Здравният министър призна, че системата е прекалено комерсиална

Ясно е, че здравната система стимулира порочни практики. Затова понякога реформите срещат яростна съпротива – защото статуквото започва да се харесва на някои хора. Това заяви министър Стефан Константинов по bTV.

Обратно в новината

Коментари - Здравният министър призна, че системата е прекалено комерсиална | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не са виновни клиничните пътеки! Разберете това! Те само извинение за ниският морал, за безхаберието и за хората, които ходят на работа за пари, а не за да се развиват професионално. каквато и система да бъде предложена, ако не се промени човешкият фактор, резултаът ще е същият - печален!

Ако ще е пазар - всички пенсиори ще бъдадискриминирани. Кои ще иска да ги застрахова?

Не знам дали ще се източва касата, но не виждам какво ще промени това, освен приходите на лекарите. Проблемът ни не е ниското заплащане, а ниският контрол над медиците. Ако се върнат съдебните медицински експерти, които да дават реална оценка дали лекарят е действал както трябва, лекарите ще работят както трябва. Точно както сега работят малкото свестни между тях, за сегашните си заплати. А тези, дето пищят за заплати, да ходят на Запад, там търсят боклуци в престилки. Но не болниците, а затворите. А ходете де, какво чакате? Хем няма да пречите на единиците свестни тук в България... Познавам директор на болница в английски град. Преди четири години беше тук, да обсъди идеята да наеме лекари от България. Престори се на болен и мина набързо през няколко поликлиники и болници (като чуждестранен пациент, който плаща по европейски пазарни цени!). Резултатът? Издаде наредба, ако българин подаде молба за постъпване на работа в болницата му, молбата да се изхвърля без разглеждане. Под страх от наказание. Ако му трябвали убийци, винаги можел да си поръча от затвора...

Освен грешната система ,липсата на добра комуникация и колаборация между поликлиничната и болничната помощ ,трябва дасе наблегне и на образованието на лекарите ,не само в медицинските институти,но и в системата . Колко от лекарите продължават да следят новостите в медицината ,да правят клинични обсъждания на случаи и да се говори открито за трудностите при поведението при някои клинични ситуации ? Къде изчезна колегиалността между лекарите ? Защо се снижи нивото на медицинско образование ? Нека се започне една реформа от първия учебен ден в... още медицинските университети ,да се говори и за морал,етика и лекасрки дълг и да се възпитава по време на цялото обучение .А за заплащането - то е ясно . Трябва да е адекватно на труда ,на огормните отговорности и на квалификацията !

Мислете, преди да правите глобални изводи! Създадохме негативна нагласа към лекари като цяло, като понятие и ще останем без тях. И без друго, БГ са напуснали всички по-кадърни специалисти. А сега децата ни- студенти по медицина дори и не си помислят за перспективите в родината си. Аз съм над 40-годишна, родила съм две деца, здравето ми е "средна хубост". Неведнъж съм била лекувана, в т.ч. в болница. Никога никой нищо не ме е карал да плащам извънредно - аз съм здравноосигурена. Благодаря на всички лекари, които съм срещала в живота си и поклон пред адския им труд и всеотдайност. Търсете виновните там, където са - в грешките на системата и управлението.

Господин министър, Вие политиците направихте системата прекалено комерсиална. Две простички стъпки трябва да се направят 1 на всеки болен постъпил в болница трябва да се връчва документ на какво безплатно има право!!(оптимален здравен пакет). 2 с 2% увеличена вноска на всеки който си я внася да се открие индивидуална партида. И една болна тема с просто решение - изкуствени стави, лещи и др. по рамков договор не се плащат от НЗОК, а от пациентите цените им варират, а комисионните!?!? не е ли по-просто държавата да обявява конкурс за доставка и всички които имат нужда да внасят парите в държавния бюджет. Така ще отпаднат много съмнения!?!

