Русия вдига космическа база на Луната

Русия планира след 2015 г. да изгради на Луната база за кацане на автоматични космически кораби.

Обратно в новината

Коментари - Русия вдига космическа база на Луната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вижте в Google earth новата площадка за изстрелване на новия модифициран "Союз" във Френска екваториална Гвиана. Съвсем близо до стартовите комплекси на европейската "Ариана". Европейските страни са преценили, че е по-добре космонавтите на ЕС да летят със "Союз", а не със совалки (вероятно защото са по-опасни). А плановете на руснаците за Луната са всъщност развитие на идеите на Королев - той винаги е считал, че безпилотните полети са много по-ефективни - същите научни резултати за много по-малко пари.

Хане Путку, не ме смущава това, че навремето САЩ излъгаха целия свят, че са кацали на Луната. Дреме и за това, че руснаците ще извършват полети до там. Ама ме притеснява фактът, че и през делниците почнаха да те пускат от психиатрията в отпуск. По-лошо от това няма...

щом руснаците летят в космоса значи това е много лесно

Опасна категория са чрвено-кратунковците. Обичат си СССР и толкова. Въпреки очевидните факти на технологична изостаналост И пълна немощ на индустрията и държавата. Опитвам се да ги накарам да прочетат пет реда за да видят за какво става дума - не щат. Или не могат, знам ли. Опитвам се да им обяснявам - не разбират. Опитвам се да им изтъквам общоизвестни факти - в чугунената клава не влиза нищо, в погледа мержелее червеното знаме а в ушите им ехти залпът на "Аврора". Като казах "Аврора" се сетих и за още нещо - защо някои хора са толкова елементарни та са се докарали до там та да славят най-големия си резил. Вместо да издигнат паметник на крайцера "Варяг", достойно сражавал се срещу превъзхождащ го противник, руснаците възвеличават един кораб, покрил с позор Андреевския флаг. За тези, които не знаят, крайцерът "Аврора" се спасява с бягство при битката при Цусима. После е пленен от японците и върнат на Русия. Много са ербап да гърмят срещу Зимния дворец, ама като е трябвало да гърмят срещу японската ескадра са напълнили гащите. И най-позорно са побягнали. И с този кораб руснаците се гордеят и до днес. Е, същата работа е с космическата им програма. Излагация след излагация, всичката пара в свирката, а резултатът близък до нулата. Не знам какво повече мога да ви кажа, другари русофили, просто не знам. За такива като вас, Вуте от софийско добре го е казал: "Х.. да е - да му го вкараш, акъл не можеш"

С глупаци да се спори е безсмислено и вредно. Остани си със здраве.

Вуте от софийско добре го е казал: "Х.. да е - да му го вкараш, акъл не можеш" ---- наи-вероятно ти го е направил.

Един призрак броди из главата на КГБ, броди дълго и безплодно, без да срещне друго, без да намери нищо. О коя пещера си изпълзял. И в кое време живееш. То как може толкова глупости да изредиш на толкова малко място.

ти си най-чугунената глава от целия форум...Аврора не е просто един болшевишки символ бе...това е история, която такива като теб искат да затрият...ссср правилен или не си е цяла епоха променила хода на историята и манталитета на поне 2 поколения половин европа...как може да изтриеш или искаш да не се зачита или забрави тази епоха бе...все едно да се изплюеш в лицето на милиони хора дали душата си за една идея в която са вярвали, че ще промени живота им..все едно да омаловажиш милионите загинали с борбата срещу фашизма и вярващи в чистата...повтарям пак...чистата комунистическа идея за равенството между човеците,чистотата,искреността,честността,доблестта,доверието. Ти си голям малоумник явно след като смяташ,че Руснаците трябва да затрият символа на една епоха, която промени самите Руснаци та било то към добро или лошо...а що се касае до Варяг...ако малко се интересуваше от Руска култура би знал, че има песни и филми възвеличаващи този безсмъртен кораб. И още нещо в Русия има мемориали и на други кораби не само на Аврора...само,че кой да се интересува...

форумен трол,СССР беше миналия век!Знаеш ли коя година сме,и къде си ти,и къде са ТЕ /СССР/?

Предпочитам Русия да не решава проблемите. Щото като имаше проблем например в Ангола, вместо да прати храни, медикаменти и пр., Русия им изпрати кубинци и танкове, за да отклони вниманието на народа от едни такива маловажни неща като глад и мизерия. Да не споменавам и Афганистан. Твоята любима Русия винаги решава нещата арогантно и къде с откровен шантаж, къде направо със сила, съвсем по имперски. Липсва им финес на руските политици, драги ми НикиБ.

