Вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и ръководител на "Газпромекспорт" заяви пред журналисти, че въз основа на съществуващата "пътна карта" ще бъде подписан договор за доставка на руски газ за Китай не по-късно от 1 юли 2011 година, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В него ще бъдат обозначени маршрутите, обемите и цената, както и равнището на условието "взимай или плати".
На въпрос възможно ли е цената за доставяния газ да бъде 150 долара за 1000 куб. метра, Медведев отговори: "Не ме разсмивайте".

Русия и Китай подписаха общо десет съвместни документа. В сферата на енергетиката бяха подписани, свързани с реформите и сътрудничеството в областта на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници, както и за стратегическо взаимодействие за мирното използване на атомната енергия.

Сред важните документи е договорът за технически проект за изграждането на трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ. Руският вицепремиер Игор Сечин, който е в делегацията на Медведев, също заяви, че до средата на 2011 г. "Газпром" и Китайската национална нефтогазова корпорация се очаква да подпишат споразумение за доставките на природен газ от Русия в Китай, съобщи Франс прес.
"Русия е готова да задоволи в пълен обем потребности на Китай от газ", заяви Сечин.
Освен цените, всички основни въпроси по доставките на руски газ за Китай вече са съгласувани, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който също придружава Медведев в Китай.

Той добави, че руската петролна компания "Лукойл" е обсъждала въпроса за доставки на петрол в Китай, но споразуменията имат все още предварителен характер.

Русия е най-големият енергиен производител в света, а Китай е най-големият потребител, отбелязва АП. Въпреки че Европа остава най-големият пазар за руски износ на газ и петрол, Москва и Пекин се опитват да разнообразят източниците и съответно пазарите си на горива въпреки дългите години на взаимно подозрение и напрежение.

Руският президент Дмитрий Медведев е на тридневно посещение в Китай от вчера. След преговори в разширен състав в Пекин Медведев и китайският му колега Ху Цзинтао подписаха съвместно изявление във връзка с 65-годишнината от края на Втората световна война, както и споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма, сепаратизма и екстремизма.

Медведев бе посрещнат с голямо одобрение от китайците. Те дори го сравниха със Сталин, когото почитат и до днес.