните ватници станат мнозинство по българското Черноморие,ще кажат и за него че е част от Руската федерация.И ще повикат ихтамнет "за защита на рускоезичното население от репресиите на местната власт" по подобие на кримско-донбаския сценарий.

Ето тогава България ще бъде освободена от 28 годишното еврогейско робство и от евроатлантическите ценности, с които убиват журналистки посред бял ден! Ето това време чакаме!

този път ще го духате, руска бляд:) самостоятелна украинска църква ще има! а руската най-добре наистина да скъса с вселенската патриаршияя константинопол...и без това вече нямате почтинищо общо с православието и само замърсявате светата църква.махайте се за да се очистим и пречистим! анатема за руските псевдо-православни ченгета-духовници!

Московеца плю без повод по България и по Историята Сега друговерци нагаждачи го охулват Дали ще проумее грешките Историята ще каже

москва с този "лидер" с азиатски черти се отдалечава от православието, строи мега-джамии, сприателява се с рамазан кадировци и дагестанци разни

Тъпаците вече са готови да бъдат победени. Защото са прости и не знаят, че пазител на православието е Русия и ако се внесе това разделение, то ще е една стъпка в посока изпълнение на ,,заклинанието" на Збигнев Бжежински - ,,...след комунизма главния враг на Америка е православието..." В този аспект нискочели примитиви щели да се радват ако това се случи, ако ,,....азиатските диваци бъдат....." и т.н. А по същество - именно нашите примитиви без мозък с дресировка да ядат лайна срещу Русия са онези предатели, които са подобие на тези, които предадоха Левски, убиха Ботев, предадоха България и предизвикаха две национални катастрофи, загубиха две световни войни, загубиха над 30 % от територията на България, донесоха много милиарди репарации и...забележете - винаги когато те съществуват в общественото пространство българската армия бива разформирована и обезоръжена - както след подписването на Ньойския договор, така и след отделянето ни от ,,..азиатските диваци..." след 1989 г. и самопоражението ни, надупването ни пред колониалните завоеватели, които ни завладяха по-лесно и от завоюването им на папуасите от Нова Гвинея! Защото радващите се на сегашната вакханалия, създавана с църквите от фашистка Украйна, са примитиви и дори не разбират как с този акт се улеснява пълното заробване и на България! В историята ни тези предатели винаги са изтичали в канала. И на сегашните скоро ще им дойде времето. Но за съжаление истинските българи, т.е. българския народ е благороден и отново ще прости на предателите.

Пазител била - с шеф кагебешник начело?? След Сталин и рушенето на хиляди храмове, руска църква няма има само някакви чучела сатанисти, маскирани като попове. Анатема за всички кагебешници, предрешени като попове, начело с антихриста-поп-кагебешник Кирил Московски

Лигльо, Путин е кагебешник защото има топки да упражнява този занаят. Там се влиза ако си умен, физически здрав, с гъвкаво мислене, много интелект, изключително висока обща култура, добро образование, много знания, и след добро обучение. Там не взимат лигльовци и мамини детенца, дето ако им гръмнат ще се наакат, които треперят с хилавото си тяло за дозичка бело, и които 20 часа са в мозъчно затъмнение, а четири часа са в абсистенция. От лигльовците-русофоби, тук ( те са няколко) нито един не може да издържи тестовете за влизане в КГБ. А пък актуализираните, осъвременените тестове за влизане във ФСБ - за същите тези лигльовци е недопустимо дори да се мисли, че ще се справят! Смешно е пигмеи и аборигени каквито са в същността си коментиращите тук русофоби да коментират цивилизация много над тяхното ниво, ниво, което те идиотите никога не могат да достигнат. За тези русофоби хубавото е, че от белия прашец умират млади и не замърсяват дълго време природата.

Може и така да е било по времето на Сталин Сега КГБ/ГРУ са пълен провал, хващат им агентите защото си оставили в джоба бележка от такси от централата на ГРУ до летището Мухахаха - руските служби станаха за световен смях

Крайно време е Русия да освободи Константинопол от османските нашественици.

Църквата за политически цели от Грозни до днес.Те дори се подчиняват на мюсюлманската златна орда с цел да унищожат друга християнска църква.

Жалко е когато политиката се намеси в църквата. Миряните имаме нужда да вярваме и църквата трябва да ни дава тази вяра. Нямам против всички църкви да са самостоятелни или всички да се обединят. Стига да дават необходимата вяра на хората.

Моля се това да се случи от все сърце. Колкото по малко връзки имаме с азиатските диваци толкова по добре за Българската църква. Оня проскубан руски поп дето тропаше по масата на Българският президент може само да го засмуче под вода .

