Синдикат защити учителя Тео от ”изнудването” на родители

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" категорично отхвърля позволяването на некомпетентна намеса на родители в организацията на учебно-възпитателния процес

Обратно в новината

Коментари - Синдикат защити учителя Тео от ”изнудването” на родители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това "момче" отдавна е изкукало!

да си местат дицата на друго МГ и да можат се доказват. и синода да не се меси.

В пътрвото "обрЪщение" на родителите чрез НТВ, беше казано много ясно - "На Арсенал не му трябват отличници по физика... "... Недоволни, две майки се събраха пред училището ..." (Vesti . bg от 03.07.15)

Това не беше "протест" на родителите, а наказателна акция от управляващите с които Теодосий не искаше да се снима за първата копка на школата... Школата Тео, не е от вчера и от годините на ранния соц до днес, той е трън в очите на много некадърници!

"...той е трън в очите на много некадърници!" - отлично казано!!

против приемането на деца прекалено рано в специализирани училища. не всичко е дискавъри... и да има възможност децата да могат да избират паралелка с друга насоченост. двойките могат да подействат много стресиращо за деца, кои са полагали редовно, с години труд и постигали успехи. особенно, когато са и тинейджъри. дори е добре учителите да провеждат интервюта с учениците преди да ги запишат с някаква насоченост на обучение независимо от класирането им. на страната на рдителите съм по принцип, но е възможно и поразглезени деца да има... ак видя оценка повишена за детего ми..предупреждавам го да не се самозалъгва и че вероятно писана е за дисциплина и от контраст с други ученици. двойка е много, много ниска оценка за МГ. в края на краищата не всички стават физици или математици.. защо да се тормози бъдещ лекар, архитект, журналист..?

Теб явно те е стресирало много рано и дори началната граматка си пропуснал?

от спортното училще... иначе, децата имаха високи резултати на матури по български и математика. и на психотестове..и по физическо.. истината е, че пропуших тогава и не мисля, че си е струвало. и за граматиката писах вече, че се трудна е..от мен. много думи, много значения, се не можем се оправим. особено с изтрити букви и без очила..а някой път просто компа е бавен за бързината с която пиша. се едно. децата и грижата за тях са най вече - ВАШИ. дали ще пропушат, дали ще качат килограми вместо да спортуват или друго..дано някой ден не се наложи лекари да учите на правопис и граматика...

аз се у час и се двойки.. а който бяга, все 6. защо?!

Щото си глупав

Когато училището започне да ме ИЗНУДВА за пари за поредният ремонт на класната стая, който предстои това лято, да се обърне към синдиката на българските учители и най-паче към госпожа Такева. Стига даскалски рекет за ремонти, за помагала, нужни и ненужни, за екскурзии, лагери и всякакви простотии. Да не говорим за подаръците за Коледа, 8 март, вкл. на господина, да не се чувства дискриминиран, 24 май и края на учебната година.

Децата имат права. Няма значение дали са в елитно училище, какви им са възможностите, какви им са родителите, какво е мнението на учителя за тях и дали иска да им развива потенциала. Избора в какво да се развиват е техен и на родителите им. Децата имат право на обективна оценка. Учителите въобще не трябва да оценяват, това е работа на квесторите, както е в САЩ.

НО ДЕМОНСТРАТИВЕН ОТКАЗ ДА УЧИШ, АКО Е ПРАВО - ТО ДА НАПУСКАТ УЧИЛИЩАТА ! ЩОТО ИМА И МАЛКО ДЕЦА, КОИТО ИСКАТ ДА УЧАТ !

Всички деца са умни, просто някои учат по-бързо, на други им трябва повече време. За лошите резултати не са виновни само учениците, учителят също има вина, явно не може да си преподава материала на достъпен език, трябват много примери, да се решават задачи, домашни, не да ги плаши с двойки.