Може и да си прав за липсата на финес. И все пак по-важно е да се решават проблемите, дори финеса да не е гарантиран винаги. А пропо, би ли ми дал пример с някой съвременен политик "с финес", независимо от къде е?

Фините ходове в политиката обикновените хора като нас никога не ги виждат. Те стават зад кулисите. И това е достъпно за хора със съответното образование и интелект, както и манталитет.

Само една добавка - Клинтън беше страхотен пич. Другият ми любемец е Роналд Рейгън /Бог да го прости!/, защото съсипа икомически империята на злото, наречена СССР.

След като коментираш всяка тема свързана с Русия се вижда каква си мишка...уж са смешници пък все тия теми те влечат...или може би си решил да сееш акъл как всички трябва да гледат еднополюсно към запада, което само по себе си пък подсказва, че явно си и изтряскал и не е лошо да пийваш някакви хапчета

Много любители на съветската техника. С носталгия към времето на великия Съветски съюз. Е, космонавтите на СССР не можаха да кацнат на Луната, ама това са подробности. Да, СССР не можа да направи действаща совалка - направи един лабораторен макет - Буран, който има всичко на всичко един полет. А полетите с американските совалки се превърнагха в рутинна процедура. Американците изпратиха "Марсоходи" на Марс, а руснаците освен да модернизират "Союз", друго така и не се научиха да правят. Любителите на съветската техника (казвам съветска, защото руските технологии са от времето на СССР), много пишат, но малко четат. И още по-малко мислят. Аз им дадох четиво за четене - прочетете, другари какво е написал човека за съветската космическа програма и тогава надувайте мускули. Все пак това е съветски журналист специалист в областта на високо-технологичните системи (восокотехнологични поне към 1969 г.). Че то от много надуване да не се изпуснете и да оцапате гащите.

Това че мразиш Русия не е повод да омаловажаваш постиженията й в космическата индустрия. Държиш се като злобен, предубеден глупак. Русия има технологията да направи всичко, което направиха и Американците. Разликата е, че след разпадането на СССР в Русия нямаше пари за нищо. Сега обаче пари има. Затова и резултати ще има. Още, пропусна да споменеш за станцията МИР. Американците никога не са имали такова нещо. Без станцията МИР нямаше да има и МКС. Относно Буран - беше спрян от полети отново заради липсата на пари, а не защото не става за нищо. Не забелязваш ли, че напоследък Русия се активизира по отношение на космонавтиката? Строят нов космодрум, правят нови, изцяло руски ракети, системата ГЛОНАСС вече има достатъчно сателити, за да може да се ползва от всяка точка на Земята. Нека злобарите си говорят колкото искат, факт е, че Русия е тръгнала отново нагоре и злобните приказки няма да я спрат.

журналист специалист в областта на високо-технологичните системи - това ти сам ли го измисли? смешник :)

Ех пак ли спорове, коя ябълка е по-хубава, червената или напротив. След като сменихме за пореден път източният вятър със западния, взехме и да поучаваме истока, канахално как, какво с кого и кога да се прави еди кое си. Гледахме доста филми как поредният ни нов голям бащица еднолично ни спасява от планетарни проблеми. Аз пък искам да има и друга алтернатива. Единственна възможност е претиснителна възможност.

Така е, европейците започнаха да се стягат от непрекъснато предлагани за различни поводи само американски костьюми, и то за различните европейски тела. Дали и затова се забелязва засилване на контактите на ПАриж-Берлин-Москва. Дали няма да се врътнем пак.

Русия не иска...тя е на картата като космическа държава. Нямам спомен Руснаци да са произвеждали совалките Чаленджър и Колумбия. Пък и като се замисля страхотната американска космическа програма е в такова силно развитие,че след Колумбия взеха да летят с Руските Союз към МКС и цяла година не пипаха совалка...хах

