Искат Чувашия да бъде наречена Волжка България

Обществени дейци и историци от Чувашия призоваха ръководството на руската република да я преименува на Волжка България. Такова е според тях същинското й историческо име, а древните чуваши са потомци на волжките българи.

Обратно в новината

Коментари - Искат Чувашия да бъде наречена Волжка България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето и Патриарха на Русия Кирил признава делото на българите към славянската култура и писменост. Четете (на руски): В ходе торжеств по случаю интронизации Святейшего Патриарха Болгарского Неофита послание Предстоятеля Русской Православной Церкви огласил председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион. Ваше Святейшество, возлюбленный Собрат и Сослужитель у Престола Божия! От лица архипастырей, клириков, монашествующих и всей Полноты Русской Православной Церкви поздравляю Вашу Святыню с избранием и возведением на Патриарший Престол Болгарской Православной Церкви. Повсюду, где ныне проживает боголюбивая паства Болгарского Патриархата, церковный народ радуется избранию нового Предстоятеля. Болгарский Патриарший Престол украсился достойным Первосвятителем, и этому торжеству искренне сорадуется Русская Православная Церковь. Наши Церкви и окормляемые ими народы на протяжении многих веков жили в тесном общении, единеми усты и единем сердцем исповедуя Православие, разделяя друг с другом и скорби, и радости. Мы всегда были вместе. Так было во дни древние (Пс. 142, 5), когда из Болгарии была принесена в Киевскую Русь христианская вера, и наши предки стали общниками славянской письменности и культуры. Миссионерский подвиг наших болгарских братьев лежит в основании русской христианской цивилизации, и мы всегда о нм помним. В болгарской земле покоятся вожди и воины русской армии, положившие свои жизни за освобождение страны от османского владычества. Русская Православная Церковь, вдохновившая их на эту борьбу, помогала возрождению церковной жизни в освобожднной Болгарии, всемерно способствовала общеправославному признанию независимости Болгарской Православной Церкви и восстановленного в ней Патриаршества. С братской во Христе любовью, +КИРИЛЛ, Патриарх

А ЗАЩО ЗАБРАВЯТ ЗА "ВОЛЖКА МАКЕДОНИЯ".НАЛИ град КАЗАН Е СЪЗДАДЕН ОТ "АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ" .ХИЧ БИВА ЛИ ТАКАВА РАБОТА И ТАКЪВ РЕЗИЛ ДА ЗАБРАВЯТ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ. ВСЕ ГЛЕДАТ ДА НИ ПОДЦЕНЯТ !

а някакъв глуповат ми обяснява че нямало да спя щото русия се справила с някакви държави русия най-вече се е справила с руснаците :)))) щото и шведи и квито там живеят доста по-добре! и айде кажи ми как се справиха щатите с русия хахаха по едно време руснаците да не казвам кво даваха руснаците са грабители и толкова а тва е доста остаряла философия за обогатяване на държавите! затова са на опашата ама тъпите им мозъци не могат да го разберат

Вече и митът за "добрия живот" в Швеция е към своя край. Блажени за вярващите...

Страната зад окена, за която пишеш, никога не е воювала с Русия. Иначе, тази страна си върви по пътя - в момента е ясно, че е фалирала.

Америка фалирала, добрия живот в Швеция бил мит, само промитите и бетонирани ОФ черепни кутии на 60 см разстояние от потънали в паяжина задници са добре. Ама им става по-леко като си избиват комплексите бръщолевейки глупости, щото остави яденето, ами и за хапчетата им вече няма пари.