Така е, в началото можеш да изоставаш в материала, но след време може да изпревариш всичките. Има опасност обаче по-закостенелите учители прибързано, да ти сложат етикета, "тъп", или "не ставаш", вместо да те оставят да разгърнеш потенциала си.

За децата на които им трябва повече време да научат даден материал има училища за деца със специални нужди, и не мисля, че матаматическа гимназия е такова училище.

Известно е, че гениите много често НЕ са били отличници в училище. Отличникът е примерно дете, което лесно се вкарва в общоприети рамки, а геният не познава граници. Като пример ще дам учителя на Анщайн - Карл Арбайтер. Анщайн се е провалил при него на изпита си по математика. След това учителят му се е чудел как е възможно Анщайн въобще да преподава и да вземе Нобелова награда. За някакво общо ниво метода на обучение на Тео може да е много подходящ, но съм сигурен, че има и не по-малко добри методи на обучение които не са толкова догматични.

Съществуват предположения, че Милева Марич помага на Айнщайн, съществуват и предположения, че поне в началото и двамата са работили на равни начала по теорията на относителността.

Ок, има достатъчно много примери за най-добрите в дадена област които първоначално са ги пренебрегвали. И Чарлз Дарвин са го считали за несъобразителен и обикновен ученик, списъкът е дълъг. Освен това и в науката и в изкуството всичко стъпва на някакви по-стари ,или чужди разработки и идеи.

Добър учител не е онзи, който има много знания, а който умее да ги предаде на учениците си на достъпен език и да ги заинтригува. Преподаването е призвание. Учителят трябва да приема учениците като равностойни и да ги уважава, да ги научи да мислят, да им вдъхва вяра и да им помага да развиват способностите си, да им дава задачи, но и да им помага...

Абсолютно сте прав, такава е ситемата в средното образование в Западна Европа. Именно заради липсата на педагози в съвременна България масово се шири корупцията - който си плати, или респ. отиде в 'школа' на някой учител, получава висока оценка. Така децата се учат когато пораснат прилагат на практика наученото.

често децата имат неочаквано много знания и блажен да е учител де можи са учи от тех..

Истината е винаги някъде по средата, зависи коя гледна точка искате да защитите.

простолюдието реве, че децата му са тъпи и не разбират от физика ми какви да са те като родителите си, гледам оня ден едни бачкатори с черно под ноктите клющави лапат кебапчета ама до тях жените им наконтени с изкуствените цици и устни и карат ауди а8 баси на прост бачкатор дето слага плочки и майка бивша проститутка или сервитьорка какво да стане детето, Айнщайн ли? за кво ги учат тия деца не знам, да губят времето на човека, аре да ходи да слага фаянс като баща си и това е....

... НЕ САМО ИЗНУДВАТ - ХОДЯТ ПРИ ДИРЕКТОРА, ЗА ДА МИНАТ "ПРЕЗ ГЛАВАТА" НА УЧИТЕЛЯ, АКО МОЖЕ. РОДИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРСУВАТ ОТ СПОСОБНОСТИТЕ НА ДЕЦАТА СИ. ВСЕКИ ИМА ИНДОВИДУАЛНИ СПОСОБНОСТИ ПО РАЗЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ. НАКОИ НЯМАТ ВЪОБЩЕ СПОСОБНОСТИ - МЪРЗЕЛИВИ СА....

Опитвам се да не вземам страна в конфликта. Липсват ми базисни данни. Учителството не е просто учене на наука и даден предмет. Колкото и тривиално да звучи, призвание е. Морков и тояга. Повече морков ако може. Само тояга създава социопати. Ако ще и да са блестящи физици.

КАКВО СЪЗДАВА ?

Създава социотъпаци! :)

потенциал.. дори да не е тео логичен. иначе савсем ша си седим у блато от дипломи. дипломи- не стресирани.

