В България правили ракия още през XI век

Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия е открит при археологически разкопки край Ивайловград в крепостта Лютица.

Обратно в новината

Коментари - В България правили ракия още през XI век | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

щом божидар казва, да знаеш, че сега са сложили в разкопките фрагмента.Дали през 11 в са били тези фрагменти ? май е доста нов за 11 век

А наздраве българи!

Наздраве и на теб! Наздравици да вдигаме,не да се хапем! Можем и да пием и да бием и да любим .... Всичко можем ние Българите.И да работим можем-и знаем и можем.Само държавата ни най-после в редовен режим да влезе.Отново Наздраве на всички-не е късно,за добро питие никога не е късно.

В ракията е истината, когато българина е пил истинска ракия е бил здрав и смел. Ракията е концентриран извлек от слънчевата енергия, затова от ЕС ни налагат да въвеждаме акцизи, защото ако развиемпроизводството на истинска ракия , ще превземем света, уискито не е конкурент то е друга измишльотина, нито има вкуса и енергията на ракията , нито можеш да го пиеш със шопска салата, производството на ракията а и пиенето на ракията си е цяла наука, то не е за прости хора.

Добър пияч и без мезе може! На калпазаните и мезето им пречи. :-))))

Имало е три проблема при плаването към Новия свят. 1.Способността на корабът да плава срещу вятъра. 2.Навигацията - компас, хронометър (пясъчен часовник) , уреди за определяне положението на слънцето и звездите. 3. Прясна храна и вода ( скорбутът е бил основна заплаха) Та използуването на една голяма бъчва с лед и в нея втора със замръзнала ракия и една трета с хранителни продукти, при добра топлоизолация решава проблема с храната и водата. Ледът се топи и снежната вода се пие. Ракията се топи и също се пие. Щяхме да се прочуем по цял свят. Та всичко се използува и има храна със витамини. По време на царуването на Цар Ижан Асен II е имало безлюдни острови в Атлантика едва 200 години по - късно открити от португалците. Та всичко е било в наши ръце да основем форпост към Америка. Не отричам , че е в духа на смелата фантастика , но защо пък не ?. След като сме "открили ракията" или поне така твърдим, защо да не я използуваме в името на човечеството, а не на алкохолиците?

просташко изказване. не подхожда на уж учен човек, професор.

ракията стои над политиката.единственото добро нещо у потурландия

Да не сте пипнали казана на македонците.

А вино се прави още отпреди новата ера, аре бре, стига с тая ракия

Новина убиец! Аз съм си къркъндел и тая историческа находка ми пълни душата. Наздраве на всички които обичат живота и веселието.

Мамата си тракаме - от край време сме си най- големите пияндета.

Начинат с въглерод ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГОДИНИТЕ е за хора не разбиращи от физика !!! до се в света никой не може да опрелели възраста на даден предмет !!! и това не е смешно а иочно че ЛЕОНАРДО ДАВИНЧИ Е КАЗАЛ ЧЕ ВСЯКА Е НАУКА ТОГАВА КОГАТО СЕ ДОКАЗВА МАТЕМАТИЧЕСКА!!! А АРХИОЛОГИЯТА Е ИМИСЛЕНА ОТ БОГАТИТЕ КОИТО И ЗА ПРОДАЖБА НАПРИМЕР ТОВА КОЕТО БИЛО В ПИРАМИДИТЕ В ЕГИПЕТ(МАКАР ЧЕ ТАМ НИЩО НЕ СА НАМЕРИЛИ )ЗА ДА ГИ ПРЕПРОДАВАТ ПО СКЪПО ! ИЛИ НЯМА В СВЕТА НИЩО КОЕТО ДА ПОКАЗВА ИЛИ ДА ОПРЕДЕЛИ ГОДИНИТЕ НА ДАДЕН ПРЕДМЕТ - СЪЩОТО Е И С КОЛИЗЕЯ ПОСТРОЕН В 19 ВЕК ОТ НАШАТА ЕРА

архиологията е иЗмислена наука

ибане ибане пак си пил повече ракия.и ти е дошла в повече от наученото в парвия клас.

