”Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”

През последните години в България се налага един "народен изказ" под мотото: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме",

Обратно в новината

Коментари - ”Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

" ... на неумението да се създава аргументативен текст ..." Тъй, .... да кажа ... каквито преподавателите - такива и учениците. Не, че не се разбира цитата, ама изобщо не е на български ... НЯМА ТАКАВА ДУМА В РЕЧНИКА - "аргументативен" ....!?!?!?! #кавоозначаваБе!?!?

извинете правописа ми, моля.

Тия професори много елегантно си затварят очите за собствения си огромен принос за оскотяването на нацията. СУ приема за студенти - или поне се опитва - една четвърт от завършващите гимназия! И се интересуват не от качеството, а единствено от бройката - не им стигат парите, видите ли. Не мога да не си спомня за оня докторант, който се беше оказал недостатъчно добър за Софийския университет, затова кандидатствал в Кембридж и го приели. И после коментара на "професора", че на англичаните им трябват миячи на чинии, затова могат да си позволят да приемат куцо, кьораво и сакато...

Така ви искаме, прости..., вие бедни сами ще си станете!

Добра статия. Единственото, което забрява авторът от Дойче Веле е, че в български език професиите не се съгласуват по род. Така имаме професор Влахова-Руйкова и съответно "каза професорът", а не "каза професорката". Но това са подробности, ще ги отдадем на продължителното пребиваване на автора в Германия, където действително се казва професор и професорка, и доктор и докторка.

Е-ех,човече, авторът ти виновен... Снощи случайно попаднах на някакъв български филм по Нова. Езикът на младите хора беше толкова елементарен, че.........

Аз не съм проста, затова не се разбирате с мен, т.е. не ме разбирате , и с треперещи ръчици ми слагате минусчета. Но... всяко зло за добро!

Това,че не си проста,го казваш ти,но то само с претенции и ядене не става!Трябва си и малко а...

Напротив, много ми беше уверена ръката, когато ти сложих минуса и то не с ръчицата ми, а с ръката. И не ти сложих минусче, а едно голяяяямо минусище - ако можеш да направиш разликата с мозъчето си.

Тая още не е разбрала, че ГЕРБ са на власт. Благодаря на гугъл, че вместо мен пише ГЕРБ с главни букви. Иначе някой ще помисли че харесвам БСП... Благодаря на Гугъл че вместо мен пише БСП с главни букви. А то някой би помислил, че съм от ГЕРБ......

Един такъв неграмотен и слабоумен плужек, който е написал най-горния цитат са му дадени права дори да цензурира демократични на думи форуми. Той дори ми спомена, че се забавлявал съ Мене за кеф. Но както е казал майор Деянов в последната си серия: "На прав път сме". Какво правиха "професорите" в/през това време? Смееха се. Ето ви - честито ново поколение кенефаджии! :-)))

Населението на страната деградира. Образованите бягат навън. Остатъчната грамотна част от населението е в пенсионна възраст. Факт.

Български език е мерилото за образованост и духовност на отделния човек, а не енциклопедичните факти, от популярната литература и медиите. Владеенето на езика определя човека. Факт, на който вече не се обръща внимание. И тъкмо това е начинът да се зомбират масите и да се държат в състояние на удобен stasis (застой).

Т'ва дето казваш, макар и да ти убягва употребата на пълният член (указвая подлога в изречението) се отнася за целокупното съвременно човечество. Обърнете внимание на това какво направиха с англ. език братята американци!

Както мога да преценя по стила писане, нивото на разсъжденията на авторката и на министърката, "аргументатацията":)) (с извинение)... и въобще цялата ненужна плява от изплюти празни мисли, мога и да кажа, че и двете сте от един дол кухи дренки... Не знам какво сте чели, драги ми българоведи, но ако вие сте прости и си мислите, че ние също така сме прости, то вие грешите и следователно няма да се разберем. Все пак става ясно, че има върху какво много да работите. Авторитет се гради трудно, но се руши лесно, така че, най-добре започнете от себе си, вместо да продължавате безотговорно да подмятате отговорността по грамотността на българчетата като пинг-понг между училището и семейството.

