Реакторите за ”Белене” тръгнаха към България

Реакторите за АЕЦ "Белене" тръгват към България, става ясно от разпространено вчера съобщение на Ижорските заводи.

Обратно в новината

Коментари - Реакторите за ”Белене” тръгнаха към България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Козлодуй има два реактора по 1000Мвт също както би имало и БеляНе. Козлодуй има по 100 000 000 лева на печалба на година. Ако БелвНе има същата печалба ще са нужни: 10 000 000 000 лева цена на АЕЦ / 100 000 000 печалба на година = 100 години!!!!! 100 години за да се изплати глупостта БеляНе !!! И това при положение че Козлодуй е изплатена а БеляНе не е!!!!

Рушките дерма се опитват да ни откраднат едни милиарди сцглупавите си проекти.

Платихме на руските пенсионери пенсиите за три месеца с тез безполезни джилиза. Като че ли сме много богати... Благодарение на бесипету.... Господ да ги убий!

Напишете дълг на САЩ в гооглето и дълг на Русия и който може да ги сравни а после си правете изводите (ама напишете на английски дълг че нищо нема да ви излезе

ПРОЕКТА АЕЦ"БЕЛЕНЕ",ТРЯБВА ДА СЕ ЗАВЪРШИ И ДА ОСТАНЕ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!!ТОВА Е ПЕРСПЕКТИВЕН И ПЕЧЕЛИВШ ПРОЕКТ!!!ИЗЛИШНИ ПРИКАЗКИ НА ПАЗАРА!!!

една проста аритметика при продажна цена от 5 евро цента на киловат-час ще покаже, че Белене с два реактора по 1000 мегавата ще произведе ток за 35 милиарда лева в рамките на 20 години. Нека пак пита някой как ще се изплати централата. А живота й е 60 години + 20 след удължаване. Смятайте колко пари ще прави Белене след като се изплати и защо в НИКАКЪВ случай НЕ ТРЯБВА да бъде частна.

гледам много разпален спор, но защо някой не каже дали площадката на Белене е годна за употреба след толкова години?! въобще може ли на този терен и при сегашните полу изградени плочи да се доизгради нещо или то ще бъде компрометирано точно заради корозията, която си играе на тая площадка от години???

И защо платихме неща които още не са произведени? Нали само произведеното оборудване щяхме да платим?

Лобито на атомните изроди точи зъби.Най- простия народ на Европа лапа мухи.

Ако построим АЕЦ Белене цената на тока за гражданите при едно ляво правителство ще бъде 5-6 стотинки за киловатчас!!!!!И тогава ще видите колко ток ще се консумира в България: сигурно пет пъти повече от сега. А инвеститори ще се избиват да идват в Бъгария.....

Никой няма да дойде! Тук няма ХОРА!!!

да има евтин ток за хората, които до тогава ще оцелеят ...

Ти си луд!! Това няма как да стане!! С Белене тока само ще поскъпне заради 20 милиарда инвестиции!!

При тази цена за Белене и при тази печалба от 15- 20 милиона лв. на АЕЦ Козлодуй няма да излезем на зелено от Белене 300 години. Но пък 2 поколения ще им плащат комисионните и простотиите на комунягите.

Това просто не е вярно. Ако го вярвате - подвели са ви. Себестойността на енергията на АЕц-а е примерно 3 цента. Продажната цена примерно 6 цента за kWh. Приходите са примерно 1.2 милиарда лева на година. Има за всичко и остава доста. Плаща се горивото, заплатите, амортизациите, фондът за изключване на централата (да, започва да се събира от първия ден), застраховките, еко застраховките, данъците. Плаща се вноската по главницата на заема за изграждане, плаща се лихвата по заема и остава печалба. Още първата година АЕЦ-ът излиза на търговска печалба ! Че как иначе !? Може ли високотехнологично, модерно, ново, крупно предприятие да не е на печалба ? А за 60 години - това е животът на централата. 60 години ще работи, 60 години ще печели. Дотогава ще е върнала 3 пъти заема и 10-12 пъти разходите за изграждането.

Пропуснахте комисионните за всички по веригата... и липсата на пазар. На кого ще продаваме за 6 цента киловата ? На турците ли, които вече ще имат газ и за които цената е 3 цента ? Или за вътрешния пазар, който отдавна е умрял ?

и прахосани народни пари заради дебелочието и слугинажа на Б. М. Борисов към американците и енергийните интереси на тях и на "големите" от ЕС!!!

