Почти 40% сива икономика в България

Сивата икономика заема 37,7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на България, сочи проучване на консултантската компания "T. Kearney", поръчано от Visa Европа.

Обратно в новината

Коментари - Почти 40% сива икономика в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кратко процедурно запитване : - И как така тази цифра (и то очевидно доста занижена) !? И то при доказано-колабирала локална икономика и свито до прекършване потребление !?

"..и банката да бъде СиБанк". Това трябва де се запише с големи букви в закона, с който скъпият пожарникар и неговият евнух дянков ще отменят парите на територията, наричана България. Пол Пот го направи, защо не и те?

При тези цени в България и масови заплати от 300-500лв (извън Сф) - никой не е луд да се осигурява на пълна заплата. Самите работещи се радват на такива схеми, а и на работодателите им идва дюшеш. ПРеди време ме осигуряваха на 400лв и получавах 310лв. Значи всеки месец получавам с 90лв по-малко. 90лв от 400лв, а не от 1000лв

Сивата икономика изхранва половината човечество, включително и госпожицата на снимката. Тя и хилядите нейни колеги от купища агенции, изследователски центрове и институти получават милиарди за да разобличават и громят сивата икономика по света. Прочее, има ли някой, който реално да желае изчезването на сивата икономика и да има полза от това?

Реално е не по-малко от 60 %.

Само толкова ... Е да то е по лесно да вдигнеш осигуровките на честните редовни платци, вместо да погнеш тия от сивата икономика.

Преди 1 година беше около 25%, сега вече е около 40%. Бялата икономика явно върви към фалит. Ако ликвидираме и сивата, кой ще храни чакащите пред бюрата???

Категорично "за" съм, не само плащанията над 5 х. лв., ами всички плащания да минат по картов път! Да няма никакви пари в "брой"! Не мога да разбера противниците на това! За мен дори и стотинки да е плащането, пак трябва да е по картов път! Явно предпочитате да броите в кеш на катаджии, общинари, лекари, министри, депутати, а после по форумите "олеле, има корупция..."! По този начин ще се сведе сивата икономика почти до 0%. Аз лично не мога да си представя катаджия или лекар с посустройство и да "таксуват" граждани...Или пък наркодилър с такова! Може да се постигне, само е въпрос на политическа воля! Ама имало такси за банките... Ами ще има! Ще плащаш за транзакция, но за сметка на това възможностите за подкупи и неплащането на данъци ще се намалят драстично!

Да и за цялото това удоволствие за превод от 40 стотинки банката на цвтелинка ще взима 2 лева такса. Айде мерси ти на удобството ...

Стара ти е информацията, таксата е 3,50 лева. Представете си какви парици ще пипне половинката на премиера.

Ти не си наред. Искаш да кажеш, че ако всичко мине по банков път катаджийте няма да искат подкупи или че ще плащаш на наркодилърите с дебитна карта? Бе ти улав ли си, къв си?

"Аулавия" май си ти, друже... И как точно катаджията или който и да е ще регистрира ПОС, бе! Представи си, че няма пари в брой! Как точно ще ти ги "иска" и вземе катаджия например... А колкото до плащането на ПОС, мисля че и сега таксата е на повечето банки 25 ст., а не 2 или повече лв. Мисля, че го бъркате с таксите за други преводни операции!

Много хубаво , но на тази цена ....мерси. Хайде да не лекуваме счупен крайник с ампутация, а!

Да бе, и за едни дъвки ли да плащам с карта??? Или идеята е да се откажем да пазаруваме по 1-2 неща. А на 15то и 30то число ще има опашки по магазините и хора, стискащи в лявата ръка дълги списъци.

За съжаление предложението е неразумно! И веднага ще кажа защо: ще настъпи бум в издаването на фалшиви дебитни карти, а с това и на престъпленията с тези карти! Именно защото плащанията на мръсни пари трябва да се осъществяват! Да не говорим за това, че официално заплатата от 240 лв. да кажем, колкото е по договор, работникът / служителят ще си я получава на картата от фирмата. И около 2х повече от превод от частно лице / колега, парите на когото ще си се водят официално негови, а всъщност ще бъдат недекларираните пари на фирмата, която се дава отгоре над официалното възнаграждение. Има и доста други схеми, просто е излишно да изброявам. А за всяка една такава транзакция да се проверява откъде и през колко хора минават парите изисква огромни ресурси, далеч надхвърлящи всякакви разумни финансови граници за контрол.