19:18 - май има объркване във Вашата импровизация. Цитатът за простите, които поради тази си специфика взаимно се разбират, не е на българоведите, които любезно наричате кухи дренки, а на един най-високопоставен и уважаван от подобното му мнозинство вожд, за когото вероятно гласувате с трепет и възхищение!

Въпросният цитат, Софрони, бивайки цопнат като заглавно мото на въпросната писани го прави автоматично мото и на самото писание. Ако журналистката пък даже и професорката иска да прави сензация, нека се напънат поне да си измисли нейно мото с което да си прави сензацията, а не да ползва цитата на горкия "най-високопоставен и уважаван от подобното му мнозинство вожд". За когото между впрочем изобщо не се споменава след това. Настоятелно моля, след като се възползвате така ехидно от бедния речников запас на въпросния вожд и другите прости, да си направите и труда да отидете да поне да гласувате за човека. Замислете се! Ако не са простите, на кого другиго бихте могли да разчитате да правите сензации като ги цитирате или като им пробутвате нестабилните си знания по български слово и съмнителни умения по писане?!

"Булгар!Булгар!-извика Ганьо и се тупна по косматите гърди." Красив,висок,снажен,с малка п....,а чи и умьен! Мали,ква красутъ! Професорката обяснява колко самонадеяни неграмотници има,простотиятя се приема за нормално състояние и явно е проблем,а тука има хора,които рупат кузиняк.Е така вече е ясно,нали!

Защо са толкова злобни коментари- те Ви?Ниска култура на общуване и неуважение към опонента или желание да сте оригинални?Българите винаги са се славили като много толерантни.Жалко за вас антибългари.

Не сме антибългари ,дядо ! Писна ни от фактът , че простотоята заля света и по-специално България . Стана така че колкото си по-прост толкова си по - вървежен и нищо друго няма значение ! Размиха се всички човечни ценности и норми на поведение и се заместиха от евтина чалга във всичките и аспекти и на много хора вече им се повръща от всичко това !!!! Толерантност , толерантност , но тя вече започна да граничи с наивността !

Точно Пайсии и филийте са лоши примери, които показват, че може да изговориш всяка глупост и тя да мине в един разговор. Спомнете си и думата "уфсъ" с 4 сбъркани букви, която въпреки това се разбира. Така че изговарянето няма да помогне, ако езиковата култура е ниска.

българския език е неповторим, с глаголни форми като минало в бъдещето неосъществено (щял съм бил да ева) и минало свършено забравено(бил съм се бил напил), но най голямото богатство се крие в използването на представките (из-по-на-срали сме се)

Да, и с пълния член, който ти не знаеш кога и къде се слага....

Хайде не търси под вола теле в това изказване на професорката. И тя е засегнала всъщност въпроса за мисленето, за умението говорещият да се изразява, за логиката и изказът. Но ти явно не умееш да възприемаш текстове и си пишеш каквото ти се привиди.

За съжаление,ниската култура и високото самочувствие вървят ръка за ръка.

тува е бъдищету, сфиквайти...

Апелирам, този който е писал тази статия да обърне сериозно внимание на "езиковата си култура"!!... Още в първият цитат има толкова грозни правописни грешки, че чак се изчервих.... Дами и господа "журналисти", хайде поне, като пишете за език и култура, малко да се стегнете... Иначе, напълно доказвате тезата на госпожата....

Това е цитат на някой друг, не на пишещия. Не че те, пишещите нямат нужда от ограмотяване.

Никчо, провери си запетаите, щом говорим за образованост и знания. "Нацвъкал " си ги там , където не трябва.

А твоята запетая на правилното място ли е???

Госпожо професор, за кого намеквате? Да не би да искате да кажете, че този дето са го галИли три папи по главата е тъпунгер? Ами такъв е, но явно народът е на още по-ниско ниво щом го избира! Той и менторът му, бай Тошо, не беше някакъв гений, но поне бе значително по хитър и повече мислеше за България и за хората.