тъпотия когато я показваш също ли те се плаща? или пишен повече постове - няма в света НИТО ЕДИН УЧЕН (ИЛИ ИМАЩ НОБЕЛЕВА НАГРАДА ДА Е КАЗАЛ ЧЕ РАДИОВЪГЛЕРОДНИЯ МЕТОТ Е ПРАВЕЛЕН -СПОРЕТ УЧИНИТЕ РАЗЛИКАТА Е ОТ 10 000 ДО СТО ХИЛЯДИ ГОДИНИ ! ПРАВИСЕ И УПОР НА ЕДИН МЕТЪР СЛОЯ - ЕДИН ВЕК НО И ТОВА БРЕХНЯ ! А АКО БЕШЕ ТОЧЕН ТОЗИ МЕТО С ВЪГЛЕРОДА ЩЯХА ПИШАТ ЧЕ ДИНОЗАВРИТЕ СА УМРЯЛИ ПРЕДИ1 6 МИЛИОНА ГОДИН А ТЕ ПИШАТ :- ПРЕДИ МИЛИОНО (А ЦИФРИ НЕ ПИШАТ - НАЛИ ТАШУН КАВИТКО

Археологията е интердисциплинарна наука. А това, за което говори Иван е оторизирано от държавата иманярство. С главен иманяр Бож. Дим. Археологията е тамян за Дявола на политическата история. В политическата история има термин за артефакти, които "противоречат" на казионното становище: "Такова животно нема!".

Когато нещо гори излъчва радиация.Изотопът се знае,периодът му на полуразпадане също и като върнеш назад ... Греша ли?

Ако ставаше с ракия и Миков щеше да бъде непобедим.

По неговия край пият `Отел`.В Европа е забранен като БОВ!Той затова Миков е такъв умник.

Айде наздраве на всички истински българи и мъже.Другите си знаят....

Е това е сериозен повод за национална гордост.Няма никакво значение , че по това време в Париж започва градежа на Нотр-Дам -Де Пари ,катедрала , която и до днес предизвиква възхищение в посетителите от целия свят или по това време Фибоначи формулира реда носещ и до ден днешен неговото име.Ние пък е гордеем с ракия,абе всеки се гордее с каквото /квото/ може

Да, но чушкопекът е голямо постижение. Жалко, че изобретателят му остана неизвестен. Можеха да му дадат димитровска награда.

-Опитай ми ракията братчед: Опитал и казал: -Убава ама силна, не е мека! -Е ти ще пиеш ли или ще сядаш на нея че да е мека!

Това е докато варили ракия на казана. После му рекъл: Братчед, дай да се стягаме казана взе да ни надсмогва!

Нереализирани възможности. Думата алкохол имала арабски корен и означавало духът на жиното. Спиртът осжен за пиене е имал и други жайни приложения. За обработка на рани. За дълбоко замразяжане. Спиртът в зависимост от концентрацията си замръзжа при различна температура и може да се използужа жъж фризер. Не съм чел за подобен фризер , но по време на желиките географски открития тожа е било от голямо значение. vъv дрежният Vаvилон се споменажат за големи кули , където се е съхраняжало цяло лято лед и се използужал за замразяжане , но за фризери не съм чел. Десилацията на vино е започнала някъде към ранното средноvекоvие. Но осжен със дестилация градусът на алкохола vъv vиното е могъл да се пожиши чрез последожателно замразяжане и размразяvане на vино при жсе по "нарастжащи" минусожи температури. И след откритието на компаса и разпространяжането му v Еvропа към края на 12 жек са се създали жсички жъзможност по жремето на ЦАР Ижан Асен II да открием Америка, нещо което не сме напраvили.