Абе изроди, като не трябва ток в балканския регион, защо Румъния иска да разшири с два нови реактора централата си в "Черна вода? А Турция, също строи АЕЦ!Знаете ли, че в Косово заработи най-големата американска ТЕЦ на Балканския полуостров!А американските ТЕЦ ове в"Мариците", на кой ще продават скъпия си ток, ако заработи нов реактор в България?Ние сме жертва на геополитически сблъсак, м/у Русия и САЩ, като САЩ искат да прекъснат всякакви възможностите за руските енергийни проекти, но за наша сметка и съответно ние ставаме много губещи...Ресурса на двата блока в Козлодуй не е безкраен, и като свърши, ние ставаме автоматичеки вносител на ток!Най-вероятно след 2019(преноса на газ през Украйна се прекратява!!!) ще станеме и вносител на газ, но от Турция...Така и на ток и на газ, ще сме вносители..

Като се пуснат реакторите в Белене ще се бие ДУЗПАТА на американските Марици и готово!!!!И на това ли да те УЧА?!?!?!

Ми тя топката е сложена на бялата точка. Чакаме да кажат, кой ще я ритне...

смятат всички политически сили, освен БСП. Такива проекти, които ще се изплащат от поколения българия трябва да се предприемат само след референдум.

Какъв референдум говорите,такъв се проведе и резултата бе да има АЕЦ Белене. Трудно ли е да се разбере,че атомната енергия е най евтина .кои са против,тези които продават скъпа енергия.

Без пари е АЕЦ-а На мен втори ми се пада от Зрънчо. Менкам го за фафла ;))

Карайте ги направо на бузлуджа, а сметката на гоце, р. овч. и станишев.

Да, отново сме в изходно положение - наведен ! Нека първо обаче да мине и край Банкя, та да питаме и ББ защо аджеба трябваше хем да ни "таковат", хем да си платим !:(( Предлагам референдум кой поне да плати, ако не да го...:))

НЕ ЖЕЛАЯ С НАШИТЕ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИ ДА СЕ СТРОИ ЦЕНТРАЛА ЗА ДА ЗАХРАНВАМЕ ТУРЦИЯ С ЕВТИН ТОК А ЗА НАС ДА БЪДЕ СКЪП ЗА ДА ИКОНОМИСВАМЕ ЗА ТУРЦИЯ .. НЕКА С ТОЗИ ТРОЯНСКИ КОН ДА НАВЛЕЗЕМ В РУСИЯ ЗА ДА СЕ ОБОГАТИМ ПОНЕ МАЛКО .

Ти си долен соросоид. А моите комисионни?

Вие сте глупак, НЕ ЖЕЛАЯ, а случайно да желаете да купувате по-скъпо

Понякога се чудя кой е по-виновен, тоз който е поръчал, или който спря на средата проекта?

Важното е да не се замисляш дали ти не си виновен, че си позволил и на двамата ;)) Докато вината е чужда - няма проблем!

та дрънка... на кухо !?:) Лейка !! 'Ко да я пра'йш !

предишния реактор, ако беше монтиран централата отдавна щеше да работи на печалба и с тези два стават три и се превръщаме отново в ядрения лъв на балканите.

Е той е монтиран бе. И работи. Ама не в белене. И са два.

И как само боко твърдеше, че няма договор??? Това цялото оборудване без договор ли е произведено бе аланкоулу???

Всичко произведено след глупавото плащане от Борисов.

Ako sa godni gi prodajte na CHina

Ама нали нямаше реактори? Нали имаше само едни плащания за НИЩО? Къде ще го складират това НИЩО, да ходя да си резна малко НИЩОнеръждавейка.

Може да са реактори, може и да не са. Желязо е някво.

В никакъв случай това е троянският кон на руснаците с който искат да ни превземат. По добре на дърва и на свещи отколкото с руски реактори. Това всъщност е страхотна идея за туризма отопление и готвене на истински огън и романтично осветление на свещи, направо избиваме конкуренцията.

Тъкмо навреме идват. Март месец БСП печели изборите и до декември тези реактори вече ще работят. Проблеми не се очакват.

Като се мине на ел. транспорт, ще зареждаме в Турция. За по-просто и по-евтино.

хаха. Селски пръчки като тебе карат още на дядо си москвича, на електрически транспорт щял да минава.

Ти "тесличке" наистина си много кухичък! Във всички големи европейски градове,електрическата тяга става все повече.Ти обаче откъде да знаеш; кой да ти каже? Ние няма как да останем встрани от този процес. А когато се наложи и при нас да търсим енергия за това,ще извикаме те такива глупаци като тебе да кажат сега какво да правим!