Българина както винаги гледа себе си и прави заключения за света..но погрешните! Тенденцията за лош правопис и граматика е СВЕТОВНА!!! Наблюдава се във всички езици. Вина за това има разпространеното ползване на социални мрежи, смартфони, интернет и тенденцията да се комуникира по скоро кратко от колкото правилно и по визуален начин. Широкия достъп до видео клипове, филми и лесното им създаване намаляват нуждата за четене....човека е направен по лесно да приема визуално от колкото чрез четене....така както е направен повече да му харесва сладкото от колкото горчивото. Сърдете се на човешката природа и желанието ни винаги да си задоволяваме слабостите!

Искаш да кажеш, че всяко идиотско деяние, има своето философско оправдание, така ли?.... Или просто защитаваш неграмотността?!...

sonibvc@gmail.com

Кой ти е казал че това е идиотско деяние?! За какво служи писменоста? За предаване на информация...за това служи! За това е измислена. Ти мислиш ли че човечествето е щяло да се занимава с писменост ако е имало по лесен и пълноценен начин да предаде информация - като видео например? Едва ли! Не напразно е приказката че "снимката се равнява на 1000 думи". Влизаме в времето където информацията все повече и повече ще се приема и консумира чрез видео което - потенциално - е много по пълноценен носител на информация и знание от колкото чрез писменост. Разбира се, има ше има място и за писменоста, но не толкова колкото преди. Еволюция!!!

Таман се бях засилил да попигам г-жа Влахова-Руйкова дали не си мисли, че на българското ухо по-мазно ще му влезе "текст с аргументация вместо 'аргументативен текст' и срещнах наистина разтърсващото словосъчетание "речево поведение на равнището на телесната долница". Към последното съм безсилен да добавя каквото и да е, но пък то само по себе си е едно читаво обяснение за нерадостното едно дережде, на което сме откъм комуникативни способности на майчин език. Мамка му!

Му позволява да се намерят и използват уметни и точни заместители на чуждиците. Всеки културен и любознателен човек трябва да има до себе си (вкъщи, на раб.място) бълг. синонимен речник на Л. Нанов, Превописен и правоговорен речник на бълг. език и Речник на чуждите думи в бълг. език. С тези три речника винаги може да стигне до точното понятие и дума, без да се нуждае да се прави на "космополит" и отворко, за да се издига в очите на "слепите" . Например "дебатирам" си има много добър бълг. вариант: обсъждам, разисквам. Но нашите великоучени депутати с направиха на много учени, та чак станаха смешни. ПС. Истината е, че езикът е най-силното оръжие, И който го владее (умеее да говори/изразява точно и правилно граматически най-общо казано) има много по-голям шанс да успява и да се налага в работата си и в отношението с другите. Защото самата вибрация на езика действа покоряващо и подчиняващо по отношение на слушателите.

Таман се бях засилил да попигам г-жа Влахова-Руйкова дали не си мисли, че българското ухо по-мазно щречево поведение на равнището на телесната долница

Таман се бях засилил да попигам г-жа Влахова-Руйкова дали не си мисли, че българското ухо по-мазно щречево поведение на равнището на телесната долница

Питам си аз: тъй като се казва и пише "тЪп", що сте написали "Да не би Кирил и Метоти да са се трудили за тАпунгери като теб"? Явно е, бЪдева са се трудили, неграмотност велика повсеместна ест!

Грешката в "тапунгери" е целенасочено публикувана, бе.

