Задължителната предучилищна била, за да се повиши грамотността

Въвеждането на задължителна детска градина за четиригодишните е една от мерките за преодоляване агресията и насилието в училище, както и за повишаване на грамотността на учениците, заяви зам.-министър Милена Дамянова. Родители обаче заговориха за вето на закона, ако бъде въведена предучилищната подготовка.

Обратно в новината

Коментари - Задължителната предучилищна била, за да се повиши грамотността | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И ще ни наврете дечицата насила в детски градини, ведно с кого ли не там, така ли?! Откъде накъде някой ще решава кога къде да бъде детето ми? Всички трябва да ходят задължително на училище, за да са грамотни, другото е дрън-дрън! Тия, за които иде реч, никога няма да бъдат ограмотени, това е загубена кауза! Още повече, че са и необучаеми дори да са в училище! Тогава?!!!!

Не може да ограмотиш някой, който не иска, защото етно-културата му не разрешава да се интегрира с друг етнос. Нашите деца нямат вина за това! Възрастта от 7 до 18 г. е напълно достатъчна за получаване на добра обща култура, ако в масовото училище се занимават с това, а не с ограмотяване на малцинствата.

От гаскал Мунчо ПРОСТ НАРОД-СЛАБА И БЕДНА ДЪРЖАВА!! Обучението от 4г. възраст не е измислено в България! Иняма нищо общс с цигани др.подобни! Денс децата се развиват много по рано! Ганьовците пак са по умни от хората в Англия и др. бели държави, където това е факт! Интелктът никога не е бил уважаван в България, а той се развива още от детска възраст!

Прав си брато! Егати мрънкалата! У нас в Северна Корея отделяме децата от семейството още на 6 месеца. А родителите, им обратно на тръстиката! Само, че тука си нямате тръстика! Ако трябва, ще ви внесем! Така се гради държава! Тези камъни оттук - там и после обратно. До пълно изграждане на ....каквото там градите.

Лоши родители.Тези деца да се научат че трябва да пият пикаят акат спят ядат под команда.Няма избор.Най-важна е лелката.Така до партията и премиера.Един е важен а желанията много.Пречупване оформяне форматиране.Какви са тук някакви си нужди и желания.

Толкова ли е трудно да се разчете закона на правителството.Той е насочен главно за малцинствените групи.Целта е те от най-ранна въздраст да бъдет по градините,за да научат българския език.Аз подкрепям този закон.Освен това там има опции-на половин ден,за дни и т.н.Не ви ли омръзна драги рдители цял живот да се трепете за децата си?Не се ли уморихе да искате?Раждането на деца е решение на семейната двойка,но когато те се родят,вече стават и ангажимент на държавата.Проблема с възпитанието е обществен,защото никое общество не иска слабообразовано поколение!

Моето дете каква вина има, че някои малцинства отказват да употребяват български език?! За тях правителството нека да има специални програми! Моето дете свиква да се храни с нож и вилица. В детската, кой ще се занимава с разни подробности и индивидуалности, когато има 20-30 деца?! Там ще я върнат на ниво лъжица и метална купичка.

Естествено, че трябва да има право на изобр. И естествено, че "Светият Синод" иска да има "задължителен" предмет Религия от най-ранна възраст. Щото като пораснат децата и започнат да имат собствени мисли, да взимат собствени решения, никой няма да се върже на историите на църквата.

Добре де, ако не е на училище/детска градина, какво прави едно дете на на 4 г? А какво правят родителите на 4 г деца? Ами на мене ми писна да гледам хора в трудоспособна възраст да стоят вкъщи и да чакат някой да им плаща за това. Освен това тези деца трябва да се учат да социализират и кооперират от малки. Освен това може да се нарича 'училище', но то реално ще си е занималня-детска градина, която ще учи децата на все нещо полезно и ще помага на родителите с отглеждането на децата.

Така де - майките на пазара на труда, защото ни трябват данъци за социалните на циганора, а като се прибере майката след 8-9-10-11-12......часов работен ден ще може да обърне внимание на 4 -годишното си дете, което иска малко майчина милувка след тежкия натоварен ден в детската градина. Затова децата ни ще ходят болни на детска градина и психически нестабилни. В крайна сметка държавата не може да замести собствената ти майка.....

Това е едната гледна точка, и не я отричам. Проблемът е, че много майки използват децата си като извинение за това, че не им се ходи на работа, не им се прави нищо, а искат да могат да си ходят по моловете и кафетата и някой да им плаща за това. И обвиняват държавата за това, че мъжете им не изкарват толкова, че да може да те си стоят вкъщи необезпокоявани, и обвиняват държавата за това, че не иска да им плаща да не правят нищо.