според мен системата трябва да се промени.загубих баща си наскоро и сам убедена,че не положиха достатачно грижи за вазстановяването му.направихме избор на екип,платихме каквото трябва ,ходихме няколко пати дневно да се грижим,да се интересуваме за састоянието му.но опериращата лекарка излезе в отпуск.от тук нататак никои абсолутно не се интересуваше,защото не бяха избрани за екип.сас всеки изминал ден,тои започна да се оцхаива и да пита кога шъе се прибере у нас.тогава започана всевазможни изследваня,убедена сам,за да мине всякакви клинични патеки и отделението да си взема парите от рзок.сега се обвинявам,че не го прибрах по-рано.дори самя тои ми каза,че не е трябвало да му правят някаква манипулаця с пална упоика.в моите очи с тазин здр реформа почти всички лекари искат по максимален начин да направят каквито иследваня има по клиничната патека,за да вземат по-вече пари.горко ни!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

bira_more

Г-н Министре, проверете колко са свободните места за лекари в болниците. И ги публикувайте ако ви стиска. Криза е. Безработицата е над 13 %. А има свободни места за лекари. При това има свободни места за лекари и в университетски болници. При това университетските болници снижават критериите и търсят вече не само лекари със специалност, но са готови да вземат и лекари без специалност. Дори и без опит. И пак има свободни места. И се надяват да запушат дупките с новодипломирани. Налагайте глоби, ама още по голями. Мислете за сериозни, стряскащи наказания. Само се чудя дали с наказания ще успеете да запълните незаетите места.

Инвалид съм от 15 години. Предстои ми тежка операция. Искат ми за избор на екип сумата 900 лв. Ако не избера екип означава, че няма да получа никакво внимание .Все още не съм говорила с лекаря, който ще ме оперира за сумата, която ще ми иска лично /всички знаете, че ще е така/. Питам откъде да ги взема парите за операцията при условие, че съм първа група инвалид? Кой трябва да ми ги даде? Достатъчно тежа толкова години на раменете на близките си...

Докторе, имаш късмет , че си въртиш далаверата в държава с овчи заспал народ. Ако беше във Франция , само за увеличението на потребителската таска щяха да те отвеят протестите и щеше да си налягаш парцалите. А тук сте намерили рая за некадърните преписвачи, където си плащате за тройка и после ми се тупате в гърдите колко умни сте били и колко голям стандарт си заслужавал за голямата си некадърност. На лекарите грешките са покрити с цветя нали, на всичкото отгоре сте си вързали бизнеса с погребалните агенции...Нямате засрамване. И пак ти казвам, голям късмет имаш, че си разиграваш коня пред заспало стадо.

bira_more

Между другото преди години, във Франция лекарите излезнаха на стачка. Седмица - без лекари. След което вече нямат проблеми. И баш във Франция таксите им са много много по солени. Но имат и добра практика - касата обявява цена на даден преглед. А пациента си избира специалист. Цената на специалиста може да е като това което плаща касата, или по висока. Пациента я плаща, и получава от касата, онова което е обявила касата.

Въобще не е толкова просто. Отново се създават предпоставки за корупция. Здравеопазването е единствената сфера, където трябва да работи не на пазарен а на хуманен принцип. Никъде в свястна държава то не е на печалба освен в САЩ, но там както знаем продават майка си и баща си. Ако искаме да оцелеем трябва да заложим на хуманността , не на далаверата. С това, което предлагаш пак ще му намерят цаката, пак ще те карат да се подписваш , пак бюрокрация , пак бумащина. Лекарите трябва да лекуват , а не да се занимават с търговски дейности!

bira_more

Всичко е с пари. Тока е с пари. Скъпата апаратура е с пари. В смисъл никой няма от хуманност да ти даде скъп скенер. Ще ти го продадат с пари. Ти трябва да намериш пари за да го купиш, а после ако искаш хуманно прави безплатни изследвания. Няма проблем.

И с чии пари я купуват скъпата апаратура? Да не би министъра или лекарите да си бъркат лично по джобовете, когато трябва да се купи нещо за болниците?

вярно,бира: _море..всичко е с пари,само дето човешкiят живот,не винаги можеш да го спасиш с пари,говорите за скенер,за какво ще го купувате,след като ще го ползват неуки и неподготвени кадри ,подпиинали и почерпени ,дето влизат в залата за да си дранкат за любовници и оставят машината да програмира сама...не желая да бада конкретен,думата 4овечност и професiя,звучи така:Kолко трябва да дам докторе,за да не умре маика ми?Sистемата е била винаги проблем,никои не желае да я промени,защото бялата мафiя ще го линчува,другото са празни приказки и това е!