През последните години чрез публичното говорене, включително и чрез речта на популярните медии, се налага един още по-нисък регистър, представян като удължен говорим български език. Удължаването (разширяването) се постига чрез добавяне на продължително произнесено -а или -ъ в края на думите завършващи на беззвучна съгласна. По този начин, едносричните думи се превръщат в двусрични, двусричните в трисрични и т.н. Вече почти никой не казва Аз. Произнася се Аса или турски звучащото Ас-ъ-ъ-ъ. Никой не употребява кратките форми на съюзите в и с - те автоматично са превърнати в фъфа и съса. В ефира се носят думи като ота (от), къма (към), пота (под), преса (през), герпа (герб), вита (вид). Пример: Тутманиката е а вита баница (тутманикът е вид баница); Виште кака пада гола на ЦСКА фъфа 12-та минута (вижте как пада голът на ЦСКА в 12-та минута)... Не е нужно да продължавам с примери. Вслушайте се рано сутрин в радиото и ще чуете граченето на гарвана а-а-а в началото на всяко ново изречение, или реването на магарето при изреждане (и-а-а-а фъфа Гърция, и-а-а-а фъфа Македония, и-а-а-а фъфа Косово.. И ся ко съ прай фъфа такъфа тежъка случай?

" ..... зада ги използват само тапунгери като теб ......". Чета тук за тАпунгерите и се питам, аз тъп ли съм или тапунгер?

Израза "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" е изказване на Боко Борисов на металурзи от ОЦК в Кърджали. И то го каза пред камерите на телевизии, така че е неоспоримо. Едно от нещата за които можеше да бъде съден, за обида. Комичното е, че после не можа да осъди Бареков, който го нарече тъп, макар и поради други съображения на съда, че лично не е бил чул обидата, а му е била преразказана. Аз ако бях адвокат, щях да му цитирам тази фраза и че тъп и прост са почти синомнини думи. ;)

Видният американски масон Алберт Пайк във връзка с това, което си написал.

Това което съм посочил , че ще стане в бъдещите 130-150 години /от времето на българското Априлско въстание/ беше вярно до скоро. Но от както Господ българина се вклини в моите "прочества", нещата съвсем се изпиздиха. И тоА Путин, кой ли му каза че срещу долара може да се "рита". Този Шаломов направи така, че "арабските пролети" се превърнаха в ЗИМИ и ние масоните "СЕ ОСВЕТИХМЕ" публично. Плюенето срещу нас започна още след поражението ни от Калоян край сегашния Одрин, през пролетта на 1205 година. Юре аман от тези българи и ... техния Господ. "Южен поток" провали, в Сирия станахме за смях на кокошките ... "TTIP" загъсна и както върви направо ще загасне...

От висотата на своето академично величие пропуска да отбележи, че тези тъмни петна в бълг. образование, т.е. тъжната действителност с езиковата грамотност на подрастващите и тези пораснали вече, се дължи на общата тенденция на зомбиране на населението с мобилните джаджи, които заместиха книгите и живия език, и ролята на масмедиите и държавните институции за тази и подобни тенденции. Разбира се ефектът е умишлено търсен и ако някой изохка " Аууу... пак теории за конспирациите", просто му се усмихнете снизходително и го подминете. Защо не се обръща внимание и не коментират лапсусите и неграмотността на радиата и журналят. Изразът "на 100 %", който има произход пазара в Илиянци, се прие масово и безкритично, и на никой "орган" не му прави впечатление. Ами уличният маниер на говорене по същите тези медии и тв студия? Къде са учителите и родителите, които са основното средство за възпитание на подрастващите, а ролята на държавата и нейните институции е да се грижи и санкционира чистотата и правилната употреба на езика като средство за комуникация, общуване и познание. В крайна с/ка основната задача на училището е не да налива в главите на децата ненужна информация и да изисква нейното папагалско възпроизвеждане, а да ги научи да се изразяват правилно и грамотно на майчиния им език. Защото именно това остава за живот и придава стойност на отделния човек.

Г-жа професорката да не забравя и какъв министър на културата сме имали - "6.07.2009 г. - Същият Стефан Данаилов, който написа Збогом вместо Сбогом по повод смъртта на Мария Нейкова."