Ето КОИ е Патриарх Всероссиски КИРИЛ ГУНДЯЕВ маикаму е с девическа ЕВРЕИСКА хазарска фамилия В Е К С Е Л Б Е Р Г Ето това е милиардера лябител на СКЬПИте ЯХТИ частни самолети РОЛЕКСИ КОРТЕЖИ С ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ ЛИМУЗИНИ МОШЕ , евреската жилка Y по законите на Свещената книга ТОРАх /на иврит ЗАКОН/ СЕ ПРЕДАВА САМО по МАИЧИН ПЬТ ,тоес истински евреин е този които маика му е еврека

Кирил ГУНДАеВ ГУНДАеВ-На евреиски иврит ГУН-Градина ДАеВ-на иврит МЕЧКА ГУНДАЕВ-МЕЧАГРАДИНА

Така или иначе Българската Православна Църква ще остане в Евхаристийно общение с всички поместни Църкви, а ние ще кажем за Руската Православна Църква за неше оправдание,което не беше оправдание а борба за да остане и се задържи,... опитвахме и мъчехме да лекуваме Вавилон, обаче не успяхме!

И както мнозина си мислеха, че Москва ще бъде "Третия Рим" тогава ще стане : "И ти, Капернауме, до небесата се издигна? До ада ще се провалиш!

Няма по добри в згромолясването от руснаците.Даже и скъпия петрол не може да върне усмивката на Путин.Само се чудя , кога ще бъде грандиозната катастрофа.

толкова има Черноризец. В средновековния документ има Харбан Мавър. Мавър говори какъв семит е. И не е писал "За буквите" а срещу българските букви и по-точно срещу Глаголицата.

Някой чувал ли е за Светогорската евангелска църква? Да ви разкажа накратко за нея. Основателят й разбира, че БПЦ се е отклонила от Пътя, Истината и Живота. Решава да напусне БПЦ и да основе нова църква - именно СВЕТОГОРЕЦ /Светогорската евангелска църква/. Праща писмо до български манастир в Света гора да препрати молбата му да бъде разкръстен или анатемосан, за да може да започне начинанието. Става чудо и той получава разкръщелно свидетелство. Чудото е следното, както той пише в мемоарите си - Главата на БПЦ се удавя в Черно море, алюзия на Лотовата жена. Вече няколко години излива философските основи на своята църква в своя блог. Освен това води Кръстоносен поход срещу пънчославието и е обещал да освободи от пънчославно робство народите по света, като започне с българите, премине през руснаци, украинци и други "православни", после през "правоверните" и накрая и през "Божия народ". Има последователи на 5 континента, но най-много го четат от Украина.

Как Русия забрани български училища в македонския ни край , дори след разрешение от султана.Помним и как Левски овисна на бесилото заради руското желание да бъде убит.Няма и един грош от Русия за родните опълченци , които спечелиха войната им

Споделям мнението на Ние помним,но се пише увисна,а не овисна.

Варфоломей трябва да бъде отлучен от церква и настоящи православни церкви да се обединят под предводителство на Руска православна церква!

Слава Украине! Героям Слава!

Страна и противна Сатанинска КОЗЯ -Бафометска символика се открива ясно в логото на Партията ЕДНА РОССИЯ на КГБееца милиардер ПУТИН-ШАЛОМович Логото на Едина Россия стилизирана силно крачеща бяла мечка с очертан син контур ,вьтрешния бял контур предсвлява КОЗАс протегнати напред РОГА Краката на мечко-козела образуват ОБЬРНАТ на опаки-обратно надпис на иврит на думата ИЕШУА/ИСУС/ , тоес КОЗЕЛа БАФОМЕТ /старателно замаскиран/ тьпче с крака СПАСИТЕЛЯ ето това е пАртията на КГБееца 'ПРАВОСЛАВНИЯ' хазарин пра внук на равиШломо Владимир ПУТИН-ШАЛОМов Замислете ЗАЩО аджеба точно на улица КОЗЯК 16 в Софиския кв.Лозенец се намираСАЩ Посолство водено т украинския евреин Ерикх Рубен,Ерикх/на иврит ЛЬВ шампион/ ,КОЗАТА символа на Рогатия Бафомет/

Константинопол не съществува няма я и Вселенската, такива са реалните факти, защото в Православието Царя командва парада. Какъв цар е турският султан ? Та той дори не е Християнин а де факто е убиеца на последният император на И.Р.И. Тази държава не съществува. България обаче я има и Патриаршията също. Русия е наша духовна рожба, хубава лоша не коментирам. Ако някой има право да отсъди е БПЦ. А тя не може да разделя, може само да обединява и да осъжда разкола.