физиката не е за всяка глава, но според мен най-справедливото оценяване би било аако в един тест има задачи съответно с точки за 3, 4, 5 и 6. В зависимост от това колко и как си написал /решил получаваш и съорветните точки и накрая оценка. Тео определено познава тази методика и не вярвам да е ощетил някой защото това са лесно проверими неща. А това че е дал малко материал за по напреднали и интересуващи се ...това е общоприета практика във всички елитни мат. гимназии. Който иска си прави доп. труда, а който не иска е достатъчно да усвои добре материала на нивото на учебника.

Физиката е най-трудният предмет в училище, затова и в западните държави има недостиг на учители по физика. Респект към постиженията на преподавателя, но поне по една 3-ка или 4-ка може да им пише, никой не плаче за 6-ца, за да го изнудва.

4-ката в МГ е слаба оценка. 3-ката -милост. 2-та..се едно да искат да те изключат. тъпо е. най добрия по математика и физика в групата във вуза беше от техникум. с много труд. от градче от селски тип беши.. един от най добър в смг пък имаше родители преподаватели по същото.. факторите за успех са много и учители и родители понякога просто трябва да помнят, че децата растат със скокове. не винаги равноускорително.

Родителите да си опознаят по-добре отрочетата. Аз бях хулиган в училище, пушех(не само тютюн), пиех бира в междучасието, ходех със дълга коса и скъсани дънки и се държах предизвикателно с учителите, в 9-ти клас бях пред изключване заради държанието си, но въпреки това не съм оставал никога на поправителен изпит. По някои някои предмети, които смятах важни като Английски, География, История, Музика имах добри, дори отлични оценки, по останалите, които намирах за маловажни (това важи най-вече за изучаването на Руски език) се стремях да имам 3-ки колкото да не оставам на поправителен изпит. Моите родители никога не са държали сметка на учителите, които ми пишат среден по даден предмет , защото ме познаваха и знаеха какви са ми интересите. Аз не бях силен по математика, всъщност изобщо нямах желание да се занимавам с това. И сега е така. Аз съм музикант. тригонометричните функции не ме интересуват. ДОБРЕ Е ДА ОПОЗНАЕТЕ ДЕЦАТА СИ ДРАГИ РОДИТЕЛИ !

ще ме прощаваш, ама аз не искам моето дете да стане като теб, за това няма да карам по твоята и на родителите ти система

Карай по която си искаш система, живеем в свободна държава. Просто не обвинявай учителите, ако детето ти не получава добри оценки по някой предмет. Може пък на него така да миу харесва.

Добро утро . А един родител е изнудвал СУ след последния пр. изпит по история .

Синдикатът вместо да го защитава, да обърне внимание, че Тео е в пенсионна възраст и следва да бъде пенсиониран!

Мам.та сме.... и гадно, завистливо, крадливо, комплексирано племе сме, и аз също - ОТВРАТ!!! АМА ПЪЛНА ОТВРАТ!!!

Не слагай всички под общ знаменател, ако ти си такъв. Има и много читави и умни хора у нас, но явно в твоето обкръжение няма такива за съжаление. Не плюй народа си, ако ние сами не се уважаваме никой няма да ни уважава.

Намалете чалгата и наблегнете на мисленето...е, който може де. Знам че има хора дето няма да се справят.....

Как жа му пиши двойка на дЙетИту ? Ам чи налЕ ши га прайм стУдЙентка ф СОфеата ? Тоз учитЯл изУПщЙе нИ нИ арЙесва !

остави го бе познавам го всеки ден го търси полицията за нещо

НЕ КЛЕВЕТЕТЕ ТЕО. КАТО ЗНАМ С КАКВИ ПЕНСИИ Е ЗАОБГРАДЕН .... НА МАЛКИЯТ МУ ПРУСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОКОСНЕТЕ. ШАПКА МУ СВЛЯМ НА ТЕО - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕСТЕН ЧОВЕК И СПОСОБЕН.