W периода меwду дwете сwетоwни жойни сме можели да имаме хладилници и фризери , работеши на такъж принцип. Кристално радио би надало жъзможност да слушаме радио по най икономичен начин. А wодни джигатели ( wоденици ) и wятърни джигатели ( wятърни мелници ) , както и vиwотинска тяга даwат wъзмоwност за акумулиране на енергия wъw резержоари ( цистерни) и кладенци и използужане при необходимост, където лампи от локомотиж 100 wата 30 wолта дажат 2000 лумена - 150 wата на 220 wолта. А също да се използува във перални и прахусмукачки. Тоwа жсе пак не би могло да ни спсти комунизма. Нито негожите достижения.

В казан си се пекла,по тръбичка текла, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! Ти носиш упояние и главозамаяние, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! И главозамаяние и кракопреплитание, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! И кракопреплитание и във зида одрание, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! И във зида одрание,в милицио в кървание, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! В милицио в кървание,на мене отпивание ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! (Хвани ме за хубавата,малка,нощна шапчица!) На мене отпивание,от тебе отказвание, ракийчице,света я мъченичице.Алилууя! (Хвани ме за хубавата,малка,нощна шапчица!) От тебе отказвание,към тебе пребивание ракийчице,света я мъченичице.

А аз се чудя що като пия по 2-3 ракий и поемам Командването на Iва българска армия!

София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими.

И нареждаш ли на артилерията - Огън! С право мерене!

Ракия пият истинските мъже, а бирата е за циганьете!

И като свършила ракията сме паднали под турско робство/присъствие според г-н Професоро... У нас не само мат'ряло е проЗт ,но и професорите;(((

и докато е с мутра премиер и с цялата крадлива БСП-ДС дружина все е е на дъното!

Божидар Димитров да не е цитирал Веждито?

ГолЕма работа....:):)) Ние в Атина сме провели разкопки под Акропол и не намерихме нито кабели,нито ями!!:):)) Значи сме имали мобилни телефони и химически тоалетни,преди новата Ера бе!! И това на снимката,никакъв фрагмент от дестилатор не е...:):)) Част от ауспуха на ферарито на Великия Александър е-и да ми го предадете веднага,`щото ще го иска Груевски,разбираш ли...:):)))))

И Божидар Димитров да каже нещо смислено!

В България правили ракия още през XI век, къде се фукат братушките, дето не са имали държава до ХVІІІ век!

То всичко от Бугурите излиза-баси

Пьрво ариологията не е наука тьй като според Леонардо Давинчи еднп наука может да бьде наука ако е доказана матимтически!!! Тя е съезда жена либо Наташи за да си увеличат паритет отльжи например троянския конник !!!Прос

И божо и всички патриотари са се нашльокали със съвременна ракия от украински спирт - иначе как изкарват 1382 г. да е 3 века преди 14 век?

Пърцуцата,шльоковицата, и виното са сред най древните изобретения на човешкия род, и представляват неразделна част от възхода на цивилизацията възникнала по земите на траките на Балканския полуостров и Мала Азия. Панагюрското и Рогозенското съкровища са важни артефакти, че по нашите земи се се родили тези цивилизационни изобретения и това изпълва днешните българи със заслужена гордост. Доволен съм.

Абе,на този повече му мяса водката.....!Относно петиеата ,много преди Христа .....са били известни.....!напр. 15-28 века.......!.

Я сега тия дето тука се хвалят, че варят ракия в домашни условия всичките ще ги изхващам по айпитата и да си плащат акциза. И конфискация на готовата ракия и казаните от мазетата и гаражите...

Пепел ти на езика! ;-)

Сега не съм с каруца а карам такси... Имай късмета да се качиш при мене...

Ела ми я вземи

Откакто има ракия, населението на България е оглъмяло и вечно побеждавано. В безконечната война, която вулгарите водят срещу самите тях си и срещу мозъчното им развитие, ракията безспорно е най-поразителното оръжие.