Нека родителите, а не държавата преценяват КОГА и на КАКВА възраст детето им е готово да тръгне на предучилищна подготовка.Като гледам българската държава какво качество на образование дава в момента, по-добре е тази възраст да се увеличи. Не одобрявам закона в сегашния му вид категорично.

Аз съм за ,и двете ми деца тръгнаха на градина на 1,4 месеца.Не може дете на 3 години да ходи с памперси ,а майка му да стачкува и да вика че държавните училища не са на ниво.Тя защо не го е научила да ака и пишка извън памперса? Този път подкрепям министрите.

НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА. ИЛИ РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ИСКАТ ДЕЦАТА ДА ЗАПОЧВАТ УЧИЛИЩЕ НА 10 ГОД.?? В БЪЛГАРИЯ СМЕ ДОСТА ИЗОСТАНАЛИ ЗА ТОВА И МЛАДЕЖИТЕ НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ А ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ЗАПИШАТ СТУДЕНТИ НЯКЪДЕ,В НЯКОЙ ПОСРЕДСТВЕН УНИВЕРСИТЕТ И ДА ВЗЕМАТ КАКВА ДА Е ДИПЛОМА НА КОЯТО ПИШЕ,,ВИШИСТ,, И ДА ПРОТАКАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО ДЪЛГО ВРЕМЕТО ДОКАТО СТАНАТ САМОСТОЯТЕЛНИ И ТРУДОВИ ХОРА .З А ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.НА НИКОИ НЕ МУ СЕ РАБОТИ ДОКАТО ИМА РОДИТЕЛИ ДА ФИНАНСИРАТ ОТРОЧЕТАТА СИ. В ЧУЖБИНА И НАИ БОГАТИТЕ ИЗПРАЩАТ ДЕЦАТА СИ ДА РАБОТЯТ НЕПРИВЛЕКАТЕЛЕН ТРУД-ТАКА ТЕ ВИЖДАТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА И ЦЕНЯТ ТРУДА НА ДРУГИТЕ ОГРАНИЧАВАТ ИМ ФИНАНСИТЕ И ГИ ОСТАВЯТ ДА СЕ ИЪДЗРЖАД С ТОВА КОЕТО САМИ СИ ИЗКАРВАТ.НО В БГ НЕ Е ТАКА = ДОКАТО С ЖИВИ РОДИТЕЛИТЕ НОСЯТ ДЕЦАТА СИ НА СВОЙ ГРЪБ ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ!!!

Моите приятелчата от квартала тръгнаха на училище на 6. Аз със закъснение на 7. В първи клас всички можехда да четат и смятат, аз не. Минха години и гледам кой какъв стана. Потресващо - аз високоплатен специалист с две висши образовния, а отличничката на класа - компаньонка.

ЩО за глупави родители?Щом искат помощи от държавата,ще трябва и децата да учат.В Англия децата тръгват на училище от 2 год./тоест детски градини,които са с доста високи такси,но там децата се обучават на такива неща които ние в Бг занимаваме в първи клас.З наете ли че там азбука там се знае на взъраст 3-4 години.А децата в БГ са неграмотни и след 2-3-клас,не могат да четат гладко ,кактос се очаква.Така че мили родители не жалете толкова децата си,защото според проучвания в БГ малежите са наи мзрзеливи и започват наи късно трудовата си дейност.ТА дори и до края на живота си те са под крилото на родителите си,сиреч финансово зависими. Вие това ли искате? Да обгрижвате децата си ДОЖИВОТ??? и да нямат самостоятелност???

БГ децата се награмотни и немотивирани заради ниското качество на образование и липсата на адекватна система/методика, липсата на истински ангажирани учители,лошата база и т.н. Възпитанието в самостоятелност и инициативност не става в учлище, а е работа на родителите предимно. Аз помощи от държавата не искам, а право на избор - не всички смятаме яслата и градината за висше благо, някои искаме да бъдем повече време с децата си, не само за да ги обгрижваме, а за да ги учим и възпитаваме.

вие така, в ук ли научихте 'азбуката', на 3 години ? браво, само да бяхте понаучили как се пише queen :)

Скъпи родители, не си губете времето. Трябва да осъзнаете, че децата ви принадлежат на мутри.... аааа тоест на държавата, а не на вас, и че мутр.... ааа тоест държавата може да разполага с тях както намери за добре. Точка по въпроса!

Депутатите по-ги интересува дали ще се пуши или не, отколкото децата кога ще тръгват на училище, колко са им тежки чантите и дали родителите имат пари за най-елементарните нужди на децата си. Съмнявам се, че президента ще се вслуша в родителските гласове.

Стане ли дума за Учение, Премиера е неотстъпчиф. РАДОЙКА

Един път да е прав. Особено като дори коментарът по темата е неграмотен :)