Докъто не се махнат, некомпетентните, самозвани с оскъдни професионални качества и съмнително образование т.н. управляващи само ще констатитаме как затъваме, защото за да промениш нещо е нужен акъл, а не сляпо послушание (към вожа).

Не познавам по нахални институции от банките освен може би монополистите топлото, електрото и водата. Но тях поне ги глобяват отвреме навреме. А банките?! Та значи работодателя работи с определена банка и не желае да превежда заплатата ти в друга. Друг е въпросът имаш ли избор. Влизаш в банката и те затрупват с такси и комисионни, като май лихвите са най.малкото перо от това, което ти взимат. Веднъж като бях в една банка пръднах. Слава богу не ми взеха комисионна. Чудя се, как така ме пропуснаха...

за всеки случай провери все пак дали не ти текат лихви върху пръднята. Да не дойдат 1 ден и да ти кажат, че им дължиш (по банков път) 5 месечни заплати за такова своеволно попръдване. Ще се оправиш.

Най-известната му книга ("Изповедта на един икономически килър") може да изтеглите от тук. Джон Пъркинс става икономически килър (economic hit man) през 1971 г., когато е на 26 години. Схемата, по която "работят" той и неговите колеги, е проста: те убеждават дадено правителство да започне някой мащабен инфраструктурен проект (огромен язовир, летище, автострада), който уж ще осигури на страната голям икономически растеж и благоденствие. Пак килърите уреждат милиардните кредити. С условието обаче проектът да се изпълнява от определени американски фирми. Когато след някоя и друга година става ясно, че правителството не може да върне заемите, "измамената държава вече е изпаднала в тежка икономическа и политическа зависимост от САЩ". По този начин американските концерни стават господари на нейните петролни находища и други богатства, Пентагонът придобива военни бази, а Вашингтон установява пълен контрол над важни геополитически обекти (напр. Панамския канал). От далече най-добре се вижда сивата икономика ... http://www.lifeaftercapitalism.info/multimedia/42-video/177-speaking-freely-john-perkins

И какво точно стана . Проучването е огласено и отпред стои надписа ВИЗА . И какво точно ще стане като ме превеждат заплатата по банка. Пак ще ми превеждат 240 , а останалото на ръка . Амо Виза ще ми взима 1,5-3% от всеки опит да си тегля сумата от банкомат. Е така ще се оправи финансовата стабилност на ВИЗА а не на БГ.

Въпросните КОНСУЛТАНТИ дори нямат офис в България най-близкия е в Букурещ ... От далече най-добре се вижда сивата икономика ...

Типичен подход за прокарване на лобиски интереси .... наема се "известна" КОНСУЛТАНТСКА" фирма ,от лице което ще се ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА от исканите промени и изнесени пред публиката "ФАКТИ" които незнайно как и неизвестно от какви данни са анализирани ... иска се законодателна промяна ... съответно хората си взимат комисионните ... и СИВАТА ИКОНОМИКА Е ПРЕБОРЕНА , а някой фирми /банки/ са с КОСМИЧЕСКИ печалби а за бедните остава ..../знаем какво/

Плащането на данъци до голяма степен е доброволен акт. Винаги има как да се скрият част от доходите и с административни мерки и наказания това не може да бъде променено. Желанието да бъдат плащани данъци може да бъде променено, ако държавата подобри услугите, които предлага в замяна - здравеопазване, сигурност (включително и социална), справедливост (социална и съдебна) и други подобни. Ако нещата се подобряват за гражданите - събраните данъци ще растат, ако се влошават - ще намаляват. Само пълни малоумници може да си представят, че задължителни преводи през интернет могат да преборят сивата икономика.

Най-големите нарушители са личните лекари и адвокатите !!!!!! Печалбари на черно, а не сиво, които имат и нахалството да протестира вечно за нещо, за да отклоняват внимание от сивата си икономика.

Най-големите нарушители са личните лекари и адвокатите !!!!!! печалбари на черно, а не сиво, които имат и нахалството да протестира вечно за нещо, за да не отклоняват внимание от сивата си икономика.

