Москва призова за поуки от бомбардировките над Югославия

Руското външно министерство призова на годишнината от бомбардировките срещу Югославия да бъдат извлечени правилни поуки от миналото.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не бомбардировките не бяха по решение на ООН, а на САЩ и НАТО.

Що братушките се правят на ощипани госпожици? Не бяха ли бомбардировките по решение на Съвета за сигурност към ООН дето те имат пълно вето? Или сега можем да си говорим врели-некипели? Или да си приказваме за отдавна забравени неща? Или да се правим на ни лук яли, ни лук мирисали?

Всичко е интереси.Запада беше тотален агресор срещу СФРЮ.Това беше нагледен пример на див, колонизаторски капитализъм в действие.Проведен в сърцето на"демократична"Европа.

И се пръкна независимо Косово-държава за чудо и приказ!Правова и демократична,по всички правила на евроатлантическите ценности. Язва в сърцето на Европа... Ама на американците си им е добре-базата в Прищина си действа. Това беше и целта.Пука им за косоварите-нали при някои от въздушните удари удряха и по някое ремарке с бежанци...Приятелски огън-нищо лично-това е американски термин. А ние тогава като шушумиги оказвахме де юре логистична подкрепа. Де факто ни ползваха въздушното пространство да бият сърбите отдалече. Такива комшии сме ние... А виж гърците не позволиха! Е как да не уважаваш гърците...

Назначили са маймуна за говорител на кремълската клика. Много правилно решение.

Сегашното руско ръководство е превърнало лъжата и демагогията в свое знаме.

От векове са така!

Руснак да дава акъл е парадокс на парадоксите.

Колкото е по-глупав човек, толкова повече съвети дава.

лакмуса за истинността на руското твърдение по въпроса с Югославия е мълчанието на Западните медии. когато темата не им е изгодна - тя се подминава...

И троловете ги няма нещо тук. Я виж в другите антируски статии направо са се запенили.

крайно време е москва да си извлече поуки от студената война към която води света в момента

Крайно време е САЩ да не прехвърля финансовите си проблеми върху целия свят чрез разпалване на воини, защото те ще се опарят не по-малко от останалите. КРОЙНО ВРЕМЕ е САЩ ДА ФАЛИРА ОФИЦИАЛНО И ДА СЕ КРОТНЕ НАЙ-ПОСЛЕ!

Това са смехотворни глупости. Така ли ви казват североазиатските тъпаци. Че ще стигнат и надминат американците и ще станат първа икон. сила в света. Това са само розови сънища на болни мозъци.

Да ама сега няма войски в Сърбия, говоря за натовски де. Виж в Косово има, но и западните покрайнини не са в България та ... Общо ваето историята е пълна с несправедливости... Какво да се прави...

Нато не са окупирали територии,а са ги освобождавали от диктатори,подържани и въоръжавани от Москва,докато агресията и окупацията от руски войски войски са факти както в Украйна,Кавказ и Молдова,в Грузия!Русия трябва да бъде наказана!

Напъни ужасни, замириса!!!

не се напъвай!

малко им беше на сърбите. не трябваше да пропускат и руския контингент в косово. пуските империалисти и тяхните марионетки на балканите винаги са били против Свободна и Силна България!

Ей на - свободни сме от Русия и сме силна кукла на Америка. Добре ли ти е?

Преди няколко дни отбелязах, че ако руснаците загърбят класическата дипломация и си отворят устата, че научим доста интересни неща. За мен лично Хафиер Солана, тогавашният шеф на алианса, подписал заповедта за започване на бомбардировките, е с окървавени ръце. Същите тези окървавени ръце стискаха коленопреклонно и верноподаннически нашите плужеци начело със Соломон Паси. Ужас!

Руската пропаганда е не по-малко нагла и безочлива от западната. Не знам кое те кара да вярваш с такава лекота, че онова, което твърдят е истина.

Забележката е основателна с едно уточнение - никъде не пиша, че вярвам на всяка казана от руснаците дума, но пък ако казват за неща, за които знае целият свят, но не смее да изрече на глас - значи казват истината. Нека пък да имаме възможност да съпоставяме различни мнения и сами да правим изводи, а не някой да ни ги натрапва. Благодаря Ви!