Мими ти откъде знаеш как е в Америка!? Питай познати! Аз съм питал - за американски граждани безработни, социално слаби, бездомни или просто за хора които не си плащат здравните осигуровки - системата е много социална от нашата - никъде нестава дума за плащане в рамките на здравния пакет който ти осигурава безплатното здравеопазване. Ако имаш осигуровки разбира се можеш да си позволиш луксове

Преди няколко дни ме потресе и информацията, която копирам от форума към една от предишните публикации по темата Шейново: " Рашкова ( нерегистриран ) 23.11.2011 12:35 Добре е някой да провери и последствията от небрежните аборти в Шейново. Пред кабинета за аборти в Шейново всеки ден висят на опашка по десетина момичета, които треперят и се гърчат. Някои от тях носят торбички с почерпки за очаквания касапин. След аборта веднага излизат от болницата като трупове, без епикриза, без касова бележка, без рецепта за антибиотик. След 3 дена получават възпаления, които крият от майките си докато не започнат да припадат. Някой случайно да каже колко от тях са умрели или осакатени за цял живот от небрежните шейновци? " Нека проверяващите да се свържат с жени, които са минали през Шейново за аборти и да се разпитат дали са им предписали задължителните лекарства. Не е човешко да съсипваш здравето и живота на хората по този начин....

А безразборният полов живот чия отговорност е?

ИНТЕРЕСНО КАК РЕШИ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА БЕЗРАБОРЕН ПОЛОВ ЖИВОТ!!! И КАКЪВ САТАНИСТКИ СЪДИЯ СИ? ДА НЕ СИ АКУШЕРКА В НЯКОЯ ОТ БОЛНИЦИТЕ, ТОВА Е ТИПИЧНО ТЯХНО ПОВЕДЕНИЕ, ТРЯБВАШЕ САМО ДА ДОБАВИШ: "ЗАСЛУЖАВАТ ДА УМРАТ, ЗАЩОТО СА КУРВИ". ПОКАЖЕТЕ СИ ИСТИНСКИТЕ ЛИЦА !

Аз съм от тези, които внасят 146 лева/месечно( и това е така от много години), но пък за сметка на това ме лекуват като внесла 20 лева, че и още ми искат. И какво правим сега, господа лекари и г-н министър;о) И преди да си ми отговорил, че не те интересува колко внасям, защото знам, че така ще ми отговориш, направо ще ти кажа - и мен толкова ме интересува , че не ти харесва заплатата! Праграф 22 по Хелър!

bira_more

А аз плащам 160 кинта на месец. Но моя семеен лекар получава левче на месец. И ще ме лекува като за левче. Как мислиш - кой е по пострадал от този параграф 22? Пациентите или лекарите? А ако пък вземеш да се замислиш кой е истински облагодетелствания от този параграф - може в един миг да постигнем консенсус.

Е, не ми задавай тъпи въпроси - по-долу съм написала, че от тази ситуация единствено печеливши са тези, които имат възможността да разполагат реално с парите ни за здраве - и това не сме ние, пациентите, не са и лекарите. Но пък ако ми твърдиш, че лекарите са на далавера от ситуацията с параграфа - сколнна съм да споря с теб.

Левче на месец, казваш. Хайде сега смятай - нали си програмист;о) Средно 2000 пациента, всеки месец по едно левче, те не ходят всеки месец на преглед, някои не ходят и с години - дай Боже всекиму! Но лекаря го получава левчето, т.е. когато отидеш, ти вече си натрупал така да се каже една сума и не би следвало да те лекува за левче;о) Да не ти кажа за конфуза, в който изпадна моето джипи, когато разбрах, че "вече съм минала профилактичен преглед", пък аз нямах спомен да съм го правила.

Да бе да, мезонет на Витошка (или срещу съответната болница), чисто нови джип и лимузина Мерцедес (може и Порше за през отдиха), вила в полите на Витоша (Симеоново Драгалевци). Два пъти в годината (лято - зима) почивки на Малдивите и Швейцария (платени от болницата, разбира се). Лична секретарка - модел от Визаж. Служебна Ес-класа с шИфьор (бронирана в случай на неуспешна манипулация). Собствена лента на Цариградско (само за медици) и основните булеварди. Предплатени 15 глоби годишно.

но и заплатите не са няколко стотачки, а няколко хилядарки!!!

може и да се окаже, че не са толкова много, колкото в България си докарват много лекари с изнудване!!! Например в Германия в държавна болница заплатата на лекар с не много трудов опит е около 2000-3000 евро.

Браво,много точно казано!

Куба да не е по-богата страна от нас, че за 50 години създадоха една от най-добрите лечебни практики? Истината е в голямото лекарско лоби години на ред в парламента. Дори в полицата за доброволно здравно осигуряване към частен фонд пише: не се покриват разходи за лечение на птичи и свински грип, диабет, онкологични заболявания, заболявания установени преди сключването на полицата за текущия период, т.е. предната година!!! Здравните вноски не са малки, но безплатно се лекуват само членовете на семействата на лекарите, с другите хора е ГАВРА!