Истинската ракия е гроздовата .От гроздето не се вади вино а директно се прави ракия .Първите 2 литра дето е 80 градуса я отделям и след това като падне под 40 градуса също я отделям.Първака за лекарство а патоките дето са под 40 градуса на другата година пак ги добавям като варя новата ракия.Задължителна преварка и в бурето от дъб

Един човек да срещна който да разбира от ракия!! Но от немотия,от неграмотност 80% от населението слага в джибрито каквото свари.То са компоти,то са сладка,то са "русенско варено с истекъл срок",то е хляб.С една дума всичко във варела,за да не се губи материал:-))).И след това вино и каквото остане на ракия.И после защо немат зубе и не видат:-)))??

...."лош е мат*ряла" бе! казва ти го боцето в очите..xaxaxa..

И колко време го държиш в дъб.

Колкото повече, толкова повече/и по-добра!/ :-)

Това, което произвеждат сега цар Киро и Миньо Стайков - броим ли го за ракия?;о)) Щото, ако го броим, лесно можем да си обясним защо България я има, ама е пред изчезване - значи, ментетата на тези "ракиджии" ще да са виновни !;о)

Ей, от едно време сме си къркачи....

И понеже във всички войни все са ни пердашили и все сме на губещата страна - извода е че българина малко пие ракия...

ДА СЕ ПИЕ ПО ЕДНА РАКИЯ НА ВЕЧЕР Е НЕ САМО ПОЛЕЗНО ,НО И МАЛКО !!!

Най-накрая се намери обеденител на нацията...... чета, и не вярвам на ушите си. Дори троловете са почнали да си викат наздраве и да коментират гроздовата реколта....

....жената казала на мъжа си: "Mъжо, даи ми пари да купя хляб"! A,.. тои и се развикал: "Tи,.. луда ли си ма,..у дома ракия няма ,...тя искала хляб да купува"!!!! ;))

Господ до слезе и да си го прибере дипломирания иманяр на Васко Черепа. В тракийските гробници непрекъснато се откриват стъклени съдове с розово масло. Западна Европа вижда за първи път стъклото и твърдият алкохол едва след падането на Цариград . Т.е. фамилиите-производители са емигрирали на "запад". Тогава емигрират и Булгари(любимата ми марка парфюми). Днес упорито твърдят че са били гръцки златари...

Когато Крум изкоренил лозята, за да не се прави вино, тогава българите започнали да правят сливова ракия.

е и ниѝ сме дали нещо на света ха наздраве ама с мярка

Ний само с мярка пием бе аркадаш. Мярката ни е стотак.

В Бургас има паметник на загиналите съветски войници от пукница.Набарали във фабриката за моливи дървесен спирт в бурета и като са запукали на сутринта сичките отупали куйрука който не верва да иде да види в старите гробища в къв голем гроб са погребани бая народ са били галиба щот братската могила е 15 на 20 метра.Тъй че с пукницата кротко

Въх, то дървесния спирт е метил бре. Само за технически нужди се прави. Жалко за братушките.

това е от казана на пра пра пра дедо.

Поради обсадата на многоброините фесове - ракията е свършила! Ей затова сме паднали!

В Македония няма ментета! Нито при храната нито при алкохола. Вашиот Цар Киро е роден тука ама го пратихме да ви бърка ментета оти ве мързи да работите и да си правите убава ракия.

Като улезете у ЕС-то - ше имате и ментета!

Като ни наричаш бугаротатари - Ку_а ли ми търсиш в нашия форум? И добре че са намерили казаните в Силистра и Ивайловград - иначе и те щяха да са вече македонски!

Чети история! При Филип II Дръстър е в Македония.

Маке не ти дават много по ШВАКЕ. Много сте зле

Хубавото е ,че вие сте добре! Последни в Европата по всичко и със 73% от новородените с тъмен тен на кожата.

Върла македонска ракия 9града.

Кога България е била най-силна и велика? Когато Крум изкоренил лозята и забранил алкохолизма! Историците професори да си върнат титлите по история!

А при Симеон и Златния Век - като не са ги изкоренявали ?????

Огън! Да живее България!

Да живей!!! Ето това е новина , която обединява всички българи!!!

Даа като 94 та футбола ми подейства!!!

Божо винаги ме е кефил!!

Божо така е запретнал ръкави, че скоро ще открие дамаджаната на хан Аспарух!