това да не са онези напудрените майки на двойкаджиййките ,дето пушат по 1 кутию зигари на ден!!

Аман от празни приказки. Ако имаш доказателства, добре, ако не, много зле за теб.

училището е да ни направи хора. няма лоши деца. е - има по-лоши, тях не ги толерирам. но винаги е добре учителя да стимулира детето, а не да го демотивира. има мамтематика, български език, литература, история. там трябва по-строго. но физиката е изключително трудна наука. бъдете по-снизходителни!

Хората са различни, за моя син физиката е най-приятния и лесен предмет. Той никога не е "учил" по физика, както правят другите. Просто му е интересно и му обяснява, защо нещата се случват по съответния начин.

да ги стимулират, да бъдат по-снизходителни... А кой ще движи живота напред? По тази логика да си още по дърветата. И съгласете се най-после, че има умни и не толкова умни хора. В това няма нищо срамно, защото всеки е способен на нещо, достатъчно е да прецени добре кое е то.

Един учител е истински учител, ако успее да събуди интереса на учениците към предмета му, ако умее така да преподава, че те да запомнят още в час, ако успее да ги накара да мислят самостоятелно, защото има много умни учители, но които не могат да ПРЕПОДАВАТ знанията си. Това е тънкостта да си учител - да УМЕЕШ ДА ПРЕПОДАВАШ, да предаваш знанията си така, че да те разбират и да е интересно.

Гледах изказването на 2 мами. Откровено казано: самомнителни патки.

Я колко удобно сега защитават този явно голям човек! Ти да видиш колко станали колегиални от тоя синдикат! Но чак сега ... А защо допускате изнудване/ ако изобщо има такова/ от страна на родители? Защо не сте направили нещо досега по тези въпроси? Как така директори били изнудвани да прикриват ученици, които не посещават училище? Ами нали точно този директор НАРУШАВА закона!?! Защо изобщо са тези инспекторати, директора за какво е? Защо винаги хвърляте вината на някой друг, но не я потърсите и в себе си? Питам разните синдикалисти и тези от министерството. Иначе съм съгласна, че "парите следват ученика" е погрешна философия, не може това да е единствен критерий. Поздравявам малкото читави учители и им пожелавам да си останат такива въпреки всичко ... Защо харчите ДЪРЖАВНИ ПАРИ, поддържайки мъртви души по места /подозирам, че не е изключение/? И още други въпроси ми изникват, но ще спра до тук. И тази активност, дали не е защото наесен се задава увеличение на учителските заплати? Нищо против. Но дали не би било удачно, предвид значимостта на професията и резонанса, който има в обществото крайният резултат от работата Ви, първо да си изринете Авгиевите обори сами? Тогава със сигурност бихте получили по-голяма подкрепа от обществото ...

Работата на синдиката е да защитава членовете си. Азбучна истина е, но очевидно не е стигнала до Вас.

Попитах защо сега? Когато казусът с Тео стана общоизвестен. А дали им защитавате интересите бих попитала самите учители.

Вън от у-ще на малолетните престъпници! И тогава, ще питам чии са тези Авгиевите обори!? И ще давам акъл точно като ТЕБЕ!!!

Акъл не давам. Само зададох няколко въпроса. И аз казвам "Вън от у-ще на малолетните престъпници!" Но това е Ваша работа, не моя!

Защо се чудите на "родителския рекет"??? Повечето от тези "родители" са от времето на мутрите и чалгата!?!?!?Интелектуалното им ниво е МНОГО под минимума!!!Определно за "искането" на високи оценки има вина и Просветното министерство , което ДОПУСНА да се "влиза" в Университета с диплома!?!?!Тази година "местата" в Университетите /54бр./ са ПОВЕЧЕ от завършилите зрелостници!?!?!И искаме КАЧЕСТВЕНО образование???Сега да запиша кучето си и ПЛАЩАМ редовно вноските и ПРАВЯ ДАРЕНИЯ за съответния факултет- кучето ми ще Е ВИШИСТ!?!?!!!