Имам някои мисли , които искам да споделя с вас. Ако тръгнем да правим АЕЦ, то с какви праи ще стане това? С нашите. Получената от него електроенергия на каква цена ще ни се продава? На пазарна. Така - къде ми е ползата от всичко това? Плащам аз, и какво получавам в замяна? Ако ще се прави, не е ли по-добре да се направи акционерно дружество, в което всеки български гражданин да може да закупи акции. По точи начин финансирано да с епострои АЕЦ. Печалбата от него, да се разпределя като дивидент на притежателите на акции. Трябва ОБАЧЕ, да се гарантира НЕВЪЗМОЖНОСТТА за източване на дружеството, чрез специален закон, защото знаем как обикновено се процедира - плащат всички, печалбите в единици, избрани...

РЕАКТОРИТЕ или МАКЕТИ на тези РЕАКТОРИ?! КОГА ще публикувате ИМЕНАТА на българските СПЕЦИАЛИСТИ участвали при СЕРТИФИЦИРАНЕТО на тези РЕАКТОРИ?

Пишат разни как Белене било необходимо???? четете бе хора.Пише ,че незнаят дали ше строим Белене ама дай да дадем 12 милиарда а после да търсиме да го продадем????????? за колко и на кой ще го продадем след години????????? Това ако го беше направил Бойко да сте го разпънали на кръст ,ама в омраьата си към него сте готови да ви нагъзят двапъти повече.Ще си запаля къщата за да изгори на Вуте плевнята хахахах типична българска поговорка и много правилна.

потреблението на енергия само ще се увеличава ако допуснем, че тази държава ще издрапа от дъното и икономиката ще дръпне тия енергийни проекти са така яко политизирани, че е трудно да разбереш кое е истина и кое не. И все пак остават фактите, а те са, че АЕЦ Козлодуй произвежда най-евтиния ток в България. Това, че е екологично-чист е без коментар. Също така е факт, че Козлодуй няма да работи още 100 години.

баце владо. който има предприятия и заводи да плаща за АЕЦ. Те искат с МОИТЕ 600лв заплата да построят АЕЦ, който да дава евтин ток за ТЕХНИТЕ заводи. те такава е далаверата

те това му викам братска славянска православна дружба! Всяка година ни доят с по 1-2 милиарда, без да броим най-скъпия в Европа газ и бензин!

Ти погледни колко пари изтичат на запад чрез концесии, мобилни оператори, банки, вериги магазини, вериги бензиностанции, телевизии, реклама и т.н. - много повече от 1 -2 милиарда!

Никой не те кара да ползваш мобилни оператори или западни вериги. или викаш щом даваш на запада, да дадем и на москва та да не се сърдят.

те на това му се вика ТЪПАК!

за да въведе дебелото лиле тол такси,а сега ще построим централа за да се вдигне тока който плащаме!Когато си глупава овца се нареждаш няколко пъти да те стригат!

да ги доставят на великия енергиен експер Р. Овч!

в цял свят се инвестира в електроенергия придобита от възобновяеми източници, но ние сме "новатори" ще стоим АЕЦ с руска техника... вие представяте ли си изобщо що за чудо ще да е това? Руска АЕЦ построена от Българи...дано не станем всички мигранти вследствие на този проект

Единият реактор в Банкя в дома на гл.енергетик генерал Бойко.Другият в дома на специалиста по всичко Мартин Димитров.

Аз пък смятам, че всичките трябва да се изсипет в квартирата на Станишев в Брюксел. Да, същият Станишев, който декларира, че няма да избяга от отговорността и ще остане в БСП като лидер. И който седмица по-късно замина за Брюксел. И чието правителство подписа договор, в който се задължаваме да плащаме, но не записа сума - сумата трябваше да я впише Русия по преценка. Амбалажа от стоката може да остаане при Румен Овчаров, който е авторът на сделката заедно с мултимилионера от БСБ, шефа на Фронтиер Финанси Краси Георгиев. Бойко какво? Просто плати онова, което бяха подписали тези другари. И ето ти доставка. Сега поне договорът е прекратен и ако някой иска да продължи, следва да подпише с точна цена, която да е съизмерима с цените, дадени на другите братски държави. Как така Унгария подписа за точна сума?! Турция подписа за точна сума! Станишев и сие подписаха без да е уточнена сумата, другарите милички. Милиардче трябваше да отиде в джобчетата им, а всички ние да плащаме по усмотрение дали 20, дали 25 милиарда, дали 30... Не и ли сърби задникът, че да и почешат другарите подписвачи на странни договори, които да плащете две поколения? А?