руската дипломация е "милиционерска" дипломация от един век насам и няма почти нищо общо с класическата! Второ, някой трябваше да спре дивашкия режим на Милошевич и паравоенните му части, които извършваха геноцид и етническо прочистване в "съюзните си" републики! Диваците от края на 20-ти век (при това в Европа, но комунистическа) по нищо не се различаваха от ИД - избиваха мирно население, разрушаваха исторически паметници и градове, разрушавахахрамове. Не се посвениха да обстрелват с артилерия дори Дубровник! Нищо чудно, че днешните диваци от Лубянка, завзели Кремъл, подкрепят сръбските диваци отпреди 15-20 години. Ами през тази 1999-та за да могат да завземат лубянкинските диваци властта, си взривиха четири жилищни блока и подготвиха още толкова - така непопулярният и неизвестен още и нарочен за баш дивак тогавъшен директор на Лубянка и скоропостижно назначен за премиер Путин успя да роди "култовата" и "високоинтелектуална" фраза "Да ги издавим в нужника!", с която спечели уважението и доверието на руския народ и вече 15 години еднолично управлява!?! Даже и конституцията не му е пречка като има шутове, с които може да се менка без това да навреди на имиджа му сред руснаците.... Та пак стигаме до Джордж Оруел: "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е!"

лъжи и манипулира, е обикновин лъжец и боклук. Няма геноцид, не че обичам много сърбите, но това се доказа. А в резултат на американо-натовската агресия има етническо прочистване в Косово - от там бяха изгонени почти всички сърби, които не бяха изгонени вече до започвенито на агресията. Палежи, убийства, разрушаване на православни храмове - това направиха косоварите, подпомагани от американските престъпници.

Световния "джандар" е САЩ! Навсякъде са засегнати техните интереси...стига с тоя цирк. Къде по света те не "присъстваха". Дали ако бяха толкова по - силни от Русия досега щяха да чакат?! Едва ли....имат притеснения и то основателни..поне така звучи от всичко, което чуваме и виждаме. Все Русия виновна. Може би и затова, че скоро имаше слънчево затъмнение....:) От нас нищо не зависи, така че можем само да си драскаме по форумите! Здраве и усмивки на всички!!

konopar

Докато Русия беше слаба и имаше на власт президент като Елцин, който играе по свирката на САЩ, янките бяха спокойни. Сега Русия се възражда и спря да играе по свирката на САЩ, което е голям проблем за янките. Затова наблюдаваме такива трагични военополитически циркове.

Елцин...това пиянде....и Русия слаба....мечти.Генералитета си беше на мястото както и сега. Дано издържат на провокациите,бутонът е на ръка разстояние.

Русия, ЕС и САЩ да действат заедно срещу терористи като ИД и Алкайда (режимите на Саддам и Кадафи бяха също нещо подобно), срещу болести като Ебола, срещу бедността и глада? Защо Русия не иска да се включи в групата на водещите държави, а непременно търси в тях враг за да може да си краде и тероризира населението на воля?...

Нито за Югославия, нито за Садам Хюсеин. Добре е за България Сърбия да е по близко до земята, а диктатори от рода на Тито и Милошевич, са направо противопоказни за нас. БРАВО НА АНГЛИЧАНИТЕ, ЧЕ НИ ОТЪРВАХА ОТ МИЛОШЕВИЧ.

А пука ли ти за българите, които умряха и ще умират от рак благодарение на обеднения уран изсипан до границата на България?

в северозападна България и се виждаше зарево от бомбардировките, и се чуваха бомбардировките, и хората измряха от рак....

Раковият бич за българите (и не само) е от Чернобил - четете бе, господа! Четете за количества, състав, радиоактивни елементи и период на разпад... Стига сте писали пропагандни глупости!

konopar

то и Ирак така го съсипаха заради "доказателствата" си, че има ядрени оръжия...

химически

"Ние заявихме, че НАТО няма да се разширява на изток от ГФР, а това е 100% гаранция за сигурността на СССР" Манфред Вьорнер,17 Май 1990 г. Погледнете на картата разположението на НАТО и ще си отговорите кой е агресорът!!!

И ГЪРЦИЯ. И СА В НАТО ОТДАВНА. НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ.

"В договора от преговорите по формулата "две плюс четири" от 1990 г. се уреждаха въпросите за територията на бившата ГДР. В него беше записано, че там не могат да се разполагат атомни оръжия и войски на НАТО. Освен това документът предвиждаше и съкращаване на числеността на Бунвдесвера. Всичко това беше изпълнено", заяви бившият съветски ръководител. На въпрос, дали той е бил "измамен" от Запада по въпроса за разширяването на НАТО, Горбачов отговори: "В действителност това е мит, който се роди не без участието на пресата".