дадада на руснаците всички са им давали земите си доброволно изобщо не са трепали хора всички държави около русия са влюбени в русия просто! руския империализъм е най-добрия руския геноциД е най-добрия :)))) добре че беше международното положение иначе половината германци щяха да са ни братушки сега :)))

И СИ МИСЛЯ КОЛКО Е АКТУАЛЕН ДЕВИЗА ;СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА'И КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ В ТОВА ВРЕМЕ И Е КРАИНО ВРЕМЕ ДА СИ ОСЪЗНАЕМ СИЛАТА ЗАЩОТО НИТО СМЕ МАЛКИ НИТО СЛАБИ ДОКАЗВАЛИ СМЕ ГО МНОГО ПЪТИ И СТИГА С ТОВА РОБСКО МИСЛЕНЕ И САМООПЛЮВАНЕ

ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА ЧЕ ТЕЗИ НАШИ БРАТЯ ПО КРЪВ СА ДОБРОНАМЕРЕНИ КЪМ НАС И ЖЕЛАЯТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА ПОМЕЖДУ НИ С ОТВОРЕНИ СЪРЦА БЕЗ КОРИСТ И ЕГОИЗЪМ

тези братя са по многобройни от българите, говорят 80% турски език и скоро празнуваха 1050 г от приемането на исляма.

Първо, по тази логика, и руснаците, и украинците са ни братя. Второ, споко...

Ако желят какво лошо има ?Смятам,че е добре да сме дипломатични в тези времена!!!

Не вярвам да има разумен българин, който да смята това за лошо.

интесно е колко ще бъдат разумните българи.

ПРЕЗ 15 В. ИВАН ГРОЗНИ РАЗГРОМЯВА КАЗАНСКОТО ХАНСТВО. ИЗБИВА 400 ХИЛ. И ГО НАРИЧА ТАТАРИ. ПРЕЗ 18 ВЕК МЕЖДУ ТУРЦИЯ И РУСИЯ СЕ СКЛЮЧВА ИЗСЕЛНИЧЕСКА СПОГОДБА - БЪЛГАРИ ХРИСТИЯНИ ОТИВАТ В РУСИЯ, А ТАТАРИ/ КАЗАНСКИ БЪЛГАРИ/ СА ЗАСЕЛЕНИ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ. ТЕ НЕ ГОВОРЯТ ТУРСКИ. ТЕ СЕ МЮСУЛМАНИ. ПОСТЕПЕННО СТАВА ПРЕТОПЯВАНЕТО ИМ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕТНИЧЕСКОТО ИМ САМОСЪЗНАНИЕ КАТО ТУРСКО. РАЗБИРА СЕ , ЗА ТОВА СПОСОБСТВА НЕПРИЕМАНЕТО ИМ/ А И НЕПОЗНАВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА/ ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРИТЕ И "ПРИЕМАНЕТО " ИМ ОТ ХОРАТА С ТУРСКО ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ. ДРАГИ СЪФОРУМЦИ, ЧЕТЕТЕ НАШАТА СТАРА ИСТОРИЯ ! ПРОЧЕТЕТЕ И ИНТЕРВЮТО НА МИДХАД ПАША - ВАЛИЯТА НА РУСЕНСКИЯ ВИЛАЕТ ПРЕД В.МОНД.

Няма доказателства за съществуването на казански българи. Имало е Казанско ханство до завоюването му от Иван Грозни. Идеята за "булгаризма" на съвременните татари е създадена от Б. Ваисов (руски татарин, живял от 1810 до 1893). Т.е., татарският етнос си е търсил стар етнос със силна държава, по възможност да е имал държава на населяваните от татарите теротирии.

А според теб защо Иван Грозни се титулува Цар на България??? При това се определя като такъв, след превземането на Казанското ханство.

Освен това, татарите от Русия, които биват заселени у нас, са пръснати из цялата територия. По-голямата им част се асимилира от българския народ. Примерно, Пазарджик навремето се е казвал Татар-Пазарджик. Има много села Татарево, фамилии Татарчев.