че то по физика едно нормално дете не може да изкара повече от тройка реално. няма друга държава, където образованието да е толкова натоварващо. ако не се ходи на частни уроци - децата са посредствени. учебниците са написани на много висок стил. подхода е за зубрене, а не за разбиране. задачите по физика от пети клас нагоре са като за инженери. разбира се не оправдавам и мързеливите деца и тези с по-скромни възможности. не може на всички да се пише шестица

Нормално дете не можело да изкара повече от 3?По физика имах оценки 5 и 6,но явно не съм нормална.Всичко се учи,стига да има желание и добър учител.Частните уроци са жива глупост-пари на вятъра за същите неща,преподавани в училище ,но родителите се лъжат,че е повече.Много познати с частни уроци се дънеха на матури, ниски оценки на изпити.Аз и без това успях да си влезна в университет и да завърша.Висшето ни образование е по-голям кошмар от училищното.

Леле колко си тъп/а!!!

Щом училищните учебници са написани на висок стил,почакайте да видите университетските.Там никой доцент или професор не ти дава речник да разгадаеш написаното.Физиката е трудна наука,но много по-сложни за мен бяха счетоводството,статистиката и видовете право.Физиката е най-малкото сложно нещо,което децата могат да учат.

Шегуваш се нали? Нищо сложно няма в счетоводството и правото. Слушаш, четеш мислиш и това е. Пък за статистиката да не говорим, там даже и не мислиш. Физиката е много по сложна. :) А този учител едва ли се нуждае от защита. Сигурно има в десетки пъти повече родители, които биха искали децата им да учат при него и по неговите методи. Майките по тв-то бяха само две, те май общо 10 тина били. От набор по 2-3 напористи и това ми било масов протест.

Разбира се, да се пише първосигнално е лесно. Някак, не натоварва мозъка. Друго си е - човек някак да е попрочел, да е запознат с генезиса на конфликта. Та общо взето: 1. Човек, който ясно заявява "Аз не признавам други учебници по физика освен моите", няма право да преподава на детето ми ! Нещо повече - след като от заяждане му набие комплекси или провали живота със слаба оценка, задължително ще изпита болка. Физическа. 2. Децата прекарват четвърт денонощие в училище. На висша наука ще ги учат в университетите. Сега е важно да станат хора. В тази връзка - човек, който дава интервюта "Брака е отживелица. Две съпруги имах и ме напуснаха. Не ми липсват. Аз имам своята физика", моментално трябва да бъде изгонен от което и да е училище и да не бъде допускан на миля и половина до него ! А сега давайте минусите. Не се иска мисъл.

И аз писах по-долу и аз имам минуси ... напълно разбирам мнението Ви и го подкрепям. Истина е, че родителите понякога имат претенции и не са наясно с възможностите на децата си, но е истина, че медалът винаги има две страни! Доста педагози са се самозабравили в днешно време за жалост.

Със съжаление прочетох коментарите ви (и на 3В и на Спокото)! Не че ми пука за вас (двамата), за децата ви (ако ги имате) ми става жално. Защото, колкото по-големи са ви претенциите към учителите - толкова по-слаби родители сте вие!!!

И аз мисля, че бракът е отживелица! Какво общо има семейното положение с работата му като учител? Той иска да научи децата на това, което знае и да им даде старт в живота, това е важното!

Ужасяващо е, че не разбирате колко тясна е връзката. Особено ако учител пропагандира публично тоталния си житейски провал.

Той и Ботев беше написал "След Родината мила ми Венето най-много обичам теб". Само че днес милите Венети не могат да поставят мъжа им да обича нещо повече от тях. какво остава някаква физика, и вместо да си даде парите за къща и кола, той школа тръгнал да прави. Както сам пише спокойният, те са го напуснали, не ги е оставил Тео...

