Русия ще доставя газ на Китай 30 г.

Руската газова компания "Газпром" подписа днес с Китайската национална нефтогазова корпорация основните условия за доставка на 30 милиарда куб. метра газ годишно за 30 г.

Обратно в новината

Коментари - Русия ще доставя газ на Китай 30 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това означава единствено повишение на цените...

Един се вдъхновява от космическите полети на руснаците. САЩ , Русия а и Китай вече летят в космоса. Някои ще кажат е и ние летяхме по времето на комунизма. Е онова беше цирк , който ни излезе през носа. Сега сме европейци, а в Европа космоса не е много на мода. Германия например я вълнува как през 2050 година , цялата им енергетика ще бъде от възобновяеми източници ( не само електро производство ). Но интересно е, че Румъния ще изпрати собствена частна ракета на луната и се бори за 30 милиона долара награда. Трябва да разчитаме на собствени сили и европейска помощ разбира се. Та белким направим митичната инфраструктуара (метро и магистрали). Да развиваме индустрията, селското стопанство, търговията , туризма и изобщо икономиката. Хората да имат бъдеще в България, а не да правим сметка колко пъти повече печелят емигрантите и колко пари пращат в България и да се кефим на сделките на Газпром. Те не ни топлят, от тях най вече печели един тесен кръг от хора в Русия и това си е тяхна работа.

Допуснал съм грешка не 162 киловатчаса , а 162 милиарда киловатчаса. Но мисля че вече Китай произвежда към 4 трилиона киловатчаса електроенергия или почти 100 пъти повече от това в България. Та по тази логика ние би трябвало да внасяме 1 стотна от 30 милиарда или 300 милиона кубически метра от Русия , а не 3 милиарда. И трябва да ни вълнува природният газ 6.6 милиарда кум. метра в "Девенци" 3 милиарда край Каварна и 20 - 25 милиарда шистов газ , а също така доставките по Набуко. А не да изпадаме в умиление , че 100 % процента внасяме от Русия и без нея сме загубени и трябва естествено да се отблагодарим с високи монополни цени.

30 милиарда кубически метра газ не са много за страна като Китай. Един кубически метър природен газ при изгарянето си отделя 9 киловатчаса енергия. Сименс се хвали с едни от най - добрите парогазови централи с кпд над 60 %. Та ако се използува за производство на ел. енергия 270 X 0.60 = 162 киловатчаса. Китай e произвел 3.5 трилиона киловатчаса през 2008 г. и е добил 83 милиарда кубически метра природен газ. Само от ВЕЦ е произвел миналата година около 600 милиарда киловатчаса и смята да увеличи с 50 % мощността на ВЕЦовете до 2015 и с 90 % до 2020. Смята да намали парниковите емисии с 40 % до 2020 . Явно Китай не иска да се обвързва с фиксирани цени и купува съвсем предпазливо. А и производството на природен газ в Русия е било 547 милиарда кубически метра през 2009 г. Нас би трябвало повече да ни интересува нашата енергетика , цени , екология и икономика . Скъпият руски природен газ няма да ни помогне много.

добра новина .така руската газ ще сварши и след 30 години по руските степи ще се ражождат китаици а путин и медведев ше са при братята си в нйорк.

???

няма да има руся ,няма да има руски тарби минаваши през балгаря ,няма да има руски интереси ,няма да има гнили идеи

само дето те имат газ за още 10 китая за по още 200 години :)

Ние пак останахме на опашката . Докато се чудим с кого да се хванем да излъжем.