Русия иска отново да е на картата на света като космическа държава. но усилията й да възроди лунната си програма от преди 40 години нзглеждат бутафорни. "Луноходи" имаше. Даже два. Ако броим и "Лунар-Ровърите" на американците стават ако не се лъжа 6. Едните работеха в автоматичен режим, другите американците ги джиткаха по лунната повърхност като таксиджии. Кое е новото? Новото е толкова, колкото и в най-новия "Союз- ТМА- SLC-500S..."-и т.н., последния да затвори вратата. Жалка работа. И след като не са кадър една ракета-носител да направят като хората, ами ще използват индийска, нещата наистина са зле. От 1969 г. руснаците тъпчат на място. Много добре е изяснил причините за това съветския журналист дисидент Леонид Владимиров всвоята книга "Советский космический блеф". Кой знае защо първото й издание е на английски, защото е издадена в 1970 г. в Лондон, по времето когато авторът е емигрирал в Англия. Но я има и на руски. За отявлените русофили и симпатизантите на БСП. Не че са много добре с руския, те едва го сричат, ама пък с английския хич ги няма. Добре че на времето тате Дмитрий (или Димирър, не знам точно. Фамилията на хамстерчо е Дмитриевич) изпрати Станишко в Англия, при гнилия капитализъм, та да отбира по малко и английски. Но да не се отплесваме от темата. Русия ще направи ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Тя и за повече няма технологични възможности. Но както се казва малката правда е най-голямата правда. И програми от преди 40 години малко поизлъскани, ще бъдат повод за гордост и радост на великия съветски народ. Е, "като няма риба и ракът е риба..."

Лелееее, колко си злобен... Ама да беше и понаучил нещо за Руската космическа програма. Русия е държавата, която изстрелва най-много ракети в космоса всяка година. Русия има няколко вида прекрасно работещи ракети носители, а също така разработва и нови. В момента правят и нов пилотируем космически кораб. За твое сведение Индийската космическа програма е 90% базирана на руските знания. И други държави използват руските знания. Южна Корея си прави ракета носител с помощта на Русия. Американските ракети Atlas V излитат с помощта на руски двигатели. Голяма част от МКС е правена в Русия. Скоро американските совалки ще спрат да летят и всички космонавти ще ходят на МКС използвайки руските Съюз. За какво говориш ти? Русия и сега е водеща сила в космонавтиката.

кви таксиджии бе смешко...в хангарчето дето уж е луната ли ???

Само да не пропуснат да я свържат с офисите на НАП че ония лудите ще прелетят със совалка да огледат района за незаконни постройки.

така се зарадвах като прочетох че руся ще прави комунистическа база на луната .да ама не .то било космическа база.

Извинявам се, какъв е половият Ви орган?

Български - т.е. добре функциониращ т.е не руски (в смисъл не-функциониращ от пиене)

До: bg ами би било хубаво ако не беше поредната книга, ама не виждам много факти. Някои пъпчиви тийнейджъри сигурно са им чели книгите и вдъхновени от тях сега си мечтаят. Уви, истината е много по-жестока! Едно изстрелване в околоземна орбита е много тежко финансово бреме, особено в сегашната криза. Оттам да се отправи някой към Луната обаче, е все едно вместо да отидеш от Народното Събрание до Централна Гара в София, да отидеш от Народното Събрание в София до Нова Зеландия!

В 18.10.2010 21:55 беше регострирано ново земетресение, с епицентър жлъчката на ханът. Случило се е докато чел новината. НАСА скоро ще остане без ракети, те и без това обикновено аварират и успяват да излетят от 7-8 опит. Явно тази завист е породило горното природно нещастие.

Изобщо не се съмнявам, че ще го постигнат. Руснаците имаха технологията още преди 30-на години да направят нещо подобно, а сега би трябвало да е още по-евтино. Някой беше споменал нещо за производство на жигулита дълго време. Калинке, освен жигулитата, руснаците са построили и ракетата "Буран", НАЙ-ГОЛЕМИЯТ носител в света, СУ-27, един от НАЙ-ДОБРИТЕ изтребители в света, въобще, списъкът с "най-" нещата е доста дълъг за да го изреждам сега тук, а на всичкото отгоре, хората имат традиция в строенето на космически апарати вече 50 години и отгоре. Така че, не се съмнявай, ще го направят :)

1.Буран не е ракета. 2. Буран беше нескопосано копие на американската совалка и беше посторена СЛЕД американската такава. 3.Буран летя само веднъж и то безпилотно, след което си остана на земята като музеен експонат.

1. Успехът на лунната мисия на Русия не е сигурен. 2 Целта и , поне за мен е неясна. Едно нещо е пределно сигурно и кристално ясно: всяка новина за успех на Русия/дори малък, дори бъдещ/ действа като червено на бик на "Хан Тукту and co." ltd...Защо така бе хора? Какво толкова ви сториха Циолковски, Королев и Гагарин?

Ти не правиш ли разлика между успех и намерения?