Стига с тези лъжи! Татарите са монголоидна раса и нямат нищо общо с нас! Цитирам Мизантроп: Според Историята на Джагфар, монголите са наричали татари сюропуча и отрепките, които са помъквали оттук-оттам и са ги пускали да се бият в авангарда, за да създават хаос сред противника. Думата означавала нещо като "чужда измет". Подобно на башибозука. Волжките Българи са ги мразели - двойно - един път като нашественици, и втори - като нецивилизован добитък, който е рушал отчетливо цивилизованата им държава. И затова сега обидата, да ги наричат с името на най-отвратителния им враг, е тройна. И това! Българка ( нерегистриран )Чувашка съм, много се гордея с моя народ, за что то горделив народ, непреклонен, хората са много добри, но са недоверчиви...Моля Ви, не бръкайте територията на Волжската България с татаро-монголи, това много голяма обида за нас... Татарите избили до последен човек нашата аристокрация.. А сега и от мен: През 1239-1240 г. българските князе Боян и Джику вдигат въстание срещу татаро-монголците. През 1241 г. татаро-монголите обаче завладяват волжко-българските земи. Бягайки от кланетата голяма част от волжките българи се преселват на север, в съвременна Чувашия, друга част - във Владимиро-Суздалско княжество. Според Рашид Ад Дин, главният информатор за монголското завладяване, при разорението на гр. Булгар, татаро-монголите отрязвали дясното ухо на всеки убит. В Булгар са изброени 270 000 уши. Или почти цялото население на волжкобългарската столица е било избито. По-големите градове са разрушени и изгорени: Булгар, Биляр, Жукотин (Джукетау), Керменчук, Сувар. Иван Грозни започва война с Казанското (татарското) османско ханство през февруари 1547 г. КАТО СЪЮЗНИЦИ НА РУСИТЕ В ТАЗИ ВОЙНА СА БЪЛГАРСКИТЕ РОДОВЕ (чуваши и марийци) оцелели от монголските и татарските кланета. Пак повтарям, казанските татари нямат нищо общо с българите !!!

Като едно удовлетворение ни остава фактът, че съвременните руснаци, украинци, белоруси и чуваши пишат на българската азбука, а руснаците, украинците и белорусите говорят на български език (украинците и белорусите - с малко полски заемки), голяма част от украинците, руснаците, чувашите произлизат от старите българи. Тези факти са доста неприятни за имперска Русия, но това е истината. Българският народ е много по-стар, отколкото ни баламосват по медиите и разни историци-пишлемета. Характерни особености на българския народ, които при другите няма, са търпимостта, харизматичността на лидерите, добротата, желанието да се работи със сърце, човеколюбието, духовността. За съжаление, непрекъснато ни натрапват политически и икономически системи, при които нашият народ все по-трудно успява да запази автентичността си.

да бъде наречен Дейли Орман, и да се побратими с Конести,къч.

Ей тъпън,казва се Лудогорие и там живеят хора.Какви са си е тяхна работа,но са хора.А ти си говедо.

Още един въпрос за по-интелигентни и не-първосигнални хора: може ли един народ, който на собствения си език не се нарича "българи", да е български? Ами сега?!!!

братя българи от всички останали страни се обединявайте защото в българия почти не останахме нека дасе вижда че все ощте някъде ни има

Я по-добре да си стоят там и да не се месят много с нас, че каквито сме специалисти по затриване, ще затрием не само нас, ами и тях!

Няма по-наивен народ от нашия... Писал някой за родство и веднага започваме с хипотезите, адмирациите и ентусиазма. На територията на Стара България в момента живеят руснаци и украинци - това са предишните българи. (Само да вметна, че чувашите са християни в мнозинството си.) Аман от пишман-историци!!!

Вижте сега - роднинството си е роднинство! А религията е друг въпрос, тя не се предава по кръвен път. Ние сме българи. Онези, останали край Волга са приели мюсюлманството. Ние край Дунава сме приели православното християнство. Ама, преди Русия! Има нещо общо и тъжно: онези край Волга страдат от политиката на християнска държава. Ние край Дунава страдаме от политиката на мюсюлманска държава. Как да не си мисля, че в последните години Русия и Турция не си взаимодействат в заличаването на българщината?! Пак!

Чувашия е християнска и православна както Русия. Стига глупости!

Не съм споменавал определена република, писал съм "българи край Волга". Специално за чувашите и украинците - да, те са православни. Като нас!

