Антон Дончев: Историята във ”Време разделно” се повтаря

Историята във "Време разделно" се повтаря. Това, което е ставало някога, става сега и ще продължи в бъдеще, заяви авторът на романа Антон Дончев 50 години след издаването на книгата.

Обратно в новината

Коментари - Антон Дончев: Историята във ”Време разделно” се повтаря | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

поне нещичко от преводите на документите, дадени ни с вагони от Турция с цел претопяване ?

Като видяли българите розовите клипчета на Борис бачковски, бабаГусии ,смърта на Кирил и много други грехове приели Исляма.

Питам аз, от кого първо е била одобрена тази книга?! От отдел пропаганда на БКП в НРБ.

идва тиме оут да запалим лулата на мира пострадали и от двете страни *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не съм от родопския край, 19.12.2013 20:39 ( нерегистриран ) . но в рода ни се предават от поколения спомени от "присъствието" с изгорените къща и воденица, отвлечената дъщеря Цвета, заклания й брат Стоян, кървавата разплата от рода ни и напускането на родния край. При това не са били само те, а стотици, хиляди семейства са пострадали от зверствата, своеволията и издевателствата над тях само за това че са българи, а не са турци или потурчени. Така че г-н Антон Дончев напълно правдиво е написал книгата си. Ако някой си мисли, че народът нищо не помни трябва да знае, че жестоко се лъже. Народната памет е по-силна от всички опити да я заличат. И още нещо. Със сигурност предците на намиращите се в Банат, Бесарабия и други краища на света наши сънародници не са избягали от хубавия живот под игото на турците. Така че не ми говорете празни приказки.

Защо Дончев не опише ( в архива на българската църква документи бол)как са покръстени 200 000помаци насила 1912г.Ще стане добър сценарии за български филм.

Да, народът помни. Жалкото е, че няма нито една частица от този народ, която да не е окървавена поради някакви или нечии интереси. Въпросите, които стоят сега пред всички нас са: - ще позволим ли и в днешно време да се повторят тези неща; - до кога и защо ще се делим по вяра, след като споделяме една и съща участ и съдба; - не е ли крайно време задружно да сложим край на умишленото ни разделяне и противопоставяне?

пише се "народЪТ помни", мюсюлманите първи сте клали и бесили в опит да помохамеданчите християните, отговори си на въпроса с една дума -КАРМА

Нищо не си разбрал от филма.

ли мислиш? Внимавай да не се пробваш и да се изправиш срещу мен, ако си като тези които насилваха, и със зверства потурчваха, защото милост няма да имам. Този който не разбира със сигурност си ти , защото българите, не зависимо християни, мохамедани или с друга вяра, си оставаме българи от един корен! За това не трябва да допускаме повече никой да ни разделя и да ни налага волята си!

Тази книга не ме интересува, по простата причина, че от нея нямам никаква полза. Освен това тази книга не представлява исторически документ!

Романа е гнусен опит да се унижат хората поклонници на Аллах.В историята друго пише:"РОДЪТ НА МЕХМЕД КЬОРХОДЖА Исеинбеювото семейство. До 1728 г. защитници и благодетели на християните в Чепеларе са били подвижните гюмюрджински юрюци, а оттогава до 1838 г. защитата поели Исеинбеювият наследник Мехмед Кьорходжа и неговите славни потомци. Без мощната защита и подкрепа на Кьорходжовци чепеларското християнско -население през време на турското владиче- ство не би могло толкова бърже да се намножи и да се издигне в поминъчно и общокултурно отношение." 116. ПОГУБВАНЕТО НА САЛИХ АГА Том ІІІ: Исторически песни Сакова лято усилно, усилно, еце притажно, никога не е повнено, никога не е бивало! Ферман по ферман провадат от Стамбол града голема; хабер по хабер дохада от Гюмюжюне касабо, от гюмюжюнскен аенин, от гелиболскен кадия. Салихагому нарочат: "Да прави ага, що прави, нах Гюмюжюне да върви, нах Стамбул града да иде; царюму да се поклони, царюму и везирюму!" Легнал агуне, задремал, задремал, тьожко заспал е, на летен денчок Гьоргювден. Че си ми виде вов соне: червена руба носеше, пъстра кучиа ехаше; в Пашмакла вода тросеше, капка водица не найде, устана да си разкваси, жьождана да си угаси. Стрьосум са ага разбуди Роден е през 1758 година в Смолян, тогава в Османската империя. Убит е на 22 септември 1838 година в град Гюмюрджина, от двама джелати - циганин и евреин, които се промъкват през нощта в спалнята му, сграбчават изненадващо 80-годишният войвода, стягат му един каиш около шията и след като го удушват, му изхвърлят тялото в двора.