И какво значение има колко пъти се е женил и развеждал нещо не разбрах? То ако имаха право на работа само неразвеждани хора, половината свят щеше да е безработен :-))) Той е в това училище да преподава физика и според резултатите му го прави доста добре. Въпросът се решава много лесно. Ако мнозинството от децата са с оценки 2 или 3, значи имаме проблем с учителя, ако ли не просто трябва да си търсят друго училище. Нека не забравяме че тук говорим за елитна гимназия, а не за начално квартално училище.

"позволяването на некомпетентна намеса на родители в организацията на учебно-възпитателния процес" ?!?! Сериозно ли това ? Изперкали учители, със знания от преди четвърт век обвиняват в некомпетентност родители ?

този специално не е изперкал или със знания от преди четвърт век. жена ми е учила при него- още тогава са го викали да преподава в американски университети а той не е искал. че е малко странен, странен е, но като учител е изключителен

Човече, нека си се занимава с чиста наука. Нека живее в света си, нека е учен. НО НЕ И ПЕДАГОГ !

Що тя физиката преди 10ти друга ли беше

Да-аа, пътят вече не се получава като се умножи скоростта по времето, а обратното.

явно е била друга, защото докато германците произвеждаха бмв-та, италианците ферарита и ламборджинита, ние сглобявахме москвичи...

От снимката изглежда все едно че този държи снайпер драгунов за цевта

Прекалено амбициозните родители трябва да знаят,че от всяко дърво свирка не става,т.е. от всеки ученик не става физик! И да не тормозят учителя,пък и не само този учител! Още в детската градина правят скандали:защо детето им не е Снежанка в Коледното тържество,защо друго дете има по-дълго стихотворение,защо седи на втора маса,а не най-отпред,защо ,защо ,защо?! Хайде оставете ни да работим и стига капризи!

А синдикатът на Янка Такева защо мълчи?

шапки долу пред Тео ...а на изродите опитали се да петнят името - да взимат изродчетата и у село

Браво - напълно подкрепям!!!

Машаллах, аркадашлар!

Възможно е Теодосиев да бърка школата с училището. Воя учителка по математика се беше самозабравила и ни изпитваше на задачи от В група от сборника. Тя въобще не се занимаваше със задачите от учебника по Математика и в резултат имахме ниски оценки само при нея. Тъй че аз разбирам, но нека се провери конкретния случай. Ако Тео очаква всички, на които преподава да са физици ... зле за децата.

е тя учителката ви се е опитвала да ви подготви добре, ама вие твърдо сте се противопоставяли. честито за постижението де.

Ние си бяхме добре подготвени преди да отидем при тази учителка и се справихме. След това в университетите бяхме без проблеми по математика. НО фактите са си факти от тогава - оказа се, че ни изпитва на материал, който е извън учебния. Нямаше право да ни оценява на този материал.

Българският национален отбор се завърна със сребърен медал от Международния турнир на младите физици в Тайланд, предаде БНР. интернет адрес : goo.gl/f0S3r0 дали са учили в шофьорски или фризьорски техникум и знаят ли наизуст песните на азис и криско

само да ти кажа - за съжаление, няма вече техникуми, в поне половината от тях образованието беше на ниво над средното, иначе, си прав.

И на кого ли правят услуга? После децата им били с висше образование - пък безработни! Родители, научете си децата на труд! Изисквайте от тях първо!

в такива случаи отивам при даскалицата и казвам: аз не споря с вас, съгласен съм детето ми е просто по вашите критерии. НО оценката трябва да я оправим!

Винаги е било така, всеки родител който има болни амбиции + лост за натиск ги ползва. Затова много мразя връзкарите - и си им го казвам.

И аз им го казвам и хич не ми пука! Чак понякога се плаша как ги нападам, защото, разбира се, ми отмъщават с всякакви вътрешноведомствени интриги.

