Държавите, участвали в бомбардировките на Югославия през 1999 г. или подкрепилите ги, трябва да осъзнаят, че в днешните условия на глобална турбулентност е крайно важно да се извлекат правилните поуки от миналото, заявиха от руското външно министерство, цитирани от ТАСС и БТА.

Според Москва, на 24 март 1999 г., НАТО, започвайки "варварски бомбардировки", е започнала война против суверенна държава - Югославия. С този акт на агресия грубо са били нарушени уставът на ООН, клаузите от заключителния акт от Хелзинки, общоприетите норми на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по косовското урегулиране.

"Бомбардировките на Югославия, които продължиха 78 дни, се превърнаха в демонстрация на едностранната силова политика на НАТО и присъщото на алианса пренебрежение към основополагащия принцип на решаване на спорове по мирен начин, донесоха болка и страдание на народа на страната", подчертаха от руското МВнР.

ТАСС отбелязва, че силите на НАТО са пуснали по Югославия 2300 ракети, хвърлили са 14 хиляди бомби, в това число касетъчни и с обеднен уран. В резултат от въздушните атаки са загинали около 2000 мирни граждани, включително и деца, а хиляди са били ранени.

Изявлението на външното ведомство идва няколко дни, след като НАТО и Русия влязоха в публичен спор по въпроса кой носи вината за драстичното влошаване на отношенията между Изтока и Запада.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обвини Москва, че "изпраща войски в други страни", а руският депутат Константин Косачов категорично отрече, че Русия да е изпращала редовна войска в Украйна.

Косачов, който е председател на комитета по външните работи в Руската дума, напомни, че НАТО начело със САЩ непрекъснато говори за зачитане на международните закони и граници, но бомбардира през 1999 г. суверенна държава - бивша Югославия.