Ректорът на СУ отчете 30% спад на желаещите да учат зад граница

Вицепрезидентът отбеляза, че Алма матер е непреодолима стена срещу бездуховността и посредствеността, Зам.-министър Карина Ангелиева обяви университета за №1 по научни изследвания

Обратно в новината

Коментари - Ректорът на СУ отчете 30% спад на желаещите да учат зад граница | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, да не забравяме, че СУ е пред избори за ново ръководство... Герджиков си действа и си прави PR... Относно качеството на СУ, да може би е най-добър в България, но това не означава, че нивото е добро. Напротив, даже е зле. И тук не опира само до финансиране. В СУ трябва да бъдат разкарани 3/4 от администрацията на ректората, деканатите и катедрите. Трябва да има адекватна атестация на преподавателите и акредитация на специалностите. Ако се направят такива, поне 50-60 % от преподавателите ще бъдат уволнени, защото дейността им (научна и учебна) ще е с отрицателна оценка. За съжаление, това няма да се случи...

Ъъъ

проф. Герджиков, да бяхте взели и проф. Божидар Ангелов да каже няколко думи за желанията на студентите и "просперитета" на СУ

Браво на поредната "Силиконова долина" и поредната журналистическа издънка с марка "СУ"!

егати шоуто. този университет е пред закриване пък бил най-добрия. смях. и пълна скръб

Каквото и да се говори - СУ е най-престижният университет в България. Да, не може да се конкурира със западните такива, но с ограниченото финансиране с което разполага - се справя доста добре.

Мноого добре, да! Знаеш ли кой подред е в световната класация? А с дипломата му направо можеш да си обършеш г*за!

Самуилче, кой бг университет е по-добър?

е пълна загуба на време, ако заниманията там не допълват поне 5000 -те часа занимания които си имал по този предмет преди това.... хартийката ще получиш, но ще си посредствен и няма да ти трябва, нито пък ще те радва... а ако си връзкар, в бг ще си нямериш службица за добри кинти и без хартийката...

е било губене на време, след като още с първата си дума започваш с правописна грешка... "УниверситетЪт", понеже той е подлогът в изречението.

ми не ми пука, не си вадя хляба в бегето, нито с български и литература....

800 празни места държавна поръчка - пълен срам за "най-тиулованото" ви учебно заведение !

Всеки иска я мутренски далавери, я мода, я дилърсто, в спорт, е... най-много нещо проституция там.. Т.е. без много работа - големите пачки. Ама не става така! Казармата била губене на време, Университетът бил губене на време... Е то кое не е губене на време? Да киснеш по кафетата и да се лашкаш по чалготеките ли?!

Въпросът е, колко Нобелови лауреати е създал СУ, и колко патента и лиценза са сътворени там?

е, това е лесен въпрос...

преди 10 - тина години беше в класацията направена за най- добрите 2000 унита в света на около 750-то място. Сега е доста под 1000 -та позиция , а останалите бегейски вузове ги няма изобщо в тези 2000...

Родителите ми бяха горди, че съм записала в СУ. В момента, 15 години по-късно, мен ме е срам, че съм си губила времето в този псевдо-университет, пълен с малоумни ченгета на държавна хранилка. СУ трябва просто да бъде закрит и базата му да се разпродаде. Това не е университет, това е подигравка и не заслужава нито лев

И кой български университет тогава си заслужава според теб УНСС, Пощенския, НБУ, или някоя от печатниците за дипломи в Перник, Благоевград, Свищов и други градове и паланки?

А не прочетоха ли декларация в подкрепа на назначението на Гешеф, по примера на колегите си академици и професори от другите ДС университети?

Главния шаман на СУ доста се е поизхвърлил в литературата...

За голямо съжаление всички, които са учили в чужбина отчитат колко голяма е разликата в образователните стандарти. И не е в полза на бг образованието. Така че колкото и да се пънат нашите смешници, няма да има растеж, а точно обратното.

Никаква разлика няма в образователните стандарти. Разликата е единствено в многото пари за самопрепоръчване на Запад. И масово отиват да учат на Запад заради английския, а не защото ще научат нещо по-различно или по-качествено.

преврял и прекипял, разликата е в реализацията. не знам завършил оксфорд да кара такси, което не мога да кажа за СУ.... не можеш да продадеш нещо, което ще ти отнеме време 5 години и после да не можеш да го ползваш...