От къде Дончев преписва и изменя историята за 41 дена.

Салихага убива брат си в устово защото грабел християнските села и пали конака му(и това е изопачено в романа).По времето на управлението на Караходжеви са построени поне 50% от църквите

И какво излезе, че всичко е една лъжа така ли? Само, че всичко не е станало преди 1000 г. Ай сега ми обясни мойте прабаба и прадядо колко им е било приятно, че са живели в страх от приятели турци. Световни медий пишат за кланетата. Чел съм и едни хроники на сръбски писател, който пишеше за случай в българско село как пред него турци са забили кол от между краката пред погледа на много българи. Сигурно измислици на шизофреник. Аз друго не мога да разбера едва ли шотландците са оплювали така филма "Смело сърце" Едно е англичани да те владеят друго е турци има много разлики и то огромни.

Колко много неграмотни юроди, още ненаучили да пишат на кирилица -- и дават мнения ... Ела, Перуне и си ги прибери!

всеки, които прави разлика между исторя и пропаганда е на правя пут...а само онзи, които познава исторята знае какви процеси вурвят... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

аз го гледах този филм два пути. силно впечатление ми направи истинската режисура и художествена адаптаця. винаги ми си е изкало да убия един турчин еи така просто заради спорта. даите ми един хамсалак (ибрик, ресняк, фес, абдал, мусулманин) и ще му ресна кратуната веднага. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ако не вярваш в доброто в какво вярваш индусе *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Колко от вас са чели романа?А колко от вас с чували ,че Антон Дончев не е автор на този роман?Май това е единствения бестселър,извинявам се за чуждицата ,за тъй дългия му творчески живот, като писател.Може би тук е била политическата поръчка през онези години , съчетана с плагиатство. Романът е гениален.Не виждам защо се спори за автентичност.Така е било!Почти всичко останало,което се пише тук е празнодумство, съчетано с неграмотност .Извинявам се ,ако някой се е почуствал обиден!

имало ли е турци,имало е. те имали ли са уиове -да. това доказва какво е станало ебати логиката *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Често се споменава думата ИБРИК като обида. Дами и Господа БЪЛГАРИ, ИБРИКА е средство за хигиена, многократно по-ефективно от вестник "Работническо дело"!

За какви исторически неавтентичности претендират някои от тук пишещите? Нямало документи, било измислица... 1) Има ли помаци? има. как са станали такива - сигурно само по свое желание? или не само. 2) Имало ли е еничари - имало е. 3) Колко милиона е била България през 1396 година и колко през 1978? Може доста добре да се види какво изтребване, потисничество и асмилиация е имало. Ако не беше турското "присъствие", сега трябваше да сме 50-100млн и нагоре. Вярно, че и ако не бяха комунистите сигурно щяхме да сме поне 15млн, а не 7-. Но без турците и комунистите нямаше къде да виреят. 4) Ако Левски прочете коментарите на родоотстъпниците само към тая статия ще се обърне в гроба. Тръгнали да обсъждат точно колко автентично е описаното в романа... Ами то никой роман на света не е автентичен, дори ако ще да е писан от пряк участник и по "документи". Даже човек с камера да има да снима пак ще се види само част от реалността, а не точната действителност.