"...че нарастващият дял на визуални внушения води до намаляване на синонимния запас..." Естествено. Това е закономерност във виртуалния свят. Визуалното ще са налага над епистоларния текст. Новите технологии ????? Нарастващият брой на професорите е съответстващ на броя на затъпелите. Куцо и сакато професор.

има професор(ка) - има проблем няма професор(ка) - няма проблем

Смачкаха учителите в средното образование. Родителите изпростяха. Мангалите не учат и не се квалифицират. ВУЗ никнат като гъби 54 бр. талимати на ксерокс. Умното с пари учи на запад !

Правилно г-жа професорката е забелязала "...че нарастващият дял на визуални внушения води до намаляване на синонимния запас..." сред младите българи. Но след това трябва да си зададем и въпроса - кой, защо и с каква цел го прави.

О, дали ще получа, поне една петичка от нашта дрогарка? Така се е започнала матурната му работа на Джоро Лизнашки! Но, със тази фамилия, вече лиже, само като Консумативен* съдия!

АЗ ИМАМ МиРАК НА иДНА СИНЕОКА БРЮНЕТКА ИРЛАНДКА :))

Ако съдя по коментарите, май доста хора са се засегнали от думите на професорката, което означава, че е съвсем права.

Работата е там, че дира трябваше да и ги извадят с ченгел от устата.

АЗ ИМАМ 2 МАСТЪРСА , ГОВОРЯ 4 ЕЗИКА , ИЗПОЛЗВАМ СОФТУЕР У ДОМА ЗА 30 000 ДОЛАРА И ПАК СЕ СМЯТАМ ЗА ОБИКНОВЕН КОВАЧ ..... .... ... А ТЕЗ КЮСТЕНДИЛСКИ СЛИВИ - И ПРОФЕСОРКАТА И ЖУРНАЛИСТКИТЕ ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ ЧЕ СА ИНТиЛУКТУАЛКИ ... ЕЙ ТВА АКО НЕ ДРАЗНЕЩО :))

АЗ ИМАМ 2 МАСТЪРСА, ГуВОРЯ 4 ЕЗИКА, ИЗПОЛЗВАМ СОФТУЕР У ДуМА ЗА 30 000 ДОЛАРА. ... И ПАК СЕ СМЯТАМ ЗА уБИКНуВЕН КуВАЧ ..... .... ... А ТЕЗ' КЮСТЕНДИЛСКИ СЛИВИ - И ПРуФЕСуРКАТА, И ЖУРНАЛИСТКИТЕ ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ, ЧЕ СА ИНТиЛУКТУАЛКИ ... ЕЙ ТВА АКу НЕ е ДРАЗНЕЩу :))

Онова, което наистина трябва да знаем и има стойност за човека, не може да бъде преподадено, купено или пък получено "в замяна".

AbuTalib

А ето накъде клони официалният български език: Бляк трен се композишън/2 Бляк трен се копмозишън Ленчеле Фром Бургас ту София Ай ам гоинг ту София/2/ Ай ам гоинг ту София Ленчеле Бизнеса да ай лърня. Не налърних ай бизнеса/2/ Не налърних ай бизнеса Ленчеле Най-налърних ай лавтъ Че лавтъ е шугар нещо/?/ Че лавтъ е шегър нещо Ленчеле Кой не лавъ, той донт ноу. Ах да ноуз мойта мадър/2/ Ах да ноуз мойта мадър Ленчеле, Гроба уил ми изкопай. И над него ши уил райтинг/2/ И над него ши уил райтигн Тук почива ай лавтъ!

AbuTalib

Този текст е творение на доктор Стефко Димитров Баросов от Свищов. Той имаше и друг подобен бисер, от който към запомнил само първия стих.Когато му поисках останалите стихове, не ми ги пропя отново, вероятно защото граф Рилски беше вече на власт. Та ето какво се казваше в този стих: Край Босфора шум се вдига, дрискотека се строи Ето Симеон пристига Ай кен буги той крещи. Спомням се че имаше и текст, в който Симеон казва, че не иска ни трон ни власт, а само да играе буги буги с хубавите български кълки.