Господин лекар, Вие, които взимате в пъти по-големи заплати от учителите, имате нахалството да имате претенции за апартамент, къщи, коли и т.н. Нашият труд също е не-по-маловажен от Вашия, не получаваме Вашите заплати и нямаме чак тези претенции. Не знам като какви се изживявате Вие, лекарите, но имайте малко срам. Все пак живеете в България, не сте най-добрите световни специалисти, за да взимате световно заплащане за труда си.

А трябва да имате претенции, и в това Ви е грешката! Докато се примирявате с недооценяването си ще си страдате от собственото овчедушие! Имам обаче съмнение, че не работите реално в образователната система, а сте форумен провокатор! В допълнение искам да кажа, че от ниските заплати на държавните служители си патим и в частния сектор. Често на който не му харесва му се казва да отиде да стане държавен служител и ще му се спазват правата за по-малко заплащане. Да, ама ако вземахте по-сериозни заплати дали ще е такова отношението на частниците!?

всеки има претенции но трябва да се суобразяваме с реалността - а тука тя е такава че прекалено много се краде от тези които са се докопали до власт *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако беше частник - това нямаше да го напишеш. Първо, защото заплатите в държавния сектор са по-високи от частния. Второ, защото държавния сектор и държавата като работодател не плаща осигуровки, но служителите й са осигурени. Трето, държавата като работодател не осигурява условията на труд, които са задължителни за частниците и за които търпят глоби - включително и това, че частниците са задължени да осигуряват на служителите си задължителни профилактични медицински прегледи. Четвърто, защото работещите в частния сектор са защитени от уволнение след 50-тата си година, докато държавата като работодател няма такъв ангажимент. И други подобни детайли, важащи за частнитеработодатели/работници и неважащи за държавата нейните и работници.

Вчера един се хвалеше, получавал 18 000 € в Норвегия с пловдивска диплома.. Много хора налапаха въдицата му и смятат ЧЕ КАТО СА ЛЕКАРИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ КАТО банкери...

А точно това е най-голямата грешка, не само в България, а и по-света, че банкерите получават толкова много, незаслужено!! Но никой не се противи на това, едва сега започнаха на Уолстрийт да стачкуват срещу това, а всъщност те доведоха света до криза и трябва да си платят за това, а не всички да страдат заради техните недомислици, а те си получават и сега огромни доходи, разберете, че трябва да се борим срещу общия враг, а не да се самоизяждаме!!!!

bira_more

Искаш да кажеш че твоята заплата е 130 кинта? Минималната е повече. Да има семейни лекари, докарващи си по 2000 - 3000 лв. Но болшинството я вържат 1000 я не. А има и такива които връзват по 500 - 600 лв. А няколко пъти по малко от 500 лв е точно 120 - 130 лева.

Даже министъра признава, че лекарите не са хора които са давали клетва, а поредното ламтящо за пари племе, а лекарите си знаят тяхното.

а добар ден *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

бегаите от булгаря докато сте здрави, че после право в ... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

УСТАНОВИЛ СЪМ СЛЕДНАТА ЗАВИСИМОСТ? ТОЗИ,КОЙТО ИСКА ПАРИ ЗА РАБОТА,КОЯТО МУ СЕ ПЛАЩА Е НЕКАДЪРЕН И АЛЧЕН И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИСКА,ТОЛКОВА Е ПО - НЕКАДЪРЕН.ТОВА Е ПРОСТО АКСИОМА.

Способния човек НИКОГА не иска ПОВЕЧЕ пари, а си намира другаде друго.

Докторе зная ти математиката, колко е в час. Едно време не можеше да сметнеш колко яйца снася една кокошка за денонощие, сега си тръгнал бюджет да пресмяташ...

Това за /фактурата/ вече е за.. документален филм. Скрита камера.. В Индия е забранено да се снимат бедните и недъгавите за да не се уронва авторитета на Индия.

Явно правителството се грижи плана "Ран -Ът" да работи

В България вече и парите не могат да лекуват!

На фона на цялята бъркотия в здравеопазването , за награда министър Константинов е включен в делегация,която е трябвало да излети днес за Индия! Неволно... или не съвсем някои е пропуснал да покани ВИП персоните на борда !