и какво сега. какво следва? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

в момента няма еничари няма турска воиска, има християни и мусулмани .тази книга с какво помага на населението което живее в булгаря. по скоро води до някакув реваншизум какувто е имало при вузродителния процес. и сега щяло да има пак време разделно сиреч да не спират раздорите. що за мозук има тоя *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Хайреттен, от текста не става ясно какво точно го притеснява този. Кое се повтаря, какво ще продължи?

хайреттен? Пиши на български или обратно през Босфора!

антон дончев писал с лубов кум родопите тоя роман. някаква книга пулна с наи гадно насилие и омраза кум мусулманите. надухваща омраза. книга писана с много омраза и очевидно непонаване на историята. чудомир е писал с лубов а не ти бе комунист туп убиец *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

големи фокусници сте,бе.къде ни изчезват коментарите?А СЕ ОБИЖДАТЕ КАТО ВИ НАРИЧАМЕ Б О К Л У Ц И.ТАКИВА СТЕ,БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ.

ТИ БЪЛГАРИН ЛИ СИ ИЛИ РЕЗНАК,КАК МОЖЕ ДА МИСЛИШ ТАКИВА ГАДОСТИ?НЕ БИЛО ВЯРНО НАПИСАНОТО ВЪВ ,,ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО,,ВЯРНО Е И ПО ВЯРНО ОТ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е.МОЯТА БАБА,ПРЕДИ ПО МАЛКО ОТ СТО ГОДИНИ Е БЯГАЛА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ ТОЧНО ЗА НЕЩА ПОДОБНИ НА ОПИСАНИТЕ В КНИГАТА.А ПРЕДИ ДА ПОТЕГЛЯТ ОТ СЕЛОТО Е ЖИВЯЛА ДОСТА ВРЕМЕ СКРИТА ПОД НОЩОВАТА,ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ ОБИКАЛЯЛИ ДЕНОНОЩНО И СЪБИРАЛИ ДЕЦАТА,НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА МЪЖКИ ИЛИ ЖЕНСКИ.ТОВА СЪМ ГО СЛУШАЛА МНОГО ПЪТИ ЛИЧНО ОТ НЕЯ.ЗАТОВА,ЧЕ НЕ ГОВОРИ НЕЩА,ЗА КОИТО НЕ СИ СИГУРЕН.

Така е било. Тези работи не са ставали толкова отдавна. Все пак са предавани през поколенията и не са преувеличавани. Има и хроники от сръбски писатели който също пишат за публични мъчения и убийства за назидания.

учи ли се тоя соц булвоч в училищата *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

На много от ЛАКЕИТЕ на Комунистическа Бг. им се иска да останат безсмъртни, или поне в историята, но уви историята е безпощадно честна.

E, Антон Дончев не е бездарник, има свой стил на мислене, НО тази книга е свързана де факто с Комунистическият режим на Бг, освен това автеничността на летописа лежи под съмнение и затова в бъдеще тази ще изчезне.. Тя няма историческа стойноост!!!

как може обективно да се дава субективно мнение????

тази книга е свурзана с един процес с които рибарите се гордеят *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

не схващаш! обективеното се отнася до факта, че книгата не е автентична, няма автентичен източник. тази книга не представлява исторически ДОКУМЕНТ, защото за исторически документ се говори тогава, когато се съощава от друг източник за дадено събитие. Факт е, че книгата е редактирана и проверявана от отдел пропаганда на БКП. Обективен значи - фактически.

Ама оно, нали и сегашните живи ора са свързани с тоя режим? И они ли не чинат? Що че ги праите? И мене ли че тепате, оти и я съм живел тогаа?

не бе романа е психологическа подготовка на хората за последвалото мачкане на турците вув вузродителния процес за да няма вупроси защо и как...затова не е много ценен и достоверен..изпулнявал е политическа поручка *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тексезесар изобличава на партийно събрание вражеска литература.

тая литература е помия и няма да се учи никога така че *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Караибрахиме ти ли си бе, долен еничарю ?