Какви зплати, бе хора- всички, които имат дребен семеен бизнес и едва оцеляват ,за да прехранват децата си, са в сивата икономика.

Глупости, докато има такива тежки и бюрократични разрешителни режими, всичи дреБни ще са в сивата икономика

Да забранят банкнотите и монетите и който го хванат че има, дупе да му е яко!

... и всички такси на адвокати и нотариуси

най- много привърженици и участници в сивата икономика има сред младите ...те са тези , които стимулират сивата икономика , заради болните и алчните им амбиции , да живеят като рокфелер например ... те са и тези , които най- често се съгласяват да им се дават пари под масата ...те са и най- големите нарушители ...това мислене трябва да се изкорени и тогава може да имаме някакъв напредък ... а какво става сега-пълно е с разни алчни младоци-компютърни специалисти , икономисти , финансисти , сервитьори , бармани , готвачи и мн.др.. , които се осигуряват на минималната , или средната работна заплата , а всъщност взимат по 3000-4000лв , че и отгоре . тази масова практика трябва да се пресече ...има много алчни младоци , които работят в такива фирми и компании , получават нечувани за стандарта на България заплати ,а се осигуряват на минималната заплата .. те са и основния генератор на сивата икономика .. в тях търсете вината ..

Вече съм убеден, че често в задния ти двор идват на гости младоци и те правят много щастлив :)

що , ти от личен опит ли го казващ , а шушумиго ...

Г-н Ляв, кажи ми, моля те, кой от всичките левове, взети ми като данъци, осигуровки, вноски и т.н. е отишъл по предназначение. Може би полицията си върши работата и пази мен и децата ми, както и собствеността ми? Или пък администрацията си върши работата и решава или помага при решаването на административните ми проблеми? Или пък лекарите ме лекуват адекватно? Защо ли виждам само как полицаите пият и пеят с престъпниците, администрацията ме гледа все едно съм им обявил война, лекарите хич и не ме поглеждат, ако не ходя с парите напред... Виждам как с моите данъци знайни и незнайни министри си развяват държанките по цял свят, гледат ни в очите и нагло ни мамят. Хайде сега ми кажи защо да се осигурявам на максимална заплата и да си плащам данъците върху реалния доход? Напротив - мисля съвсем да спра да внасям пари в бюджета на тази държава и да започна да внасям в собствения си такъв. Защото човек плаща за да получава нещо. Ако не получава нищо, логично се замисля - защо плашам?

Аз заявявам че съм на 29г. и точно от тия компутарджии дето се осигуряват на минимума, и защо. Защото у нас само храним манговците, а тия дето си плащаме данъците нищо не получаваме в замяна. Дори детето си водя в частна болница на прегледи и при нужда. Вече съм си патил от държавните институции и доктори. А преди 3-4г. се осигурявах почти на максимума, и каква полза? Аз нямам нищо против да си плащам както трябва налозите, но не искам да ги крадът най нагло и така наречените държавни служители мижитурки да ме гледат злобно когато ми потрябват техните услуги, та нали аз им искарвам заплатите и всички останали часници изедници(както се схваща от малките комунистически мозъчета) С данъците които дори сега плащам умалени покривам заплатата на един държавен служител за цяла година та дори и от горе. И не мисли че съм толкова умрял за България, по скоро се опитвам с нещо да допринасям все още, но вече ми писва... за мен няма да е голям проблем да емигирирам със същата работа където и да е по света, все пак имам 8г. в една и съща област... Така че ляв избирателю скачай си срещу младите дето могът да искарват пари с акъл, щото това ще извади държавата от блатото, не копачите на канавки и мързеливците като тебе дето се оплакват само... Айде че трябва да се работи.

29 годишен... значи - рожба на демокрацията, а? Личи си, личи си. Колкото неграмотно пишеш, ако толкова неграмотно и работиш на компУтъра, разбирам защо си на минимална заплата. Повече и не заслужаваш. Но толкова са те научили при "демокрацията". Сигурно си ходил да драскаш по стените и да пикаеш пред Мавзолея. Борец срещу "омунзма" мамин сладък, тъп и неграмотен. Няма да се оправиш.

