Къде колко бакшиш да се дава
Когато таксиметровият шофьор е любезен, а обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите оставят по някой лев "за почерпка".
Обратно в новинатаКоментари - Къде колко бакшиш да се дава | Днес.dir.bg
Коментари
абе вие били ли сте в енгланд-по стиснат народ от тези убитаци няма!?!вие мозака ли си изпихте с тия 10-15% *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.
Ей сега Хер Флик ще обяви даването и вземането на бакшиш за углавно престъпление. Така, щото, всичко, което бихте могли да дадете трябва да е в неговия джоб!
келнерите в тези дъжави са на минимални заплати и бакшиша им прави заплатата, затова са и любезни
Аз съм против бакшишите. Цените и без това са ужасно високи. На мен в работата никой не ми дава бакшиш когато си я свърша както трябва. Абе и заплата не получаваме редовно, но това е друга тема.
Какво трябва да означава общоприето, в капанче тук в София ми носят две крем супи- едната гъста - другата още с пяна от долятата наполовина вода и ми викат "ами нямаше повече супа" - на това изпълнение какво е общоприето да се направи ?!?!?!
Пак някакви глупости списани от хора дето не са си пъхали носа в тези държави. В Испания е АБСУРД да дадеш 15%. Обикновено ако пиещ една бира или няколко бири или едно кафе или една закуска, се оставят 10 или като много 20 ЦЕНТА. В нормален ресторант можеш да оставиш 1 евро или ако много си доволен 2 или колкото искаш но дори и нищо да не дадеш е без значение. Имайте в предвид, че кафе в среден испански бар е 1.20 средна цена
Няма такова нещо. Бакшиш се дава по твое усмотрение, правила не съществуват , защото в повечето страни си има сървис към сметката 10% поне.
По-добре келнер или таксиметров шофьор отколкото работник в някоя производствена фирма -нали така?Във фирмата има само заплата от 300лв. и отделно глоби и наказания че да може работодателя да си възстанови загубите от заплати,докато при шофьори и келнери само се печели - БАКШИШ ! При тях глоби и наказания всеки месец не съществуват...... А НА РАБОТНИКА НИКОГА НИКОЙ НЕ МУ ДАВА И 50 СТОТИНКИ БАКШИШ ЗА ТОВА ЧЕ ЦЕЛИ ГОДИНИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ БАЧКА НА ЕКСПЛОАТАТОРА СИ.ПОНЕ ВЕДНАЖ.ЗА КАКВО ДА МУ ДАВАТ ДАНЕБИ РАБОТНИКА ДА ЗАСЛУЖАВА БАКШИШ ...... НЕЕЕЕ - ДА СИ ПОЛУЧАВА ТАМ ЗАПЛАТАТА ОТ 300лв. И НИКАКЪВ БАКШИШ ЗА НЕГО ЦЯЛ ЖИВОТ. ВИЖ ШОФЬОРА И КЕЛНЕРА СА ВЕЛИИИИИКО НЕЩО ТЕ ТРЯБВА ВСЯКА ВЕЧЕР ДА СЕ ПРИБИРАТ С ПОНЕ 50 ЛЕВА БАКШИШ ЗАЩОТО ТЕ МНОГО РАБОТЯТ И ТЕХНИЯ ТРУД Е МНОГО ВЕЛИК И ДОВОЛНИТЕ КЛИЕНТИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ БАКШИШ. А ОТ РАБОТНИЦИТЕ НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ДОВОЛЕН И НИКОТА И НИКОЙ НЕ ИМ ДАВА БАКШИШ.ЗНАЧИ ШОФЬОРСКАТА,ФРИЗЬОРСКАТА И КЕЛНЕРСКАТА ПРОФЕСИИ СА ТЕЗИ НА КОИТО ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПЛАЩА БАКШИШ,ДАЖЕ И ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА . ВЕЛИКО. АМИ ЩЕ БЪДЕМЕ ПОСЛЕДНИ В СВЕТА ЩЕ БЪДЕМЕ ...... ТАКА ГО ИСКАМЕ ЩОМ ТЕЗИ ПРОФЕСИИ ЗАСЛУЖАВАТ БАКШИШ А РАБОТНИЧЕСКАТА НЕ.....
В Рим, ако си вземеш парче пица и си го хапваш навън е 5 евро ако обаче седнеш в заведението откъдето купуваш същата пица, то тя става 10евро. В заведенията им е написано в менюто дали ти е включен бакшиша в сметаката или се налага сам да се досетиш колко да оставиш. Ако обаче не оставиш никакъв бакшиш, при следващото ти посещение на същото заведение, нищо чудно да не ви обърнат внимание (много помнят да му се невиди :) )
На мен лично в България ми се е случвало няколко пъти келнера/ката сам/а да си определи бакшиша. Просто като не ми върне ресто или умишлено се забави над 30 минути, което е редовният номер във всички заведения в България. Най-драстичното беше в Хепи - Мол София. Там са ми взимали над 40% бакшиш и то не по мое желание. На 35лв сметка, платени 50лв не са ми връщали ресто. Тъй като бях с жена беше криво да правя скандали, но ситуацията беше грозна просто - келнерката, която по говорен признак беше от провинцията, се скри и не се появи сигурно над 40 мин. Но за да бъда честен подобно нещо ми се е случвало и в други заведения. Явно някои келнерки си мислят, че парите извират и те може да си одържат колкото на тях им се иска.