Престанете да ни заливате с гнусна комунистическа пропаганда и славословия за бездарни комунистически автори на пропагандна литература! Всичко комунистическо трябва да бъде ликвидирано, за да може да продължи започналото при първия мандат на ГЕРБ възраждане на България!

какъв ГЕРБ??? става въпрос за България и то 300 години преди ГЕРБ

Всеки, който в настоящия момент подкрепя комунистите и не е на страната на ГЕРБ, извършва чудовищно национално предателство и ще отговаря за делата си! Бездарните комунистически драскачи трябва да бъдат обречени на забрава и забвение, а не да бъдат възхвалявани!

След като прочетох коментарите за мен е велика загадка как сме успяли да се съхраним като нация. В съседни до нас държави от един камък правят история, а ние от една епична история правим прах.

положението е много сериозно нали .сухранил си се с протекции като останеш сам увехваш *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От лъжата не става история. Нашата история е прекроявана много пъти, не един. Историята трябва да бъде обективна И НЕ ЕМОЦИОНАЛНА И ПАТРИОТИЧНА. Историята не бива да се базира на летописчета изровени под земята. И срещу 41 дена и 75 лева написал шедьовър..

форума е пълен с платени писачи и ислямисти. съхранили сме се като нация, защото е имало има и ще има хора които да пишат произведеня като време разделно и да защитават българската кауза.

1. Достоверността на т.нар. летопис на поп Методи Драганов, по кпйто е изградена версията на романа, е под съмение за достоверност. 2. Авторът казва, че е получил 75 лева командировъчни, но не казва кому е предал завършеният си роман ya 41дена... 3. Че е преведена на 30 езика, е напълно преувеличено и лъжливо.

Ква история и ква национална памет, бе, нали знаем, че книгата ти не се основава на никакви исторически източници, а си си измислил някакви записки на някакъв измислен от тебе поп Алигорко!

ахахахах ще се пукна да се смея с тоя дурт оракул от време сцепено *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ivo10

Проблемът на българския народ е, че лесно ражда еничари и не ги убива навреме.

ЧУК

Е по-вярно определение не съм чувал!

но това че намалява е все пак нещо положително така ще се оправят проблемите *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

За огромно мое съжаление - ФАКТ! АКО НЕ БЕШЕ ТАКА, НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ НИТО ПАРЛАМЕНТ, НИТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

Иво, за жалост никое дете не е отивало по желание еничар в ония времена. Жалкото е, че мнозина възрастни стават еничари по желание в сегашни.

да сте чували нещо за кръвния данък, кога и защо е въведен и кой го е плащал? Знаете ли защо по нашите земи са заселвани черкези и какви са ги вършили? Лично Вие бихте ли имали смелостта да живеете в тези краища, и не само по тях, в това време? Знаете ли защо е потурчвано населението предимно в планините Странджа, Родопа и Пирин и в по-малка степен в другите планини и в равнинните райони?

Книгата била преведена на повече от 30 езика. Толкова българисти НЯМА по света !!! То в Европа няма българисти, чак на хинди ! Четох Яворов на друг език, звучи като некакъв луд.. и няма нищо общо с оригиналите.

да не ги водите на личен отчет та занаете точния им брой?

едно време са я раздали подарук на куба китаи иран либия уго чавес у други гении и на всяка руска република монголия и виетнам по партиина линия с дебелите томове на живков писани от сущия творчески колектив като ,,време разделно,,/таиния живот на една помакиня/ *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

точно така, преведена е от братските партии на варшавския договор като куба, китай, северна корея, монголия, либия, зимбабве, на сръбски, македонски и т.н нс чилийски.

"Време разделно" е комунистически пропаганден шедьовър. Със сигурност за 41 дена не може да се напише книга, но над нея са работели ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА .. на БКП.

Време разделно е бил замислен пропаганден комунистически шедьовър.

"поклон" пред настървеността на платените писачи и ислямистите в този форум, които отричат исторически истини.