Кои е СУЛТАНА ли Реджеп Таип ЕРДОГАН баща Мехмет грузински мюсилманин от БАТУМИ Грузия ,мигрирал в Турския граничен град РИЗЕ кьдето работелкато митничар на катер и контриирал альш-вериша контрабандата на стоки /хероин/ на АЗЕРСКИТЕ горски евреи , Маика ТЕНЗИЛЕ нагорнокарабахска азерска евреика заселила се сьс с/во в Гюнеиси планинско предградие на РИЗЕ, ТЕНЗИЛЕ-на вавилонски/иракски иврит ИЗПОЛЗВАЩА с Предимство Синове /принцове на Султан ЕРДО 1 Бурак-на иврити арабски Барак/като Барак Обама/ СВЕТКАВИЦА ,Бурак е митичен крилат кон които се появил като светкавица и отнесьл пророка Мохамед при Алаха от дьамията Ал Акса в Иерусалим ,Огнени крилати коне в огнена колесница отнасят и пророк Илия при БОГ САВАОТ Билал -на Вавилонски иврит Смесен Омещан ,преливащ цветово като хамелион ,понеже женатана Ердоган Емине по произход е АРАБКА родата и е Кувеит/Южен Ирак заселили се в Сирт -Кюрдистанска Турция Бизнес партбьори на Синовете и фамилиаЕРДОГАН ,АЗЕРския горски евреи от Баку МУБАРИЗ МАНСИМОВ

Лошо много лошо ! Вартоломей пося омраза вражда и ерес. това не е патриарх . Той е никой .денят ще дойде.

праз

Това че Цариградската патриаршия решава за всички православни народи не е по Закон на Православните Църкви и тяхното решение нищо не значи ! Всички Православни Църкви трябва да го приемат на общо събрание и тогава е решение , това е Фалшива новина ! Знаете какво беше когато този Вселенски Патриарх беше в България и какви условия и закани към БПЦ изказа ! Анатемата към Украинската Отделила се Църква продължава да действа и никакви Решения на Константинополския Патриарх не са валидни и признание от Православните Балкански и Европейски Църкви няма и не може да има , жал за парите на Порошенко които е платил на Патриарха !

Може да не ти се иска, но вселенският патриарх е Примас - пръв между равни. Равните са го избрали и затова го слушат.

Равините ли са го избрали

И това ще бъде последната борба на комуниста! за жалост за окончателна загуба! Където мине руски комунист трева не никне! Тоест Руската Православна Църква минава под ръководството на "Люблянка". Каква мерзост, какво унижение!

Този медал от опълченец ли ти е.

Не! Пра-дядо ми беше царска офицер, освободил дял от България от турското иго! Този медал беше забранен по комунистическо време в България!

Не срами името на Черноризец Храбър. Той е уважавал историческата истина. Ако беше си дал труд да прочетеш кой е Филарет (светско име Михаил Денисенко), щеше да знаеш, че също се е подвизавал като сътрудник на КГБ с псевдоним Антонов. Той и не го крие, открито го заявява: " ... Был связан... Нужно учесть, что в советском тоталитарном государстве всё было под контролем. Я должен был согласовывать свою деятельность с государством..." Казано през 2012 . Но през 1958 пее дитирамби за съветската власт: "... я сын шахтера, стал архимандритом и ректором. При какой другой власти это могло бы случиться? Под чьим небом вы живёте? Чей хлеб едите? По чьей земле ходите? Вы неблагодарные, вас советская власть учит...". Думи, произнесени в качеството му на ректор на Киевската семинария. И на ум не му идва за тоталитарната държава, когато през 1990 използва връзките си в КГБ и ЦК на КПСС, за да повлияе на Архиерейския събор и да бъде избран за глава на РПЦ...

аха, събор на РПЦ в Минск.. май полковника стяга редиците в Беларус.

Някой спомня ли си нашия разколник Фори Светулката, а Пимен???? Същата работа става и в бивша Украйна. Правят се опити да се създаде алтернативна църква, която е извън канона...

само дето опитът там не е опит, а си е успех на наритване на руснаците и руските мурзилки. Тук дори в момента патриархът е с чин от ДС.