Кой ти казал че онези край Волга страдат от политиката на християнска държава? Та повечето от тях са християни! И още един исторически факт. Избери в нета- етнография на Чувашите. Нищо общо с татарите. Видни личности от чувашки произход В.И. Ленин, роден в гр Симбирск (Чувашия) - дядото на Ленин по баща (Николай Василевич Улянов) е чувашин. Нормално си живеят хората, а най-вероятно искат републиката им да се казва Волжка България, тъй като напоследък татарите започнаха да се надигат и да претендират за това велико име - Волжка България.

Cупер !!! Te това и Cанде Bелики не е знаел до дека се простира Bелика Mакедония !

Bолга е малкоит приток на Bардаро !

Поздравления за чувството Ви за хумор!!! Нема, нема, по-юбаво юначе нема од Санде Големиот!!!

Предлагам да обявиме война на русия и без това сме си на наша територия за 24 часа ще свалиме Путин и няма да има 15- 16 република а ще има втора република към бг. АЗ КАЗАХ!!!

мани че след война с русия следва 9 септември ограбване на златния резерв и става страшно по-добре на щатите може да станем като ю. корея

То... Ние... Че ще ги бием, ще ги бием, ама... нямаме място къде да ги ровим, дъге...

Епа нема само с каратисти да се занимаваме ... ше го ошляпаме Путин та ше му хвърпи п.атката топла вода и газ колкото щеш.

Стига глупости! Могат да си учат история колкото си искат. Но днешното статукво е такова, каквото е и всякакви "етнически" и "верски" темички са пълна и безполезна глупост, освен за претекст на някакви измислени войни, дето им е нужна "етническа" и "верска" матрица, че да им вървят по-лесно на авторите и организаторите им, по-известни като "умиротворители". Хората са такива, каквито са днес - истинска амалгама от етноси и вярвания, които вече нямат никакво значение за цивилизацията, освен - научно любопитство и познание, културно обогатяване, но не и политически определящ факт. Иначе, по логиката на ровичкане и идентифициране на всеки индивид с някакви си произходи (реално отдавна измити), един ден всички мъже трябва да се кръстят Адам и всички жени - Ева. Колкото до "волжките българи"...: "СМЯТА СЕ, че Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Страната обаче става независима едва след като отхвърля васалната си зависимост от хазарския хаганат в края на 9-ти или началото на 10-ти век. През 10-ти век волжките българи разширяват владението си като завладяват няколко фински племена и установяват търговски и дипломатически връзки с русите. Главните градове са Болгар и Сувар, между които, с развитието им като икономически и политически центрове, възниква борба за политическо надмощие. В крайна сметка тя е спечелена от гр. Болгар. През този период волжките българи приемат исляма от арабите..."

В статията пише, че чувашката аристокрация била "избита" от татарите? Въпрос 1: как така, татарите, които също имат претенции да са "българи", избиват собствения си народ - чувашите? Въпрос 2: как така, и чувашите са "българи", и татарите са "българи", "прабългарите" били приели исляма във Волжска България, а в момента чувашите са християни, докато татарите - мюсулмани?!!! Малко на идиотия бие...

Чуваши са и християни и мюсулмани 50 на 50, но татарите са само мюсулмани и то доста фанатизирани, най-вече кримските (направо фундаменталисти). В Чувашия се намира и много известна джамия - Плхар мечет, в гр. Чебоксари,Открита е за посещение от вярващите на 14 септември 2005 г. лично от Талгат хазрат Таджутдин, мюфтията на цяла Русия. Джамията е наречена по името на древната българска столица Болгар - Плхар мечет, която е сред най-почитаните центрове на исляма в Поволжието.

Здравствуйте братушки!

руския империализъм - най-добрия империализъм руския геноцит - най-добрия геноцит тея що народ са изтрепали за да станат най-голямата държава простоооо включително и БЪЛГАРИ!

Ей много си зле, брадър!

Ти да си чувалза големият глад в поволжието през 20те години на миналият век?За смяната на името на Булгаристан с Татарстан?За изселването на стотици хил. кримски българи в азиатската част на СССР? Колко мислиш са оцелели?Прочети малко история, но да не е писана от комунисти!