Ами ей така ! Станишев до не знам си коя година е с руско гражданство. Няма и един ден трудов стаж по нещо, каквото и да е то. И става министър председател. Ей така стават хубавите работи. Аз не съм убеден, че руснаците не го държат с някакъв компромат от студентските му години.

И майка Русия отново ще започне да суче от сиромашка България.... ей продажни политици!

ей то излиза, че ние изхранваме цяла Русия! Сигурно и даваме пари на руските туристи да почиват в България и да си купуват апартаменти по черноморието. Като ще дрънкаш глупости, то поне ги докарай докрай.

AEЦ Козлодуй е собственост на НЕК. НЕК плати 1 000 000 долара на Доган за проекта на Цанков Камък. Плаща и на фирмите на Офчерския за поддръжка и доставка за Козлодуй Печалбата от тези проекти не е за ВАС. За вас е само риска.

И къде да си ги сложим. Ние сме на кота О ? Сега всичко това ще стане негодно за няколко години и край.

Отзад!!!

На коледната елха си го закачи.

хубава новина , ама да беше в нормална дърява ... та тока да стане по евтин . навремето поне козлодуи работеше за народа , а сега синовете на комунагите (дето само смениха цвета от червен в син ) се оказаха продажни лекета и продадоха всичко.

Ти плати СЕГА 12 милиарда, пък ЩЕ видим дали ЩЕ стане по-евтин.

Ще зарязваме лозята с противогаз гръмне ли руското гюбре. И ракията няма да и мерите градусите на казаня, а с Гайгеровия брояч ще я тествате. Зарад 4 стинки на киловат. Няма да има фонд ИНДУСТРИЯ Ще има фонд- Грижа за деца с три глави и един крак.

Чета ти коментарите по темата по - долу и видимо или си "некомпетентен" (глуп.в) или си платен... Дано да е второто и да получаваш някакви трохи за пасквилите, които пишеш, защото в противен случай не искаме да четем безсмислените ти (глупа.и) бръщолевения.

работя за ПАРИ. За много ПАРИ. Колкото и не си сънувал и не би могъл да ми платиш. Работя за да може децата ти никога да не живеят в държава с гръмнал реактор. Щото кат гръмне колкото и напечатани зелени хартийки да платиш българската природа няма да може да я оправиш. Няма да може да изтриеш и сълзите на майките родили УРОДИ

Обезпечихме ви оборудване, цената няма значение!

Скоро ходи ли при доктора?

Добре би било всички , които са дали оценки /- / на коментара на трезво мислещ да се обосновот защо...Ако някой негов познат и роднина е пострадал няма да се мисли лекомислено . Реакторите могат да се ползват и на площадката в Козлодуй.А що се отнася до недостиг на ел.енергия-това не е вярно.Знаете ли колко ТЕЦ не работят и хората са на борсата , вярно е ,че са замърсители , но ако се правят сероочистки няма да е така . Досега всички собственици го бяха ударили само на печалба и не правеха Н И Щ О - и....ето резултата.

Кой ще плаща този АЕЦ? Кой ще ползва евтиния ток от него?

Спечеля ли печели цяла България загубя ли, губя само аз. При Белене и Южен поток е обратното: Печалбата е за няколко олигарха. Гръмне ли, всеки един българин ще се олъчи хубавичко

При ЕС как е? По-зле само за няколко олигарха и партии. При Белене освен олигарси, народа ще има по-изгоден ток от зеления ток. Опорката с гърменето е смешна и жалка.

Сигурен ли си, че ще ти дадат да ползваш по-евтиния ток? по-евтиният ще бъде изнасян от олигарсите, а на теб ще ти продават скъпия от техните фотоволтаици.

тва го разправяй на софианци дето стояха без парно сума ти време. Винаги има кво да се спука и да избие през някой заваръчен шев

аз помня свищовското земетресение и съм от Плевен... като знам руснаците и българите кви са специалисти, мислиш ли, че не ме е страх?

Пратете ги на тиквата и костовите деформирани,да си ги поставят в къщите като паметник на предателството си към бг народ,и БГ.

Браво! Подкрепям предложението

РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА БЕЛЕНЕ Е НЕОБХОДИМА НА СТРАНАТА,АКО ИСКАМЕ ТЯ ДА СЕ ИНДУСТРИАЛИЗИРА. . ДА ИМА РАБОТНИ МЕСТА., ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА НАШАТА ДЪРЖАВИЧКА. СТИГА СА НИ ЦИЦАЛИ.

ако гръмне няма да развиваш никаква индустрия Освен Чернобилски туризъм А не е сън та да се размине, ще гръмне.