Бакшишът е нещо което човек сам преценява дали да даде,особено на фона на нашта родна мила картинка повечето келнери и таксиметрови шофьори изобщо не заслужават.Като спрат шофьорите да пушат като им се качи клиент, тогава и аз ще се замисля дали да му дам баншиш!!!!
От древноста в България има обичай-бакшиш не се дава, дори някой да си е свършил както трябва работата, защото последното е рядкост. Подкуп се дава често-за да ти свършат работа, която изобщо не ти се полага. Ние не сме държава на бакшиша, а на подкупа.
В България катаджиите взимат 20 лева, за пиян шофьор - 200, съдиите за дребно дело 1000, за убийство - 100 000, депутатите за лобиране от 10 000 до 10 милиона...
Бира с обяд (за един човек), казват че в изредените страни струвало малко повече от минималната заплата за час работа .(да, за един час ! ) А бакшишът, както били казвали по-предните ни поколения - е унизителен за всеки, но необходим всекиму .
Не разбирам какво значи "прието" или "обичайно"?? Един вид задължително те гледат в ръцете. За мен бакшишът е нещо като благодарност от клиента за добре свършена работа от обслужващия. Не рядко ми се е случвало да чакам сервитьор по 15-20 мин да ми вземе поръчката, е, питам аз,трябва да му оставя бакшиш след това ли? Номерата със рестото също не минават, търся си го и то не защото ще обеднея с левче или два, а просто въпроса е принципен и не ми е приятно да ме правят на будала.
Това важи само за Америка. Принципно в Европа келнерите си получават една средна заплата и затова никой няма да бърза да ти връчи сметката 20-30 мин след като си седнал на масата. В Америка обаче си е практика това, защото всеки келнер гледа да обслужи едновременно колкото се може повече хора.
какъв е този Schmatt в Австрия? Няма такова нещо, а и описаните размери на бакшишите са доста завишени!!! В Австрия съвсем не са дащни на бакшиши и на сметка от точно 7 Евро, напр., съвсем не се осавя кръгла сума от 8, 9, 10 или т.н. Евро, а 7 и 30 Евро, напр. и сервитьорите/ сервитьорките ВИНАГИ, АБСОЛЮТНО ВИНАГИ ТИ ВРЪЩАТ РЕСТО, т.е. не ги хваща временна амнезия като при българските им "колеги"!!!...по този повод тази година отново няма да се ходи на БГ Черноморието на "почивка"...жалко, но факт!!!
Къде са стигнали някои?! Да сравняват бакшишите?! Още по не разбирам за що ми е тази информация и защо се публикува? Това БАКШИШ - ПРОПАГАНДА ли е?! След това четиво нека не забравят сервитьорите и таксиметровите шофьори, че въпреки всичко са длъжни да върнат рестото до стотинка! А що се отнася до бакшиша тои ще е пропорционално голям с доброто обслужване и......не задължителен!!!
В Китай и Малайзия в ресторантите бакшиша е включен в сметката - service charge 10%, а в такситата не се дава. В щатите е обикновено 20%. Често сервитьорите са назначени на 2-3 долара на час и това е главният им доход.
Бакшиш се дава само когато клиентът е доволен както от бързината, учтивостта и вниманието на келнера, така и от количеството и качеството на консумираните ястия! В много български заведения те обсужват бавно неучтиви и флегматични келнери, яденето често идва след дълго чакане студено, но с намален грамаж, месото доста често е полусурово или жилаво, а като капак на всичко те гледат да те излъжат често и в сметката. Какъв бакшиш да даваш в този случай? Никакъв!
Деца, по пустата чужбина не съм одила,но едно ша ви питам:Давате ли бакшиш на любезно , усмихнато и сръчно сервитьорче,поднесло ви буламач, за който то няма никаква, ама абсолютно никаква вина.Докато не се отървем от робската психика на примиряващи се, ще си ядем буламачите и ще се чувстваме неудобно,че не сме оставили бакшиш.
Бакшишът е срамота и унижение за достоиството за двамата - този който и този който взема!
А пък потребителите помнят още повече и следващия път направо ще отидат в друго заведение ;)
Не е друга тема. Има огромна армия от отлично вършещи си работата хора, които не получават бакшиш, та седнали да берат грижа за сервитьорите.
Не брат, не съм скръндза, но обичам да получавам нещо за парите си. Имал съм случаи на прекрасно обслужване и съм оставял и повече от 10% бакшиш, но сервитьорът си заслужи всичко. Пак ти казвам, че бакшиш се оставя срещу добро обслужване
Евроопеецът е прав който иска да дава ще дава, а който не иска няма да дава.А вие само се карате кой заслужавал и кой не заслужавал бакшиш.Бакшиш се дава само гогато клиентът е доволен от обслужването.
Смятам, че съм от хората, които добре си вършат работата. Работа, изискваща сериозно образование, съпроводена с напрежение и висока отговорност. Но никой никога не ми дава бакшиш. Получавам само неголяма заплата. И ако случайно реша да отида на заведение или пък ми се наложи да взема такси, ще трябва да се разделя с по-голямата част от изкараните за деня пари като ги дам под формата за бакшиш, защото така било прието.И в тази връзка защо "благодарностите" за добре свършена или не толкова добре свършена работа при едни професии се наричат "бакшиш", а при други"подкуп"?