Доста фирми са минали на този вариант :) Минимална сума по картата, остатъка на ръка :)

Тая "сива" икономика да не я измислихме и поддържахме ние ... нали великите БГ икономисти ни я пробутаха с надпис "демокрация" на опаковката ... хайде холан докато пълнехте гуши от робския труд на хилядите неосигурени работници ви беше добре сега "Олеле сива икономика!". Оправяйте се молим. Спасението на давещите се - дело на самите давещи се!

Най-после някой вижда за какво става въпрос. По заведения и магазини се издават служебни вместо фискални бонове, ако въобще издават. В голям процент от заведенията работят с касов апарат "БЛИЗНАК", който е със същия номер като този с регистрацията в НАП. С една промяна в законодателството нещата много бързо могат да влезнат в ред. Санкция за собственика на обекта + персонална санкция за работника, който не е издал касовата бележка + запечатване за една година на търговския обект. Ако се затвори за една година този търговски обект..... нали се сещате, че собственика не само няма да си мисли да прави разни селски номера, но лично ще стои на вратата, за да пита клиентите дали им е издаден фискален бон. Без радикални промени в данъчната политика на страната няма да има оправия.

Лошото е, че на лудницата на входа не е седял някой теб да те върне навътре, ми те е пуснал и ей на - твориш ли, твориш по всяка тема коментари...и кой от кой по-безумни...

Ей, ама остави човека на мира бе! Те, заедно с Хането Путку са вероятно в отпуск от психиатрията. Нека си починат, че след това - зор. Електрошокове, литиеви препарати, не им е лесно.

...мда, отдавна не бях чел някой опус на този ъъъ обитател на форумите, явяващ се някаква мутация на офисния планктон. И преди нямах добри впечатления от мислите, с които са му напълнили главата, но сега виждам, че заболяването му се е задълбочило. Няма да се оправи.

Абе тоз верно пак се е поизсилил по темата и май скоро не е чел вестници, опитвайки се да прокара либийски и севернокорейски методи в демократичната ни страна. Ти обаче ми прави впечатление, че си уж възпитаничка на УНСС, а се опитваш да поставяш медицински диагнози. Май и при тебе нещата не са много по ред...

Сивата икономика е поне 150% на реалната, няма как иначе салама да е 10 кинта, месото 8 сиренето 8, кашкавала 12 лева, няма кой да ги купува с пари от реалната икономика, господа пишман политици, осъзнайте го!

Напълно съм съгласен, само да допълня. Парите генерирани от сивата икономика се харчат веднага, защото са истински пари, ако наистина са 30 млд, 5 от тях прибира държавата под формата на ДДС. Сиреч и тя е на кяр.

Да се премахнат тлъстите комисионни на банките. Миналият месец за проверка на сметката по карта ми дръпнаха 20 ст. Ебаси.

Ха-ха, ти си голям късметлия:) За всеки превод на сума по безкасов път банката те таксува от 1 до 5 лева, независимо, че превода може да е от 1 стотинка. Всички останали доводи в полза на подобна реформа са изсмукани от пръстите на управниците, целта на наредбата е пределно ясна. Един допълнителен данък, прикрит под формата на комисионни за безкасови плащания.

"Някои" банки взимат по 5-20 лева само за откриване на сметка при тях. Затова вече имат поздрави от някои клиенти.

С какъвто спиш, такъв ставаш. Премиера спи с ... С колкото пари мога да мина законно през границата, с толкова ще плащам на ръка.

Ако го направят ще премахнат ли таксите, които плащаме на банките? Не, зашото тук играе лоби на банките

Да се покаже този, който ги измисля тези дивотии! Нека от министерствата - безделниците чиновници да тругнат по кафенета и магазинчета и да налагат глоби за неиздаване на касови бележки! Какво се крият като мишки и дават тъпи предложения! Нека ги попитам как ще си купат кола на старо над 5000 лв? Как ще си купат бяла и черна техника над 5000 лв? ПОКАЖЕТЕ НАКРАЯ ТИЯ УМНИ ГЛАВИ ДА ГИ ВИДИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

Отдавна опитват да вкарат още парични потоци в банките, разбираемо е. А какво стана с идеята да си събираме бележките и фактурите, и накрая на годината държавата да ни връща да речем 2%, айде да видим тогава кой няма да си иска фактури и касови бележки.