Какво друго може да се очаква от теб? Ако си мислиш, че работата със смартфон, която осъществяват повечето от днешните деца е високо интелектуална, значи и твоята душа е безвъзвратно загубена. . "Зъл дух ( нерегистриран ) 25.05.2016 09:57 . Факт е, че днешните деца са по-умни от родителите си, макар и да пишат с грешки, и ще се справят с живота си много по-добре от тях. Доказателство е, че едно шестмесечно бебе се справя със смартфона по-добре от баба си, която на същата възраст е била хвърлена в сламата в обора, да брои бълхите, докато майка й е дояла кравата! "

Ох, батка, батка... 22 годишен младеж, трета година студент, 2 години стаж и взема 2000 лв заплата и чака повишение. Ти интелектуалецо с намерена душа, колко ти е била заплатата на 22?

Ох батка ли?Колко са такива като него?Тук се говори за масовото представяне на подрастващите!Подобни примери са изключение.

Тук добре, но повечето карат на газ... особено Мерцедеси джип и БМВ на газ!

коментарът на професор(ката) показва че глупостта и безотговорността се ширят след академичните среди!

Злоба виждам аз у вас към днешните деца! Много келеши има, но с нищо не се различават от родителите си! ;) А да и да уточня - от десетилетия не съм дете.

Като те чета, теб не са те раждали, а са те изсрали. Днешните деца са си добре - повечето. И не израстват с промит мозък, че трябва да ходят да клепат политически неизгодни другарчета на другарката, а това е супер голям плюс за днешните деца!

Много са добре децата. Особено добре са когато пребиват пенсионери, за да им вземат 2-та лева. Или пък когато удрят шамари на даскалите. Но най-добре са когато се друсат. Ама ти да не си от тези деца, че така яростно ги защитаваш? Засегнат ли се чувстваш?

Мен някога едно дете ме хвана в коридора на училището и ми открадна пионерската връзка. Други пионерчета пък причакваха на входа на училището и вземаха стотинките за закуски на чавдарчетата. Айде моля ви сe... идиотчета винаги е имало!

Ха... Въобще не са им промити мозъците. Още със детските филмчета, пълни с насилия и убийства се започва.

Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме ПОМИСЛИХ ЧЕ ТОВА Е НОВ БИСЕР НА МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА И ЗАТОВА ОТВОРИХ СТАТИЯТА ....ВЪХ ГОЛЯМА ГРЕШКА :)

КАК СЕ Е ПРОМЕНИЛ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗА 26 ГОДИНИ ? .... АМИ ПО ВСИЧКИ БГ КАНАЛИ ГОВОРЯТ НА ШОПСКИ ДИАЛЕКТ И СОФИЙСКИ АКЦЕНТ :))) КОПИРАТ МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА :)) НЕ ЗНАМ ДАЛИ ВИЕ В БГ-ТО ГО ОСЪЗНАВАТЕ ?

someone

софииския диалект, макар да е диалект, наи-много се доближава до правилния български език - правоговор, хората от софия говорят български наи-добре, по всички други краища има много по-силни диалекти. ти какво искаш - водътъ като в търново, или печено пили като в пловдивско?

Пълни глупости - :D Толкова е далече софийският диалект от книжовния език! Това че изкривихте езика благодарение на медиите. Неотдавна един приятел ми прави забележка, той живее в чужбина, че не само аз, но дори неговите родители вече говорят по софийски, а те не живеят в София.

AbuTalib

Абрахам, Най-чист език говорят в Търновско.Защо ли? Ще те светна: защото първата конституция -Търновската - е писана на този диалект, станал по-късно наш литературен език.

Не ... искам "млякото" , а не "млЕкото" както казват в София ...

ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ШОПСКИЯ БАШИБОЗУК , КАРЛОВСКИЯ И ВЪОБЩЕ ПОДБАЛКАНСКИЯ БЯХА ОФИЦИАЛНО ПРАВИЛНИТЕ :))

.... започнахме с маниите. Точно граматическите особености на търновският диалект са заложени в основата на првописната реформа, която прилагаме днес. И да уточня - граматика, не произношение. За произношение софийският диалект може да се смята за модерен, но не е правилен на нито едно езиково ниво - 'химикалка' - няма такава дума, има 'химикал', НенУФ, Увца, самУ, изместеното ударение на миналото причастие на глаголите 'ходИл, правИл, искАл' - и това са само няколко примера на правоговор, граматиката хич не я засягам. Това, че не палатализирате' неудареното 'е', за разлика от източните диалекти не ви прави по - добри ползватели на езика. - 'Е, па я съм си многу дубре, па така!'

Софийският диалект не е онзи, който най-много се доближава до правилния български. Ако се съмняваш, чуй записи на правилен книжовен български от театрални изпълнения, рецитации - ще откриеш, че българският е мек, благ, напевен, красив език. Лидерството на шопския през столичните медии е направило българския да звучи насечено и грозно като съвременния немски - без топлота и човечност, но със селендурска нахаканост и много широк инструментариум за езикова демонстрация на парвенющина. От рода на: Няма да ти го купа, това е за баба.; Купи ми го, мамо, не е за бебе! От гледна точка на езиково грамотен българин особено ако той живее извън Софийска област, софийският говор е с ужасно неприятен шопски акцент, при това забиващ към простащина. Отделно от това пък са "ръкътъ" и "мьекуту гуворини" на изток". Но това, което исках да споделя е, че т.нар. изявен софийски акцент е ужасно явление, оше повече че има за усилвател националните медии. Иначе би бил просто един местен акцент, но така налазва нагло цялата държава и я помачква, подменяйки хубавия български с ужасен, пълен със скрцащ между зъбите пясък, твърда млатеща ухото резачка. Нещо повече - толкова е устойчив, че мога да го открия при софиянци, които говорят всеки друг език на света. Това го прави толкова долнопробен кацентът, както руския, бидейки непреодолимо врастнал в езика на говорещия го като роден. Нещо като осакатяване на езика.

Факт е, че днешните деца са по-умни от родителите си, макар и да пишат с грешки, и ще се справят с живота си много по-добре от тях. Доказателство е, че едно шестмесечно бебе се справя със смартфона по-добре от баба си, която на същата възраст е била хвърлена в сламата в обора, да брои бълхите, докато майка й е дояла кравата!

Яд ли ви е, че децата са по-умни от вас дърти моруци, чукундурти! :)))))))))))))))

Да търкаш с пръст по смартфона не е признак за висок интелект, никак даже.

Също да приказваш и да пишеш не е признак на интелект!

Напълно споделям, да не говорим за трайното и повсеместно използване на възвратната форма 'извинявам се' вместо 'извинявайте' и то от хора, от които се очаква прилична грамотност.

someone

има много богати и известни хора, които не са с перфектна езикова култура, това не е нещо, което ти гарантира успех в живота, а и да следиш всяка дребна грешка е дразнещо и като заяждане.

богати на какво? съдебни дела с/у тях? материално е преходно - днес го имаш, а утре не. пък и тези богати хора в много от случаите не живеят дълго. но какво съм тръгнал да го обяснявам на примат, който не е прочел нищо по-различно от тъпотия в интернет...

ИЗВИНЯВАЙТЕ God of Abraham.Issac.Whatever, aко постът ми Ви е притеснил в образователно отношение. Визирах хора с прилична езикова култура, не Вас. Или може би трябваше да насоча извинението към себе си - извинявам се, без да Ви поднасям извинение, че Ви поставям пред свършения факт на Вашата собствена неграмотност.

someone

има неграмотни студенти, но и някои от професорите какви са - взимат около 3, 000 заплата за какво? обикалят университети, подмазват се на хора, които могат да ги уредят за още лекции - парите са в лекциите, затова всички се натискат да стават професори, говорят с диалект - вместо това казват туи, някои са станали професори с връзки, високомерни, злобни, комплексари.