Първо, пише се "геноцид". Второ, територията на съвременна Русия е доста на север и руснаците не е трябвало да "избиват" никого, за да ги завладеят. Освен това, Русия се справя с големите си геостратегически противници - монголците, шведите, поляците, немците и японците. Факти, с което няма да можеш да заспиш спокойно...

Пълни ГЛУПОСТИ! НЯМА НИЩО ПО-СПЕКУЛАТИВНО ОТ РОВИЧКАНЕТО В НЯКАКВИ "ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ", КОИТО МНОГО ЧЕСТО СА СТРАШНИ СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ. КРЪЩАВАНЕТО НА ХОРАТА ПО "ЕТНОСИ", ПО ВЯРА И Т.Н. ВЪВ ВСЯКА ТОЧКА НА СВЕТА "ЕТНОСИТЕ" ТАКА СА КРЪСТОСАНИ И СМЕСЕНИ, ЧЕ ВСЯКАКВО ПРИМИТИВНО ДЕЛЕНЕ ПО ТЕХЕН ПРИЗНАК ИЛИ НЕ Е ВЯРНО, ИЛИ Е НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО, ЗАЩОТО ТОВА НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ХОРАТА. ЕДИНСТВЕНОТО МУ ЗНАЧЕНИЕ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПРИМИТИВНО И ИНФАНТИЛНО ДЕЛЕНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НА ГРУПИ И ТО - НА КОЙТО КАКТО МУ СКИМНЕ. ВИЖ, КОГАТО ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИЯ ГЕНОМ НА ВСЕКИ СТАНЕ РУТИННА И ЕЛЕМЕНТАРНА МЕДИЦИНСКА ПРОЦЕДУРА КАТО ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА КРЪВНАТА ГРУПА И РЕЗУС-ФАКТОРА, ТОГАВА, КОЙТО ИСКА, МОЖЕ ДА СИ ГО НОСИ НА ПЛОЧКА НА ВРАТА И ДА СИ ГО ИЗПОЛЗВА ЗА КАКВОТО ТАМ ГО ВЛЕЧЕ. ВСИЧКО ДРУГО СА СПЕКУЛАЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА ВЛЯЗАТ В РАБОТА ЕДИНСТВЕНО НА ТИЯ, ДЕТО ДНЕС НАХЛУВАТ ПО СПИСЪК В ДЪРЖАВИТЕ ПО СВЕТА ДА ГИ "ОСВОБОЖДАВАТ", "ДЕМОКРАТИЗИРАТ" И "РЕФОРМИРАТ", СЛЕД КАТО ПРЕДИ ТОВА СА СЪЗДАЛИ ПРЕТЕКСТ ЗА ТАЗИ СИ ДЕЙНОСТ КАТО СА РАЗДЕЛИЛИ ИЗКУСТВЕНО НАРОДИТЕ В СЪОТВЕТНИТЕ ДЪРЖАВИ ПО ЕТНОСИ И РЕЛИГИИ, ВЪОРЪЖАВАЛИ СА ЕДНИТЕ ИЛИ ДРУГИТЕ, ЗА ДА СИ ДОКАЗВАТ НЕЩО, А ПОСЛЕ СА НАХЛУВАЛИ С ЦЕЛ "ДА ГИ УЧАТ НА ТОЛЕРАНТНОСТ", РАЗСИПВАЙКИ ГИ С МРЪСНИТЕ СИ "МИРОНАЛАГАЩИ", "УМИРОТВОРИТЕЛНИ" БОМБИ, А ПОСЛЕ - ВЗЕМАЙКИ ОТ ОПРАЗНЕНАТА "ДЕМОКРАТИЗИРАНА" ТЕРИТОРИЯ КАКВОТО СА СИ ХАРЕСАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО И ЗАРАДИ КАКВОТО ВСЪЩНОСТ СА ДАВАЛИ ПАРИ И ОРЪЖИЕ, ЗА ДА РАЗДЕЛЯТ, ЧЕ ДА "УМИРОТВОРЯВАТ".