Що за глупост да плащаш транзакцията с карта?! Във Франция като се разплащам с карта никой не ми тегли комисионни, а плащам точно толкова, колкото е цената на покупката ми. Таксите след това са си за търговеца...

Навит съм. Ако ги правите безплатни преводите и картите ви са без такса, а кредита с нормална лихва. Тоест, без пладнешки грабеж.

И за всяка сметчица от лев и половина да плащаме такса превод, да тичаме да търсим банкови офиси в удобното за тях време, да пишем едни усукани бележки с осемнайсетцифрени банкови сметки, зада внесем нищо и половина, така ли? Целта е да се нагушат банките, щото хитрите комуноиди се навряха в този сектор, а също така в монополните Овергаз и Софиягаз, да ги ....... ! И така сивата икономика ще стане напълно черна! Просто ще заобикаля новоизлюпените правила и правилца и ще си съществуваме в паралелни светове с тия, дето правят такива "мъдри" предложения!

странно как смятат тези хора ... от сив сектор малко над 31 млрд. лева, при "увеличаването на електроните разплащания с 10% би свило сивата икономика с пет процента", които 5% са наистина повече от 1.5 млрд , но те няма как да влязат директно в държавата хазна, това е несериозно изказване. А законодателните промени, които да направят по-добри условията на гражданите, трябва да са свързани с намаляване на нагло високите такси на банките до едни приемливи нива, а не с узаконяване на тяхното безочие чрез намаляне на ДДС .. все едно държавата доброволно си дава своя дял от ДДС -то на банките, уж в името на народа ...

Идвате на моя.Китай от 1960г.Никакви пари -купони .Който бъде хванат с повече от два лв.в джоба -затвор.Да се премахнат книжните пари.Само стотинки до 2 лв.в наличност.Боже,боже ,защо си представяхме демокрацията като повече свобода ,а не малоумие след малоумие

защото си се заблудил. Гледал си твърде много американски филми, където с високопарни слова се разказва колко хубаво нещо е демокрацията. Ще ти мине, само спри филмите.

Задължете всички дребни бакалийки и кафененца, притежавани предимно от нагли тъпунгери със средно образование, да приемат плащания с карти!

Е да но банките ще лапат по 1,5-3% комисионна от търговеца, те затова се дърпат търговците

Печалбата на тези мошеници търговците е достатъчно голяма, така че няма да плача за тях.

Бих се учудил ако в изследването на VISA се посочва нещо друго. Естествено, че банките искат всичко да се плаща по банков път! Пък ако ни задължат да става и RINGS ще е екстра за тях! А че на сивата икономика ще и накривят капата това и баба го знае. Пак ще се плаща под масата, но банките ги интересува да има лапачка за тях. А правителството нали кляка на всеки, който си плаща, ще го приемат и няма да им мигне окото. От преводите ще има - пет лева за банките, 10 % за тези, които са прокарали закона да мине. А честито на всички, които ще им плащаме!

Когато ще премахнат таксите за преводи...тогава може би, а така...получавам по картата 700лв, от тях около 15 лв губя, при превода,теглене, директно плащане на консумативи по апартамента..и за чий ми..Така че предпочитам 3 вида плащания:кеш, в брой и на ръка.Да не говорим, че отиваш да пазаруваш и започва едно...ами терминала бавен, ами не знам си какво...и хоп, при сметка 30 лв - 2 лева ти удържаха за трансакзия...

нито за теглене от банкомат плащам такси, нито при плащане с карта на POS в магазин, нито при плащане на битови сметки онлине или оффлине... стига сте се оплаквали, а си оптимизиражте разходите!

Малоумна работа, чрез административни мерки се опитват да преборят фундаментален проблем. Това е като да искаш да остлабнеш, но с дърпане на уши и рязане на нокти - ефекта е минимален, но за сметка на това болезнен. >> А иначе: проблема не е в начина на плащане, а в оборотите. Повече обороти - повече пари - по-малко сива икономика. И в крайна сметка пак прецакани ще са нормалните икономически субекти - на бандитите и без това не им дреме за тия ограничения. Има и пример - подобни тъпи ограничения имаше по времето на Жан Виденов.

Целта е да се пълнят гушите на банките за сметка на бизнеса и гражданите