Успех? По-скоро използване на религията за политически цели. Защо иначе, през !997 година, когато Филарет е отлъчен от църквата, когато му е отнето правото да проповядва заради неморално поведение и шантаж на свещеници, за дейност, несъвместима с обета и канона, заради т.н. "двуцърковна ерес" - опит да се създаде обединение от неканонични поместни църкви в България, Украйна, Черна гора и Македония, в тясно сътрудничество, впрочем, с гореспоменатия Фори Светулката, та защо тогава всички поместни църкви, в това число и Константинополската патриаршия, приемат и признават решението на РПЦ. А сега изведнъж Вартоломей се измята на 180 градуса. как да не се усъмниш в политическа употреба на религията.

След като се разпадна СССР защо да не се разпадне РПЦ? Кой нормален иска да служи на Гундяев и ГРУ?

Братя Руси, Ние Българските Християни сме с Вас.... майната им на останалите!!!

Отново потвърждение какви мръсници и гадове са руснаците, те искат да заповядват в украинската църква, да я държат в подинение.

От канонична гледна точка вселенският патриарх създава ерес в бивша Украйна!

Тези думички са сложни за теб.

Нека внимателно четат БГ ПОПОВЕ ДС руски-ченгета на каква руска организация СЛУЖАТ КГБ -на евреиски-хазарски иврит ВЗАИМОПОМОЩ Подкрепа ,заврьщане и помагане на ранен в битка През 1918 веднага след ВОСР/1917г/ е сьздадено ГРУ от украинския евреи Шимон Иванович Аралев по маика украинка евреика-хазарка Роза Самуел -Землячка и баща латвиец пгу КГБ ссср- сьздадена 1954 год от родения в НАЧИХЕВАН Нагорникарабах/населена от Мюсилмани и горски-планински иракски евреи /ЯКУБ Христофорович Давидов /ДАВТЯН/,баща полски-литовски дворянин шляхта полу литовец/полу полски евреин хазарин и маика азерка ДАВТЯН-на иврит ЗЛОсловещ Клеветник Очернящ АЗЕРИ горски евреи и грузинци горски евреи сьздават Комитет за Взаимопощ и подкрепа и чрез СИЛАТА на Кабалистишните древни книги пьлни с имена на ангели и демони и заклинания и методи за евокирани успели да ЗАВЗЕМАТ чрез ЧЕРНИ КАБАЛИСТИЧНИ магии власта в Россия и да яп подчинят и да я водят за НОСА и в наши дни без да могат Православни руснаци да могат да им се противопоствят 70 % от Рьководния 'РУСКИ' управленски сьстав са евреи-хазари прикрити зад маската на Руснаци справка Главнокомандвашия Руската Армия ген.ШОИГУ/ШОИ-на иврит Изравнявам Уровновесявам ГУ-на иврит Заврьщам кьм../ по баща Алтаец-езичник шаманист маика евреика хазарка от с.Бенаминово Главнокомандващия Руските Космични Сили ген.ЖИХАРЕВ/на иврит ЖИХАР-Стопирам ,правя бент ,преграждам/ Президент Бл.Владимирович ПУТИН по маика евреика хазарка Мария ШАЛОМова /НА ИВРИТ шалом-мир спокоисвие /,прадядо рави Шломо /грузински евреин заселил се в Питер/ Бившия 'руски' президент Дмитри Медведев ,баща Аарон Мендель маика Циля Бениамин /прекрасни 'руски' традициони имена / и 2та от Биробиджан -столица на Ереиска Автономна област разположена до Китаиско -С.Кореиската граница владение на усуруиските тигри Управниците на ИЗРАЕЛ сьщо са са украино-руски хазарски корени Бенаимин -Биби Нетаняху премиер на Израел /укараински хазарин/ Авигдор Либерман бивш вьншен мин. на Израел истинско име Еевт Лвович /молдовско-украински хазарин/ Служеики на КГБ служите на Слугите на МАМОНА които досущ като Демоните приемат облика на Ангели свети и ИЗКУШАВАТ сс ВЛАСТ и ПАРИ ОБЛАГИ душите на Митрополити исвещенци

Ето и ТОП секретно инфо за ЗАБЛУДЕНИ Руски поклоници на КГБеиски поп Кирил ГУНДАеВ по маика ЕВРЕИКА ХАЗАРКА с девическа евреиска фамилия ВЕКСЕЛБЕРГ На евреиски иврит ВЕКСЕЛ-МЕСО Пльт БЕРГ-на иврит СПИРАЛА хеликс свастика завьртяна ДНКверига ГУНДАеВ-на иврит ГУН-Градина ДАеВ-МЕЧКА символ на Путинско-ШАЛОМската антиХристка Сатанинска партия Едина Россия