Доообре.. всичко е ясно глобалисте :) Само ти не си добре! :)

Препоръчвам ви да изгледате филма "Катастройка",гръцки документален филм,преведен на български от интернет.Там ясно е казано,че световната криза е в резултат на частния сектор,който се превръща в предтекст за присвояването на обществения сектор.Бедите са от наложения неоколониализъм ,привнесен от САЩ.От изкривените закони на ЕС.В друг един филм,американски ,бедите на човечеството е от големите корпорации на Ротшилд,Рокфелер,Билдербергите.Те искат да владеят света и го правят.Целта им била населението на земята да намалее 6 пъти.

абе как може! целия научно-технически прогрес целия възход на човечеството се дължи на инициативността на хората основната роля на държавата е да е рестриктивна което в някои случаи е добре

"Препоръчвам ви да изгледате филма "Катастройка",гръцки документален филм,преведен на български от интернет.Там ясно е казано,че световната криза е в резултат на частния сектор,който се превръща в предтекст за присвояването на обществения сектор"... Аз пък препоръчвам на гърците да се припомнат историята от близкото минало(1948-1955 г.) и ги питам като толкова сега пищят против частния сектор(пазарната икономика, САЩ,ЕС ) защо водиха война срещу комунистите и се натискат да са в ЕС. Някой да ги е калесвал за там? И да ги задържа насила там? И .." коя е тая А. Меркел, та да ни дава акъл?"... Ми канцлера на най-работливите хора в ЕС -германците, които не философстват, а работят! Мислех ги гърците, че са само византийци, но те били и глупаци. Изгониха си туристите с това просташко държание, а с тия стачки и протести, май безработицата ще стане двуцифрова. Не снабдяват островите с храна и суровини-стачка? И на кого ще го наврат- на себе си! Ба ти тъпунгерите!

Виц на деня: Тъй като в България не остана много за крадене, обществени дейци и историци призоваха Чувашката република да бъде преименувана на Волжка България, а политическите партии от България пренасочени натам.

Споко, не се притеснявай! Липсата на талант не е животозастрашаващо.

Подкрепям искането. Чувашите са наши братя.

Подкрепяме Ви!Трябва да се реабилитира Волжска България.Президента Путин е с български корени според етнолозите Фол,дошъл е момента за самоопределение и възстановяване на историята.

А, не! Имаме си достатъчно руски агенти в България.Сега и Путин!? Не! Първо да изясним на Бисеров, кой му е прадядо, щото ..нали го виждате, чии калеври носи!

Налага се да поясня някои неща. Първо- никой никъде от България не е искал да взема чужди земи. Нито дори наши в съседни страни! Не пишете глупости(някои)!. Тава са просто българи(една кръв,едни обичаи и т.н.и майчиния език във дома), които се припознават като българи! Ако "македонците" не се страхуват от србските усташи и искат да бъдат припознати като българи, какво- ще им откажем ли? Радвам се, че много тук пишещите, доста добре са запознати с истинската история на българите(не измислената от комунистическия интернационал и червени измикяри) и дават верни факти, макар тук-там с неточности) Има и руски агитатори, но толкова бледи във фактологията, че стават смешни. И последно: не мешайте протестите за тока и парното с призива на едни други българи, които се припознават като такива и милеят за майчица Бълария. Чел съм статията на Раковски(има я в интера) " Русия всякога ни е лъгала". Наистина впечатляваща.

Супер! И да станем 1 държава! :)

Фенове сте на Англия,Франция,Холандия,Испания,които векове грабят света(и днес си имат територии на чужди земи), а най-много ви е близка Америката, защото тя има да наваксва, та сега като види нещо за кльопане - хоп малко "демокрацийка".

т'ва официално ли са? :))

Получаваш подкрепа! Прабългарите не са татари и не са живели толкова близо. Близко съм до "византииските "апокрифи и го знам.

/ ? / Славянството е имало хубави славянки.

Благадаря! И аз това зная -от Климент в Охрид. /По- тихо да не чуят македонците или Византия./

татарите в Лудогорието - ЕТО ТОВА СА ЧАСТ ОТ КАЗАНСКИТЕ БЪЛГАРИ.