Назначете ме мен за министър да ви разтуря кочината на бърза ръка и като минавате покрай портрета ми само ще козирувате. А народа ще се моли за моето здраве и дълголетие ....

.....лицето Иван Йорданов Костов направи лекарите търговци, търговците бандюги, а бандюгите - политици, нищо не се е променило в мамковината ни. Просто статуквото много се харесва на управляващите, независимо от какъв цвят са. Затуй ще си караме болни, беззъби и в мизерия.

Големият проблем е че много от нас носят , без да осъзнават деформираното си комунистическо мислене. Ето простия пример - да се увеличат глобите на лечебните заведения. Защо тези глоби да не отиват като обещетение на пострадалия , а пак в "държавата" която пръста не си мърда да превърне здравеопазването от популистко и демагогско в качествено и ефективно. Как може да стане това? Когато наистина започнем да мислим професионално, а не да угаждаме на мързели и лузери.

премахвайте този измислен от лекарското лоби в парламента "избор на лекар"! Това нещо води до това гушене и корумпиране на докторите. Те сега не могат нормално да разсъждават, тъй като мозъците им са заети с правене на сметки колко ще получат през деня. Сега разбирам, че горката Надежда са я прослушвали за тоновете, за което дори й е правена фактура. Дали и за мерене на кръвното налягане там пишат фактури?

Вчера се яви тук един самохвалко уж от Норвегия.. и заяви, че като бг лекар с БГ ДИПЛОМА получавал 18 000 €. Толкова не получава даже летец клас А в швейцарските авикомпании. Нали като ти видят бг ДИПЛОМА ставаш само - да мериш кръбно, но не и да лекуваш ! ! !

всичко добре, но от 18000 които могат да са само бруто, взима по малко от половината, другото е данъци. и плюс живее някъде близо по полярния кръг...

сигурно 18 ооо € ама от изнудване !

... щото сме много сити... Затова у нас водим по нЕкои заболявания...

За министър на здравеопазването не трябва да се назначава лекар (на него и посъзнанието е професионално изкривено), а гладкомозъчен полицай.

НА ДНЕШНО ВРЕМЕ ЛЕКАРЯ Е ГОСПОД С КЕСИЯ.

Направихме лекарите еднолични търговци и сега берем горчивите плодове.Медицинското обслужване не трябва да лежи на комерсиални основи,а на основата на хуманността добродетелността спрямо хората.

Избор на екипи, плащания и прочие публични търговски дейности трябва да се ориентират само към частния сектор в здравеопзването. В държавна болница се лекуват хора със социални осигуровки- от социално слаби до богати, като им се осигурява всичко , което е необходимо за лечението им. екстри глезотии като избор на екип, персонално на лекар да те лекува, стая с хладилник и телевизор и минибар с напитки и момиче за удоволствие, това са глезотии за хора с пари и трябва да са само в частнвия сектор. Освен това лекарите трябва да избират да работят или само в държавното или само в частното здравеопазване. Какво е това куче влаче диря няма , да влачат от държавните болници към частните си клиники консумативи и материали. От къде на къде ще ме лекува в държавна болница , пък ще ме привиква в частния си кабинет? Как така ще се осигурявам пък ще ме изнудят да им платя за избор на екип , защото са на смяна? За да тръгнат нещата министъра трябва да не е човек от тях!

Така е....майка ми като получи дискова херния, се наложи от Англия да й изпращам ортопедичен колан. В БГ й искаха 150 лева. Тук същия го купих за 12 паунда (24 лева) с доставката. И това е само една от многото схеми, които родните ни медици упражняват. Друг е въпросът че противозачатъчните, стероидите и тн, които са безплатни навсякъде на запад, в БГ се заплащат.... Естествено имаме и честни доктори разбира се, които са и мн по-добри специалисти от полу-идиотите тук в Англия. Но това е друга тема.

След като дойде демокрацията всички всички морално пропаднахме, но най много лекарите и магистратите. Те станаха най алчните зверове . Искам си комунизма с всичките му недостатъци

ОК!Да ти припомня-тогава секретарите от ЦК на ДКМС си поръчваха балерини за "конференциите"си в Приморско!Дано дъщеря ти не е бира от тях!

Де да можеха да лекуват за пари. Но не се получава и с пари. Значими български лекари. Извисили се като господ над болни пациенти.

.... си е рекет..Болен на легло се оправя...