Николай

Обикновено не се изказваш неподготвен, защо си го сторил сега? Буран беше построен преди Колумбия. Вярно, стоя в хангар близо 10 г. , защото руснаците не можеха да решат проблема с лепилото за топлоизолационните плочки . Американците го бяха решили преди тях /Всъщност, МИСЛЕХА , че са го решили. Ако си спомняш, едната совалка им падна, точно заради няколко отлепени плочки/. Буран притежава редица конструктивни предимства спрямо шатълите /най-вече в системите за безопасност/. Защо се отказаха от него? Много просто: научиха се от трагичния опит на американците, че апаратите за многократно използване са твърде опасни.

Николай

Правя и още как! И ако си направиш труда да прочетеш първите две изречения, ще видиш, че не съм изпаднал в овчи възторг от това НАМЕРЕНИЕ. А ако говорим за следващите изречения /За реакцията на Хан Ту и ко./ то твоите реплики само потвърждават правотата ми.

Не отива на жена да прави такива изказвания - това означава, че нещо куца при теб. Подобни изказвания не си позволяват дори лаици... Явно няма мъж до теб, който да внесе мир и хармония в душата ти!...

И руснаци и американци са кацали на Луната преди офиц. ам. кацане през 1969 г. (ако не се лъжа). Така че всички тези новини са претоплени манджи. Може да ви звучи , както намерите за добре, но такива са фактите...за този, който ги търси.

така си е.Но някои смятат това за "празни приказки"

Поредният кьорфишек. Те правят една и съща кола ( Фиат 124) цели 40 !!! години без промяна, щели да строят база на луната - пак ме развеселиха. ((:

ох горкото тъпичко девойче! В малката празна кратунка освен фиат има ли място за информации относно руските космически програми. И кой е водещия в света на тези технологии. Едва ли го учите в училище. То прочети поне историята за последните 50 години какво и къде се случвало. Младото поколение явно изкуфява преждевременно. Дано да са единични случаи.

ве не се зори бре...таз сигур е оназ - болната - бременна....мнооого е умна

Руснаците първи кацат на луната и за да демонстерират възможностите си на технологиите, боядисват я в червено. На следващата година американците изписват Coca Cola. На третата година германците кацат на луната и за всеобщо учудване , от задната страна на луната лъснал надпис : Made in China !

Успех на руснаците. До скоро те бяха водещи в космоса и дано скоро пак да бъдат. Да се пукнат от яд американците дано с многомилиардните си бюджети.

По-добре лунни ракети, отколкото ядрени!

maks  nik

Преди доста години руснаците поставиха на Луната голяма емблема СЪРП И ЧУК видима чак от земята, след време се появи реклама на MARLBORO, но много скоро бе заличена и на нейно място поставен огромен транспарант - КУРЕНИЕ ОПАСНО ДЛЯ ВАШЕВО ЗДАРОВЕ!

осраха земята,сега,е ред на луната

Руснаците ли осраха земята? Я си поправи мерника.

Ха, някои хора като чуят за Русия и се подуват от злоба. Толкова големи лакеи на САЩ ли сме станали, бе? Руснаците могат да направят такава база ако поискат. Имат технология, учени и производствени мощности за целта. Естествено тоя проект няма да стане бързо и сроковете които са дали са оптимистични, но съм сигурен, че могат да се справят.

Снимката от някой филм на Хари Потър ли е?????

това нова книга на братя стругацки ли е

РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА , А САЩ ЩЕ ДИШАТ САМО ПРАХА И ....НАПУК НА ВСИЧКИ РУСОФОБИ В БЪЛГАРИЯ , КОИТО НА НСИЧКОТО ОТГОРЕ СА МАЛЦИНСТВО ...ПУКАЙТЕ СЕ ОТ ЯД , МРЪСНИ АМЕРИКАНОФИЛСКИ МИЖИТУРКИ .. БЪДЕЩЕТО Е НА АЗИЯ- РУСИЯ , КИТАЙ , ИНДИЯ ... СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА ...

Смърт на капитализма! Свобода на народа!

Леко да не ти сте спука русофилската кратуна от злоба, еничарче. Русия не може да си върже гащите, база на Луната ще ми вдига.

ДО българин- само робите се кланят на чужди държави ....ТИ СИ РОБ

наще пак постоянно са свалени...мхахахаха

И защо и са на Русия всички тези напъни?

Добив на изотопа Хелий-3, който е висококалорично и екологично гориво.