Вижте какво ! ТАТАРИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ ! И ако започнем да спорим, на каквото и да е ниво, ще стане СТРАШЕН СПОР ! Ние НЕ сме татари или подобни монголоиди. Ясно ! Прабългарите произхождат от ДНЕШЕН ИРАН . Ясно ?

...Татарите избили до последен човек нашата аристокрация... (виж по-до.у!)

Още Светослав е имал походи и срещу двете българии - Волжка и Дунавска. Целта е ясна - завладяване, асимилиране и унищожение. И тази имперска политика руснаците си я следват до ден днешен, поне до колкото имат възможност. Иван Грозни извършва истински геноцд над българите по Волга, даже започва да се титулува и Цар на България. След ВОСР хватката малко се отпуска и местните българи си именуват автономната република Болгар, но болшевиките и чичко Сталин бързо променят нещата и републиката през 1920 става Татарстан.... и сега Русия упорито отказва да позволи на местните българи да се самоопределят като такива.... защо ли?

Пак само лъжи! Татарите не приличат на нас, те са монголоидна раса!!!

Освен че не приличат на нас, езикът им е от тюркската група и няма нищо общо с българския.

Към"неукия КУКУ".Глаголицата на Кирил е трансформирана в Кирилица от учениците на братята/Климент/.Казва се Кирилица в знак на обич и признателност към УЧИТЕЛЯ.

Те нашите политици няма да хукнат към В. България. Ще са им необходими и "задни визи".

"Задните визи" винаги са ги имали нашите маймуни , от ДС и с ДС-произход ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !

Тея ако знаят ние как сме се обединили, как сме цъфнали та вързали!! Само ако подозират, всякакви такива идейки моментално ще се изпарят от главите им. И пропагандата на нещо подобно ще започне да се преследва като диверсия и подривна дейност.

Тя България се стремеше към излаз на 3 морета, но сега ще остане и без 1. Познайте кой ни докара до тук?

Дали инициалите не са СС? То малко като ЕсЕс дойде ама нейсе...

браво. нашите предци са основата на цялото славянство. нещо повече, руснаците и украинците и беларусите нямат други корени, освен тези, които прикриват с българите. на тяхна територия са намерени две погребения като на фараони и това са на български царе/ханове Кубрат/Курт и Аспарух/Исперих. в същото време те искат да умаловажат истината и представят прабългарите като номади, когато ние сме живяли с векове в централна азия

Всичко хубаво, само че, какво общо има славянството :)

След като българите в Македония имат право да се определят като македонци, не виждам проблем чувашите да се определят като волжки българи. Чудесно е, че всичко все още е в рамките на планетата ни, защото юпетириански волжки българи бих преглътнал, но македонски меркурианци ще ми дойдат вповече...

НЕ на руския геноцит над българите в русия

ВАЖНА Е КРЪВТА, А ТЯ Е БЪЛГАРСКА! ЕДИН НАРОД, ЕДНА ДЪРЖАВА, ЕДИН ЛИДЕР!!! НАЙ-ДОБРАТА НОВИНА В ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ:)))) ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ, КАЗА БОГ!!!!!

Адмирации за нашите братя край Волга,които за разлика от Македонците са горди с българския си произход!!!!!!!!!

Ще отида при други народи, които са подтиснати да се боря за свободата им! Този революционер отдавна е покойник. Лека му пръст!

Жалко,че не си чел нищо друго,освен историята за пети клас. Този велик българин не е казал "други народи",а съвсем конкретно е назовал "в Русия,да помогна на потиснатия руски народ и т.н."

Тъй като в България не остана много за крадене, обществени дейци и историци призоваха Чувашката република да бъде преименувана на Волжка България, а политическите партии от България пренасочени натам. Да Ви е честито Чуваши!

Прав си, но основната част от населеието е славянско. И не това в момента е най-важното. Когато си близък с някого то се чувства, не е нужно да се доказва. Имам много добри чувства към руснаците, и приятели руснаци, но не и към комунистите. Те, комунистите са безродници!