Значи бедните българи трябва да изплащат един непосилен заем и да привлекат инвеститори които ще ползват евтин ток и ще дават заплати по 600лв на същите тези българи. На който му трябва ток за индустрията - да дава пари и да строи.

Не е ли обратното, първо да индустриализираме страната пък после да спрем изнасяне на ел. енергия и да строим нови централи.

Ако стане най-лошото, ще изпратите ли сина си да мята чували с пясък в активната зона? . Заради 4 стинки на киловат. . Офчеря обеща да прати неговия кат се върне от ингилизко.

По твоята логика, най-добре ще е нищо да не се прави, човечеството да не се развива, направо да се върнем, към пещерната епоха - така ще е най-безопасно...

не е това нашата игра Руската рулетка е за руснаци, не е за нас с гайдите и държава от 100 квадрата

PekoHcTpykTop

Проблема е, че когато си в пещерата, риска да те изяде мечка е милиони пъти по-голям, отколкото да умреш от радиация днес.

Най-лошото може да стане не само тук. Я провери колко атомни централи има само в Европа и колко още ще се строят, вкл. и около нас. Само че в тези страни не си задават такива въпроси, а строят и произвеждат ел.енергия.

наща работа е ние да си вържеме нашите гащи Другите да му берат гайлето Ако нямаш ядрена централа, няма как да имаш и експлозия на ядрена централа в къщата си

Всички аварии в АЕЦ по света ,включително най-големите чернобил и фукушима са взели хиляди пъти по малко жертви от жертвите на мръсният въздух от кюмура и мазута на тецовете и дизела и бензина на колите.

ти се очертаваш като наи-тъпия трол, да не си николета иорданова бе?

Така или иначе " гьол " има, рега имаме и реакроти за 1.6 милиарда, би било малоумие ако централата не се довърши, след като няма кой да ги купи това е единственото решение. Освен ако някой не измисли друго предназначение, за опитин на БАН примерно, или Бог знае какво, стига тези пари някак си да се оправдаят

парите за довършването колко са и имаш ли ги?

К'ъв е проблема?! Боко вече изхарчи 16 милиарда, без да разберем, ЗА КАКВО... Разграбиха КТБ, без да разберем, КЪДЕ СА ПАРИТЕ, при това отново за наша сметка! Е, к'ъв е проблема да си построим и шибаната АЕЦ, поне да си имаме мощности, конкуриращи щатските "Марици", произвеждащи най-скъпия ток на света?!...

Щото руснаците и комисионерите ще ти вземат парите, а АЕЦ няма да имаш.

Ама защо толкова тъпанари се навъдихте бе! От къде толкова простотия се намножи, неграмотни лумпени...

Ами то се е видяло, че вече сме на пангара и ще гризнем дръвцето и в двата случая, така че по-добре май е да се построи тази атомна централа, поне за да имаме нещо срещу парите, които така или иначе вече ни изкараха от джобовете...

Знаеш ли колко още пари трябва да дадеш за да имаш нещо?

Да знам! А ти знаеш ли още колко ще ни струва, ако не го направим?!... Явно НЕ!

Докато се ремонтира старата площадка,докато се изградят на ново някой елементи и като прибавим цената за строежа АЕЦ-а ще струва 2 или 3 пъти повече от колкото от нулата на нов терен да се строи.

На нашата улица - 250 метра дълга - починаха от чернобилски рак трима 42-45 годишни съседи. Четвъртият също изживява последни дни. Същото е и във Варна и в Балчик. Младите които манифестираха на 24 Май тогава, сега оставят семейства деца и родители. Ликувайте за руските реактори!

Те, баш таквие диагностици са нам нужни. Дека знаат секи погинал, от що е. А не да се чудиме и маеме,що са ошашави тоа народ!

...НЕ МИ СЕ ЧЕТАТ ОТКРОВЕНИ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИ!!... ЧЕСТНО!

Огледайте се или направете справка в раковата болница в района си. Ще дойде и при вас. Не ви го пожелавам,знам го!

Мили хора , Свищов и околните райони са сеизмична опасност.Свищов през 1977 год.даде около 150 жертви след земетресение . Ако сте видели смачкани хоора и то все млади- Н И К О Г А , Н И К О Г А не бихте гласували за партията която ще разреши строежа на А Е Ц Белене ,а ще се борите .Помните ли Чернобил , сега всички сме с болки в костната система.....стари , млади-всички.

Реактора в Чернобил не е като реакторите за АЕЦ Белене. Това е съвсем друг вид реактори.