също каза, че "НАТО е отбранителен съюз". А дали? А всъщност, ние българите не трябва ли да се срамуваме, че ние единствени осигурихме въздушен коридор на американските бомбардиоровачи? И всъщност нали това е причината сърбите да ни мразят? А ако ходите в Белград, поразходете се около военното министерство - то е запоазено във вида след бомбардировките като паметник на НАТОВската агресия и военщина. (разбирай - щатската)

И Гърция пускаше самолети през въздушното си пространство, но всички мразят само нас! Голям феномен!

БATKO

Не лъжи като ... възрастен ром. Гърция забрани на натовски самолети да минават над нея, въпреки че по това време тя беше в нато, а България - не.

Сърбите ни мразят открай време - не е заради бомардировките на НАТО. Чети малко история и се ограмоти.

Прави ли ви впечатление, че Сърбия вече не обелва и думица за НАТО, докато Путин е гракнал що има сила! Какво ви говори това? Дори и сърбите вече разбраха, че ако не са част от Европа, отиват трайно в третия свят при арабите и африканците. Техният балкански инат намали територията им наполовина, а ако бяха се държали дипломатично, сега тази измислена република Сръбска в Босна щеше да си е част от Сърбия, като компромисът щеше да е Косово. А сега - ни едното, ни другото!

че богати държави като Великобритания искат да излизат от ЕС, а бедни като БГ, Румъняска и Сърбия се натискат? Чудно защо ама Исландците като разбраха, че ЕС иска да им ограничи улова на риба и се отказаха от ЕС - ми няма да мрат от глад, я!

Николовв

Сърбите не се натискат за ЕС! Принуждават ги и ги изнудват!!!

konopar

това, че не се публикуват новини от Сърбия и на нашите медии Путин всеки ден им е на устата може би те кара да мислиш така. Ако спреш да вярваш на всяка дума казана по медиите, ще ти стане по-леко

ам те тогава без да искат

наи-накрая някои да им го каже в лицето.

Да, факт е, че НАТО от Косово насам е агресивен военен блок. Е, късно е да пием Боржоми.

Ама няма значение геноцида, който се разиграваше там преди въпросните бомбардировки. То за руснаци геноцида си е нещо нормално, имайки предвид те какво са правили собствените хора.

американско мекеренце! Приказките за геноцида бяха само да се започне войната, също както приказките за ОМП на Садам бяха повод да се започне войната в Ирак. В Югославия няма никакъв геноцид, и това беше изнесено от съда в Хага, който си е един от онструвентите на престъпниците от САЩ, какъвто инструмент е и НАТО. Значи щом като и този съд се е произнесъл така, значи наистина не е имало никакъв геноцид. Става въпрос за около 2000 жертви, не повече от тези, които са дали и сърбите. Само че това не се казва по средствата за масова дезинформация, защото там трябва да се казват само хубави неща за САЩ и НАТО, и не трябва да се създават съмнения относно тяхната политика, по-скоро престъпления, нали така?

" Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са избити до 8000 босненски мюсюлмани мъже и младежи, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-голямото клане в Европа след приключването на Втората световна война. "

" Анклавът е превзет за 6 дни през юли 1995 от корпуса "Дрина". В бягството си жителите на Сребреница се разделят на 2 части. Едната колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Друга част от около 20-25 000 души остава изтласкана в най-северните части на анклава и е обкръжена от подпалени къщи и армията на босненските сърби. Тази втора група е подложена на 2-дневен терор с избирателни екзекуции, телата от които са безразборно натрупани на видими места. Босненските сърби с внезапни жестове заколват няколко деца в тълпата, която държат под око и изнасилват жени, някои от които губят разсъдъка си. Готовността на хората да избягат с цената на всичко достига степен на лудост. Към края на втория ден няколко бежанци се самообесват. "

Според последни проучвания броят на убитите през войната хора възлиза на 100,000110,000 и 1.8 милиона, загубили дома си. Изследване от 2007 г. показва , че повечето от намерените 97 207 документирани жертви (цивилни и войници) са босненци (66%), следвани от сърби (25%), хървати (8%) и малък брой албанци и роми. Босненци страдат и от много цивилни жертви (83%) сравнено със сърбите (10%) и хърватите (5%). Систематични са изнасилванията на жени, специално в Източна Босна, извършени от боснески сърби (изчислен приблизително броят на изнасилените жени варира от 20,000 до 50,000). Голяма част от жертвите са и деца. (Уики-то)

Поуката е, че правото е на по-силния. Който не храни своята армия, ще храни чужда.