така е всичко което е разделящо е оплювано,а което е обединяващо аплодирано хехе *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Караибрахиме, заври си го Златният век, там дето не те грее слънцето! Ние българите не гледаме турски сериали, колкото и да ни заливат БТВ и Диема Фемили! Нека програмните директори на тези канали да знаят това!

Виж Великолепния век вече е исторически филм и с нетърпение чака 116 серия.

Никой не е казал, че "Великолепният век" е исторически филм драги, Хората открито го рекламират като легенда за една голяма любов ...

ти ако мислиш че ,,таиния живот на една помакиня,, е вурха в литературата *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

че енечарят Караибрахим е потурчен българин. Прочети книгата и научи нещо полезно. Или искаш и в деншно време да стават същите неща?! Или си дьонме или нямаш ум та пишеш такива неща.

И с какви исторически доказателства борави другаря Дончев за да пише"исторически роман"? Колко османски документа е прочел в оригинал?

поклон пред измислиците на партииния драскач *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ако мислиш че в османските документи са описвали как набучват българите на кол си доста наивен и как са изнасилвали жените. няма значение турчин ли си или платен,такива като теб създават деинформазя и проблеми

Чети ... това е първата строфа от свещена книга. Който може чете, който не може, пишат му фантастики. Османската държава е била и централизирана админстрация, всеки администратор е задължен да пише всичко, защото отговаря пред султана с главата си.

но в рода ни се предават от поколения спомени от "присъствието" с изгорените къща и воденица, отвлечената дъщеря Цвета, заклания й брат Стоян, кървавата разплата от рода ни и напускането на родния край. При това не са били само те, а стотици, хиляди семейства са пострадали от зверствата, своеволията и издевателствата над тях само за това че са българи, а не са турци или потурчени. Така че г-н Антон Дончев напълно правдиво е написал книгата си. Ако някой си мисли, че народът нищо не помни трябва да знае, че жестоко се лъже. Народната памет е по-силна от всички опити да я заличат. И още нещо. Със сигурност предците на намиращите се в Банат, Бесарабия и други краища на света наши сънародници не са избягали от хубавия живот под игото на турците. Така че не ми говорете празни приказки.

Г-н Дончев, историята от "Време разделно" няма как да се повтаря, тъй като НИКОГА не се е случвала. И вие сте човекът, който най-добре знае това. Както сам казвате - като един млад и амбициозен писател сте изпълнили поръчка на Партията да придадете художествен облик на няколко напълно ненадеждни и доказано фалшиви "документални разказа" на поп Методи Драгинов и да ги въведете за пропагандна употреба сред родопското население. Както виждате 50 години по-късно начинанието ви е обречено на провал, не за друго, а понеже истината в крайна сметка винаги е по-силна от измислицата

абсолютно си прав. Подкрепям коментара ти.

исмаил вече и името си не казва

Те тия измишльотини се пишат за такива балъци като теб :))))

След 100 години никой няма да знае че ни е имало ,а камо ли и какво сме правили. Какво е било наистина по това време няма кой да каже . Без значение е и когато си пием ракийката с Гюлшето и я чукам задна прашка какво е ставало преди 300 години.

поклон пред антон дончев,за съжаление време разделно се повтаря сега, но по много по коварен начин. в родопите вече виждам жени с бурки като в саудитска арабия, преди това го нямахме но всичко става тихо милком и един ден съвсем скоро ако не се спре това турчеене всичко ще избухне, не само по паметниците ще пикаят ами и ще изколят всички христяни. бреи пълно е в този форум с платени писачи и ислямисти. един български путин ни трябва , аман от толерантност, цяла европа заприлича на гето.

как ше се оправиш с твурда рука ли?мина ти времето б-аго *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ами ако не е христянска ще е мюсюлманска то средно няма, ти като ислямист турската ще искаш разбира се

Ние-всички-живеем в един регион,пълен с история,култура,цивилизация сблъсъци...... Ние всички сме потомцина Велики Нации...... Ние всички сме БАЛКАНЦИ....... Ако настъпи разделно време тогава ставаме СЛАБИ...... Слаби сме когато не се разбираме..... Не се разбираме когато сме подозрителни едни-към други........ Подозрителни сме когато не сме обединени с общи цели и култура.......... Не сме обединени с общи цели и култура когато не разбираме действителността.... Не разбираме действителността когато не живеем в нея и не сме фактори... Не сме фактори когато сме СЛАБИ........