Моят любим пример: САЩ.Час по физическо. Състезание 40 ярда спринт. Окуражителни викове за всички-от атлетичните до телетъбисите. Накрая-еднакви медали за всички,с надпис "FIRST PLACE!",а възпитателка с изцъклен поглед на зомби и фалшива усмивка "Колгейт" изпищява възторжено: "Вие всички сте победители!" Така,уважаеми другарки и другари,дами и г-да,се създават лузърите-като се уеднаквят с "уинърите". "Оти да се пОтим",нали така? Уж всички знаем това,нали уж заради уравниловката се бил разпаднал соц-а? Защо прилагаме тази порочна система още от люлката?

ЛОЛ!!! Е точно пък в САЩ!?.... Вие да не пишете от Гърция и да сте объркали времето и мястото с някоя друга епоха и различна държава? :))

всъщност, човекът е много прав, иди и провери.

"Точно пък" в САЩ-държавата,в която индивидуалната амбиция беше издигната в култ само допреди 25 години. Хайде малко да се поинтересуваме първо и тогава да пишем,а? Не е изолиран случай,а масова практика. Интересно е,че в училищата за елита не само такива порнографии отсъстват,но в редица от тях все ощ като наказателна мярка присъства ферулата. Какво е ферула /ferule/ потърсете в нета.

абсолютно съгласен. така се създава от общество без мечти, без идеи, без копнежи, без мисли с единствената цел да дъвчи това, което му подават.

Комунисте, в САЩ е уинър тейкс алл приятелю. Много си се объркал. Това че в училище вдигат самочувствието на децата е друго нещо. Четеш евангието като дявола.

общините получавали 125 000 лева за закрито училище? И кой им ги плаща, някоя фондация?

Бюджетът плаща. Аз и вие плащаме. В Габрово закриха в един ден 2 училища: "Никола Войновски" и "Христо Смирненски". Това става с гласуване на общинските съветници. Мнозинството бяха от ГЕРБ и автоматично имаха превес, другите нямаха значение. Не че закриването на училища е гербаджийски патент, навремето Милен Велчев, великият кадър на НДСВ, подхвана хорото с тезата, че училищата са нещо нерентабилно, следва да се затварят, а учениците да се извозват с автобуси до останалите действащи. В Община Габрово не е останало ни едно селско училище, затворени са 1/3 от градските. През Възраждането по турско е имало повече на брой училища.

Но е имало и повече деца...

Браво, само тесногръд човек може да обвинява учител. Единствения начин да спечелиш такъв спор, е да покажеш, че е сгрешил, като пуснеш детето ти пред комисия от други учители да го изпитат на същия материал, на който е получило ниска оценка. Ама вече никой не се замисля, че за да оценката трябва да е мярка за знанията, а не мярка за благосъстоянието. Мен навремето са ме мятали с връзки ключове по главата като не слушам в час по математика. Ама и до ден днешен посещавам учителя ми всяка година на рожденния му ден заедно с класа. Точно защото ни оценява според това колко знаем, а не кой е баща ни или майка ни и колко пари са дали на училището.

Защо само тези ученици пред комисии, трябва и другите пред същата комисия, ако искаш да е справедливо. Освен това, едно време имаше понятието частен ученик. Значи, не ходиш цял срок на училище и после взимаш като на сесия изпити по всички предмети. Познавам, само един който кара така и на 14 години беше вече студент. Само, че не ти го давам за пример, защото беше изкривено. Само ще ти кажа крайната цел. Този човек не му трябваха другите предмети, освен това, в което ще се развива. Допреди няколко години искаха да въвеждат 13 клас-върховна глупост. Та така той не стана просто една тухла в стената.

Съгласен съм за справедливостта. Иначе за частните ученици и по специално за това че иска да се развива само в една област - за мен това не е вариант. Специализирането става след като завършиш основното, а в някои случаи и средното образование. Целта на тази система е да даде богата обща култура и не виждам нищо лошо в това.