Чувашка съм, много се гордея с моя народ, за что то горделив народ, непреклонен, хората са много добри, но са недоверчиви...Моля Ви, не бръкайте територията на Волжската България с татаро-монголи, това много голяма обида за нас... Татарите избили до последен човек нашата аристокрация...

Хора, четете истинска история на Волжската България, а не измислени статийки на псевдо историци !!!

Мила госпожо/ госпожице ! Много приятно е да чуя такива неща от чуваши. ДА ! Преименувайте Я на Волжска България ! Успех в това начинание ! Между другото, Кабардино-БалКария са също от НАШИТЕ. Успех !

Ако е вярно това, тъй като тук сме анономни, а и не познавам историята на Чувашия, те подкрепям напълно!

Не искам да обяснявам, от къде сме и какви сме... Най вече в ДИР. Бг.Смятам , че всеки българин поне съвсем мъничко длъжен да се знае историята( човек , който не знае миналото -няма бъдеще!!!)

А защо са с руски имена?И там ли е имало Възродителен ПРОЦЕС?

Е НЕ БЕ!!! ти как мислиш

Абе какви руски имена? Повечето руски имена имат латински, гръцки, и скандинавски корени. Ти да си чувал някой в Европа да се нарича Цецка, Гинка или Аню, например?

АнЮ ? Егати !!! Не знам ... Как става това ?!?!?!

Четири века и половина руско иго.

В Татарстан от години, граждански комитет се противи държавата и народът им да носят име натрапено от византийци и означаващо "пришълци от ада". Комитетът доказва, че така наречените "татари" са българи - мохамедани. ДНК - изследванията в републиката показали незначителна на моголоидност - под 0,1% от изследваните. Съвременни руски автори, доказват, че татаро-монголско нашествие не е имало, а гражданска война. Едно доказателство е името на Мамай-хан. Иван! Друго доказателство е, името на Москва произлиза от "моск" - джамия или минаре. Да са русите мохамедани? Не, мохамедани - славяни и българи, са им били съюзници срещу западните феодали и славянските им наемници, в частност непризнаващите се днес за славяни поляци.

казанските татари нямат нищо общо с българите !!! Следвал съм в Казан и много добре съм запознат с историята. Татарската наглост наистина е безмерна, но все пак Популяризирането на тезата, че казанските татари са българи, подхранва сърбо-македонистките твърдения че бугари са татари и пантюркистките претенции, които представят османските турци, като далечни наследници на прабългарите и легитимира турското завладяване на България през 14 в.!!!

Пробвай с нет, виж носиите, шевиците, лицата на тези хора по Волга- Татарстан, Чувашия, Марий ел, те много приличат на нас и на "македонците" също. Нямат нищо общо с монголоидната раса. Обичай и при тях е бялочервени конци да окачват по дърветата напролет. А какво говорят сърбоманите от Македония няма никакво значение. Няма да се откажа от братята си само за да се кротнат сърбоманите.

Съвременни ТАТАРСКИ автори, доказват, че татаро-монголско нашествие не е имало! Подобни идиоти има и при нас. Някои автори твърдят, че в България не е имало турско робство, а мирно османското присъствие. Никакви турските кланета в Батак и в Перущица?!

Мизантроп

Казан е бил превзет от русите благодарение на помощта на Български военни части, а също и руски, обучени от Български военначалници в Българската военна тактика. От там тръгва руската казашка традиция. Клането в Батак не е турско, а от помаците от околните села. Демек - най-вероятно Българи. Трябва да си помним срамотиите повече и от поводите за гордост, щото да се познаваме и да си налагаме парцалите в бъдеще! А и сега.

СТИГА РУСКО РОБСТВО!!! СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ ЗА НАШИТЕ КРЪВНИ БРАТЯ!!!

И все пак кой е създал кирилицата в днешния и вид!

много ли държиш да са руснаците

Еволюцията.

Добре,че има и исторически компетентни защото прочетох много глупости.Самия факт,че един народ се идентифицира като български е прекрасно.Вярно е ,че ни делят хиляди километри и векове раздяла,но кръвта вода не става.Този народ не са монголо-татари а е един прекрасен източно православен народ.