Като гледам сегашните попове бих приел Ислама с гордо вдигната глава..пак .доброволно.И през турско е било така.Иначе романа съперничи на междузвезни войни в този жанр

Този роман е художествена измислица.Или черпи извори събитията от 1912г как четите на ВМРО с попове покръстват насилсвено 200 000 помаци,палежи и изнасилвания.

Лъжеш, ку..(тит-тиит) ! --> Имам Директен Предтеча там !!!

абе маи е верно има спецялно гробище 1912.да забравим миналото и да гледаме в будещето *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

исмаиле бе ,по колко ти плащат да ги бълваш тези бълвочи?

Не бълвам а цитирам църковни документи по памет:)А Дончев който не е стъпвал преди в родопите не може да познава тамошните хора.Виж за Моллата е друга работата

Защо си траете ,че майката на Баязид е българка ,и жената и дядото на Мурад ли Махмуд ли все тая също са били българи ;) ?Никакви турци не сте - с български гени :) .

Извинете че не е Точно по Тази тема, т.е. че Я Надстройва : --> Какво мислите относно предложението-ми към Вас-Лично в материала за Църковните Неща ?

САМО НЕ ЗНАМ ЗАЩО СЪРЧАДЖИЕВ КАЗА ЧЕ РОЛЯТА МУ ВЪВ ФИЛМА Е ГРЕШКА. СПОРЕД МЕН ТОВА МУ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ РОЛИ КОЯТО Е ИГРАЛ!!!!

щот е дявол вув филма *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

toi e cicoman.

Изключително-Високо Послание, Колега ! (Свалям Ви шапка !)

има тосет човека с различни никове който пишат на инат така де платени от ердоган за велика турция

Tака е. Pазделителната линия е демокрация и европейски ценности или путинизъм и азатщина, а силите от двете страни са крехкото гражданско общество и добре платената от нашия джоб пета колона.

ne e krehko obshtestvoto na tolkoz veka nito evropa e nekuf ideal 4ak takuv ruskata ikonomika ako investira u nas e kqkakuv izhod

религиите не са повод за разделение и не разделят другару автор *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

... грешиш много, религииите разделят хората ... Ти като си толкова силен в обединението обедини християните с юдеите, християните с мюсюлманите, мюсулманите с хиндуистите, сатанистите с християните. Ако това го направиш явно си много велик, ама ако само си клатиш езика и чоплиш клавиши за нищо не ставаш ...

ако не вярваш в доброто в какво вярваш индусе *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

лед и олигофрен ново турско робство

От какъвто и както си управляван такъв ставаш.Управлението е вид възпитание и то се отразява пряко и дълбоко върху характера и нрава на човека.Ето защо и сега това е много,много важно.Виждаме как двадесет и петгодишното управление доминирано от БСП ни докара до положение в което никой народ не е изпадал.Някои войно водиха и пак не се стигна до положението чалгата да ни е култура,да имаме псевдо националистическа партия,псевдо социалистическа,псевдо етническа.Кото се добави и псевдо правосъдие,псевдо икономика,псевдо образование,псевдо здравна система......списъка сами си продължете.Първо един народ се разлага обаче чрез псевдо морал и псевдо култура.От там на татък е лесно да се направи всякакво псевдо.

Времето не е разделно, а законите на България, които допускат това и най-вече изгнилата и корумпирана съдебна система, която допуска интересите на догановци и ефремовци да правят това! Както в Гърция всички са гърци, в Америка всички са американци, така и в България всички трябва да са българи! На който не му харесва, има други държави, но това е България, държавата на българите от векове до амин!

moje bi pikliovcite sa bili piqni i sa napravili greshka kato edni drugi