Ценоразпис винаги е имало, и той е задължителен, защото ходят и неосигурени! Но както стана ясно, същия този ценоразпис го плащат и осигурените, без хък-мък, защото иначе не ги приемат и не им правят изследванията. А след като им платят, взимат и парите давани по клинична пътека. Това е далаверата. Просто до сега нямаше доказателства (не мисля че в бъдеще ще има вече). Ето сега приятелят на Деяна е показал фактурите и бележките. Но, какво от това? Като и министърът призна, че имал информация за такива практики. Било незаконно! Е какво, пациентите с белезници и каталог с клинични пътеки да ходят при докторите и ако им искат пари направо да ги закопчават и в полицията, след като тя не си върши работата? Пък после се връщат при следващия доктор, белким благоволи да ги обслужи без пари като са осигурени, като първо ще поспорят по коя клинична пътека да е.

Преди време някой беше написал тук статистика, че на година Германия харчела 8.5 милиарда за здравеопазване, а в България били само 3.5 ! Само че сметките сочат, че Германия , която е 82.5 милиона души им се пада по 0,103 разход на човек за здравеопазване , а на 1 българин по 0,5 . И това са само официалните разходи, без парите , които са влезли от доплащане на медицински услуги , а рекета няма да го броим. Всеки който може да смята може да си направи тези сметки. Най прости бакалски са , с операции делене от математика за трети клас. Какво показва това? Това показва, че здравеопазването в България е изключително неефективно и пари има достатъчно, но не отиват по предназначение. Това означава , че нашата здравна система е разграден двор и всяка бяла престилка може да си напълни джобчето, без да и се потърси отговорност за това, защото парите не са потънали по джобовете на пациентите нито пък за тяхното обслужване.

Простата бакалска сметка показва, че при 50 милиона данъкопратци при среден доход от 2000 евро, за година здравните каси в Германия събират над 150 милиарда евро (13% здравна вноска).

пази Боже да нямаш пари и да разчиташ на лекарското милосърдие, ще те гледат как умираш като куче и няма пръста да си помръднат тия търгаши мръсни. А като умреш теб ще изкарат виновен, че си се споминал ! Затвор за алчните бели престилки !

Мародерството на някои лекари не може да се оправдае с никакви причини. Какво ще кажете ако един пилот-мародер почне да мародерства на 10 хил. метра височина. Ако един шофьор-мародер насочи автобуса към пропастта. Примери много.

Системата ще предтане да бъде комерсиална, когато стане безплатна за ползване.

А,какво стана с разследването и смъртните случаи при проф.Яръмов или пак затишие пред буря? Какво стана с Мазнейкова и случаят Запряна Коледарова,или и там нищо! А с Михаил Маджунов от ИСУЛ....................... поименно ли да ги изброявам Стефчо?

А ,Вие,г-н министър,не сте ли наясно,че и сега голяма част от колегите работим половин година за глобите,или това не Ви интересува?

наясно е и още как,а вие колеги защо сте "работили" толкова добре,че да я докарате само до глоба?? вярвам,че в европа бихте били на друго място,минимум шеф на otdelenie реанимацiя,няма как да е нещо друго...погледнете си резултатите,никои не настроива народа срещу вас,просто няма нужда!

bira_more

Глоби да искаш - ЗОК ги раздава лесно. Все пак това е единствения начин да си докарат някоя премийка. Така че глоби. За запетайка - глоба. За престъпление по НК - пак глоба (вместо сезиране на прокуратурата). Защото осъден престъпник премия не носи, но глобата носи.

е всеки гледа каса да напални,как може,това е един краг без излизане защото у нас всеки много го е страх,да не настапи хатара на шефа,а шефовевете ви са останки от праисторическата епоха...ама на,ботев хубаво го е казал че всички сте големи патриоти,пiяни и като изтрезнеете наскачва ви шубето...гордея се,че сам балгарин, с глупостите на таи наречени колеги няма какво да се гордея,просто са провокатори вав форума!

Във всички болници вече първо плащаш, а тогава влизаш. Опитайте се да ви приемат в ендокринологията в Майчин дом, без да си платил 50 лв за екип /не че ще имаш такъв после/ Тикат ти "молбата" да се подпишеш и няма не искам, иначе никога няма да те приемат. Ако се наложи да постъпиш втори и трети път, отново 50 лв за екип, нищо че вече уж си го избрал. Това е положението.

Доколкото знам ендокринологията е отделна болница от Майчин дом - просто я преместиха от някаква порутена сграда близо до Руски паметник на някакъв етаж Майчин дом и използва сградата им