Значи пак опираме до реклама и ПР, а не до реална подготовка. Оставете класациите и рейтингите. Те са дело на фокусници. Фокусникът винаги намира начин да ти създаде илюзията.

СУ да не си присвоява името "Алма мантер", не е собствено, а нарицателно. Завършилите други висши училища си има свои "алма матер", не само завършилите СУ.

СУ -то алма матерухата на сичките алма матерухи у бегето...

УБИБИТ съкс!

Още ли смешниците от СУ издават фалшиви дипломи без печат, които даже в смешното МОН не ги приемат и се подиграват с тях? Или си намериха нов ректор, който поне може да държи химикалка?

Силиконова долина, както казва вицепрезидентът, без съмнение можем да имаме. Такава долина има в САЩ и там се прозивеждат основно порнофилми. Проблемът за нас е да направим и Силициева долина, каквато също има в САЩ.

Stan Stan

Който държи на българския език, който не приема английския е комунист ! :)

тоя резняк и тука налази...

Ученето зад граница е свързано със знаене на чужд език и с финансови възможности. Българинът иска хем да има "висше" хем да е прост - т.е. да не учи езици! Трябва всички да знаят, че без труд няма резултати!

от 30-40 години насам не знаеш ли английки си едно абсолютно нищо, по простата причина, че всички статии на световната научна обшсност се публикуват на този език. Същото е и с висшето образование. Не можеш ти да си адекватен срудент ако не следиш научните новости и ако не се образоваш, дори по интернет, от материали по целия свят.

Чудя се на родителите, които изпращат децата си в български университет с трудно спестените си пари. Как оправдавате това пред себе си? Какво очаквате че ще се случи след като децата ви завършат университет, който не е в топ 1000? Чудя се и на партиите как може да финансират с милиарди тази система, която е пълна с посредственост и партийни членове на държавна хранилка. Чудя се и на данъкоплатците къде им е акъла? Сигурно и те там са учили. Системата требе да се изрине из основи. От секретарките до ректора.

Тоя Топ-1000 е наглосаксонска фиктивка. Познавам магистрати у нас, завършили западни университети сред първите 50 според тая класация. Пълни трапове относно основни теми и проблеми, но иначе самочувствие до небето.

И да има спад - не е щото ви харесват.

Докато работех там го държахме на около 800-о място в световната класация на университетите. Сега, с активната "помощ" на новото ректорче и на гении като заместник-ректорката по информационните дейности, Университетъ ни изпадна от Top-1000 класацията... Трябват ГОЛЕМИ реформи там и изриване на всичкия присламчил се боклук...

Човек за да се занимава с висше образование изобщо трябва да е личност и да има някакви морални устои. Тези доцентчета от село там, с copy/paste-доцентурките, дето с тях и с дупе са стигнали почти до върховете на ръководството, и мислещи само за далаверки, нямат място в подобна институция! Професор Хорозов много добре им го каза на времето, обаче всички му се нахвърлиха като зверове отгоре му, бранейки жалкото си статукво. И това е резултатът - 200-300 места надолу в класацията. А ректорът може да разтяга каквито си иска локуми.

Едно време е било работа да отидеш в университет, защото там, в библиотеката, е имало повече информация, отколкото в главите на всичките селяни в царството. Но днес, благодарение на интернета, всеки има от дома си достъп до повече информация, отколкото се съдържа във всичките книги в университетската библиотека.

Пълни глупости. В Народна библиотека винаги е имало повече книги отколкото в университетите. Никога не е ставало само с четене.

Вижте, аз никъде не пиша за Народна библиотека, така че не виждам защо я намесвате. А що се отнася до последното Ви твърдение, как да го разбирам - че са нужни и връзки, или по друг начин?

Очевидно не правите съществената разлика между информация и знание. Ако с информация лесно се стигаше до знание, светът нямаше така масово да оглупява, както днес.

Колкото и да надувате балона.... ами... спукан е.... Не е важно вие какво ще кажете за себе си, а другите какво смятат за вас. Питайте ги. Ще останете шокирани.

Върви народе възродени от 1200 години, към светли бъднини върви!

...дано дойдат по-добри времена, че в момента върви много надолу...